Hur du lyfter din snöskoter korrekt

Eftersom många stater förbjuder vardaglig väganvändning av din snöskoter, har du inget annat val än att transportera din släde på ett tungt fordon, oftast en lastbil. Hur får du din snöskoter från marken till lastbilen?

Här är några alternativ för att lyfta din snöskoter:

  • Köp eller gör ett lyftsystem
  • Använd en ramp
  • Lita på gravitationen och parkera på en kulle
  • Lyft snöskotern manuellt

Framöver kommer vi att diskutera dessa 4 lyftalternativ mer i detalj, och rekommendera produkter och tips som kommer att göra ditt liv enklare på vägen. När du väl fått kläm på att lyfta din snöskoter kommer du att upptäcka att du har fler alternativ för att ta din släde längre!

Metoder för att lyfta din snöskoter

Lyftsystem

Ditt första alternativ för att korrekt lyfta din snöskoter är att använda ett traditionellt lyftsystem. Den här enheten är ofta gjord av kraftigt stål med pulverlackering för mer hållbarhet. Det genomsnittliga lyftet kan hålla minst 1 000 pund, även om vissa kan gå över det.

Du har två olika typer av lyftsystem att välja mellan för din släde: ett lyftstativ med spak eller ett domkraftsstativ.

Med en domkraft kan du välja den höjd du vill höja din snöskoter till (till exempel till flaket på din lastbil) och sedan höja din släde till den höjden enligt domkraften. De flesta lyftdomkrafter är gjorda av starka material som anodiserad aluminium så rost är inte ett problem. Lyftkuddar kommer belagda med gummi för att skydda din släde, och vissa domkrafter har även tippstöd om spåret på din snöskoter är längre än genomsnittet.

Ditt andra alternativ, ett lyftstativ för snöskoter, är för att subtilt höja eller sänka din släde. Förutom att få din snöskoter på en lastbil, är ett lyftstativ också praktiskt om du förbereder din snöskoter för underhåll under lågsäsong, justerar fjädringen, arbetar på banan eller tar hand om annat grundläggande underhåll.

Om du letar efter ett lyftstativsystem så gillar vi det här från Extremt Max på Amazon. Detta högt rankade lyftstativ kommer också med en styrskål om det är lättare för dig. Lyftsystemet kan höja din släde upp till 33 tum. Den inkluderar en stålram med pulverlackering samt hårdvara som är förstärkt med zink.

Du måste ta hand om installationen själv, men detta lyftstativsystem bultar ihop så att installationsjobbet inte blir alltför tufft. Stötfångarvaggan, som kommer doppad i vinyl, samt det dämpade handtaget är två andra framstående.

De Big Red Torin hydrauliska powersports lyftdomkraft, även på Amazon, är ett annat bra lyftsystem att överväga. Den har också en pulverlackerad finish, denna gång i ljust, tilltalande rött. Dess domkraft tål breda belastningar så att du kan använda detta lyftsystem för fordon som UTV, ATV, motorcyklar och naturligtvis din snöskoter.

En dragstång, flaskdomkraft och dubbla svängbara hjul som låser låter dig ställa in din snöskoter precis som du vill ha den. Dessutom kan du välja mellan upp till sex olika låslägen. Börja på en höjd av 5 1/8 tum och höj din släde hela vägen till 16 1/8 tum på detta lyftsystem, som kan hålla 1 500 pund eller ¾ ett ton.

  Vilken utrustning behöver jag för surffiske?

Vissa snöskoteråkare tillverkar också sina egna lyftsystem från grunden. Det här är inte nödvändigtvis ett lätt projekt, men det är möjligt. Här är en video med tillstånd av SLEDSTORE på YouTube som visar dig vad jobbet innebär.

Ramp

Ditt andra alternativ för att lyfta din snöskoter är att använda en ramp.

Din skoterramp måste ha paneler på sidorna för att rymma skidlöparna. Att använda någon annan typ av ramp kan transportera din släde till din lastbil, men ofta på bekostnad av att löparna går av eller går sönder. Rampen bör också vara utdragbar.

Om din ramp inte inkluderar en, så hjälper det att lägga till en kedja eller spärrrem för att fästa din ramp vid din lastbils koppling. För att sedan kunna använda din skoterramp korrekt, se till att din släde är i linje med skid- och spårdelen av din ramp. Annars kan du tippa direkt på din släde, förstöra rampen och – mycket viktigare – din snöskoter.

Du måste sitta på din snöskoter som förare och skjuta den för att få den uppför rampen. Att använda tillräckligt med hastighet för att gå uppför rampen men inte för mycket är avgörande, så det är en noggrann balans du måste ta dig ner. Om du inte gör det kan du snabba upp för mycket och hamna i att krossa genom bakglaset på din lastbil. Det kan hända; kolla bara den här videon!

Detta Svart is snöskoterlastramp på Amazon är en Amazon’s Choice-produkt. Hela rampen är 54 tum bred och 94 tum lång. När den är komprimerad är rampens bredd bara 17,5 tum så att du kan ta den med dig överallt.

Rampen är gjord av slitstark aluminium med en tandad stegpinne i mitten så att du kan känna dig säker på att din snöskoters spår greppar rakt in i rampen. Dubbla kamspänne för att säkra din släde kommer att hålla din installation på ett ställe när du kör till din destination. Alla fästpunkter är också gjorda av gummi för att förhindra att din släde skaver.

Black Ice-lastrampen inkluderar också två skidglidare i hårdmetall som är lågmotståndskraftiga men ändå generöst breda på 12 tum vardera. Den här lastrampen är gjord för 4×4-lastbilar och rymmer 1 500 pund.

Ett annat alternativ att överväga är Titan ramp, även på Amazon. Denna ramp är 54 tum bred och 94 tum lång. Dess aluminiumbas är lätt men ändå tuff, och själva rampen väger 75 pund. Den innehåller de remmar du behöver för att säkra din släde samt rampskydd. Liksom Black Ice-versionen kan denna Titan-ramp komprimeras när den inte används. Vid den tidpunkten är dess bredd 17 tum och dess längd är 54 tum.

  Vandring Little Cataloochee Trail

Återigen, om du är mer av DIY-typen kan du bygga din egen skoterramp. Detta YouTube-video illustrerar hur det går till.

Hillside Parkering

Låt oss säga att din budget är lite låg just nu. Kanske är du redan hemifrån och du har bestämt dig för att lasta din snöskoter på din lastbil, men du har inte något hisssystem eller en ramp. Vad gör du?

Tja, vad vissa snöskoter Reddit recommend är ett gratis alternativ som kan passa din släde. Det du vill göra är att parkera din snöskoter nära en kulle eller ett dike så att din slädes bakdel är på dikets eller backens motsatta sida. Sedan skulle du anpassa din lastbil till var din släde är och, med lite uppsving, hjälpa din snöskoter upp på lastbilsflaket.

Se till att när du gör detta lyfter du din snöskoter tillräckligt högt så att spåren inte kolliderar med marken eller backen eller diket.

Manuellt lyft

Ditt sista alternativ för att lyfta din snöskoter är att plocka upp den och lasta den på din lastbilsflak med bara lite muskel- och armbågsfett. Om din släde är lätt, som under 500 pund, är det här alternativet möjligt. När du väl kommer in i tyngre behemoth-slädar, lycka till med att lyfta en från marken.

Dessutom, även om du har en 500-kilos släde eller en som väger mindre än så, är det fortfarande inte en bra idé för dig att försöka lyfta den själv. Du vill ha åtminstone en annan kompis som hjälper dig. Det är också idealiskt om du använder någon form av ramp för att sätta din släde på, på så sätt behöver du inte lyfta skotern till höjden av din lastbilsflak. Det kan vara ganska tufft om du bär flera hundra pund mellan dig och en annan person eller två!

Detta är det överlägset mest riskabla lyftalternativet, så du bör bara prova det om du har det största förtroendet för dina förmågor. Som du kan föreställa dig, om du eller din partner skulle tappa änden av snöskotern, kan de yttre och inre skadorna som skulle orsaka bli ganska kostsamma. Det blir mer av fallet ju högre du tappar din släde.

Så här säkrar du din snöskoter vid fordonet

Genom en eller flera av ovanstående metoder fick du din snöskoter upp på flaket på din lastbil. Innan du ger dig av för din resa till ridstigen måste du säkra din släde. Annars, så fort du trycker på gaspedalen, kommer din snöskoter att flyga från baksidan av din lastbil och krascha in i vad som helst bakom dig. Din släde skulle sannolikt vara toast, för att inte tala om att du kan förstöra andra bilar i ditt spår.

  Ska jag springa utan strumpor?

Om du köper en av de två skoterramper som vi rekommenderade tidigare, kommer de båda med säkerhetsband. Annars måste du köpa säkerhetsremmar separat. Man vill ha spännband snarare än dragband, eftersom det är skillnad. Den förra är gjord för att säkra din släde medan den senare är för att dra den.

Förutom spännband, tar vissa skoterförare säkerheten för sin släde ett steg längre med en spännstång. De Super Clamp på Amazon är ett så bra alternativ. Detta fästsystem har allt du behöver för att säkra din släde, såsom en däckskrok och en 12-tums justerbar monteringsanordning, båda från Supertrac. Du kan till och med använda det medföljande hänglåset för att hindra tjuvar från att sno din snöskoter.

Ja, Super Clamp är lite dyr, men du kommer att använda den ofta, så den är mycket värd pengarna.

När du har din Super Clamp eller en liknande lösning kan du fästa den på de främre skidorna och sedan använda spärrband på de bakre skidorna. Dubbelkolla, till och med trippelkolla säkerheten för dina anslutningar. Ju lösare de är, desto mer kan ditt fjädringssystem röra sig när du kör, vilket kan stöta på det och potentiellt skada fjädringskomponenter. Först när du är säker på att din snöskoter är fastbunden hårdare än Fort Knox bör du sätta dig i lastbilen och köra.

Tips för att lossa snöskoter

Du har precis kommit till leden och du är redo för en dag med snöskoter. Nu vill du lasta av din snöskoter så att du kan komma igång, men hur?

Det bästa och säkraste alternativet är att följa stegen ovan men bakåt. Så du vill ta med ditt hisssystem och sedan ställa in det på platsen. Höj lyften så att den är i höjd med lastbilsflaket, styr din snöskoter upp på hissen och sänk den sedan till marknivå (eller däromkring).

Om du har en ramp, placera sedan rampen nära lastbilsflaket och för långsamt din snöskoter nerför rampen. Nyckelordet där är förresten långsamt, eftersom för hög fart här kan få släden att rulla nerför rampen och slingra sig in i det som är närmast. Vi vet att du har bråttom att cykla, men vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Slutgiltiga tankar

När du transporterar din snöskoter är det bäst att använda en lastbil med en generös säng. Där kan du fästa ditt lyftsystem eller din snöskoterramp för att få din släde på baksidan av lastbilen. Se till att använda remmar och ett fästsystem så att din släde inte kan röra sig för mycket, då är du fri att ge dig ut på vägen!