Hur du gör dina stolar högre: 9 enkla DIY-metoder

Har du någonsin önskat att du kunde göra dina stolar högre? Oavsett om du vill ha dem längre för stil eller funktionalitet, kommer du att bli glad att veta att det finns många sätt du kan lägga till tum till dina stolar utan att bryta banken.

Här är 9 sätt att göra dina stolar högre:

 1. Använd stolshöjare
 2. Använd plastkuddar
 3. Använd benförlängare
 4. Använd stolsdynor
 5. Tapetsera om sätena
 6. Montera hjul på stolarna
 7. Byt ut inskruvade ben mot högre ben
 8. Placering av långa gaslyftcylindrar
 9. Få det gjort av en professionell

Fortsätt läsa igenom artikeln, som kommer att fungera som din hjälpsamma guide för att göra dina stolar högre. Om du letar efter DIY-tips för att lägga till mer höjd till dina stolar, är det här platsen att leta efter.

1. Använd stolshöjare

Stolshöjare tjänar till att göra som deras namn antyder – höja stolar. De är designade med fördjupningar för att passa benen på dina stolar. Att passa dem på botten av din stols ben höjer sätet på din stol, beroende på längden på stolslyftarna du använde.

Det finns två typer av stolshöjningar att välja mellan:

 • Sammankopplade stolshöjare – Sammankopplade stolshöjare är förbundna med en ram som håller dem mer stabila.
 • Enkelstolshöjare – Enstaka stolshöjare är individuellt monterade på stolsbenen för att öka höjden.

Den bästa stolshöjaren att prova beror på om du är ute efter stil eller funktionalitet. Sammankopplade stolshöjare tenderar att vara det mindre önskvärda valet om du vill ha en minimalistisk look. Sammankopplade stolshöjare är ganska skrymmande och passar inte räkningen om målet är att ha snygga högre stolar.

Här är för- och nackdelarna med både sammankopplade och enkelstolshöjare:

Typ av stolshöjare Fördelar Nackdelar
Sammankopplade stolshöjare Stabilare än enkelstolshöjare. Dyrare. Bulkigare. Kan vara ganska ful.
Enkelstolshöjare Billig. Mer oansenlig än de sammankopplade stolshöjarna. Kan vara vingligare. Kan orsaka ojämnheter.

Så här integrerar du dina enkelstolshöjare till dina stolar:

 1. Välj rätt storlek och längd för dina stolshöjare.
 2. Sätt dem ordentligt på benen på dina stolar.
 3. Kontrollera ojämnheter och vinglighet.
 4. Måla dem så att de matchar färgen på din stol för en sömlös look.
Se även  3 standardstorlekar för duschdraperier, vilken ska du använda?

Om stolshöjare inte gör det åt dig, oroa dig inte, det finns fler alternativ att överväga.

Trästolshöjare vs. vanliga stolshöjare

Låt mig börja med att säga att om du gillar att dina stolar ser eleganta ut, så är trästolshöjare inte något för dig. Stolshöjare i trä är ett alternativ till vanliga stolshöjare som oftast är gjorda av antingen plast eller gummi.

Stolshöjare i trä är vanligtvis träklossar utan de fördjupningar som finns i vanliga stolshöjare. Av denna anledning anses de vara mindre säkra eftersom de bara är limmade på. Eftersom de bokstavligen är träklossar, kan de se tjocka och besvärliga ut på undersidan av din stols ben.

Stolshöjare i trä är prisvärda och finns i olika storlekar och höjder. Detta är ett alternativ för stolar utan dekorativt syfte i hushållet. När estetik inte är till ordningen för dagen, kan stolshöjare i trä få jobbet gjort.

Här är för- och nackdelarna med vanliga stolshöjare kontra trästolshöjare:

Typ av stolshöjare Fördelar Nackdelar
Sammankopplad/Singel Har fördjupningar som möjliggör bättre passform och mer stabilitet. Sammankopplade stolshöjare är dyrare.
Träblock Mer prisvärd. Mindre säker eftersom trähöjare helt enkelt limmas på.

2. Använd plastkuddar

Ungefär som de redan nämnda stolshöjarna monteras eller limmas plastkuddar eller kupor på benstolarna för att ge mer höjd. Dessa gelade plastförlängare finns i olika former, mönster och storlekar.

Plastdynor är idealiska för stolar med metallben eftersom de skyddar ditt golv från repor. De hjälper också till att minska onödigt ljud när du flyttar stolen.

3. Använd benförlängare

Möbelbenförlängare är ett utmärkt alternativ för att öka höjden på dina stolar. De är stolhöjarens mer attraktiva systrar, och de finns i metall, trä, plast och marmor.

Benförlängare finns också i olika former och storlekar. De skruvas enkelt fast i botten av din stols ben genom att vrida dem medurs tills de är helt låsta på plats.

4. Använd stolsdynor

Stolsdynor ger höjden till dina stolar och ger extra komfort. Om du vill att dina stolar ska vara lite högre för att du är på den lilla sidan är detta ett utmärkt alternativ till stolshöjare. Matstolsdynor kommer vanligtvis med knytband så att du kan fästa dynan i sätet och förhindra att den glider av då och då.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

5. Tapetsera om sätena

Sätena kan börja sjunka efter flera års användning. Detta tar bort från höjden på stolen. För att ge nytt liv till dina stolar och återställa den förlorade höjden, är omklädning av stolarna rätt väg att gå. Du kan antingen göra det själv eller anlita en professionell att göra det åt dig.

Att omkläda sätena kommer inte bara att ge dina stolar den makeover den behöver, utan det kan också göra det bekvämare att sitta.

Om du så väljer att stoppa om dina stolar själv, här är en steg-för-steg-guide om processen:

 1. Lossa sätet och ta bort häftstiften i botten. När detta är gjort kan du ta bort det gamla skummet.
 2. Ta bort gamla vävband om de är trasiga. Trasiga vävband måste bytas ut.
 3. Om vävbandsremmarna hänger, dra åt dem. Sjunkande vävband kan ta bort från höjden på en stol.
 4. Lägg till ett extra skumlager till bandet. Den rätta skumtjockleken bör passa bra med bandet och ge din sits höjd.
 5. När skumskiktet är på plats, använd häftstift för att säkra dem. Applicera så många häftstift som du behöver.
 6. Placera klädselstolen och fäst den med häftstift. Detta håller klädseln på plats.
 7. Upprepa processen med varje stol. Var noga med att ge alla stolar samma skumtjocklek för att säkerställa enhetlighet.

Om DIY inte är din starka sida, kan du få detta gjort av en professionell för ett mer konsekvent utseende.

6. Montera hjul på stolarna

På stolar som är mer funktionella än dekorativa kan du lägga till hjul som ger höjd och rörlighet. Hjul har olika viktbärande kapacitet, så se till att hjulen du får är gjorda för att hålla under stolens vikt även när den är upptagen.

Hjul som har lås rekommenderas också, även om du egentligen bara behöver en eller två hjul för att ha lås. Om hjulen säljs per set är chansen att bara en eller två är låsbara eftersom du inte behöver alla fyra för att vara låsbara.

Se även  Typer och storlekar för diskbänkssilar

7. Byt ut inskruvade ben mot högre ben

Eftersom vi är som vi finns i den nya tiden av gör-det-själv, har många moderna stolar inskruvade ben som är lätta att byta ut. Efter en snabb resa till järn- eller heminredningsbutiken kan du få högre stolar direkt.

Se till att du lämnar butiken med identiska stolsben. Tänk också på att du måste vara säker på att benen är jämna och säkert säkrade när du väl fäster dem. Om du inte känner dig säker på dina DIY-kunskaper kan du ta hjälp av en professionell.

8. Placering av långa cylindrar

Av alla sätt vi har nämnt för att göra dina stolar högre, är detta kanske den mest komplicerade och dyraste förbättringen du kan göra på dina stolar. Dessa är dock vanligtvis monterade på kontorsstolar. Om du är villig att förbise processen och kostnaderna för en sådan uppgradering, kan du välja långa cylindrar för att förbättra höjdjusteringsförmågan hos dina stolar.

Det finns två typer av stolcylindrar:

 • Pneumatisk – Använder kväve
 • Hydraulisk – Använder vätska

Dessa två typer fungerar på samma sätt, men deras struktur och innehåll är olika. Genom att använda en spak kan du koppla in stolens höjdjusteringsmekanism så att den orsakar en höjning av sitsen. Du måste få det här professionellt gjort..

9. Få det gjort av en professionell

Om inget av de föreslagna alternativen inger förtroende för ett tillfredsställande resultat, kan du alltid ta till det beprövade sättet att ta dina stolar till en professionell tapetserare eller snickare för att göra de nödvändiga ändringarna.

Detta kommer att kosta dig i professionella avgifter, men du slipper stressen av att behöva göra ändringarna själv. Yrkeskostnaderna varierar beroende på omfattningen av förändringar som behöver göras samt antalet stolar som beställs för arbete och vilka material som ska användas. Men att gå med en professionell kommer att garantera ett bra jobb, och du kommer att ha högre stolar på nolltid.

Slutsats

Oavsett om det gäller stil och funktionalitet kan högre stolar vara den förändring du behöver i hushållet. Tack och lov finns det en hel del alternativ för att hjälpa dina stolar att nå nya höjder. Medan vissa alternativ är rent funktionella, tar andra upp de stilistiska och funktionella aspekterna av att lägga till höjd till din stol.

Du kanske också gillar: Hur man fixar en trasig sängram

Lämna en kommentar