Hur får man en lägereld att ändra färg? (Detta fungerar verkligen)

Jag kommer aldrig att glömma första gången jag såg en färgskiftande brasa. Det var på en resa till Europa med min familj när jag bara var tio år. Vid ett tillfälle kastade mannen som startade branden plötsligt ett mystiskt pulver i lågan. Inom några sekunder glödde lägerelden med hisnande gröna färger. Med det minnet i åtanke bestämde jag mig för att skriva en djupgående artikel om hur man får en lägereld att ändra färg.

Här är fem tekniker för att få en lägereld att ändra färg:

  • Tillsätt kemiska föreningar till elden.
  • Använd en speciell typ av ved (t.ex. drivved för en lila låga)
  • Förblöt trä, papper och kottar med kemikalier.
  • Gör vaxbiffar med vissa ämnen.
  • Köp några färgväxlare i förväg.

1. Tillsätt kemikalier direkt till elden

Enligt det här källa, kan vissa kemikalier göra att lägerelden får en annan färg när den läggs till den. Du måste dock vara försiktig med din tajming då de inte ska läggas till elden när du lagar mat eller när det blåser.

Dessa kemikalier tenderar också att skapa lite rök, vilket är anledningen till att det inte är så bra att lägga till dem i lägerelden när det blåser. Annars är det kemikalier som du enkelt kan köpa från torrvarubutiker och till och med mataffären.

Dessutom är de inte alltid märkta som kemikalier som används för att ändra eldens färg, eftersom vissa av dem har andra användningsområden än att få din lägereld att se mer spännande och magisk ut.

Till exempel säljs kopparsulfat, som kan göra din lägereld grön, som poollager. På liknande sätt säljs Epsom-salter, borax och kalciumklorid som tvätt- och rengöringsprodukter.

Ett annat sätt att få en grön låga är att lägga till borax i elden. Denna speciella kemikalie producerar ett ljust grönt sken. Alun gör också att lågan ser grön ut, ungefär som kopparsulfat gör.

Hur som helst, förutom kopparsulfat, som får lägerelden att se grön ut, kan kopparklorid ge den en distinkt blå färg. För att göra en vit lägereld kan du lägga till magnesiumsulfat till elden. Och för en röd låga kan det räcka med att tillsätta litiumklorid eller strontiumklorid.

För att få en orange låga kan du lägga till kalciumklorid i elden. Du behöver inte alltid leta efter en okänd kemikalie för att ge din lägereld en ny färg. Du kan till exempel använda bordssalt eller natriumklorid för att ge din lägereld en gul låga.

Sammanfattning av kemikalier

För din bekvämlighet har jag samlat de listade färgerna och kemikalierna i en tabell. Se till att anslutningsnamnet är korrekt innan du köper.

Färg Kemisk
Grönsak Kopparsulfat, Epsomsalter, Borax, Kalciumklorid
Blå Kopparklorid
Vit Magnesiumsulfat
Röd Litiumklorid, Strontiumklorid
Orange Kalciumklorid
Gul Bordssalt, natriumklorid

Instruktioner & Säkerhet

Tänk på att du kan behöva tillsätta kemikalien i elden några gånger innan lågan börjar ändra färg märkbart. Med vissa kemikalier kan det ta upp till en minut innan du märker färgförändringar.

Därför måste du också ha tålamod med denna process. Men i vissa fall sker färgförändringarna omedelbart. Generellt bör du först testa hur elden kommer att reagera på kemikalien du lägger till lågorna.

Detta innebär vanligtvis att man kastar en liten nypa av föreningen från ett säkert avstånd för att se hur det går. Gör detta på säkert avstånd ifall branden reagerar explosivt (enl wikiHow).

  Har du någonsin undrat varför hockeybollar har gropar? Här är varför!

Eftersom du gör ett test och säkerheten är den mest avgörande faktorn, kan du ta med lite av kemikalien till kanten av elden så att du inte kommer för nära om ett bloss skulle inträffa. Du kan också bära brandsäkra handskar och skyddsglasögon.

Dessa kemikalier kan också producera irriterande ångor som kan vara ett problem för personer med andningsproblem. I sådana fall rekommenderas användning av andningsmask. Som sagt, du kan också hålla dig borta från röken.

2. Använd speciella träslag

Vissa träslag hjälper dig att få den färgade lägerelden du önskar naturligt, utan att behöva tillgripa kemikalier.

Ett perfekt exempel är drivved, som vanligtvis finns nära stränder. Denna speciella typ av ved kommer att producera en mycket fängslande blå till lila låga (enligt Thought Co).

Det gör den för att den växer nära havet, som har salter som tränger in i träet och ger det denna effekt när det brinner. Tänk dock på att detta trä också producerar rök som inte är den bästa för att andas i första hand.

Använd därför bara veden för utomhuseldar. Undvik dessutom blåsiga nätter eftersom röken kommer att blåsa över hela ansiktet, vilket inte är bra. Men när den används en klar natt, kan färgeffekterna den producerar vara anmärkningsvärda.

3. Blötlägg trä, papper och kottar med kemikalier

Egentligen gäller detta inte bara veden du gör din lägereld med, utan även saker som kottar och annat, även om ved är utan tvekan det mest populära materialet att använda.

Du kan också blötlägga tidningspapper i kemikalierna så att lågorna ändrar färg när du lägger dem på elden. Så i allmänhet är alla typer av tändmaterial lämpliga för denna process.

Blandning och behållareplockning

Under denna process måste du blanda kemikalierna i vattnet med hjälp av en plastbehållare och sedan röra om blandningen tills den blandas väl (enligt detta källa).

Även om det kan vara frestande att kombinera många kemikalier, bör du använda en förening i varje behållare. Du bör använda en plastbehållare och inte en metallbehållare, som kan reagera med kemikalien. Glas är också gott nog.

Dessutom bör du försöka att inte komma i kontakt med lösningen du gör eller dess ångor, varför du bör bära handskar och till och med skyddsglasögon. En respirator kan också hjälpa om kemikalien i fråga avger ångor. Blanda även ute.

Oavsett vilket, när den kemiska lösningen är klar, blötlägg träet eller bränslematerialet i den i 24 timmar. Du kan placera stockarna i en nätpåse, till exempel en lökpåse, innan du sänker ner den i behållaren.

Torkning av trä

När träet har blötlagt i 24 timmar kan du ta bort det från blandningen och låta det torka. Men låt lösningen rinna av innan du placerar träet någonstans att torka.

Detta bör också ta cirka 24 timmar. Om träbitarna inte torkar ordentligt blir det en utmaning att hålla dem brinnande och du kommer också att hantera onödig rök.

Annars kan du använda dina torra och behandlade vedbitar i din lägereld och få den färgade brasan du vill ha. Du bör dock vara försiktig med att använda den behandlade veden inomhus eftersom den kan producera en speciell sorts rök som kan vara farlig för den som njuter av lägerelden.

  Genomsnittlig husbilscampingskostnad per natt (med 21 exempel)

4. Tillsätt vax och kemikalier till elden

Gnisteffekt

För att uppnå de förväntade resultaten måste du tillsätta kemikalierna eller andra ämnen korrekt. Vissa material kräver att du stänker lite i elden och ser de unikt färgade gnistorna stiga upp från lågorna.

Till exempel när man lägger socker till elden för att få ljuset att producera små gnistor.

Vid andra tillfällen kan du kasta lite av ämnet i elden. Detta gäller saker som mjöl, som gör en blixtflamma, och till och med järnspån, som orsakar gyllene gnistor i brasan. Aluminiumpulver och magnesiumspån som båda ger elden silvergnistor.

Permanent färgeffekt med vax

Att kasta kemikalierna i elden ger dock en tillfällig effekt, eftersom färgen snabbt bleknar när kemikalierna brinner ut.

Ändå, om du vill skapa en mer permanent färgeffekt, måste du ta ett annat tillvägagångssätt när du lägger kemikalierna till elden.

Ett sätt är att använda vaxpastor som består av de kemikalier som genererar unika färgeffekter. Men förstå att vaxbiffar inte fungerar med gnistor, även om de är utmärkta med kemikalier som kan ha en unik färgeffekt på elden (enl. RV delar).

För att göra vaxbiffarna behöver du smälta gammalt ljusvax och hälla det i pappersdixie-koppar med den aktuella kemikalien och rör om med en pinne så att blandningen blandas väl med vaxet.

Sedan måste du låta ljusvaxet svalna innan du skalar av pappersmuggans sidor. Därifrån kommer att kasta en av dessa koppar i den hetaste delen av elden generera lågor av unika färger mycket längre.

Du kan till och med prova att göra ljuset i varje sektion till en annan färg genom att kasta ljusvax blandat med kemikalien i varje sektion.

5. Använda eldfärgsväxlare

I allmänhet säljs de kemikalier som campare använder för att ändra färgerna på sina lägereldar inte separat för det ändamålet. Att använda dem för att göra spännande lägereldar är ett sätt att återanvända dessa föreningar, och du måste köpa dem från flera ställen. Uppenbarligen kan detta vara en skrämmande uppgift.

Natriumklorid, till exempel, är lätt att få tag på eftersom det är vanligt bordssalt, och det finns gott om ställen att köpa det, inklusive den lokala stormarknaden. Däremot skulle du behöva besöka apoteket för att få tag på magnesiumsulfat.

På samma sätt, för att få kopparsulfat, skulle du ha bättre tur i en järnaffär. Kemikaliebutiker är också ett bra ställe att leta efter dessa kemikalier, och de kan sälja saker som alun, litiumklorid, soda, kopparklorid och så vidare.

Du kan undvika allt detta krångel om du inte antar utmaningen att köpa de olika kemikalierna som behövs för att få din eld att ändra färg (eller gör-det-själv-projektet att blanda kemikalier med bränsle) genom att köpa eldfärgsväxlare.

Dessa produkter är mycket effektiva och lätta att använda. Dessutom kan du få permanenta färgförändringseffekter som kan vara upp till en timme, vilket är ganska coolt (enligt SkyAboveUs).

Allt du behöver göra är att söka efter sökningen ”fire color changer” på Amazon, Google osv.

Uppenbarligen finns det en bra tid att lägga till saker i elden för att ändra lågans färg. Först och främst bör det vara en relativt stor låga på gång och den bör vara ca 30 cm hög för bästa resultat. Det är också en utmärkt idé att låta den brinna tills du ser alla röda glöd under.

  Vad är 3D bågskytte? (En nybörjarguide med bilder)

Hur gör man en brasa som lämpar sig för att byta färg?

För att se till att du har rätt lägereld för olika färger, se till att lågan producerar tillräckligt med värme och håller tillräckligt länge. Om elden inte har extremt höga temperaturer, är det mindre sannolikt att materialen brinner och ger önskad glöd.

För att uppnå det råder jag dig att använda en finsk Gap-eld. Jag diskuterade den tekniken i en annan artikel, där jag nämnde 9 tips för att hålla en lägereld brinnande hela natten.

Den här artikeln hjälper dig att göra en långvarig eld lämplig för färgbytesprocessen och definitivt hålla dig varm hela natten.

Det är också viktigt att du gör upp en eld som ger så lite rök som möjligt. Annars kan kemikalierna du kommer att använda komma in i dina lungor och irritera dina luftvägar.

För det rekommenderar jag starkt att du läser artikeln jag skrev som svarar på den oändliga frågan; varför ryker min lägereld så mycket. I den listade jag alla möjliga orsaker till scenariot och tog med mig över fem års erfarenhet för att hjälpa dig att mildra det.

Hur förbereder man området för en färgföränderlig brand?

Se först till att du väljer ett område som inte utsätts för vinden. Jag förstår att det är ett strikt krav, även om det är viktigt att du håller vinden till ett minimum.

Starka vindar kan trycka de brända materialen mot dig och orsaka olägenheter. Välj ett område med träd, byggmurar, kullar osv.

Undvik öppna ytor som öknar, uppförsbackar och flodstränder. Se också till att du väljer rätt stenar till brasan. Om du väljer fel kan de dyka upp och slänga kemikalierna på din hud.

Jag har diskuterat den frågan i en annan artikel som heter hur man undviker exploderande tegelstenar i lägerelden. Jag rekommenderar starkt att du tittar på detta så att du lär dig vilka stenar som kan orsaka dig problem och vad det korrekta alternativet bör vara.

Slutsatser

Att få din lägereld att ändra färg är möjligt, och inte bara på filmer. Allt du behöver göra är att välja det tillvägagångssätt som är rätt för dig. Om du gillar gör-det-själv-processen kan du köpa de önskade materialen som anges ovan och lägga till dem i brasan eller själva stockarna.

Å andra sidan kan du köpa några färgväxlare som är gjorda just för detta ändamål. Hur som helst, det är okej så länge du är uppmärksam på bränningsprocessen. Se till att du väljer rätt plats och undvik vinden så hårt du kan.

Använd också de angivna teknikerna för att skapa tillräckligt med värme för att färgerna faktiskt ska förändras genom förbränningsprocessen. Jag hoppas att min artikel var till hjälp för dig. Om du har några egna insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!