Hur får man färg att torka snabbare

Det finns inget tråkigare än att se färg torka. Tänk på alla saker du kan göra medan färgen torkar, och alla framsteg som du kan göra med renoveringsprojektet om den torkar snabbare. Som tur är finns det många sätt att få det att torka lite snabbare.

För att få färg att torka snabbare, behandla den med värmeproducerande verktyg, som hårtorkar och infraröda värmare. Andra metoder kan vara att applicera lätta skikt, måla en vägg i taget och öka luftflödet i området där målningen görs.

Om du behöver öka tempot och få färgen torr på kortare tid, följ stegen i den här artikeln. Att tillämpa dessa enkla tips och tricks hjälper till att påskynda torkningsprocessen.

Vad torkar färg snabbare – värme eller kyla?

Färg behöver fyra olika komponenter för att passa perfekt för att torka upp. Dessa komponenter är tillsatser, bindemedel, lösningsmedel och fyllmedel. Effektiviteten hos alla fyra beror till stor del på temperaturen i vilken färgen appliceras. Det har bevisats att ju varmare temperaturen är, desto snabbare låter den färgen torka.

Temperaturer över 50°F (10°C) är mer lämpade för torkning av färgen. Ju varmare temperatur, desto snabbare kommer färgen att torka. Detta beror på att värmen låter fukten i färgen avdunsta, vilket gör att den torkar snabbare.

Kanske är det därför som många målningsprojekt genomförs under sommarmånaderna snarare än vinter eller höst. Men tänk på att om det är för varmt, som allt över 90°F eller 32,2°C, kommer färgen att torka upp så snabbt att den kan spricka på vissa ställen, vilket gör att den ser sjaskig ut.

Svalare temperaturer tillåter inte färgen att torka upp snabbt eftersom färgen inte binder. Om den inte kan binda, betyder det att färgen fastnar på väggen och lossnar istället. Om du inte har ett alternativ och måste arbeta under kallare förhållanden, leta efter färg som kan fungera i lägre temperaturer. Observera att de flesta av dessa färgprodukter också behöver torr luft för att fungera.

Om du vill veta hur lång tid det tar att primer torkar, då kolla in den här artikeln.

Vattenbaserade färger torkar genom avdunstning och koalescens

För att hjälpa till att torka färg snabbare förstår du hur färg torkar. De vanligaste vattenbaserade färgerna går igenom två distinkta faser av avdunstning och koalescens innan de torkar.

Vid avdunstning sipprar de flyktiga vätskorna ut i luften från färgfilmen. Färgen är dock inte bara gjord av pigment och vatten. Det finns även hjälplösningsmedel i färgen, och det tar lite längre tid att avdunsta. Under koalescens avdunstar vätskan från färgen och polymerbindemedlen som dispergerats i den flytande färgen stelnar till ett skikt av torr färg.

Koalescerande lösningsmedel hjälper till att forma färgens slutliga utseende. De kommer att fungera som mjukgörare under torkningsprocessen och hjälpa till att främja polymerpartiklarnas effektiva och sömlösa sammansmältning. Under varma dagar, eller när luftfuktigheten är låg, är dessa polymermedel de sista som torkar och lämnar efter sig vacker färg på väggen.

Se även  Bästa isoleringsfiltar för diskmaskin 2023

Ett mjukgörare tillsätts ett givet material för att göra det mer följsamt och flexibelt. Det ger också en viss kvalitet av mjukhet till materialet och som ett resultat ökar materialets plasticitet. Detta bidrar i sin tur till att minska mängden friktion under hanteringen av materialet vid appliceringstillfället.

Men när luftfuktigheten är hög, eller under regnperioderna, kan fukten i luften avsevärt bromsa avdunstningen. Fuktighet påverkar avdunstningshastigheten avsevärt.

Fuktighet är mängden fukt i luften jämfört med den mängd luften faktiskt kan hålla vid den temperaturen. När luftfuktigheten är hög bromsar det avdunstningen. Detta kan till och med reduceras till noll när luftfuktigheten når 100 %.

Mängden vatten som lämnar färgfilmen injiceras i färgen av atmosfären. De koalescerande lösningsmedlen kan avdunsta ut ur filmen innan vattnet gör det. Detta leder till att färgen ser ut som en röra.

Använd värme för att torka färg snabbare

Man har sett att värme hjälper till att torka färg – ju varmare temperatur, desto snabbare torkar färgen. Detta beror på att värmen hjälper till att påskynda avdunstningsprocessen som minskar fukten inuti färgen, vilket gör att den torkar snabbare.

Det finns en anledning till att det är att föredra att måla väggar under årets varma och torra månader. Det beror på att ju varmare temperaturen är, desto snabbare torkar färgen. Att använda värme genom olika verktyg, från hårtork till infravärmare, kan ta tid för färg att torka avsevärt.

Använda en hårtork för att generera värme

Beroende på området och föremålet där färgen appliceras kan en hårtork vara effektiv för att torka den snabbt. Hårtorkar används för att snabbtorka färg på såväl möbler som små delar av väggarna. Det påskyndar helt enkelt torkningsprocessen.

För att använda hårtorken effektivt, håll munstycket på torktumlaren cirka 2 till 4 tum (5,08 till 10,16 cm) bort från ytan som du vill torka och flytta långsamt torktumlaren över den våta ytan som behöver torkas. Tänk på att inte hålla munstycket för nära ytan. Om värmekällan är för nära ytan eller är för intensiv kan det få färgen att bilda blåsor eller spricka.

Denna teknik är särskilt effektiv om du applicerar färg på en möbel. Istället för att vänta en längre tid på att varje lager av färgen ska torka, kan du använda hårtorken för att befria färgen från fukt och redo för nästa lager.

Använda en värmare för att påskynda oxidationsprocessen

Temperaturen i omgivningen påverkar också den hastighet med vilken färg kan torka. Det fungerar mer som en katalysator för den oxidationsprocess som färgen genomgår. Om du använder en värmare kommer den att fungera som en hårtork. Men värmaren kommer att torka ett större område jämfört med hårtorken. Det är en branschpraxis att använda värmepistoler, som ser bedrägligt ut som hårtorkar men är mycket kraftfullare för att torka färg.

Se även  Tekanna eller tekanna: skillnad och när du ska använda var och en

Målar du när det är kallt väder ute är det fördelaktigt om du värmer upp rummet innan du börjar måla. Detta kommer att hjälpa till att mildra nackdelarna med att arbeta i lägre temperaturer och låta färgen torka upp snabbare.

Den här videon visar några av de olika sätten du kan påskynda torktiden för färg:

Måla när det är varmt ute

Färgen härdar snabbt i varmare väder. Kallare temperaturer och fukt i luften kan göra att den målade ytan blir känslig för fläckar eller mögel.

Vänta på varma dagar med att applicera färgen, och du kommer att få den torkad naturligt på några timmar om färgen görs på en yttervägg. Om det är gjort på innerväggen, ge den en dag att torka ut helt. Tänk på att hålla dörrar och fönster öppna så att luften kan strömma in och ut ur rummet, så att fukten kan avdunsta snabbare.

Använda infraröd värmare för att påskynda torkningsprocessen

Om du målade ett tjockt lager och det måste torkas upp snart, använd en infraröd värmare som kan passera genom den tjocka färgfilmen och värmer både det inre och det yttre lagret jämnt.

De Heat Storm Deluxe Monterad Space Infraröd väggvärmare har en elegant, kompakt design med en justerbar termostat. Displayen visar omgivningstemperaturen och hjälper till att reglera den effektivt. Den kan väggmonteras. Dess grillar är gjorda av material som inte bränner huden.

Applicera lätta färgskikt

Motstå frestelsen att måla väggarna i tjocka lager, eftersom det inte gör jobbet lättare eller snabbare för dig. Använd istället tunnare färgskikt för att säkerställa att andelen vätska till ytan påskyndar avdunstningen. Ju snabbare fukten avdunstar från färgen, desto snabbare torkar den.

Att applicera flera lager färg kommer också att se bättre ut än ett tjockt lager som är fläckigt på sina ställen. En annan fördel med att måla tunna lager är att det inte är nödvändigt att vänta för att måla det andra lagret.

Måla en vägg i taget

Tanken är att måla en vägg och gå vidare till nästa. Detta kommer att ge väggen som du precis målat färdig mer tid att torka, samtidigt som det håller dig sysselsatt med att måla de andra väggarna. Om du planerar att måla taket också, så borde du börja ditt målarjobb med taket först.

Tänk på det som ett round-robin-system, där varje vägg målas i tur och ordning, men inga två väggar målas samtidigt. Genom att följa denna metod får de andra väggarna den tid de behöver för att torka innan de är redo för nästa skikt.

Säkerställ konstant luftflöde

Med risk för att säga det uppenbara är luftflödet avgörande för att påskynda färgernas torkningsprocess. En bra luftcirkulation säkerställer avdunstning av fukt från färgen och hjälper till att torka alla delar av en vägg, snarare än bara en enda del.

Se även  Läcker vatten från ett kylskåp farligt? Risker och hur man hanterar det!

Också, hålla fönstren öppna hjälper alla ångor som kommer från den färska färgen att strömma ut. Förutom att öppna fönster kan du även använda fläktar för att påskynda torkningsprocessen.

Använd en vattenbaserad färg

Vissa färger innehåller VOC. VOC står för flyktiga organiska föreningar och är delvis ansvarig för den nya färglukten och för att fördröja torkning av färg på ytor. Om du använder 100 % vattenbaserad färg med noll VOC-halt, så torkar den färgen snabbare.

Rust-Oleum 287722 Ultra Matt invändig kritad färg är en låg VOC-färg som kan användas på olika invändiga ytor som trä, metall, keramik och canvas. Den har en låg lukt och torkar upp på 30 minuter på grund av dess låga VOC-formel.

Undvik höga luftfuktighetsnivåer

Högre fuktighet i luften kommer att fördröja färgen mycket långsammare. Många orsaker leder till höga luftfuktighetsnivåer. Det kan bero på regnet, eller om dörrar och fönster alltid är stängda i ett hus, eller om den allmänna fukthalten i huset är hög.

Höga nivåer av luftfuktighet minskar polymerisationsprocessen, vilket bromsar bindningen av hjälplösningsmedlen i färgen och ökar den tid det tar för färgen att torka.

För att kompensera detta kan du antingen välja den minst fuktiga dagen i veckan att måla på eller investera i en avfuktare och säkerställa ett konstant luftflöde. Alla föremål som ökar luftfuktigheten inomhus, såsom växter eller blöta kläder, måste tas bort för att minska rummets luftfuktighet. För fler tips om hur du kan minska luftfuktigheten i ett hus, kolla den här artikeln.

Värm ytan innan du applicerar färgen

För att påskynda torkningsprocessen, värm ytan där du applicerar färgen. Det behöver inte vara extremt varmt, eftersom det skulle vara skadligt. Det ska bara vara varmt för att få igång torkningen. Om du målar ett föremål som en möbel kan du värma det med en torktumlare innan du målar.

Bli av med blockering för att uppnå en vacker finish

Blockering är ett fenomen som hindrar färg från att uppnå en vacker finish. Det ses i latexfärger eller när det är för varmt, för kallt eller när luftfuktigheten är för hög. Ett sätt att förhindra att detta händer eller minimera skadorna är genom att strö talk över ytan och gnugga det med händerna tills färgen ser slät ut.

Slutsats

Förhoppningsvis har du funnit att dessa tips och tricks är användbara. Att tillämpa dessa principer när det gäller att snabbtorka din färg kommer att vara praktiskt oavsett märke. Observera att även om vattenbaserade färger kan se ut och kännas torra, kommer den att fortsätta att vara mjuk och känslig för vatten tills beläggningen är helt torr.

Lämna en kommentar