Hur får man bort den ruttna lukten ur en husbilsfrys?

Tänk dig det här: du har precis packat din utrustning för din nästa campingresa och din familj lastar upp husbilen. Alla är glada, ler och har roligt! Det vill säga tills du klättrar in och inser att något luktar ruttet. Chansen är stor att den läckra lukten kommer från din husbils frys och nu spelar alla ”sten, papper, sax” för att ta reda på vem som får det obehagliga jobbet att ta itu med det innan du kan ge dig ut på vägen.

Om du har stött på det här problemet tidigare vet du att det inte är helt lätt att radera den lukten. Du kanske har provat alla tips och tricks du kan tänka dig, men utan resultat. Idag ska du äntligen lära dig hur du blir av med den lukten för gott! Det som en gång var en fruktad uppgift kan vara över med några enkla steg, så håll dig nära.

Varför luktar husbilsfrysen illa?

Detta är den första frågan du bör ställa dig själv. Om vi ​​vill gå till botten med detta måste du först veta orsaken. Gå igenom var och en av dessa möjliga orsaker och fundera över vad som mest liknar ditt dilemma:

 • Du lämnade lite mat i frysen på din husbil efter den sista resan. Du glömde räkorna som blev över från spetten, du lagade aldrig de där biffarna du ville ha etc. – oavsett orsaken så innehåller den bortskämt kött eller annan lättfördärvlig mat, och du måste slänga den.
 • Du luftade det inte senast du kom hem. Du bör alltid lämna dörrarna till din husbilsfrys öppna en stund efter att du kommit hem för att vädra ut saker. Det hjälper mot eventuella kvardröjande lukter nästa gång.
 • Du har inte fått djuprengöra din frys på ett tag. Även om du konsekvent rensar ut maten behöver din husbilsfrys fortfarande lite extra kärlek.

De första stegen för att rengöra din husbilsfrys

När du har fastställt orsaken till den ruttna lukten är det dags att börja jobba. Det är inte riktigt dags att skrubba allt ännu; det kommer snart. Först måste du:

 • Städa upp all mat som finns kvar i din husbilsfrys förra gången. Detta inkluderar alla örter, även om de är i burkar. Du bör inte lämna något därinne; ta in det hela varje gång du kommer tillbaka från en resa.
 • Ta isär din frys. Ja, det betyder alla hyllor, droppbrickor etc. När du väl har separerat varje bit är det lättare att rengöra och se till att allt är gnistrande när du går.
  Behöver jag verkligen vandringskängor?

Rengöring av din husbilsfrys

När det gäller att ta bort lukt från din husbilsfrys är processen inte alltför komplicerad. Här är vad du behöver för att göra jobbet så gott du kan:

 • Varmt tvålvatten
 • Bleka
 • Kallt vatten
 • Natriumkarbonat
 • Svamp
 • Pappershanddukar/trasor

När du har förberett din husbilsfrys för en bra städning är det dags att sätta igång.

Använd varmt tvålvatten (innehåller en matsked blekmedel per gallon) och en mjuk svamp för att skrubba alla delar av frysen. Skölj dessa delar i kallt vatten och upprepa tills allt är så rent som möjligt! Byt vattnet efter behov så att du inte skrubbar frysen med ohygieniskt material.

På din sista körning av din frys, använd en lösning av en kopp bakpulver till en liter vatten för att skölja ner allt. Vänta tills det torkat och skölj sedan delarna igen. Bakpulveret kommer att absorbera mycket av den envisa lukt-orsakande röran, och lämnar dig med en fräsch och ren RV-frys efter att allt har torkat för sista gången.

Håller lukten borta från din husbilsfrys

Efter att du har rengjort din frys noggrant, kanske du tror att ditt arbete är klart. Nej! Om du vill att den ska hålla sig fräsch och fri från obehagliga ruttnande lukter, finns det fortfarande några saker du behöver göra; oroa dig inte, det är värt det! Vi kommer att prata om några metoder som kommer att förhindra att lukten kommer tillbaka under de närmaste dagarna.

 • Vinäger

Vit vinäger är ett vanligt kulinariskt och rengöringsmedel. Du har säkert redan några hemma! En del av magin med det här är att det håller obehagliga lukter borta. För denna metod behöver du:

 • En sprayflaska
 • vit vinäger
 • Vatten
 • En pappershandduk
  Är siden starkare än ull?

Blanda bara en 50/50 lösning av vatten och vinäger i flaskan, spraya ner insidan av din RV-frys och torka av den med en pappershandduk. Detta bör minimera eventuella kvardröjande lukter.

 • Kaffesump

Kaffedrickare kan enkelt använda sig av denna luktborttagningsmetod! Om en dålig lukt fortfarande finns kvar i din husbilsfrys, här är vad du behöver för att bli av med det med detta enkla trick:

 • Kaffesump (valfritt märke/smak/etc.)
 • En tallrik, skål eller bakplåt

Allt du behöver göra är att fördela kaffesumpen på valfri yta och låta den stå i din husbilsfrys i några dagar. Den sista stanken ska vara borta, absorberad i terrängen. (Försök absolut inte använda den här för en överbliven kopp imorgon.)

Den bästa delen? Beroende på hur starkt det kaffet var kanske du luktar en doft av den behagliga aromen när du öppnar frysen några dagar i framtiden.

 • Aktivt kol

Om du inte vill köpa en hel påse eller burk kaffesump bara en gång, så har du ett enkelt alternativ som fungerar lika bra för att få bort dålig lukt från din husbilsfrys! Använd exakt samma metod som för kaffet, men använd aktivt kolpulver istället.

Du kan köpa den Amazon för mindre än $10, beroende på vilken produkt du väljer. Det är inte lika dyrt som att dumpa en halv påse Starbucks specialstek.

 • Tidning

Om du verkligen är fastspänd på pengar kan du alltid använda vilken tidning du än har liggande för att bli av med de sista bitarna av den ruttna stanken. Blöt sidorna lite, forma dem till bollar och släng dem i frysen på din husbil. Inom två dagar bör dessa papper ha absorberat eventuella kvarvarande lukter. Släng dem och allt ska dofta fräscht igen! Om du behöver lite uthållighet kommer lite citronolja att göra susen för att din frys ska lukta gott.

Hur du håller din husbilsfrys att lukta gott i framtiden

Nu när du har gått igenom hela den här processen kommer du förmodligen inte att vilja göra det igen på länge. I framtiden bör du komma ihåg några av dessa tips för att hålla den fruktade ruttnande lukten borta för gott.

 • Rengör din frys efter varje resa. Ta ut burkarna, köttet, frukten och mjölken. Ta ut all mat. Om du behåller den eller inte är upp till dig; lämna bara ingenting.
 • Ge frysen lite vinäger före och efter resan. Detta tar bort alla milda lukter utan att behöva rengöra ordentligt igen. Det är giftfritt och ger inte ifrån sig en stark lukt i sig, så vilken anledning behöver du inte göra det?
 • Lufta din husbil när du kommer hem. Använd en fläkt, håll dörrarna öppna och höj fönstren. Håll det så i ungefär en timme eller två, och sedan är du fri att stänga den tills du är redo att ge dig ut på vägen igen.
 • Se till att all mat är ordentligt låst före, under och efter din campingresa. Detta förhindrar spill och saktar ner ruttnandet av din frukt, grönsaker och kött.
 • Om något spills, rengör det omedelbart. Fruktjuice luktar gott nu, men inte längre tre dagar senare. Det är särskilt viktigt om något som involverar kött spills. Det är både ohygieniskt och illaluktande.
  De 4 viktigaste campingspisbränslena du behöver känna till

Låter enkelt, eller hur? Det är för att det helt enkelt ÄR. Gör dessa små saker och du behöver inte oroa dig för katastrofer senare.

Om du märker att du luktar något ruttet som kommer ut ur din husbilsfrys, oroa dig inte. Ja, det är obehagligt, men att städa upp i röran och bli av med lukten är mycket lättare än man kan tro. De flesta av de förnödenheter du behöver finns redan i huset, och allt som inte är det är bara en snabb resa till mataffären.

Fler artiklar du kommer att älska.

Hur man campar i en pop-up trailer på vintern

Hur lång är en garageport för husbilar? (Lista efter husbilstyp)

5 metoder för att få Wi-Fi när du campar (med detaljer)