Hur får man matvaror utan bil? 6 sätt för riktiga människor

Om du inte har en bil, eller om du nyligen flyttat till en storstad, kanske du undrar hur du kan få matvaror utan bil.

Det finns 6 huvudsakliga metoder för att få mat när du inte har en bil. Här är en snabb sammanfattning av dem:

 1. Till fots
 2. Med cykel
 3. På kollektivtrafik (t.ex. buss eller tåg)
 4. Använda en samåkningstjänst (t.ex. Uber / Lyft)
 5. Få dina matvaror levererade
 6. Låna eller hyra

Det bästa tillvägagångssättet för dig beror på din specifika situation, som din plats, fysisk hälsa, budget, etc.

Alla dessa alternativ kan fungera bra, och i varje avsnitt nedan kommer vi att täcka vem det tillvägagångssättet fungerar bäst för, och några tips för hur man får det att fungera. Låt oss dyka in!

6 sätt att köpa mat utan bil

1. Gå till mataffären

Vem fungerar det bäst för:

Passa stadsbor som bor inom 15 minuters promenad från en livsmedelsbutik. Det är så Cindy och jag brukar få våra matvaror.

Få det att fungera:

Jag har burit mina matvaror hem till fots ganska regelbundet i nästan 6 år nu, och jag har kommit ett bra steg med mitt sätt att packa och bära.

Mitt föredragna tillvägagångssätt är att bära en ryggsäck, och inuti min ryggsäck bär jag 2-3 extra väskor (som jag fick gratis). Så här ser min uppställning ut:

När jag packar mina matvaror vid utcheckningen, fyller jag min ryggsäck med tyngre saker som mjölk, konserver, potatis, mjöl osv.

Och så lägger jag lättare, eller ömtåligare föremål, i mina väskor. Exempel på detta skulle vara ägg, flingslådor, tortillachips, etc.

Det är inte lätt att bära med sig en veckas matvaror på en resa, men med den här 3-påsar-metoden kan jag komma ganska nära. Jag skulle uppmuntra dig att ge den här inställningen ett försök, eller prova din egen unika väskakombination.

En sak till. Om du behöver flytta dina matvaror till fots, men att bära påsar som denna är tufft för dig, då överväg att prova en matvagn som den på bilden.

Jag har inte använt någon av dessa själv, men jag ser att många använder dem, och jag har velat testa det. Det verkar som att det skulle fungera riktigt bra.

Okej, med det täckt, låt oss nu prata om att cykla till affären.

Utility Shopping Cart (detta är en länk till Amazon, och vi får provision på kvalificerad Amazon-försäljning utan kostnad för dig.)

2. Att få mat på en cykel

Vem fungerar det bäst för:

Arbetsföra människor som bor inom en 30-minuters cykeltur till närmaste livsmedelsbutik.

Få det att fungera:

Var du bor har stor inverkan på hur lätt (eller svårt) det är att få din mat att köra på en cykel. Förutom avståndet på resan måste du överväga tre andra saker innan du går med det här alternativet:

 1. Vägsäkerhet
 2. Stöld
 3. Matkassar

Låt oss kort beröra var och en av dessa 3 punkter nu. Först, säkerhet. Innan du bestämmer dig för att använda din cykel för att handla mat, måste du ställa frågor till dig själv, som: Är gatorna upptagna? Har de cykelbanor? etc. Om något av dessa tillstånd verkar riskabelt, kanske du vill välja ett annat alternativ.

Se även  Kan du mikrovågsugn glas? Och hur du kontrollerar din behållare

Därefter är tyvärr cykelstöld ett mycket verkligt (och vanligt) problem på många ställen. Du kommer inte att tro det här, men jag hade en gång någon som stal min cykel förbi skära av låset, och de fortsatte med att helt enkelt låsa om cykeln med ett nytt lås på samma plats! Galen.

När du tänker på risken för stöld, överväg värdet på din cykel och tillgången på cykelställ för låsning. Jag gillar verkligen att cykla, och jag har en ganska dyr cykelcrosscykel. Jag skulle inte vilja lämna den där cykeln utanför affären. Så, ett tag använde jag en beat-up mountainbike för de resorna.

Okej, nu till väskorna. Det finns fem huvudalternativ för cykelinköpsväskor. De har alla sina egna fördelar och nackdelar. Här är listan:

 1. En bagageförvaringsväska (se nedan)
 2. Väskor (t.ex. en väska som hänger på vänster eller höger sida av dina hjul)
 3. En styrväska eller korg
 4. En BIR-släpvagn (t.ex. en liten släpvagn som fästs på bakaxeln)
 5. En ryggsäck (för din faktiska rygg, inte cykeln)

Jag har bokstavligen använt alla dessa metoder för att bära saker på en cykel (ja, även den klassiska främre korgen). Men min favorit, och den typ av väska jag har på min cykel just nu, är bagagerumsväskan.

En del av anledningen till att jag gillar det här tillvägagångssättet är att min bagagerumsväska har ett centralt fack, men den har också två sidoväskor som fälls ner och ger mycket extra förvaringsutrymme. Här är en bild från sidan:

Om det inte fungerar för dig att gå eller cykla till mataffären, kanske du vill ta reda på hur du skaffar mat på bussen eller tåget. Vi tar upp det härnäst.

3. Transportera matvaror på bussen/tåget

Vem fungerar det bäst för:

Människor som bor nära en buss- eller tåglinje, i en stad med ett pålitligt kollektivtrafiksystem.

Få det att fungera:

Jag har varit bilfri i nästan 6 år och som ett resultat har jag blivit mycket bekant med det lokala kollektivtrafiksystemet.

Du kan bära matvaror till bussen/tåget, på exakt samma sätt som du skulle bära det till fots (t.ex. med hjälp av väskor, en ryggsäck eller vagn). Men det finns några ytterligare tips du vill ha i åtanke för att göra den här processen lätt för dig själv.

För det första, om du behöver göra en mataffär och planerar att ta bussen/tåget, planera din resa för att undvika hektiska tider (t.ex. rusningstid). Det kan vara riktigt obehagligt att försöka hitta en plats för dina två stora kassar med matvaror, på en buss/tåg som redan är fullsatt.

Genom att åka under tider då kollektivtrafiken är mindre upptagen, kommer du förmodligen också att kunna hitta en extra sittplats där du kan lägga ner dina matvaror medan du cyklar. Som du kan föreställa dig är det här MYCKET trevligare än att behöva ha dina matvaror hela tiden.

Se även  Använda plaströr för centralvärme: Vad du behöver veta

För det andra, kontrollera om det finns några livsmedelsbutiker på väg under din dagliga pendling. Om det är ett alternativ för dig, då överväg att göra mer frekventa resor till butiken och bara köpa några få saker varje gång. Detta kan göra saker mycket lättare och mindre ansträngande.

Om alternativet för kollektivtrafik inte fungerar för dig, eller om du bara behöver en paus, testa då att använda en Uber eller Lyft.

4. Få matvaror med Uber / Lyft

Vem fungerar det bäst för:

Människor som har råd, som inte kan gå, cykla eller åka kollektivt till butiken (eller för de som bara behöver en paus!). Detta är också ett bra alternativ för den som behöver köpa något för stort att bära.

Få det att fungera:

Detta är ganska enkelt om du har en smartphone. Många människor som bor i stora städer/städer använder redan Uber och Lyft, men om du inte gör det kan du ladda ner appen och tillkalla en lokal chaufför som tar dig dit du ska (som en taxi, men oftast mycket billigare ).

Ett par tips för att använda det här alternativet: Först, överväg att minska dina kostnader genom att använda en annan metod för att få till affären (t.ex. gå, cykla, buss, tåg). Använd sedan en Uber/Lyft när du har alla dina matvaror på väg tillbaka.

Ett annat sätt att spara pengar med detta alternativ är att använda alternativet Uber Pool eller Lyft Line i appen. Det betyder att du är villig att samåka med flera andra ryttare.

Priset för att använda Uber Pool och Lyft Line är ofta mycket lägre än det fulla priset för en dedikerad Uber eller Lyft. De flesta förare kommer att ha gott om bagageutrymme där du kan förvara dina matvaror, även med flera förare.

Härnäst kan du också få dina matvaror direkt till din dörr!

5. Få matvaror levererade

Vem fungerar det bäst för:

Människor som har svårt att ta sig fram, inte har tid att gå till affären eller bor långt borta från närmaste livsmedelsbutik (men fortfarande inom räckhåll för en leveranstjänst).

Få det att fungera:

Livsmedelsleveransscenen har utvecklats ganska dramatiskt under de senaste åren. Här är några av de mest välkända matleveranstjänsterna som finns tillgängliga idag:

 • Amazon Prime Now och Amazon Fresh
 • Wal-Mart leverans
 • Kroger leverans
 • Shipt
 • Instacart.com
 • Peapod.com
 • Google Express
 • FreshDirect

Dessa tjänster har en mängd olika paket. Många av dem har 5-10 $ leveransavgifter, men vissa avstår från leveransavgifterna om du är ”medlem” i deras program (som Amazon Prime Now), om du betalar ett månadsabonnemang (som Instacart), eller om du uppfyller en viss minsta orderstorlek (som Kroger Delivery).

Om det kostar dig mer än $5-10 att komma till butiken och tillbaka, kan du faktiskt spara pengar genom att helt enkelt få dina matvaror levererade till ditt hem. Om du använde Ubers för att komma till butiken, skulle du förmodligen spara pengar genom att använda hemleverans, du kanske till och med sparar pengar om du tog bussen/tåget.

Se även  Är toalettstolsöverdrag spolbara? Hur man använder dem på rätt sätt

En annan sak att tänka på innan du bestämmer dig för att gå med hemleverans, är att dessa verkar endast i vissa geografiska områden. Vissa av tjänsterna har ett bredare utbud, men andra är begränsade till större amerikanska städer, som NYC, LA, Chicago, etc. Testa att googla ”livsmedelsleverans i [your city]” för att ta reda på vad som finns tillgängligt.

Om allt annat misslyckas kan du samåka, låna eller hyra en bil.

6. Använda en samåkning eller hyra för att köpa mat

Vem fungerar det bäst för:

Människor som inte kan ta sig till butiken med någon av de andra metoderna som nämns ovan, eller de som enkelt kan samåka eller låna av någon.

Få det att fungera:

Om du har en rumskamrat, släkting eller granne som har en bil, kanske du kan följa med dem när de kör till mataffären.

På så sätt lägger det inte till någon (eller mycket) extra körning för dem, och du kanske kan dela bensinkostnaderna med dem för att göra det till en win/win. Jag har åkt på mataffärer med rumskamrater flera gånger tidigare, och det fungerade ganska bra för oss.

Om du inte har rumskamrater kanske det finns en granne i närheten som du kan försöka samordna med. Det kan tyckas vara en svår sak att bjuda på, men om du känner dem, gillar folk ofta att hjälpa andra, och jag skulle också föreslå att du erbjuder något till dem i gengäld (kanske dela bensin eller en liten tjänst, som att hjälpa till med en husreparation eller baka en paj för dem).

Om samåkning inte fungerar kan du också kolla för att se dina lokala hyralternativ. Eftersom resor till mataffären vanligtvis inte tar en hel dag, kanske det inte är värt det att få en heldagshyra från ett företag som Avis eller Hertz.

Men det finns också ”timme” biluthyrningstjänster som Zipcar, som du kan överväga. Jag tror att detta förmodligen skulle bli dyrare än något som en leveranstjänst för matvaror, och kanske till och med dyrare än att använda Uber. Men, det är något att tänka på, speciellt om du har något riktigt stort du vill ta med dig hem (som kanske en ny TV).

Relaterade frågor

Kan du sätta hål i din lägenhets väggar?

Du kan generellt sett sätta små hål i dina lägenhetsväggar, så länge du fixar hålen innan du flyttar ut. Annars kommer du sannolikt att behöva betala för skador eller lämna tillbaka din deposition. Naturligtvis är varje hyresavtal olika, och du bör kontrollera dina specifika krav för att säkerställa att du uppfyller kraven.

Är hyresvärdar eller hyresgäster ansvariga för luftfilter?

Hyresgäster förväntas vanligtvis byta ut luftfilter själva. Detta inkluderar köp av filter, även om många hyresvärdar kommer att tillhandahålla ett par extra filter som en artighet. Det finns dock vissa variationer och du bör kontrollera ditt hyresavtal för de specifika förväntningarna.

Lämna en kommentar