Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

Spelar ingen roll vilket rum du kommer in i, ser du en sladd här och där. Det kan vara en lång sladd till den där vardagsrumsfläkten eller en kort sladd till en liten köksapparat. Vissa av dessa sladdar kommer att vara tjocka och tunga, medan andra kommer att vara platta och flexibla.

Men oavsett hur dessa sladdar kan se ut eller vad de kan vara fästa vid, har de alla en sak gemensamt – exponering. Det är nämligen en hemsk idé att ha dem exponerade på golvet i vilket rum som helst. Visserligen är det inte bra att ha dem blottade på väggar eller tak heller, men golvet har företräde, och vi ska kort förklara varför. Med ett ord, om ditt hem har några sladdar på marken, är det dags att täcka över dem.

Så, vilka är några av de mest effektiva sätten att dölja sladdar som ligger på golvet så att alla kan se? Tja, den här artikeln är här för att hjälpa dig ta reda på det.

Varför är exponerade sladdar ett problem?

Det finns flera viktiga skäl för dig inte att lämna en sladd exponerad. I ingen särskild ordning innehåller den listan över skäl följande:

  • Säkerhet
  • Estetik
  • Sparsamhet.

Låt oss börja med säkerheten. Den mest uppenbara potentiella faran inkluderar människor som snubblar över kablar. Visst, du kanske kan se en kabel om du aktivt försöker undvika att snubbla på den. Men om du till exempel bär på något och du inte kan fokusera på golvet, kan din fot av misstag få tag i en nätsladd, och du kommer att ligga platt på golvet. Dessutom kan du faktiskt dra med dig den sladdade enheten och slå ner den, vilket gör att den går sönder.

Säkerheten omfattar även våra barn och husdjur. Till skillnad från dig, är dina små inte särskilt uppmärksamma på golvet när de springer runt och leker. Därför är det definitivt möjligt att snubbla. Med husdjur finns det alltid en möjlighet att de kan försöka tugga på sladdarna, vilket kan orsaka många problem.

Och eftersom sparsamhet direkt relaterar till säkerhet, går vi vidare till det härnäst. Nämligen, om du snubblar på en sladd och bryter en enhet, behöver du pengar för att ersätta den. Och det är en utgift du inte har råd att ha ovanpå allt annat. Dessutom, när sladdar utsätts för solljus och den ständiga friktionen mellan våra trappsteg och golvet under, blir de slitna. Och så småningom kommer de att bli så slitna att vi måste byta ut dem, ännu en gång, för vår egen säkerhet.

Slutligen finns det estetiken i att dölja en sladd. De flesta kommer att hålla med om att en blottad sladd som bara ligger på golvet ser ful ut. Oavsett vilken typ av golv vi har, vare sig det är heltäckningsmatta eller kaklat, kommer kabeln definitivt sticka ut som en öm tumme.

10 olika sätt att dölja elkablar

Nu när du vet Varför du bör gömma en nätsladd, det är dags att gå vidare till hur. Nedan följer en kort lista med förslag när det gäller att stoppa undan golvkablarna och göra rummet estetiskt tilltalande att titta på.

1. Golvskivor

Många människor gömmer sina kablar under golvbrädorna. Det är ett effektivt sätt att ha kabeln ansluten men behålla golvets ursprungliga utseende.

Naturligtvis kommer denna lösning med några varningar. Först och främst måste du ha ett trägolv. Marmor, kakel och andra material lämpar sig inte för den här typen av nätsladd.

Därefter kommer den här metoden att kräva lite DIY. Och medan många människor älskar att ta några verktyg och prova på lite gör-det-själv, är inte alla ivriga att göra det. Så om du inte är sugen på att renovera amatörgolv, föreslår vi att du anlitar en expert.

En annan stor fråga handlar om leveranser. Det självklara första steget är att skaffa rätt verktyg, såsom kofot, borr, ordentligt lim, etc. Dessutom kan du skada golvbrädorna, och det kommer att kräva ett utbyte.

Slutligen kan du inte precis genomgå detta steg om du hyr en bostad. Det finns alltid möjlighet att be ägaren att gå igenom borrningen, men de kanske vägrar.

Naturligtvis, om du har klarat alla dessa hinder, kan du definitivt prova den här metoden. Allt som krävs är att ta bort de nödvändiga brädorna, borra hål på rätt ställen, dra kablarna genom dem, sätta tillbaka skivorna och limma eller spika tillbaka dem i golvet.

2. Under möblerna

Att gömma sladdar under möbler är en snabb och kostnadseffektiv lösning. Om du till exempel har en modulsoffa eller en lång ottoman, kan du helt enkelt lina sladden längs med styckets längd. Alternativt kan du placera möbeln så att den maskerar utloppet och är nära själva enheten. Att till exempel placera en golvlampa bredvid en möbel kan göra susen; allt som krävs är att stoppa in kabeln under soffan, och dina kabelproblem är över.

Det finns dock två potentiella bakslag med denna lösning. Den första är det faktum att du kanske inte har tillräckligt med möbler för att dölja kabeln. Alternativt kan dina möbler stå på höga ben och exponera mycket utrymme under. Därför skulle det vara meningslöst att gömma en kabel under en sådan möbel.

Det andra stora bakslaget är rörigt. Visst, en modulär soffa duger bra, men vissa husägare har inte råd att äga en. Därför måste de fodra olika typer av möbler för att dölja hela kabellängden. Det kan fungera när det gäller sladdgömma, men det kommer också att skapa ett obehagligt möbelarrangemang. Ingen vill bo i ett rörigt rum, särskilt ett där möbler som inte matchar varandra står nära varandra.

3. Områdesmattor

Områdesmattor är möjligen den mest populära budgetlösningen för detta problem. Att köpa en matta och lägga den över sladden är trots allt ungefär hur enkelt som helst. Ännu viktigare är att du inte bara får en sladdtäckande lösning från din nya matta. Faktum är att ditt rum kommer att få ett extra estetiskt element som gör att det sticker ut, vilket ger både dig och dina familjemedlemmar en trevlig boendeupplevelse.

Du kan köpa en matta var som helst. De husägare som har råd kan välja ett dyrare alternativ i en matbutik. Alternativt, om du vill spara pengar, kan du alltid surfa på lokala marknader, second hand-butiker, online-återförsäljare etc. Dessutom kan några av dina vänner eller grannar till och med ge bort mattor, så du kan antingen få en gratis eller till ett rabatterat pris eller till och med byta ut något eget för det.

Nu kan en matta bara täcka en del av kabeln. Naturligtvis kommer den inte att kunna gå över uttaget och kontakten som sitter i väggarna. Dessutom, för att täcka större delen av kabeln, måste du hitta en matta som är exakt den längd du behöver. Självklart måste mattan också falla inom din budget och matcha ditt rums övergripande utseende – en neongrön matta med ljusa ränder passar trots allt inte ett vardagsrum i viktoriansk stil med dämpade neutrala färger.

4. Klippning av bottenplatta

Ibland kan du dölja sladden längs ena sidan av rummet och hålla den utom synhåll. Visst, den täcker inte sladden längs hela dess längd, och den kommer fortfarande att vara synlig för dem som vill hitta den. Men åtminstone håller den kabeln i ett hanterbart läge och borta från hakar och egensinniga fötter.

När det kommer till golv är det bästa sättet att dölja kabeln i fri sikt att fodra den längs golvlisterna. Och för att hålla den säker, behöver du ett anständigt antal baseboardklämmor. Lyckligtvis är de billiga, och du kan köp dem enkelt online. Beroende på var du bestämmer dig för att flytta kabeln kan du också behöva några väggklämmor.

5. Sladdskydd

Som nämnts tidigare kommer det att finnas tillfällen då dina husdjur kan tugga på dina kablar och sladdar, vilket kan vara både irriterande och farligt. Så, för att skydda dem, måste du köpa ett sortiment av sladdskydd.

Den första och viktigaste rollen för dessa skydd är att hålla kablarna säkra och fria från skador. Men de kan också ha stor nytta av att dölja kablarna. För att vara exakt kommer de att maskera sin trista look med roliga och intressanta färger och former.

De flesta sladdskydd är antingen enfärgade eller genomskinliga. Däremot kan du lika gärna köpa några varianter som variera i färg och övergripande design.

6. Korgar och lådor

De flesta hem har ett område där flera kablar och uttag för förlängningssladd ligger på hög. Så istället för att lämna dem på golvet kan du placera dem i en korg eller en låda.

Denna lösning är vanligtvis bara tillfällig. Det är dock otroligt enkelt och relativt kostnadseffektivt. Du kan hitta lågprislådor och korgar online eller på lokala secondhandbutiker och loppmarknader.

Dessutom kan du välja en dekorativ korg som får ditt rum att sticka ut. Och om kablarna är för synliga kan du alltid täcka korgen med en dekorativ matta eller en trasa. Se bara till att mattan inte kommer i direkt kontakt med ett eluttag. Om det gör det kan det orsaka en potentiell brand.

7. Power Strips

Att effektivisera sladdarna är ett steg i rätt riktning, så istället för att behöva gömma många olika kablar, välj att dölja bara en. Du kan uppnå det genom att få en anständig multifunktion strömlist.

Förgreningsdosor, även kända som överspänningsskydd, kan ta flera sladdar, och du behöver egentligen bara koppla in en kabel, dvs kabeln till själva grenuttaget. När du har gjort det kan du använda en av de andra metoderna på den här listan för att dölja grenuttagets kabel.

Naturligtvis kan grenuttaget vara ganska skrymmande och märkbart. Det finns dock sätt att dölja det utan att något segment sticker ut. De flesta placerar den under möblerna eller inuti en korg. Du kan även hänga den mot väggen under ditt skrivbord så att den är lätt att komma åt men ändå utom synhåll.

8. Dekorera sladdarna

Denna metod är lite oortodox, men den fungerar fortfarande. När allt kommer omkring gömmer du fortfarande sladdarna, även om de är tydligt synliga.

Många av sladdarna runt huset är antingen rent vita, helt svarta eller en annan nyans av dessa två färger. Det gör dem till de perfekta dukarna för lite experiment och dekoration. Du kan till exempel använda en helvit sladd och måla den med markörer och bläckpennor. Faktum är att om du kan få samma färgschema som ditt rum kan du nästan kamouflera sladden och göra den till en del av den övergripande inredningen.

Vissa husägare går ett steg längre. De binder kablarna noggrant och löst till olika former, som kringlor, hjärtan etc. Självklart ska man vara försiktig när man gör dessa former. Kablarna får inte överlappa varandra för mycket, annars kan värmen göra att de smälter på kontaktpunkterna. De kan då kortsluta och skada enheten de är anslutna till.

9. Basplatta tillbehör och kabelhanteringsboxar

Återigen kan du använda golvlister som ett sätt att dölja sladdarna, men den här gången har du några extra verktyg för jobbet. Du kan nämligen beställa några tillbehör för golvlister, till exempel självhäftande sladdkanaler. Dessa smala tunnelliknande rör kan hålla flera kablar på en gång och linjera perfekt längs alla golvlister. Dessutom kommer de också att skydda kablarna från yttre skador.

Ett steg utöver det är att använda en kabelhanteringsbox. Typiska hanteringslådor kan innehålla skrymmande grenuttag och hålla dem borta från golvet. Dessutom har de flera slitsar så att du kan ventilera listen. Ännu viktigare är att du kan använda en slits för att ansluta remsans sladd till ett närliggande eluttag.

10. Metodkombination

Som underrubriken antyder kanske en metod inte räcker för att dölja alla kablar på golvet i ditt rum. Därför kan du behöva kombinera några beroende på flera faktorer, till exempel hur dina möbler är placerade, placeringen av dina eluttag, längden på varje kabel och din egen budget. Att ha husdjur och barn bör också spela en stor roll för att avgöra vilka metoder du vill kombinera.

Golvuttag

Om din budget tillåter det kan du alltid överväga att installera golvuttag. De är inte bara praktiska, utan de kommer också att göra det enkelt att dölja sladden. Du kan till exempel placera några möbler ovanför uttaget, koppla in kabeln och gömma den under möbelns botten.

Däremot är golvuttag inte ett alternativ som alla har råd med. Ännu viktigare, de kommer att kräva tid och pengar för att installera säkert. Dessutom, när du inte använder ditt golvuttag måste du alltid ha det täckt.

Går trådlöst

Många människor över hela världen förvandlar sina hem till tillflyktsorter för smarta enheter. Allt från hemsäkerhet till träningsutrustning får en Bluetooth-anslutning eller ett Wi-Fi-alternativ. Det finns många fördelar med ett sådant val, och en viktig är ett sladdfritt liv. Så om du kan, försök att investera i några trådlösa enheter och system.

Naturligtvis kommer trådlös teknik med sina egna problem, såsom haverier, anslutningsproblem, etc. Dessutom är vissa enheter helt enkelt mer hållbara och exakta när de är direkt anslutna till elnätet. Du kan med andra ord minska antalet sladdar runt ditt hem men aldrig ta bort dem helt.

Resefria vardagsrum: sista tankar

Att gömma sladdar är långt ifrån kul, speciellt om det kräver att du ska ordna om ditt rum. Men om du närmar dig det rätt och gör det rätt kan det gynna ditt hem avsevärt. Förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig att hitta den bästa metoden för att dölja dina golvkablar.

Lämna en kommentar