Hur diskar backpackers sina diskar?

Lika mycket som jag älskar att laga mat hatar jag absolut att diska medan jag backpackar. Det kan vara mycket tråkigt att diska i utelandet utan enkel tillgång till rinnande vatten. Tyvärr finns det ingen väg runt det, så du måste hitta ett sätt att rensa upp det.

Hur diskar backpackers sina diskar? Skölj din gryta/panna efter tillagning och börja genast koka upp en kastrull med vatten. Stäng av värmen efter att vattnet börjar koka och ge dig själv 15-20 minuter att äta och låt vattnet svalna. Tvätta din disk omedelbart efter att ha ätit och använd biologiskt nedbrytbar tvål och en svamp för att försiktigt rengöra varje föremål. Skölj din disk med kokt vatten och häll avloppsvattnet i ett grunt hål borta från vattenkällor.

Att diska i backcountry kan vara knepigt, men det är ingen stor sak när du väl har bemästrat en metod. Fortsätt läsa för att lära dig några enkla tips för att göra disken lättare.

Hur man diskar medan man backpackar

Lika mycket som jag älskar att laga mat hatar jag att diska. Det är ännu mer irriterande med begränsad tillgång till vatten på leden. På långa ryggsäcksresor kan man inte ta sig runt och diska, så hur kan jag göra det enkelt att diska?

Det handlar om att planera dina måltider för att undvika slöseri och att förbereda saneringsprocessen medan du äter. Allt annat handlar om sunt förnuft och att använda kokt vatten för att undvika kontaminering. Var noga med att plocka upp en flaska biologiskt nedbrytbar tvål (campsuds är min favorit) så att du inte dödar den lokala floran/faunan.

 1. Planera måltider: Planera dina måltider för att undvika matrester. Jag gillar att packa allt individuellt för att göra måltidsplaneringen enklare. Ta med färdigförpackad mat, som energibarer, för att komplettera dina måltider om du fortfarande är hungrig.
 2. Ät allt: Se till att du är medlem i clean plate club. Att äta allt på tallriken gör det lättare att städa eftersom du inte behöver ta itu med avfall. Dessutom är det mindre sannolikt att du lockar djur till din campingplats.
 3. Koka upp vatten för rengöring: Att koka vatten för rengöring tjänar två huvudsakliga syften. Det dödar bakterierna för att förhindra kontaminering och gör rengöringen lättare eftersom vattnet är varmt. Se till att vänta 15-20 minuter eller tills vattnet är varmt vid beröring.
 4. Använd biologiskt nedbrytbar tvål: Vanlig diskmedel dödar allt den kommer i kontakt med. Så du vill använda biologiskt nedbrytbar tvål för att undvika att döda det lokala djurlivet. Personligen bär jag en 2 oz flaska Campsuds för det är billigt. Sea to Summit Wilderness Wash är tjockare, så det är lättare att använda, men det är dyrare.
 5. Skölj din disk efter tvål: Se till att du sköljer disken med tvål efter rengöring. Detta är mycket viktigt att nämna eftersom människor tenderar att bli lata med lite vatten. Vattnet behöver inte ens vara varmt. Du kan köra vattnet genom ett vanligt ryggsäcksfilter om du får slut på kokt vatten.
 6. Ta med svamp och handduk: Skölj din disk och använd svampen för att ta bort gunk. Låt allt lufttorka och använd handduken för att torka av allt innan du laddar din ryggsäck. Häng handduken på baksidan av ryggsäcken om den är riktigt blöt och förvara svampen i en återförslutningsbar påse med maten. Se till att behålla svampen med resten av maten om du använder en björnpåse/burk.
 7. Bli av med avloppsvatten: Gräv ett litet hål bort från lägret och minst 200 fot från omgivande vattenkällor. Biologiskt nedbrytbar tvål ska inte skada miljön, men du vill inte förorena vattenkällor.
  Är löparskor bra för landsvägslöpning?

Vad behöver jag för att diska på vägen?

Du behöver verkligen inte så mycket material för att diska när du är på språng. Använd pannan du lagar mat i för att använda vatten, biologiskt nedbrytbar tvål, svamp för rengöring och en handduk för torkning. Jag ska gå in på mer detaljer, men du kan verkligen inte skruva ihop det.

 • Pott: De flesta backpackers föredrar en 700-900 ml burk för en person. De Toaks titanburk på 750 ml är lätt och den perfekta storleken för de flesta backpackers. Stanley 24oz vattenkokare är ett billigare alternativ, men det är mycket tyngre. GSI Outdoors 1,1 liter varmvattenberedare är en bra storlek för 2 personer och den är stor nog att rymma din propantank och en liten campingspis som den MSR Whisperlite.
 • Biologiskt nedbrytbar tvål: Vissa människor använder bara diskmedel, men det dödar det lokala djurlivet. Sea to Summit Wilderness Wash är förmodligen det bästa biologiskt nedbrytbara alternativet, men det är dyrt. Campsuds är lite rinnande, men det är mycket billigare och allmänt tillgängligt.
 • Svamp: Varje billig svamp kommer att fungera för att rengöra din disk. Krama ut överflödigt vatten från din svamp och förvara den i en liten återförslutningsbar påse.
 • Mikrofiberhandduk: En liten mikrofiberhandduk är perfekt för att torka disk och tjänar många syften på stigen. Jag köper de billiga på hamnfrakt. De har den perfekta storleken och kostar bara $2 för ett paket.

Ska jag använda varmvatten?

Du behöver tekniskt sett inte använda varmt vatten, men vattnet bör behandlas för att döda bakterier. Många tycker att det är slöseri med bränsle att värma upp vatten för städning, men jag tycker att det är värt det då det gör disken mycket lättare. Dessutom vill ingen få sina händer kalla.

Planera dina måltider

Att planera dina måltider för att undvika matrester är avgörande på långa ryggsäcksresor. Packa allt i blixtlås så att du inte har några rester över. Dessutom är det mycket lättare att ransonera mat så att du inte råkar ta slut.

Kom ihåg att promenader bränner mycket kalorier, så du behöver större måltider. Jag gillar att bära Clif Bars att äta och komplettera måltider när jag är hungrig.

Genom att planera dina måltider förebygger du också svinn. Att städa upp en ren tallrik är så mycket lättare eftersom du inte behöver skrapa bort extra mat.

Hitta en campingplats nära en vattenkälla

Försök att hitta en campingplats nära en vattenkälla. Efter en lång promenad är det sista du vill göra att bära vatten överallt. Vatten kommer förmodligen att vara det tyngsta i din ryggsäck. Att ta med eget vatten för att diska är en fruktansvärd plan.

Se till att ta bort grått vatten 200 fot bort från en vattenkälla. Du vill inte av misstag förorena vattenkällor med avloppsvatten. Det kan orsaka allvarliga problem med det lokala djurlivet.

Starta rengöringsprocessen direkt efter att ha ätit

Jag gillar att koka en extra kastrull med vatten direkt efter middagen. På så sätt kan du slutföra städningen direkt efter att du har ätit. Du kommer att ha gott om tid att äta medan vattnet svalnar och du kan få städningsprocessen ur vägen.

Det kan vara frestande att hoppa i sovsäcken efter middagen för att slappna av, men du vill inte vänta på att middagen ska torka och skorpa på tallriken. Det är så mycket lättare att städa när maten fortfarande är färsk.

Skrapa bort eventuell återstående mat och packa upp

Försök att äta upp allt på din tallrik så att du inte hamnar med rester, men det slutar med att du gör alldeles för mycket mat. Skrapa eventuell matrester i din soppåse som du ska packa. Jag gillar att skrapa mat i separata ziplock-påsar för att förhindra läckage, men det kan gå direkt ner i din soppåse.

Bli av med grått vatten i ett litet hål

Jag gillar att laga mat/diska utanför lägret för att slippa attrahera djur. Att planera var man ska laga mat gör städningen så mycket enklare. Se till att du är 200 fot bort från omgivande vattenkällor.

Gräv ett litet hål 6 till 8 tum (15 till 20 cm) som om du grävde ett hål för mänskligt avfall. Det är där du dumpar allt ditt gråvatten och det är också den perfekta tiden att gå på toaletten, eftersom hålet redan är grävt. När du har diskat klart, täck hålet med smuts och samla upp all din disk för att gå tillbaka till lägret.

Överväg att ta bort tvålen

Detta blir verkligen en bedömning baserad på gruppstorlek och vad du äter. Du behöver förmodligen inte använda tvål om du ska ut på en kort ryggsäckstur. Rengöring med kokt vatten är förmodligen allt du behöver för att förhindra bakterietillväxt.

Det kan ta år för biologiskt nedbrytbara tvålar att helt försvinna från landskapet. Mitt ute i ingenstans är det inget problem, men i tätbefolkade campingområden kan det orsaka allvarliga problem. Den kan stanna i vattendragen i årtionden om du är nära en vattenkälla.

Olivolja i vatten kan göra rengöringen enkel

Att tillsätta några droppar olivolja i din panna innan du lagar mat kan göra städningen mycket lättare. Olive ger extra fettkalorier i din måltid och förhindrar att maten fastnar i grytan/pannan. Jag har gjort det här med billiga kastruller som inte har en non-stick-beläggning och mat som fastnar har varit minimal.

  Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?