Hur du rengör din bågskytteutrustning

Oavsett om du använder den nästan dagligen eller dussintals gånger per säsong, kommer din bågskytteutrustning oundvikligen att bli snurrig. Alla skrymslen och vrår i din sammansatta båge, för att inte tala om tillbehör som sevärdheter, kan tyckas vara svåra att rengöra, men inte med rätt steg. Hur rengör du din bågskytteutrustning?

Rengöring av bågskytteredskap kräver vanligtvis bara en mjuk trasa och kanske lite tvål och vatten för att ta bort envisa märken och fläckar. För att rengöra bågsträngarna behöver du en specialiserad rengöringsmedel. Glöm inte att putsa strängarna när du är klar!

I den här artikeln kommer vi att förklara mycket mer detaljerat hur du rengör all din bågskytteutrustning från armskydd till kikarsikten och allt däremellan. Vi kommer också att diskutera hur ofta du bör rengöra din utrustning och hur du polerar dina snören tills de lyser. Du vill inte missa det!

Så här rengör du din bågskytteutrustning

Rosett

Om du håller din båge ren under hela den aktiva bågskyttesäsongen kan detta hindra dig från att behöva göra en omfattande städning senare. För det dagliga underhållet behöver du åtminstone en mjuk trasa som en mikrofiberduk eller en frotté.

Applicera lite autopolish på bågen och använd sedan trasan för att belägga lacken genom hela bågen. Din båge kommer att se praktiskt taget lika bra ut som ny!

Om du har haft din båge länge men du ännu inte har rengjort den, eller om du köpte din båge begagnad av någon som uppenbarligen inte tog väl hand om den, så måste du satsa på lite djupare rengöring .

Det kommer att innebära att dekonstruera bågen. Vi rekommenderar att du tar foton av din båge vid varje steg så att när du går i omvänd ordning och sätter ihop bågen igen, har du mycket lättare att göra det.

Om din är en sammansatt båge, då är det första demonteringssteget att sätta bågen i en bågepress för att varva ner spänningen. Krokarna på bågpressen ska justeras så att de är lika långa som din båge är.

Du kan behöva ta bort dämparen från din sammansatta båge när du använder en bågpress beroende på modell.

När du är klar med det måste du sedan lossa kabel- och strängspänningarna, vilket kräver att du lindar upp spännskruven. Strängarna kommer att ha lite slack om du gör det rätt. I det här skedet vill du att benen på din sammansatta båge ska vara stadigt i bågpressen för att förhindra skador på dem när du lossar snöret.

När du har fått kabeln och snöret tillräckligt löst, ta bort dem båda från fören. Du kan rengöra dem separat, vilket vi kommer att prata mer om ett ögonblick.

  Kan du flytta en timmerstuga till en annan fastighet?

Därefter måste du ta av bågpressen genom att linda upp spännskruven. Nu kan du ta bort benen från din sammansatta båge eftersom du har minskat deras spänning. Använd en rorkultsjustering för att lossa benen från stigaren.

Vi rekommenderar att du håller reda på hur många gånger du vridit benen från stigaren så att du kan uppnå den rorkultens höjd igen under återmontering av sammansatt båge.

Alla andra delar av den sammansatta bågen ska lossna fritt utan behov av en bågpress.

Nu när du har delarna lediga kan du gå en efter en och rengöra dem. Du kanske bara behöver en fuktig mikrofiberduk eller en frotté för detta om bågens delar inte är särskilt smutsiga. Om bågen är lite smutsigare av blod och smuts kan lite armbågsfett eller en klick diskmedel hjälpa.

I de pyttesmå områdena av din sammansatta båge som är för svåra att nå med fingrarna och en trasa, kan du fukta en bomullspinne för att komma in i dessa hörn och vrår.

Vi rekommenderar inte att du låter din båge vara blöt för länge, så använd en ren, torr mikrofiberduk eller en frotté för att torka den. Om bågen bara är fuktig kan du lufttorka den, men använd din diskretion. Till exempel, om din sammansatta båge är gjord av obehandlat trä, vill du torka det, stat.

När din båge är torr och ser ren ut, är det dags att gå i omvänd ordning av hur du plockade isär bågen för att sätta ihop allt igen. Vår rekommendation? Ta dig tid med detta, eftersom du vill få din båge återmonterad helt rätt. Titta på referensbilderna du tog också, för det är det de finns för!

Strängar

När dina bågsträngar är befriade från din båge, bör du ta dig tid att rengöra dem. Välskötta strängar kan trots allt hålla i uppåt tre år.

Okej, så hur i hela friden rengör man bågsträngar? En smart metod som bågskyttar använder är en sträng med tandtråd.

Även om det inte alltid är lätt att se, samlas smuts och vax på bågsträngarna. Genom att linda en lång remsa av tandtråd runt dina bågsträngar och sedan gnugga tandtråden upp och ner i strängarna, börjar den skrapa bort resterna på strängarna.

Det kan ta dig flera försök på detta, men så småningom kommer dina strängar att bli rena. Tja, renare än de var, men de kan fortfarande vara renare.

Därefter bör du applicera ett rengöringsmedel för bågsträngar. Scorpion Anti-Venom är en mycket välkänd produkt att prova. Bågsträngsrengöringen appliceras som balsam på snören.

  Ska jag flyga fisk när det regnar?

Lägg på lite, låt ingredienserna verka och efter några minuter torkar du av bågsträngarna med en ren frotté eller mikrofiberduk. All kvarvarande smuts, vax och smuts som tandtrådsmetoden inte rengjorde kommer att försvinna helt efter att ha använt en strängrengörare.

Armskydd, handskar och bröstskydd

Armskydd för bågskytte och bröstskydd kan bli smutsiga och svettiga, speciellt om din säsong har varit väldigt aktiv. Detsamma gäller handskar. Eftersom denna utrustning kommer i alla möjliga material, från läder till nylon, kan dina rengöringsmetoder variera något.

Åtminstone räcker det med en fuktig trasa för att rengöra ytsmuts. Tvättmedel är tillämpligt på nylon, och du kanske till och med kan tvätta ett armskydd av nylon eller bröstskydd. Om du lägger din nylonbågskytteutrustning i tvättmaskinen, använd den kalla inställningen och undvik att rengöra med klorblekmedel.

Tvål och vatten kan behandla fläckar på ytnivå på bågskytte i läder. Du kan också köpa sadeltvål, som är en typ av tvål som är designad för att rengöra läder. Ja, sadeltvål förknippas ofta med hästsadlar, men den är användbar för andra lädervaror också.

Fiebings vita sadelsåpa är en bra produkt att använda på din bågskytteutrustning i läder.

Din utrustning bör vara torr innan du stuvar undan den till nästa säsong, annars kan den mögla. Lufttorkning är ett sådant alternativ och manuell torkning med en ren mikrofiberduk är ett annat.

Mål

Spenderade du på 3D-bågskyttemål? Eftersom många 3D-mål har självläkande skum, kan de återanvändas under flera säsonger förutsatt att du tar hand om ditt.

Att rengöra målen är en av de enklare delarna av din underhållsrutin för bågskytteutrustning. Med lite diskmedel och vatten i en liten handfat eller Tupperware-behållare kan du doppa en ren mikrofiberduk i hopkoket och sedan torka av målet uppifrån och ned.

All smuts och smuts ska lossna direkt. Eftersom 3D-mål bara är skum och gummi, är det okej att låta dem lufttorka ute eller inne.

Omfattningar

Om du förlitar dig på ett kikarsikte vet du hur integrerat det är att hålla kikarsiktet rent. När allt kommer omkring, om det blir för smutsigt, minskar din synlighet när du siktar och gör ditt skott, vilket hindrar din precision.

Eftersom de flesta kikarsikten huvudsakligen är gjorda av glas, räcker det med vilket glasrengöringsmedel som helst för att avlägsna kikarsikten. Problemet blir att nå den lilla glasringen, speciellt om du använder små kikarsikter. Återigen kommer en bomullstuss doppad i vatten och diskmedel till undsättning.

Du kan säkert lita på att kombinationen av vatten och diskmedel också rengör resten av kikaren. För metalldelar, använd en ren mikrofiberduk för att torka metallen så att den inte riskerar rost eller korrosion.

  Att välja rätt typ av förvaringsbehållare för din stuga

Hur ofta bör du rengöra din bågskytteutrustning?

Din bågskytteutrustning ser ren ut som en visselpipa. Vilken typ av städrutin ska man gå in i för att behålla sin lyster?

I en perfekt värld vill du torka bort det du använder när du är klar med att skjuta pilar för dagen. Detta kräver inte att du tar isär din båge, oroa dig inte. Du kan bara torka av den med en mjuk trasa eller använda ett något starkare rengöringsmedel.

Som vi sa tidigare, om du rengör din utrustning ungefär varje gång du använder den, så förnekar det behovet av grundlig djuprengöring senare. Ändå är det ingen dålig idé att en gång per säsong ta isär allt, bedöma vilken form det är i och rengöra om det behövs.

De flesta bågskyttar sparar denna djuprengöring till efter säsongens slut. Du kan göra det då också eller så kan du börja din säsong med en helt ren båge och annan relaterad utrustning.

Hur polerar du strängarna?

Mellan att rengöra dem och att sätta tillbaka dem på din båge är det värt att ta dig tid att polera bågsträngarna. Detta kommer att hålla dina skott jämna och lätta så att du kan få en bra start på nästa bågskyttesäsong.

Scorpion Venom polymerbågsträngsvax är en favorit bland bågskyttar för att skina sina bågsträngar till perfektion. Vaxet innehåller ingredienser som mango, shea och kokum för en tilltalande lukt.

Även om du förvarar dina bågsträngar under kalla förhållanden under lågsäsong, blir den konditionerande formeln av Scorpion Venoms vax inte spröd, och den fryser inte heller.

Om du köper ditt bågsträngsvax i pinneform kan du direkt gnida pinnen på snören. Om ditt vax är i en burk, lägg lite på fingrarna och applicera det manuellt. Du behöver inte dränka snören i vax, så använd sparsamt.

Hur underhåller du dina pilar?

Av all din bågskytteutrustning är pilarna de mest utbytbara. Även om du inte behöver rengöra dem, är det fortfarande bra att lägga till deras skötsel i din underhållsrutin.

Innan du skjuter, kontrollera alla dina pilar. Är de skadade på något sätt, som synliga sprickor eller uppenbar felinställning? Du måste ta pilbågarna från kogern, eftersom det kan vara farligt att skjuta med dem. Titta sedan på nacken och se till att den också är i gott skick.

Slutgiltiga tankar

Att rengöra din bågskytteutrustning är något du helst bör göra minst lika ofta som du använder den, men inte mer sällan än en gång per säsong. Nu när du vet hur du håller din utrustning i toppskick kan du få mer nytta av den!