Hur du håller din sovsäck torr när du campar eller vandrar

Din sovsäck är en av de viktigaste föremålen för en campingresa. Förutom ett tält och ett liggunderlag är detta en sak som ingen borde åka på camping utan.

Men att bara ha en sovsäck räcker inte. Du måste se till att den förblir ren och torr så att den fungerar ordentligt för att hålla dig varm på natten. Att ta väl hand om din väska kommer också att förlänga dess livslängd så att du kan få ut mer värde av den. Så hur håller du din sovsäck torr?

Så, hur håller jag min sovsäck torr?

Använd föremål som en sovsäcksfoder eller barriärer för att hålla din sovsäck torr när du campar. Dessa föremål hjälper till att förhindra att svett och fukt kommer in i din sovsäck från din kropp. Det finns andra steg som kan hjälpa till att hålla din sovsäck torr, som t.ex att hålla den täcks med plast under dagen. Detta hjälper till att förhindra att fukt kommer in i miljö läcka från insidan. Lite till tric är att skämma bort din sovsäck Scotch vänta utanför på din resa. Detta kommer att bidra till att skapa en extra barriär mot fukt.

Mallow Me vattentät sovsäck från Amazon

Hålla en sovsäck torr när du campar och sover

När du har satt upp ditt tält kan du bli frestad att packa upp ryggen och sätta upp din sovsäck direkt. Om du är orolig för att den ska bli för komprimerad vill du förmodligen inte ha den i prylsäcken för länge.

Men om vädret är särskilt fuktigt, packa inte upp för tidigt. Ha i stället din sovsäck i packningen tills du är redo att klättra in. Detta förhindrar att fukt i luften kommer i kontakt med påsen och den kommer att vara torr över natten medan du sover.

Insidan av påsen kan också bli blöt av svett, kondens eller om något läcker eller spills på den. Försök att undvika att äta eller dricka nära påsen så att vätska inte kommer på påsen.

För att undvika svettningar, klä dig lämpligt i väskan och vädra dig om du överhettar. Öppna väskan eller ta av några lager för att förhindra att svett samlas inuti.

För ett extra lager av skydd, använd en sovsäcksliner för att hålla en barriär mellan dig och sovsäcken. På så sätt förblir din väska torr, även när du svettas, och du kan helt enkelt ta bort fodret när du går upp på morgonen.

  Varför är sovsäckar mammaformade? +Fördelar

Ett annat alternativ är en ångspärrliner (VBL). Detta är ett vattentätt och andningsbart foder som förhindrar att fukt eller svett kommer in i isoleringen av sovsäcken.

Sov heller inte vänd mot väskan. Andning kan orsaka kondens och om du andas in i påsen kan den bli fuktig inuti på natten.

Om du är orolig för att det yttre lagret av sovsäcken ska bli blött kan du täcka den med olika material för att skydda den mot fukt. Lägg en presenning ovanpå som en filt så att dagg inte samlas.

Du kan också lägga en vattentät jacka över sovsäcken eller dra upp den och vira runt foten av sovsäcken. Se till att din väska också har ett vattentätt skal för att motstå fukt och förhindra att den tränger djupare in i väskan.

Om du vaknar och märker vattendroppar på påsen, motstå frestelsen att torka av dem. Detta gör att de kan tryckas djupare in i väskans skyddande inre lager. Häng istället påsen på tork i solen tills vattnet har avdunstat.

Ditt tält eller skydd bör också vara väl ventilerat för att minimera kondens. Öppna om möjligt takfönster och håll skärmdelar öppna.

Kontrollera sömmarna på ditt tält för att se till att de är förseglade innan du campar. Leta efter hål eller skador på tältet som kan göra att vatten läcker inuti.

Ta på dig regnflugan om det ens är en liten chans att det kommer att regna, så att du inte blir blöt. Glöm inte heller att säkra vestibulerna så att eventuellt regn rinner bort från tältet.

Lufta sovsäcken på morgonen och häng den i solen för att torka, om vädret tillåter. På kalla morgnar, packa väskan direkt så att den varma luften som finns kvar i den inte svalnar och börjar kondensera inuti.

Hålla en sovsäck torr under vandring

Backpackers som reser med sin sovsäck i ryggsäcken under längre perioder måste också se till att deras väskor håller sig torra. Efter att ha sovit i sovsäcken, vädra ut den och torka den innan du lägger den i ryggsäcken.

Packa aldrig en våt eller fuktig sovsäck. Om det regnar ute och du inte kan torka sovsäcken i solen, lägg ett lakan i sovsäcken för att absorbera lite fukt.

  Varför är mitt tält blött inuti? (Och hur man fixar det!)

Packa den i en vattentät prylsäck för att hålla den skyddad, speciellt när du backpackar i regnet. Se till att du också täcker din ryggsäck genom att placera det väderbeständiga skalet ovanpå eller dra en poncho över ryggsäcken medan du bär den.

När du packar väskan, försök att lägga den på botten av väskan så att den är skyddad från regn eller annan fukt. Lägg inte vätskor som vatten eller toalettartiklar i påsen, eftersom de kan läcka.

Om du har andra material, till exempel smutsiga kläder, kan du lägga dem ovanpå påsen så att de kan absorbera fukt om vatten kommer igenom. Att lägga en innerpåse i ryggsäcken innan du fyller den gör också påsen mer vattentålig.

Sovsäck Torrförvaring

När du kommer hem från din campingresa, ta dig tid att se till att din sovsäck är ordentligt torr innan du packar bort den. Lägg den i frisk luft och sol i några timmar.

Lämna den inte i den skarpa solen för länge, annars kan materialet skadas. Placera den bara utomhus där luft och vind kan hjälpa till att torka den och skingra eventuella lukter.

Om du är orolig för att fyllningen är fuktig, kanske du kan torktumla den på låg värme. Kontrollera etiketten eller tillverkarens webbplats för instruktioner för att se till att du inte smälter påsen.

För dunpåsar, se till att fluffa upp fjädrarna och kontrollera att ingen av fjädrarna klumpar eller klumpar ihop sig. Små fuktdroppar kan bli igensatta i dunbitarna och leda till mögel eller mögel.

När du är säker på att påsen är helt torr kan du förvara den i en påse som andas. Förvara alltid påsen på en sval och torr plats. Placera den inte på vind eller garage där temperaturen varierar.

Du kan också vika upp den och förvara den platt på en hylla eller under en säng. Om du lägger den i en påse, använd inte plastpåsar som inte är väl ventilerade.

Även om du använder en nätpåse kan du lägga till fuktabsorbenter som ett extra sätt att hålla den torr. För din nästa campingresa, se till att påsen förvaras torrt, annars kommer den att vara oanvändbar när du använder den igen.

Andra sovsäckstips

  • Typ av sovsäck

De flesta sovsäckar är fyllda med dun eller syntetisk fyllning. Även om ingen av dem är mer benägna att hålla sig torr, blir en påse med syntetisk fyllning varmare när den är våt.

  Kan du vara överviktig och springa ett maraton?

Dun är känt för sin dåliga isolering när det blir fuktigt, så om du tror att chansen att din sovsäck blir blöt är stor eller oundviklig, välj en sovsäck fylld med syntetmaterial. På så sätt håller du dig även varm när väskan blir blöt.

  • Väder

Även om vädret kan vara oförutsägbart när du campar, försök att planera resor när årstiderna är torrare. Regn och snö är de största bovarna som kan bidra till en blöt påse.

Undvik de regnigare månaderna när stormar och skurar är frekventa. Vintercamping är inget många brukar delta i, men en varm sovsäck är livsviktigt i dessa tider. Så det är viktigt att hålla den fri från snö, regn och slask för att överleva.

Hur lockande det än kan vara att sova ute under stjärnorna är detta ett sätt att få kondens eller morgondagg på din sovsäck. Även vid milda temperaturer kan vattnet skada påsen, speciellt om den inte torkas ordentligt efteråt.

  • Campa långt från vattnet

När du sätter upp ditt tält, se till att använda en tältduk om det finns tillgängligt på campingen. För inre campingturer, välj en plats som är något förhöjd och borta från sjöar, bäckar och floder.

Detta säkerställer att eventuell översvämning inte når tältet och blöter sovsäcken. När det regnar gör platsen för ditt tält på högre mark också att vattnet rinner bort och inte in i tältet.

  • Sov inte på golvet

Det är inte bara obehagligt att sova på golvet, utan det kan också göra att din sovsäck blir blöt, smutsig eller skadad. När du är i ett tält finns det ett lager av skydd mellan marken och sovsäcken.

Men om du sover under en annan typ av vindskydd, se till att du lägger ner ett underlag eller en presenning innan du lägger ner sovsäcken. Använd alltid ett liggunderlag under påsen för att ge både isolering och en extra fuktspärr.

Fler artiklar att kolla in.

Hur kan jag isolera min sovsäck (9 metoder som fungerar)

Hur dunsovsäckar tappar värme (och hur man förhindrar det)

Är dun eller syntetiska sovsäckar bättre? (Du kanske blir förvånad)

Vilket är det bästa sovsäcksmaterialet? (skal och fyllning)