Hur djupt du ska sänka linan när du fiskar

När du är på isfiske är du kanske inte säker på hur djupt under vattnet du ska släppa linan. Så, jag ska ge några råd om det, och hur olika djup kan påverka vilken fisk du fångar.

Det rekommenderas generellt att betet sänks till inom 3-4 fot från sjöns botten vid isfiske. Även om det verkligen finns undantag, stannar fisken vanligtvis nära botten under vintern.

Detta kommer dock inte att vara det enda sättet du fångar fisk under isen. Av flera anledningar kan du ha framgång på andra djup också, särskilt om saker och ting verkar långsamma på botten. Den typ av fisk du letar efter kommer också att påverka ditt beslut.

Tips för fiske på botten

En av skönheterna med isfiske är möjligheten att gå till fots dit normalt bara en båt kan ta dig. Så varför inte gå till mitten av sjön och släppa din linje hela vägen till botten?

Du kommer sannolikt att ha stor framgång med detta. Det kommer dock att krävas lite planering.

Om du siktar på sjöns botten kan detta betyda över hundra fot djup. Av den anledningen kommer du att behöva mycket fiskelina för att göra detta. Det säkra sättet att veta hur mycket du behöver är att ta reda på hur djup sjön är. En topografisk karta kan berätta detta.

Om du använder tip-ups, kommer du att vilja fylla var och en med minst 100 fot flätad lina (den här typen av lina är lättast att hantera på vintern), och om sjön är särskilt djup, behöver du ännu mer.

Om du använder ett fiskespö bör du ha minst 100 yards på rullen.

Nu när du sänker din lina till botten av sjön är det riskabelt att föra den hela vägen till golvet, eftersom det kan finnas vegetation och stockar där som kommer att få din lina att fastna, och det är jobbigt att hantera. Eller så kan ditt bete helt enkelt gå vilse i leran eller bli för svårt för den här fisken att ens hitta.

Men vissa fiskare, såsom en på lake-link.comtycker att det är ett bra knep att låta din jigg studsa från sjöns golv för att fånga stor abborre och blågäl.

Anledningen är att denna studs kommer att skapa ett moln av skräp som kommer att locka dessa fiskar. En fisk kanske inte märker något bete som bara sitter där, men om den ser ett moln av smuts kommer den att bli nyfiken och gå och se om det är något den kan äta.

Ett annat knep du kan prova är att bara låta din jigg vila i botten. Det borde bara nätt och jämnt vila där. Använd en fjäderbobber för att hjälpa dig att fiska så här. Det kommer att gå upp när en fisk tar betet. Fiskar är mer slöa på vintern, så vid vissa tillfällen kan de vara glada över att se vad som ser ut som orörlig mat.

Att veta om det är klokt att prova dessa tekniker kan vara lite knepigt, för återigen skulle det vara jobbigt att bara få din lina att fastna i ogräset eller tappa ditt bete under några stenar eller i ett hål. En bra fishfinder kan dock hjälpa dig att avgöra vad som finns där nere.

Lokala fiskare, som personer som arbetar i en närliggande fiskebutik, kanske vet en sak eller två om huruvida detta är en bra idé eller inte. De kommer förresten att veta många andra bra tips för området också.

  Viktguide för sovsäck

Om du väljer att undvika att röra vid botten, vilket definitivt är ett bra och säkert alternativ också, eftersom det undviker risken att ditt bete försvinner eller fastnar, låt bara ditt bete sväva en liten bit ovanför det, cirka 2 fot.

Fisken du hittar när du går djupt under vattnet kallas bottenmatare, och arterna inkluderar öring, havskatt, abborre och andra. Namnet ”bottom-feeders” är ganska självförklarande: de hänger nära botten av sjön.

Dessa fiskar är inte kräsna ätare. Om det ser ut som mat kommer de att äta det, döda eller levande. Så du har många alternativ. Du kan använda rått kött om du vill.

Håll betet i rörelse för att hjälpa fiskarna att se det. Fisk kommer att vara i rörelse, så ett rörligt föremål kommer sannolikt att locka dem.

Du kommer att kunna fånga många stora fiskar genom att gå djupt under vattnet. Det är en bra strategi som borde visa sig vara framgångsrik.

Prova Shallow Depths

Att sänka din lina till botten av sjön är dock absolut inte den enda strategin, och du bör inte känna dig begränsad till det.

Man kan även isfiska på medeldjup. Eller så kan du bara ägna dig åt fisk som simmar nära ytan.

För något av dessa djup behöver du naturligtvis inte nödvändigtvis lika mycket fiskelina som du skulle gå hela vägen till botten. Det är dock klokt att hålla mycket linje på dig ändå. Som jag sa tidigare, när du använder en stav bör du ha 100 yards på rullen. Och för tippningar är 100 fot en bra riktlinje också.

Med ”mitten” menar jag mer än 10 fot under vattnet, men uppenbarligen inte för nära botten som jag diskuterade tidigare. Det är möjligt att få massor av action i denna zon.

I mittsektionen är det möjligt att hitta bokstavligen vilken som helst av de fiskarter som jag har nämnt hittills, såväl som sådana som du också hittar närmare ytan, som öring, lax, gädda och muskies. Du kan också hitta bluegills och förmodligen andra.

Fisk kommer att gå vart mat än finns, så det finns ingen garanti för att de stannar på ett ställe. Var de är kan bara bero på dag och tid på året.

Abborre brukar till exempel resa i grupper. Om du fångar en i botten finns det en chans att du inte behöver sänka din lina hela vägen ner igen, eftersom gruppen den reste med kan ha simmat upp och letat efter mer av det där läckra betet du tappade. Så det är inte osannolikt att du hittar dem i mittsektionen.

När du går på mellanklassfisk vill du få deras uppmärksamhet. Så använd ljusa, färgglada bete. Eller använd jiggade beten. Du vill att betet ska kunna ses på avstånd, särskilt i kvavt vatten.

När det gäller det grunda vattnet (upp till 10 fot under isen) finns det gott om fiskar som hänger där ute och letar efter mat. Dessa fiskar kommer att älska att äta insekter, shiners och foderfiskar. Använd 2 eller 3-tums minnows eller shiners.

Liksom med sektionen på mellannivå kommer fiskarna här att lockas av uppenbart, ljust färgat bete. Och återigen kan du använda en färgglad jigg istället för bete om du vill. Genom att göra detta kan du kanske locka fiskar som simmar lite lägre för att gå uppåt och ta ditt bete. Sedan är det en snabb resa för dem till ytan.

  Alternativ till klätterskor som fungerar

Den bästa tiden att gå grunt är tidigt på morgonen eller sen eftermiddag. Det är då det största antalet fiskar kommer att finnas i dessa vatten och leta efter mat.

Överraskande nog hittade jag faktiskt en akademisk studie om fisk på vintern som visade att fisk tenderade att vara under tio fot under vattnet vid andra tidpunkter än dessa. Så detta råd stöds av vetenskapen.

Med det sagt kan ljust bete vara effektivt när som helst på dygnet. Tidiga morgnar och sena eftermiddagar/kvällar kan dock bara ge dig enkla val.

Arter som du vanligtvis hittar nära ytan inkluderar öring, lax, gädda, muskies och plockare. Om dessa arter är vad du är ute efter, gå definitivt till topp- eller mittsektionen. Det är alltid klokt att efterforska tips om hur man fångar specifika arter, så klart, om man vet exakt vad man letar efter.

Oavsett om du försöker dig på mellannivån eller toppen bör du kunna hitta massor av fisk under isen på dessa djup. Och om de inte fungerar, försök med botten igen.

Fortsätt experimentera med djup

Det smartaste man kan göra är att inte bara hålla sig till ett djup. Även om jag tror att bottennivån är en optimal strategi att börja med, vissa dagar kommer andra nivåer helt enkelt ge mer framgång. Det varierar per plats, tid och månad.

Att hantera detta faktum är där tips-ups verkligen kommer väl till pass. Om du inte vet, används tip-ups för att suspendera bete under vattnet, och när fiskar biter, dyker en flagga ut som låter dig veta. En isfiskare som använder tipp kan ha linor i många olika hål, inte bara ett.

En bra strategi som rekommenderas av gameandfishmag.com är att gräva flera hål, placera tipp-ups med bete på linorna i alla utom en, som du reserverar speciellt för att jigga, experimentera med djup.

När du märker framgång med ett visst djup, kan du justera alla dina tip-ups för att rikta in dig på det djupet. Detta är ett mycket effektivt sätt att isfiska!

Ja, att använda ett hål för att jigga är verkligen ett sätt att hålla dig sysselsatt om du inte bara vill sitta och vänta på att tipsen ska gå. Du kanske uppskattar värmen som att vara lite aktiv också kommer att ge.

Men ännu viktigare, genom att experimentera med olika djup genom din jiggning, kan du fånga mycket mer fisk. Om du till exempel börjar jigga på mitten av sjön och plötsligt kommer på att fånga massor av fisk, kommer du att vilja gå till var och en av dina tipp-ups och justera dem så att linan sitter på mitten.

Om du gör det kan du upptäcka att dina tips börjar gå så ofta att du knappt kan hänga med dem. Det finns ingen egentlig mening med att experimentera längre med din jiggning om det händer, naturligtvis. Och om du vill ha fysisk aktivitet kommer du att springa mycket från hål till hål för att få upp fisk. Det kommer att bli ett härligt drag.

Nu, om du inte har några tips, finns det inget sätt att du kommer att bli så effektiv som det jag just beskrev eftersom du kommer att vara mer begränsad i hur många rader du kan övervaka. Men förhoppningsvis kommer du fortfarande att kunna hitta det mest produktiva djupet.

  Hur högt går varmluftsballonger (lagliga gränser och genomsnittlig höjd)

Återigen, om det är nära gryning eller skymning, är fisken sannolikt närmare ytan. Om det är då du fiskar, lämna gärna ditt bete i det grunda eller mellanliggande vattnet.

När som helst efter mitt på morgonen och före sen eftermiddag rekommenderar jag definitivt att sänka linan djupt under vattnet. Ändå är detta inte en exakt vetenskap, så om du använder rätt typ av bete för det du hoppas fånga och fortfarande inte får något, försök helt enkelt att höja linjen.

Använd en Fish Finder

Ett sätt att göra det här mycket enklare, i en omfattning där det nästan kan kännas som att fuska för dem som gillar saker mer gammaldags, är att bli allt techy och använda en fishfinder. En fishfinder, enkelt uttryckt, är en liten dator som använder sensorer för att bestämma sjöns djup och upptäcka föremål där nere.

Få inte upp dina förhoppningar för hög, dock: att använda en fishfinder kommer inte att vara så lätt som att enheten talar om för dig exakt var du ska släppa din lina och exakt hur djupt för en garanterad fångst. Men det borde ge dig en bra bild av var fisken gömmer sig, och hur djupt.

Vissa fishfinders är designade för att gå på din lina, så de kan ge dig en särskilt tydlig bild av vad som finns under vattnet och om det finns många fiskar som gömmer sig djupt i sjön eller inte.

Så en fishfinder är definitivt ett sätt att ta reda på vilket djup som kan ge flest fångster. Du kommer förmodligen att vilja kontrollera det med jämna mellanrum; även om ett djup leder till god framgång, kan enheten indikera att ännu mer framgång kan vänta någon annanstans.

Fråga lokalbefolkningen

Om du vill ha ännu mer kunskap om hur djupt du ska släppa din linje förutom att bara experimentera, är det definitivt en bra idé att fråga lokala experter. Var skulle du hitta dem? De kan vara vid sjön med dig om du har tur. Om du närmar dig dem på ett vänligt sätt, kommer de förmodligen att vara villiga att erbjuda sina två ören.

Eller, som jag nämnde tidigare, om det finns en fiskebutik nära platsen där du planerar att fiska, så fiskar ägarna med största sannolikhet en hel del själva, inklusive isfiske. Fråga dem gärna om djup (och andra ämnen du vill veta om). Åsikterna kan variera, men det skadar aldrig att få en entusiasters åsikt.

När du bestämmer dig för vilket djup du ska välja, överväg också vilka typer av fisk du letar efter. Jag har listat var man kan hitta flera olika arter redan, men det finns gott om andra. Gör lite forskning om det finns en viss typ av fisk du vill ha, så vet du om de föredrar djupt eller grunt vatten.

Frågan om hur djupt du ska sänka linan när du fiskar på is är en som inte har ett svar som är sant till 100 % av gångerna. Så testa gärna olika saker.

Och överväg definitivt att få tips, eftersom de är det mest effektiva sättet att ta reda på var sweet spot är.