Hur du förhindrar att ditt hår blir fett när du campar (tips och tricks)

Bara för att du vill bli ett med naturen betyder det inte att du vill bli helt au naturel. Många av oss vill fortfarande vara rena och se halvpresentabla ut när vi campar. Att tvätta håret är en sak som kan få dig att känna dig fräsch och redo för dagen. Det är dock inte säkert att schampo och sköljmedel alltid är tillgängliga när du campar.

Lyckligtvis finns det flera produkter och metoder som kan användas för att ta bort fett hår och fettuppbyggnad under camping. För de riktigt desperata kan du till och med överväga en bärbar campingdusch.

Oavsett om du behöver spara vatten eller inte har tillgång till vatten, låt inte bristen på en grundlig hårtvätt göra dig till en olycklig husbil. Tips och tricks nedan kan användas för både tjejer och killar!

Så hur förhindrar du att ditt hår blir fett när du campar?

Helst kan du tvätta håret med en soldusch eller en komfortstation, men om det inte är ett alternativ finns det andra sätt att förhindra att håret blir fett. Att använda torrschampon är ett bra sätt att hålla ditt hår från att bli fett när du campar, men du kan också använda huskurer som att gnugga in babypuder i håret. Babypulver och till och med bakpulver absorberar oljorna i håret.

Dina vanor förändras

De första tipsen handlar om hur man tvättar håret innan man åker på camping. Det kanske inte är ny information, speciellt för dem som är intresserade av skönhetstrenden, men vi tvättar i allmänhet håret alldeles för ofta.

Om du har fett hår, är det bara naturligt att du vill tvätta det för att bli av med alla oljiga hårstrån. Men du kan till och med göra situationen värre. Schamponering av håret tar bort alla oljor från det. Detta gör att du känner dig ren, men ditt hår kommer att kännas uttorkat.

Därför signalerar det din kropp att producera mer oljor och på kort tid får du precis lika fett hår som du började med. Nyckeln är att inte tvätta håret så ofta.

Om du ändrar dina duschvanor till att bara tvätta håret varannan dag eller var tredje dag kommer din kropp så småningom att anpassa sig för att producera färre oljor. På så sätt blir ditt hår inte fett lika snabbt om du inte behöver tvätta dig under en campingtur.

  Kan du tvätta en sovsäck med en toppmatad tvättmaskin?

Det andra tipset före resan är att spara din ”sista tvätt” under den sista möjliga timmen. Med detta menar jag att vänta med att tvätta håret tills du är redo att lämna eller på väg att förlora tillgång till ditt vatten.

Genom att göra detta kan du minska tiden mellan tvättarna jämfört med om du hade tvättat den timmar tidigare, t.ex. på morgonen när du avgår.

Efter tvätt rekommenderas det inte att använda hårspray, gel, mousse eller någon annan produkt. Dessa saker lägger omedelbart till uppbyggnad till ditt hår som kan få det att se fett ut efter en dag eller två. Dessutom tar ”hållet” tag i smuts och olja, vilket bara förvärrar ditt problem.

Att ändra dina vanor gör dig redo för framgång. Ändå kan ditt hår se lite fett ut om du måste gå en längre period mellan tvättarna. Lyckligtvis kan några bra produkter hjälpa dig.

Kommersiella produkter för att minska fett

Torrschampon är kanske den populäraste produkten på marknaden när du behöver klara dig utan tvätt. Dessa schampon består av ett sprejbart oljeabsorberande pulver som kan användas utan vatten.

När du sprayar torrschampo täcker pulvret ditt hår. Sedan fördelar du pudret genom att borsta eller massera dina lockar genom huvudet på nästan samma sätt som du skulle göra i duschen med riktigt schampo. Torrschampot kommer då att börja absorbera överflödiga oljor.

Eftersom pudret vanligtvis är vitt kan det få ditt hår att se lite matt ut. Vissa märken erbjuder färgat torrschampo som kan minska det tråkiga, gråa utseendet. Ändå är torrschampo ett bra sätt att bli av med fett hår när du ska campa.

Schampomössor är mindre kända, men vissa campare svär vid dem. I grund och botten är en schampomössa en tygmössa som har förfuktats med vilka produkter du än skulle använda i duschen. Detta inkluderar schampo, balsam och detangler.

Du sätter på kepsen (vissa låter dig till och med mikrovåga dem för en varm upplevelse) och masserar försiktigt håret och hårbotten. Produkterna arbetas in i håret och tyglocket absorberar dem tillsammans med eventuella överflödiga oljor. När du är klar är det bara att handdukstorka håret. Vatten eller sköljning behövs inte!

Försök att lämna håret ifred efter att ha använt torrschampo eller schampolock. Hängning, om möjligt, är bäst. Ju mer du stimulerar din hårbotten, desto mer oljor produceras.

  Boondocking i en husbil (vad är det, vad ska man ta med och varför?)

När du borstar håret kan du använda en paddelborste för att fördela oljorna jämnt. Men borsta inte för ofta. Detta kommer också att öka oljeproduktionen, vilket kommer att få ditt hår att se fett ut igen.

En slutprodukt du kanske vill köpa är ett örngott av siden eller satin. Typiska överdrag av bomull eller bomullsblandning drar oljan från ditt hår och hud och fångar den i sina fibrer.

Detta gör att ditt hår känns torrt, så det producerar naturligt extra oljor för att motverka detta. Dessutom kan de fångade oljorna och smutsen från örngott komma tillbaka in i ditt hår nästa gång du slår i höet. Släta kuddfodral i siden eller satin förhindrar detta.

Huskurer som kan lindra fett hår

Har du glömt ditt torrschampo eller schampokeps hemma, oroa dig inte! Det finns några saker du kanske har ljugit om vid husbilen eller campingen som kan hjälpa till att bli av med fett hår.

Bakpulver och majsstärkelse är båda vanliga bakingredienser du kan ha till hands. Dessa puder fungerar precis som torrschampo.

Strö bara lite på hårrötterna och fördela sedan med fingrarna eller en borste. Bakpulver eller majsstärkelse hjälper till att absorbera olja och gör att ditt hår ser fräschare ut än tidigare.

Babypuder kan också användas, men på grund av de senaste hälsovarningarna kanske det inte är tillrådligt.

Ett nyare populärt botemedel är äppelcidervinäger, även om du behöver en liten mängd vatten.

Alternativa vattenkällor

Om du bara inte kan göra utan en sköljning och upprepa längre, överväg att hitta en alternativ vattenkälla. En metod är att ta med en campingdusch.

Campingduschar består vanligtvis av en hängpåse eller en reservoar med pump. Ibland kan de också inkludera en värmare, ett trycksättningssystem eller ett stall. Vissa campingduschar behöver värmas upp av solen, medan andra är självuppvärmande. Dessutom måste hängande påsar använda gravitation, medan trycksatta duschar kan ge dig en 3-4 minuters vattenstråle.

Vilken typ av campingdusch du tar med beror på ditt campingboende och hur du planerar att komma fram till din destination.

En annan alternativ källa är en flod eller bäck. Du kan ta ett snabbt dopp eller bara doppa håret. Se till att det schampo eller de produkter du använder är miljövänliga och säkra för vilda djur.

  Kan du vandra i löparskor? Lär dig när det är helt bra

Slutligen, om du måste ha rent hår, kan du offra en av dina vattenflaskor. Kassera vattnet från flaskan eller, om det kan återanvändas, stick ett hål i locket för att bilda en improviserad trycksatt ström.

Om allt annat misslyckas, sätt upp håret eller använd en hatt.

Vad man inte ska göra

Vi har några tips på vad du inte ska göra, samt några ovanliga saker att inte prova i ditt hår:

  • Mjöl är inte ett bra substitut för torrschampo, bakpulver eller majsstärkelse. Istället för att absorbera olja blir den bara kakig och klumpig.
  • Smink fungerar inte heller bra. Även om oljeabsorberande smink låter som att det är värt ett försök, brukar det bara klumpa ihop sig och se konstigt ut.
  • Borsta den inte och styla den inte ofta. Att borsta håret för mycket stimulerar oljeproduktionen. Styling gör det också och kan distribuera oljor från din hud genom håret.
  • Räta inte till det. Om du har naturligt lockigt eller vågigt hår, betrakta dig själv som tur. Rakt hår ger olja en enkel väg från rot till topp. Om du har en naturlig textur, omfamna den!
  • Använd inte produkter. Som nämnts ovan orsakar andra produkter än torrschampo oönskad uppbyggnad som drar till sig smuts och olja.

Låt inte fett hår få dig ner

När du campar är updos och speciellt flätor rätt väg att gå. Tvätta håret så sent som möjligt innan du går och lägg inga produkter i det. Du kommer förmodligen att kunna få ”fräscht” hår i några dagar. Detta gäller särskilt om du inte tvättar håret regelbundet varje dag.

Om du märker att ditt hår blir fett, försök att fläta det eller bära det i en hästsvans eller bulle. Pojkar eller flickor kan också använda sig av en hatt. Om allt annat misslyckas, prova att använda några produkter, som torrschampo, majsstärkelse eller duschmössor. Om du verkligen är desperat bör en vattenflaska, hink eller en närliggande flod ge dig tillräckligt med vatten för att snabbt sköljas av.

Att ha fett hår är inte precis glamoröst, men förmodligen värt det för en fantastisk campingupplevelse i naturen!

Fler artiklar du kommer att älska.

Tillåter campingplatser golfbilar?

Hur stoppar man röken från en lägereld? (Instruktioner, tips och tricks)

Hur mycket väger campingstolar? (Genomsnittlig vikt för 12 stilar)