Hur får du det bästa priset när du säljer din Van Camper?

Ram Promaster med ett registreringsfönster för försäljning

Att sälja din husbil är något du planerar att göra inom en snar framtid och du vill vara förberedd när du är redo att sälja. Jag gjorde lite forskning om hur man säljer en husbil till bästa pris och det här är vad jag hittade.

Så hur får du det bästa priset när du säljer din husbil? Att få det bästa priset när du säljer din husbil beror på ett antal viktiga faktorer, såsom pris, renlighet, fordonshistorik och hur du planerar att marknadsföra din husbil.

Oavsett om du säljer din husbil för att du har provat att campa och upptäcker att du verkligen inte gillar det, eller om du kanske vill flytta till en annan husbil som bättre passar din familjs behov, vill du se till att du får det bästa pris möjligt för din husbil.

Få det bästa priset för din Van Camper

Precis som när du säljer en bil, båt eller hus, finns det liknande steg du måste ta när du säljer din husbil. Det finns faktiskt många förberedelser du kan göra i förväg för att få försäljningen av din skåpbil att gå smidigt och utan krångel.

Du måste göra en del efterforskningar för att ta reda på det exakta priset att begära för din husbil för att se till att du får bästa möjliga affär.

Precis som utseendet när du säljer ett hus, hur ser din husbil ut när någon kommer för att titta på den? Genom att få din husbil att se bäst ut får du ett bättre pris.

Var redo att sälja. Du bör ha alla papper du behöver för att slutföra försäljningen. Låt inte en rea gå förbi dig eftersom du inte kunde hitta något enkelt som titeln!

Ett av de viktigaste stegen är att avgöra vilka alternativ du har för att marknadsföra din husbil.

Som du kan se finns det många steg involverade i att sälja din husbil. Genom att läsa vidare får du en bättre uppfattning om alla de saker du behöver göra exakt.

Vad är min skåpbil värd?

Du är nu redo att gå vidare med försäljningen av din husbil, men hur vet du vad den är värd?

Ett bra sätt att ta reda på vad din husbil är värd är att göra lite research online. Kolla in sajter som Husbilshandlare eller RVT för att se vad andra människor säljer sina husbilar för, plus att de har husbilspriskontroller som du kan använda.

På en sida som denna kan du jämföra alternativ på husbilar som andra säljer med alternativen din husbil har. Dessutom kan du hitta några exakta modeller som du äger som andra säljer att jämföra priser med.

En annan onlineresurs du kan använda för att bestämma värdet på din husbil är NADA. Beroende på exakt vilken typ av husbil du har bör du kunna hitta priser under bil- eller husbilssektionerna.

Om du har en skåpbil som inte är en husbil eller en skåpbil som du har konverterat, gå till fliken bil och det kommer vanligtvis att ge dig ett grovt inbyte, genomsnittligt inbyte, rent inbyte och ren försäljning priser.

NADA-webbplatsen under alternativet RV ger dig vanligtvis ett rekommenderat listpris, låg detaljhandel och medelstor detaljhandel.

Återförsäljaren där du köpte din husbil är också en utmärkt källa för information om det aktuella värdet på din husbil.

Andra intressanta inlägg

  • Kan man använda en övermadrass för camping?
  • Tillåter husbilsparker skåpbilar?
  • Van Camping vs Truck Camping: Vad är skillnaden?

Sätt ett pris för din skåpbil

Du har gjort all din research, nu är målet att sätta rätt pris för att få ut så mycket pengar du kan tjäna på att sälja din husbil.

Använd de tidigare siffrorna i avsnittet Hur mycket min husbil är värd och ställ in ett pris som ger dig det bästa priset vid försäljningstillfället.

Att bestämma rätt pris för din skåpbil är mycket viktigt. Om du sätter priset för högt kommer du att skrämma bort alla som är på marknaden för att köpa en husbil. Men om du sätter priset för lågt kommer du att förlora pengar som du kan stoppa i fickan.

  Bör du bära en midjeträning när du springer?

Tveka inte att sänka priset på din husbil om den inte säljer. Ibland kan man, även med världens bästa forskning, göra ett misstag när man sätter ett pris. Om din husbil inte säljer så snabbt som du skulle vilja eller om du behöver sälja den till ett visst datum, var inte rädd för att sänka priset lite.

Från Camping Life tips: Om du har bråttom att sälja din husbil har du även möjlighet att sälja din husbil till en återförsäljare, men detta kommer förmodligen inte att ge dig bästa möjliga pris.

Förbered din skåpbil för potentiella köpare

När du förbereder din husbil för försäljning vill du vara säker på att du förbereder den så gott du kan för att göra den attraktiv för de potentiella köpare som tittar på din husbil.

Förbereder exteriören

Få utsidan av din husbil att se ren och snygg ut. Ge husbilen en ordentlig handtvätt och vax. Detta ger exteriören ett nyare utseende och eliminerar en del av miljöns oxidativa effekter.

Tvätta det samtidigt för hand, ta en borste och skrubba däcken väl. När de har torkat helt, använd en Armor All-däckprodukt enligt tillverkarens anvisningar. Detta kommer att ge däcken ett nyare, blankare utseende och kommer inte att se lika slitna eller gamla ut.

Om möjligt, ta bort eventuella dekaler eller klistermärken från fönstren som du har applicerat på destinationer du har besökt. Detsamma gäller för bildekaler. Gör det till ett rent blad för nästa ägare som inte bryr sig om var du har varit.

Rengör slutligen utsidan av fönstren så att det inte finns några buggar och fläckar på dem.

Förberedelse av interiören

Det första du ska göra när du förbereder din husbil för försäljning är att ta bort alla personliga tillhörigheter från husbilen. När du har din husbil full av alla dina personliga saker är det svårt för potentiella köpare att föreställa sig att det är deras.

Rengör allt du inte lämnar i husbilen, precis som när de kör hem det efter köpet.

Husbilar är alla olika, denna städlista är för varje typ av husbil du har. Detta kommer att ta lite tid och hårt arbete, men det kommer i slutändan att hjälpa dig att sälja husbilen. Ta hjälp av en make eller vän så går processen snabbare!

Dammsug golven och sittplatserna för att sopa upp skräp som har samlats när du använder en husbil.

Tvätta alla invändiga ytor, väggar, skåp, skåp interiörer och bänkskivor med tvålvatten. Ytor som har en tendens att fläcktorka omedelbart.

Rengör handfat, toaletter eller duschar. Om du har en ventil, kom ihåg att rengöra den, använd en borste och tvålvatten för att få bort all smuts.

Om du har ett kylskåp eller mikrovågsugn, glöm inte att rengöra insidan.

Kör alla tvättbara gardiner, filtar och stolsöverdrag genom tvättmaskinen för att ta bort eventuella lukter från tyget.

Om du har heltäckningsmattor, se till att rengöra den eller få den professionellt rengjord. Om mattan har fläckar, gör allt du kan för att göra fläckarna mindre märkbara.

Se till att alla invändiga belysningar, apparater, fönster och annan utrustning är i gott skick.

Rengör slutligen insidan av fönstren och ta bort alla dis, fläckar och fingeravtryck.

Du vill bli av med dålig lukt så gott du kan, så om du fortfarande luktar, prova en lätt doftande luftfräschare, inte något som är riktigt starkt och överväldigande när någon öppnar dörren.

Under huven

De flesta människor tittar under huven när de köper ett fordon och sälja din husbil kommer inte att vara annorlunda.

Se till att allt under huven ser bra ut. Om motorn är smutsig kan du använda ett avfettningsmedel och en högtryckstvätt för att rengöra den eller få den professionellt rengjord i ett garage.

  Hur man använder en fläkt när man campar

Kontrollera att alla vätskenivåer är fulla och att vätskelocken är täta.

Vi har gjort det mesta av förberedelserna nu, men för att verkligen vara redo att sälja din husbil, se till att du har en uppdaterad besiktning av fordonet.

Ingenting kommer att stänga av en potentiell köpare snabbare än om fordonet inte har någon aktuell MOT eller är på väg att löpa ut, det första de kommer att tänka är att större reparationer måste göras och det kommer inte ens att passera MOT.

Låt slutligen en mekaniker ta en titt på ditt fordon för att se om det behöver repareras, vad det kommer att kosta att fixa dem, och om det är mindre, överväg att få det reparerat. Kontrollera alla blinkers, strålkastare och bromsljus för att säkerställa att de fungerar som de ska. Om du hittar problem och inte åtgärdar dem kan du avslöja dem för köparen.

Kom ihåg att en välskött husbil kommer att locka fler att köpa.

Efter att ha gjort allt ovan, sätt dig själv i köparens skor. Titta på alla aspekter av din husbil inifrån och ut för att se vad du inte gillar, gör sedan vad du kan för att åtgärda problemen.

Be om konstruktiv kritik från en vän, be en betrodd vän att ge dig en bedömning av din husbil.

Låt din vän berätta vilka problem han kan se från en opartisk synvinkel. Fråga dem om de luktar något som luktar eller om de ser något som behöver fixas. All hjälp du kan få kommer att vara till hjälp för att få det bästa priset när du säljer din husbil.

Från Camping Life tips: När du har fått din husbil helt ren och glänsande, ta tillräckligt många bilder inifrån och ut för att kunna användas online och broschyrer.

Få ordning på din administration

De flesta köpare känner sig mer bekväma med att köpa ett fordon med vetskapen om att rutinunderhåll har utförts under hela enhetens livslängd.

Spåra eventuella underhållsprotokoll, reparationer eller uppgraderingar som gjorts på husbilen. Detta inkluderar oljebyten, när du sätter på nya däck, transmissionsreparationer eller andra underhållsdetaljer och att ha dem lätt tillgängliga när potentiella köpare begär dem.

Om ett utsläppstest krävs i din stat, län eller stad, se till att ge bevis på att din husbil har klarat testet.

Hitta bruksanvisningen och lägg den i handskfacket för enkel åtkomst; en ny ägare kommer att vilja kunna läsa tillverkarens föreslagna underhållsschema och fordonsinstruktioner.

Den ursprungliga fönsterdekalen är också en bra informationskälla för potentiella köpare, om du har behållit den, håll dekalen till hands eller lägg den i en skyddande plastfolie och placera den på instrumentbrädan. Eventuella frågor som potentiella köpare har om motorstorlek, tillval och MPG kan besvaras med en snabbskanning av fönsterdekalen.

Du kanske har betalat av din skåpbil och har titeln, om du inte direkt vet var titeln finns, leta upp den och ställ undan den på ett säkert ställe så att du vet var den är om du har en köpare.

Köpare vill inte stå och vänta medan du letar efter information och pappersarbete. Att ha alla papper redo kommer att ge köparen ännu mer förtroende för den omsorg du har tagit med din husbil.

Från Camping Life tips: Hitta en plats för att parkera din husbil på en trafikerad väg med en ”Till salu”-skylt. Om du inte bor på en trafikerad väg, fråga vänner eller familj om de tillåter dig att parkera på deras tomt.

Alternativ för att sälja din husbil

Det finns ett antal alternativ för att sälja din husbil.

Handlare

Du kan först kontakta återförsäljaren där du köpte din husbil för att se om de är villiga att sälja den åt dig.

Återförsäljare brukar sälja din husbil åt dig mot en avgift. Om återförsäljaren du ursprungligen köpte den från inte kommer att sälja den åt dig, gå till en annan återförsäljare i närheten.

  Vad är en tältplatta på en campingplats?

Att sälja din husbil genom en återförsäljare kommer att visa dig exakt den potentiella köparen du letar efter, och för lite extra kommer återförsäljaren att göra detaljerna åt dig.

Men att sälja genom en återförsäljare kommer inte att ge dig det bästa priset eftersom du måste betala dem en provision.

Uppkopplad

När man letar efter att köpa en husbil kommer de flesta att söka på nätet. Tidigare berättade vi om RV Trader och RVT.com, båda webbplatserna erbjuder paket som ger dig olika prisnivåer för att sälja din husbil.

Prispaketen varierar beroende på webbplats, det lägsta paketet börjar vanligtvis på $19,95 och du har möjlighet till dyrare paket som ger dig möjlighet att lägga till fler bilder, videor, premiumplacering och andra uppgraderingar.

I de flesta områden har lokala samhällen en webbplats som erbjuder onlineklassificerade annonser gratis eller mot en liten avgift, vilket är ”gå till”-sidan för lokalbefolkningen som vill köpa eller sälja något. Detta är ett annat billigare alternativ för onlineannonsering.

Flyer till salu

Skriv ut ett flygblad med all information du har om din husbil, pris, försäljningsorsak, kontaktuppgifter och om du har det online, lägg webbadressen på flygbladet så att alla som är intresserade kan se de upplagda bilderna och filmerna.

Lägg upp flygbladet på livsmedelsbutiker, restauranger, campingplatser, närbutiker, lokala bensinstationer eller någon annan plats som har anslagstavlor.

Lokaltidning / shopper

Även om majoriteten av människor använder internet för shopping, kommer en lokal tidning eller shopper att hjälpa till att främja försäljningen av din husbil på en lokal marknad.

Kör bara en enkel radannons med år, märke, miles, kanske 1 eller 2 andra attribut, sedan en webbadress som talar om för dem vart de ska vända sig för mer information.

Mun till mun

Uteslut inte mun till mun, berätta för alla du ser att du har en husbil till salu. Du vet aldrig när någon du pratar med eller en av deras vänner är upptagen med att köpa en husbil.

Till salu skylt

Det kanske billigaste av alla alternativ är att placera en stor ”Till salu”-skylt i fönstret på din husbil och parkera den längs vägen. Skriv ut ett ark eller använd flygbladet jag föreslog tidigare med all information om din husbil, priser och kontaktuppgifter och lägg den i en vattentät utomhusbroschyrhållare bredvid din husbil som folk kan ta med sig när de stannar för att titta.

Hur man väljer det bästa stället att annonsera på

Att välja den bästa platsen att marknadsföra din husbil beror på din geografiska plats, tid på året, reklambudget och vilka lokala resurser som är den mest populära källan för människor i ditt område att köpa och sälja föremål.

Många gånger är köpare bara några kilometer från där du bor, med det i åtanke kan en av de mest effektiva vara att helt enkelt gå med ”Till salu”-skylten och en kostnadsfri onlineannons.

Att sälja sin husbil behöver inte vara stressigt, med lite förberedelser bör försäljningen gå smidigt. När du säljer din husbil själv bör du kunna få ett bättre pris än genom en återförsäljare och det är en mycket bättre affär för dig!

Från Camping Life tips: När du parkerar din husbil för att sälja, parkera den på en plats som ser fin ut, borta från skräp, högt gräs eller på en lerig uppfart eller parkeringsplats.

Relaterade frågor

Vilken tid på året är den bästa tiden att köpa husbil? I de flesta delar av landet kommer du sannolikt att få det bästa erbjudandet på en husbil i slutet av campingsäsongen.

Vad är ett köpebrev? Detta är ett försäljningsavtal som anger vad säljaren och köparen har kommit överens om. En försäljningsfaktura innehåller vanligtvis information om märke, årtal och vad försäljningspriset är. Inkludera att fordonet säljs ”i befintligt skick”, att säljaren inte lämnar någon garanti och behåll en undertecknad kopia för dina register.