Hur du gör dina fötter starka nog för promenader

Vi har alla haft det där sjunkande ögonblicket när du inser att du har en blåsa på foten. Oavsett om det beror på att du bryter i dig nya vandringskängor eller går på din första vandring för säsongen så får du lätt blåsor. Men finns det något sätt att förbereda dina fötter för att förhindra blåsor? Läs vidare för att ta reda på det!

För att göra dina fötter fastare måste vandrare utveckla förhårdnader på fötterna. Förhårdnader utvecklas när det är konstant friktion i samma område, så vandrare kan göra sina fötter hårdare genom att gå barfota och förhårdnader bildas på de områden som orsakar friktion i deras vandringskängor.

Alla kan dock inte få förhårdnader på grund av sin fotstruktur och hur deras kroppsvikt är fördelat över foten. Så det finns några olika tekniker för att förhindra blåsor som dessa individer bör följa.

Dessutom finns det andra saker du kan göra för att förhindra blåsor. Visste du till exempel att den typ av strumpa du använder kan påverka blåsor? Om du vill lära dig alla knep i boken när det gäller att förebygga blåsor, läs vidare!

Hur gör man fötterna hårdare?

Det verkar finnas två separata läger när det gäller att stärka fötterna för promenader eller vandring. Den första är att gå barfota och arbeta med att bygga förhårdnader på fötterna. Men andra föredrar att göra dina fötter mer flexibla.

Hur du gör dina fötter hårdare med callesus

När det gäller att stärka dina fötter är det inget som slår att gå barfota. Många vandrare håller med om att att gå barfota är ett av de bästa sätten att stärka fötterna. Du behöver dock inte bara gå barfota för att skörda dessa fördelar. Dessutom är de flesta överens om att det är bäst att börja långsamt och arbeta sig upp till mer avancerad barfotagång.

När du väl har stramat upp dina fötter och börjar bli förhårdad kommer du inte att få så många blåsor (eller några blåsor alls), du kommer att bli mer bekant med marken du går på och du kan till och med känna dig mer stabil , enligt vissa vittnesmål. Om du vill gå (eller springa) barfota, börja med mild terräng, som din bakgård, en gräsmatta eller en sandstrand.

När den mindre extrema terrängen inte påverkar dina fötter (vanligtvis några veckors träning) kan du gå barfota på mer varierade stigar med stenar och trädrötter. Var noga med att gå långsamt och se upp för saker som kan stöta tårna.

Om du måste bryta in nya skor kan du nästan garantera blåsor. Detta händer vanligtvis för att dina fötter måste anpassa sig efter skons form, stabilitet och dämpning. Men om du bara tar på dig skorna och går ut på en promenad kommer du sannolikt att få en blåsa.

Den goda nyheten är dock att dina fötter så småningom kommer att anpassa sig till de nya skorna. Enligt REIDet bästa sättet att ta i dina nya promenadstövlar är helt enkelt att gå runt ditt hus, ta en promenad på stan eller ta en kort promenad. Även om du får en blåsa så har fötterna redan härdat på rätt ställen för dina vandringskängor.

Fokusera på flexibilitet

För de som har svårare att bygga upp förhårdnader kan det bero på din fotstruktur och hur trycket fördelas över din fot. Enligt den här studiende som har fötter som har subtalar ledpronation (dvs vikten ligger vanligtvis på insidan av din fot när du går) är mer benägna att bilda förhårdnader.

Andra kan dock bilda förhårdnader i vissa områden av foten men inte andra, beroende på var din fot träffar marken hårdast. Så om du har problem med att förhårdnader bildas på dina fötter, oavsett hur många timmar du går barfota och försöker bygga upp förhårdnader, bör du överväga ett annat tillvägagångssätt för att skärpa upp dina fötter.

För att fokusera på att stödja dina fötter och hitta sätt att bekämpa blåsor, har många vandrare funnit att det har varit till hjälp att ha på sig lämpliga skor för att gå, bära tåstrumpor och använda någon form av smörjmedel som vaselin, babyutslagssalva eller löparlube. minska friktionen som orsakar blåsor. Dessutom kan du även prova att ha på dig strumpor av PTFE eller nylon, då dessa tyger inte orsakar lika mycket friktion, enl. Fotterapeut Ryan Rushton, DPM.

  Side-Sleepers och Mummy Bags: Lär dig att inte lida

Att bära skor kan ändå göra att dina fötter blir svaga och orubbliga. Eftersom moderna skor har mycket mer stabilitet, stöd och dämpning än våra bara fötter, kan vi ha blivit vana vid skor och våra fötter är inte lika starka som våra förfäders.

Även om detta ämne fortfarande är uppe för debatt, spekuleras det att det fortfarande kommer att vara det att gå barfota fördelaktigt för att förbättra fotstyrkan trots din förmåga att växa förhårdnader eller inte.

Hur får man förhårdnader på fötterna?

Visste du att folk brukade bara använda skor 40 000 år av vår nästan 200 000 år långa existens? Innan skor uppfanns gick folk bara omkring barfota. Så innan skor tillverkades för att skydda våra fötter från väder och vind, bildades förhårdnader naturligt för att skydda oss från värme, ojämn mark och kyla. Men nu när vi har skor för att göra det jobbet åt oss, har många av oss inte en skyddande förhårdnader som hindrar oss från att få blåsor.

Allt handlar om friktion

För att bygga upp förhårdnader på fötterna behöver du friktion. I de mest grundläggande termerna, när din hud upplever mer friktion än vanligt bildar de döda hudcellerna ett tjockt lager. Vanligtvis faller de döda hudcellerna av när nya hudceller ersätter dem. Men om man inför mer friktion växer de nya hudcellerna snabbare än de döda kan falla av. Så här föds en förhårdnad!

Du kan vanligtvis känna förhårdnader på fötterna. Om du gnuggar fingrarna längs foten och stöter på hård hud, har du hittat en förhårdnad. Förhårdnader är områden där huden har byggts upp med tiden. Eftersom du har extra hudlager – från 25 till 100 extra lager – är den delen av din hud bättre skyddad än andra.

Det är därför löpare, vandrare, musiker och alla som ofta arbetar med händerna eller arbetar på fötterna har förhårdnader, de behöver extra skydd.

Ju mer friktion du introducerar med dina fötter, desto snabbare kommer din förhårdnader att byggas upp, det låter enkelt, eller hur? Det beror på att det är en naturlig process som människor har fulländat i tusentals år, så att bygga upp förhårdnader är inte svårt. Det tar bara tid. Men hur mycket tid? Läs vidare för att ta reda på det!

Är förhårdnader dåliga?

Men låt oss få det här ur vägen först: Förhårdnader är ett av de bästa sätten att skydda dina fötter. Så istället för att göra allt du kan för att förhindra förhårdnader, omfamna dina förhårdnader. Medan vissa människor tror att förhårdnader gör dina fötter mindre känsliga och kan förändra ditt sätt att gå, så är det inte fallet.

Om du till exempel får förhårdnader av att gå barfota bildar dina fötter ett extra lager av skydd mot det ojämna underlaget, skav, värme och kyla. En studie fann att förhårdnader, även om de är tjockare än andra hudområden, fortfarande är lika känsliga för beröring som resten av din fot. Förhårdnader påverkar därför inte din förmåga att känna.

Förhårdnader är faktiskt ett styvare hudlager som skyddar din fot, så arbeta mot förhårdnader, inte bort från den.

Många försöker undvika förhårdnader av estetiska skäl. Det finns för- och nackdelar, men förhårdnaden hjälper dig på din promenad, så det kan vara värt att offra den mjuka huden.

Hur lång tid tar det att härda huden?

Det finns ingen bestämd tidsram för hur lång tid det tar för en kallus att bildas. De flesta vandrare har dock märkt att förhårdnader växer efter cirka 2 till 4 veckors aktivitet. Men den tid det tar någon att utveckla tuffare hud beror verkligen på hur ofta de gör en aktivitet.

Eftersom förhårdnader bildas när det finns överdrivet tryck och friktion på ett visst område av foten under en längre tid, är de som är mer aktiva, går mer och står mer mer benägna att utveckla förhårdnader snabbt. Återigen, din fotstruktur påverkar också din förmåga att växa förhårdnader, så det kan finnas några fläckar på din fot som inte konsekvent vidrör marken på ett sätt som gör att förhårdnader bildas.

  Här är skillnaden mellan boondocking och torrcamping?

Alternativa sätt att förhindra blåsor

Om du inte har tid att bygga upp dina förhårdnader, finns det andra sätt att undvika blåsor på din promenad. Kolla in dessa tips nedan för de bästa sätten att skydda dina fötter.

Se till att kolla in vår artikel om blåsor och vandring här om du vill ha mer djupgående idéer.

Att bryta sig in i skor

Tyvärr finns det ingen garanti för att du inte får blåsor med denna metod. Du kanske bara ska bita ihop och ha skorna på dig. Efter din planerade promenad kommer dina skor åtminstone att brytas in mer.

Vandringsstövlar är mycket viktigare att bryta sig i än vandringskängor, men varje sko har en inkörningsperiod. Speciellt promenadskor är styvare och kräver därför mer tid och ansträngning för att bryta sig in.

Bär kvalitetsskor som är gjorda för jobbet

Även om billiga skor kan vara bra för en kort, icke-ansträngande vandring, kommer de inte att hålla på en mer avancerad, längre vandring. Istället för att bära billiga tennisskor, investera i ett par löparskor eller vandringskängor för att göra vandringen mer uthärdlig.

Vandringsstövlar har extra stöd och är mer funktionellt utformade för långa sträckor.

Om du vill veta mer om huruvida du verkligen ska satsa på vandringskängor eller inte, läs min artikel här.

Få rätt passform eller hata dig själv

Att bara ta tag i ett par vandringskängor är inte heller lösningen. Jag har gjort det här misstaget flera gånger. Jag gick till Walmart och köpte det billigaste paret vandringskängor som ungefär passade och gick för det.

Den här strategin kan fungera bra, men det är otroligt viktigt att se till att dina vandringskängor VERKLIGEN passar. Jag pratar inte om passformen där man inte kan känna tån på skon. Dina tår ska inte komma i kläm. Om du känner att dina tår är ihoprullade, så ber du om en otroligt obekväm promenad.

Konstigt nog har jag väldigt breda fötter. Alla de ”vida” passformerna för olika vandringskängor jag har provat tränger fortfarande ihop tårna, förutom Keen. Det är därför jag använder Keen Voyager. De har hållit mig många mil och har varit min mest bekväma sko.

Stärk dina fötter (bokstavligen)

Du kan stärka dina fötter genom att göra enkla övningar som hälhöjningar för att stärka dina anklar för att gå på ojämnt underlag. Dessutom kan du helt enkelt gå barfota i din trädgård för att bygga upp förhårdnader och vänja dig vid att gå på marken utan stöd av skor.

Bär tunna strumpor

Medan de flesta tror att tjocka strumpor är det bästa sättet att förhindra blåsor, gör det faktiskt tvärtom. Tjocka strumpor behåller mer fukt och får dina fötter att svettas. Om du har mer fukt i strumpor är det mer sannolikt att du får blåsor.

Det finns andra anledningar till att ha tjocka strumpor (till exempel om det är kallt), så vissa vandrare bär en sockliner (i princip ett tunt par strumpor under sitt vanliga par). Detta är en kontroversiell metod, men vissa svär vid den.

Töm blistervätskan

Att dränera eller inte att dränera, det är frågan!

Det finns olika skolor i detta ämne. WebMD säger att du inte ska få en blåsa om det inte finns en god chans att området fortfarande kommer att vara irriterat. Om du vandrar i vildmarken är detta definitivt fallet! Du har fortfarande många mil kvar.

Men utomhus är inte en steril miljö. Det är mycket svårare att hålla området rent från infektion. Om möjligt, lämna blåsorna ifred om de inte gör dig olycklig och om de inte poppar av sig själv. Huden och fukten skyddar området från infektion.

Erfarenhetsmässigt är det svårt för blåsor som har bildats under gång att inte poppa av sig själva på grund av den ständiga friktionen. Kanske är det säkrast att skjuta upp blistern på ett halvkontrollerat sätt istället för att stoppa dem i skorna. Det är ett tufft beslut, men du måste göra blåsa för blåsa.

  Wild Van Campground i PA Wilds - Hammersley Wild Area

Även känt som ”pricking”, detta kan hjälpa din blåsa att läka och i vissa fall göra det mindre smärtsamt. När vätskan har dränerats, placera ett moleskin eller gasbinda över området för att förhindra ytterligare friktion. Antibakteriell salva är en bra idé eftersom du nu har ett nytt hål i huden. För fler tips om hur du undviker infektion, var noga med att kolla in den WebMD-artikeln jag länkade ovan.

Tejp och blisterförpackningar

Från tejp till blisterförpackningar med plåster, vandrare har blivit riktigt kreativa med hur de skyddar sina fötter från blåsor. För det mesta kan du proaktivt placera elektroder eller tejp där du blåser oftast, eller så kan du använda tejpen efter att du känner av blåsan.

Låt dina fötter lufta

Ju fuktigare dina fötter är, desto mer sannolikt är det att du får en blåsa. Så om du är på en stor backpackerresa och stannar för att campa, ta av dig skorna och gå barfota så att du kan lufta fötterna. Detta kan till och med hjälpa till att hålla lukten av illaluktande fötter borta från ditt tält.

Jag vet att det är irriterande, men gör ditt bästa för att hålla fötterna torra. Om du måste, ta av dig skorna för vattenöverfarter. Om du bara vill ha skor för att korsa vatten, kolla in vårt inlägg här för några idéer om olika skor som fungerar.

Smörj in fötterna

Det finns alltså många saker du kan göra för att smörja in fötterna, men det är nog ingen bra idé att använda puder.

Även om det finns vissa puder som hävdar att de förhindrar blåsor eller åtminstone minskar obehaget av skognidning, behöver du inte köpa dem om du inte planerar att vandra i öknen. När de kommersiella pudren, och även babypuder, blir blöta, kan de faktiskt öka friktionen mellan din fot och strumpan. Denna åtgärd kommer att orsaka fler blåsor.

Istället finns det många krämfärgade fotsmörjmedel (NOK vara populär. Kolla in det på Amazon.) som kan göra samma jobb med att minska friktionen, men som inte äventyras av våta förhållanden.

Tå strumpor

När man utvärderade några av de knep som används av vandringssamhället, dyker tåstrumpor upp hela tiden som ett alternativ till att göra dina fötter hårda med förhårdnader. Även om jag inte har provat dessa själv, hävdar vissa vandrare att de har hjälpt till att hålla blåsorna borta. Vissa sa att tåstrumpor till och med hjälpte mot blåsor när sockorna blev blöta, så tåstrumpor kan vara värt ett försök.

Varför gör vandringskängor ont i mina fötter?

Även om dina vandringskängor kan skada dina fötter eftersom din fot glider in i skon på grund av lösa skosnören eller att hälen inte låser sig på plats, är en av de vanligaste anledningarna till att vandringskängor skadar dina fötter för att du kommer ikapp i tid. dina stövlar eller stövlarna är helt enkelt inte i rätt storlek.

När vi säger ”bryta in” menar vi att ha på dig dina skor så att din kropp kan vänja sig vid nivån av stabilitet och dämpning som skorna ger. Dessutom, din fötterna måste bygga upp förhårdnader för att motverka friktionen skon orsakar i vissa områden. Om du inte bryter i nya skor, kommer du sannolikt att få blåsor eller till och med knä-, smalbens- eller höftsmärtor.

Du kan bara gå runt i huset i dina nya skor för att bryta in dem, men det finns andra sätt att stärka upp fötterna när du går. Till att börja med kan du härda din hud och få förhårdnader.

Internet är överens om att det bästa sättet att förhindra blåsor är att bryta in dina skor. Även om detta kommer att ta lite tid, kan du åtminstone börja inbrottsprocessen så snart du vet att du ska ut på en helgvandring. Prova att ha på dig dina promenadstövlar runt huset, ta korta promenader eller prova en kort promenad för att ta av dig skorna.