Som de flesta av er som har kommit till det här inlägget har jag en hund; hon heter Bilbi. I många år har jag campat i Europa och USA, även om det aldrig föll mig in att ta med mitt älskade husdjur. Första gången jag gjorde det var för några månader sedan, och forskningen jag gjorde i förväg lärde mig några knep för att få igenom äventyret. Låt oss dyka direkt in och ta reda på hur du kan campa din hund.
Följ dessa steg för att framgångsrikt ta med din hund på en campingtur:
- Ta med ett första hjälpen-kit för husdjur vid skada.
- Kontrollera campinglagstiftningen om hundar är tillåtna.
- Planera sovplatserna efter din hunds beteende och attityd.
- Kontrollera i förväg hur din hund beter sig utomhus; ta honom till exempel på en picknick.
- Besök din veterinär för korrekta vaccinationer.
- Ta med massor av upphämtningsväskor för att hålla saker rena och insekter borta.
- Upptäck vissa beteenden som inte skulle vara bra utomhus (skällning, vandring, etc.)
1. Ta med ett första hjälpen-kit för husdjur
När du åker på camping med din lurviga vän bör du allvarligt överväga hans hälsa och välbefinnande. Campingplatser kan ha mycket aktivitet, vilket kan vara roligt för er båda. Men det är just därför risken för olyckor är mycket hög.
Till exempel kan din hund hamna i ett slagsmål med en annan hund och bli skadad. Den kan också bli stucken av bin eller getingar eller biten av andra djur som strövar i naturen.
Hundar kan också skadas om de passerar för taggiga buskar. Din hundvän kan också få fästingar av sin interaktion med alla andra hundar som strövar omkring på campingen.
Dessutom kan den också drabbas av allergier som kräver första hjälpen innan en veterinär tar en närmare titt på situationen. Se därför till att ta med ditt husdjurs första hjälpen-kit när du campar med din hund.
Några av de saker som ska inkluderas i ditt kit är en gasväv, pincett för att ta bort taggar, medicin att applicera på sår, bandage för att täcka skadorna och så vidare (med tillstånd av smak av den vilda djurmaten).
Du måste med andra ord vara beredd att ge din hund all den hjälp den behöver ifall den hamnar i en situation där den drabbas av en skada eller ett hälsoproblem.
Visst, det finns vissa saker som både människor och hundar har gemensamt i en mänsklig första hjälpen-kit, men du behöver fortfarande en husdjursspecifik första hjälpen-låda, eftersom vissa husdjursnödsituationer är ganska unika för dem (enligt detta källa).
Du bör också ha med dig en första hjälpen-bok för husdjur som lär dig hur du hanterar specifika nödsituationer, såsom kvävning. Annars kan du köpa en första hjälpen-låda i de flesta djuraffärer, men du kan också sätta ihop en första hjälpen-låda själv.
2. Känna till lagen
Liksom stater har olika campingplatser olika husdjursregler. Det är därför du kan dyka upp med din hund, glad över att ha en livs campingresa, bara för att bli utslängd från lägret eftersom husdjur inte är tillåtna.
För att undvika sådana pinsamma scenarier, gräv lite först för att förstå vilka regler campingplatsen har angående husdjur eller till och med hundar i synnerhet.
Lyckligtvis kan lite onlineforskning hjälpa dig att förstå vad reglerna säger om att ta med hundar till de flesta campingplatser. Men sluta inte med din forskning när du vet att hundar är tillåtna på en camping. Undersök hur de förväntar sig att dessa husdjur ska behandlas av sina ägare.
Det vore till exempel synd att nekas tillträde till en camping som tillåter hundar bara för att man inte har koppel med sig, som regelverket föreskriver. Annars kan du hitta all information du behöver på nationalparkens webbplatser, skogsvårdstjänsten och till och med statliga och länsparkers webbplatser.
3. Planera dina sovarrangemang
Det kan vara lätt att ta med sig sin hund när man är ute. Du måste dock tänka framåt om du ska tillbringa dagar med att campa med den, särskilt med tanke på dess sovbehov.
Släpper du till exempel din hund lös i tältet? Du måste också fråga dig själv, ska du ha den i en låda, kanske utanför tältet? Det är viktigt att se till att din hund sover bekvämt också.
Dessutom, eftersom du med största sannolikhet kommer att vara i skogen, om du planerar att låta din hund sova ute, se till att den är säker från vilda djur som kan attackera din hund. Du kan till exempel skaffa en björnsäker bur så att ditt husdjur inte blir offer för dessa onda varelser i det vilda.
Om ditt campingområde sannolikt kommer att ha sällskap av björnar rekommenderar jag starkt att läsa artikeln jag skrev om vad du ska göra om det finns en svartbjörn utanför ditt tält.
I den har jag samlat sex viktiga tips som beskriver hur man ska agera i den här situationen och jag har kommit fram till om ett tält skulle ge bra skydd eller inte.
4. Lär känna din hund
Din hund kan vara rolig och söt hemma, men det betyder inte att han kommer att uppvisa samma beteende i en lägermiljö. Du måste med andra ord bedöma om din hund är redo att leva i en lägersituation. Vissa hundar är naturligt mer aktiva, medan andra är mer avslappnade.
I det senare fallet kan ett läger med mycket livliga och aktiva utomhusaktiviteter vara ansträngande. Så om inte den hunden har anständig erfarenhet av att våga sig utomhus, bör du vara försiktig med att ta med honom på en campingtur med en sådan ökad aktivitetsnivå.
Tänk också på hur hunden interagerar med främlingar och även andra hundar. Ingen kommer att gilla det om din hund börjar bråka med andra hundar på lägret eftersom han inte är van vid att vara i närheten av andra hundar.
Och även om din hund är vänlig, förstå att andra campare kanske inte är glada över att dela sina måltider med din alltför vänliga hund. Under dessa omständigheter kan ett koppel hjälpa till att hålla saker under kontroll (artighet rånare för det tipset).
Oavsett hur din hund är kan du fortfarande planera en spännande campingresa. Till exempel, om din hund föredrar ditt sällskap framför någon annans, inklusive andra hundar, är allt du behöver göra att vara beredd att hålla honom kvar under hela resan.
Men om du inte är säker på hur din hund kommer att bete sig när du väl kommer till lägret kan du alltid ta med din hund på picknick i lägermiljö och se hur det går.
Om han anpassar sig väl till lägerlivet och verkar komma överens med alla på lägret, kan du vara säker på att du inte kommer att ha något att oroa dig för när du tar med honom på ett längre campingäventyr.
5. Rådfråga en veterinär
Din hund måste vara vid perfekt hälsa innan du åker till lägret. Eftersom det är många saker som händer på en campingplats som ligger utanför din kontroll, är det viktigt att vara förberedd på alla hälsonödsituationer när det kommer till din hunds hälsa.
Han måste till exempel vara omfattande vaccinerad i förväg, så att han inte drabbas av några sjukdomar under din campingresa. En läkarundersökning kan också hjälpa till att avslöja eventuella sjukdomar i tidiga skeden, så att de kan åtgärdas i tid.
Detta kan förhindra att din hund infekterar andra husdjur på lägret eller utvecklar ett allvarligt medicinskt tillstånd när du är långt från nätet utan enkel tillgång till en veterinär. Dessutom bör du ha mediciner för att behandla vanliga nödsituationer om de uppstår.
Du kan till exempel få behandlingar mot hjärtmask, fästingar, loppor och så vidare. Men du kan också använda förebyggande mediciner för dessa tillstånd. Se till att använda en AAHA-ackrediterad veterinärklinik för denna medicinska kontroll (enligt detta källa).
Om hunden har ett mikrochip eller tagg, se till att han har ditt mobilnummer ifall någon annan behöver kontakta dig om han hamnar i situationer som kräver din hjälp.
6. Bär pickupväskor
Nuförtiden är det många som åker på camping med sina hundar. Men hundar lämnar sitt avfall när du går, och det är lätt att ignorera det och gå vidare. Det är inte bra etikett, eftersom mycket hundbajs på campingplatser och till och med parker kan byggas upp och bli ett miljöproblem.
Skogen skulle bli lidande om för mycket hundbajs blev liggande. Dessutom skulle de inte vara så roliga och äventyrliga för dig om alla hundägare som gick in i dem inte hämtade sina husdjur.
Ta därför alltid med dig en hämtväska när du går ut i skogen, så att din hund inte lämnar några spår (kredit till re). Lita inte på att campingen tillhandahåller den.
Det avfallet kan förorena vattnet och jorden och till och med främja infektioner och spridning av bakterier som kan äventyra din hunds hälsa och även din egen om du bara försöker ha kul. Se till att du har plockväskor i din utrustning medan du njuter av campingtid med din hund.
7. Ta reda på om din hund hör hemma i ett läger
Att försöka förstå hur din hund kommer att bete sig när du kommer till en camping är en sak, och att lära sig hantera vissa beteenden är en annan. Vissa hundar skäller till exempel mycket, medan andra inte kan sitta stilla och kommer att vandra från en plats till en annan.
Hur hanterar du sådana problem? För visst kan de bli ett problem för andra campare och även dig? I allmänhet, om din hund skäller mycket, överväg att lämna den hemma eller avbryta din campingresa.
Om det ylar hela natten kanske du vaknar till en hord av mycket arga campare som är redo att skada dig och din hund, och det finns inget sätt att du kan ha kul under sådana omständigheter.
I grund och botten, om din hund skäller för mycket och du vill att han ska följa med dig på din resa, ska du träna upp beteendet i förväg, eftersom skrikande sent på kvällen aldrig kommer att fungera med andra campare.
Ett annat problem att oroa sig för är om din hund vandrar för mycket. I det här fallet kan det hjälpa att ha ett koppel, även på natten, för att slippa söka efter det varje morgon i lägret.
En sådan hund kan också vara lite busig, hjälpa sig själv med mat nära lägereldar, och det kan få dig i heta bråk med campare som inte uppskattar sådant beteende.
Hur kan jag hålla min hund säker när jag campar?
Var uppmärksam på lägerelden
Hundar har en naturlig rekyl för eld, även om det i vissa fall kan vara farligt. Om din hund är irriterad eller skrämd av några vilda djur, kan den komma utom kontroll och till och med springa mot lågorna.
Om du bygger en lägereld, se till att binda ditt hundkoppel till ett träd på långt avstånd från området. Se också till att undvika ekollon, som kan dyka upp och skrämma ditt älskade husdjur.
Se till att du bygger din eld med rätt tegelstenar så att de inte spricker och gör läskiga ljud. Jag har diskuterat det fenomenet tidigare i en artikel jag skrev om hur man undviker exploderande tegelstenar för lägerelden.
I den har jag samlat alla fel typer av stenar du kan använda och lagt till mitt perspektiv på vilka stenar du ska cirkla runt elden med. Försök också att bygga din eld rent.
Jag rekommenderar starkt att du läser en annan artikel av mig där jag svarade varför ryker bål så mycket och gav några sätt att minska röken. För mycket av det kan irritera din hund och locka till sig djur med starkt luktsinne.
Ta reda på vädret i förväg
Det är viktigt att du kontrollerar vädret i förväg innan du ger dig ut på ett campingäventyr med din hund. Det farligaste fenomenet skulle nog vara ett åskväderdär ditt husdjur kan bli rädd och till och med springa iväg till naturen.
I en annan artikel jag skrev nämnde jag 15 tips för att campa i åskväder. Jag rekommenderar starkt att du tar en titt på detta; den tar upp både vad du ska göra om du åker fast och lär dig några bra tekniker för att kolla vädret i förväg.
Se också till att vädret inte är för varmt så att din hund inte blir uttorkad. Kom ihåg att lätta hundar inte kan svettas och deras kroppstemperatur stiger mycket snabbare.
Håll dig borta från vilda djur och insekter
Mitt första råd till dig i det ämnet är att hålla din campingplats ren. Lämnar du matrester utanför kommer ofta björnar, ormar och insekter till din camping.
Använd heller inte för mycket deodoranter och parfymer; från min erfarenhet tenderar kroppskulturprodukter att ha en stark lukt som attraherar vilda djur.
Försök också att välja ett område som inte är rikt på vilda djur. Jag föreslår att du googlar platsen i förväg eller till och med ringer informationscentret för att veta bättre. Se till att du inte går ut med din hund i tät skog eller nära buskar; håll dig till öppna platser istället.
Kan en hund sova i ett tält?
Ja, hundar kan sova bekvämt bredvid dig i ditt tält, även om det finns några saker att tänka på. Se till att ditt skydd är väl ventilerat, eftersom hundarnas andedräkt tenderar att vara fuktig och kondens annars skulle bildas snabbt.
Håll dörren till ditt tält lite öppen så att luften kan cirkulera naturligt inuti. En annan sak som är värd att överväga är att sova i ett golvlöst skydd. Den avtäckta marken är mycket vänligare för hundar och du riskerar inte att få tårar i handflatorna.
Du kan enkelt bygga ditt eget skydd genom att hänga en presenning uppifrån i pyramidform. För att göra detta rekommenderar jag starkt att du kollar in en artikel jag skrivit om 15 viktiga campingknutar används över hela världen.
I den inkluderade jag några videor så att du kan få en bra visuell uppfattning om hur du gör dessa knutar som håller ditt segel tätt. Det är okej om ditt skydd inte har några väggar.
Chansen är stor att din hund kommer att vandra lite på natten, även om han så småningom kommer att somna om bredvid dig, så oroa dig inte för mycket om det.
Vilka vacciner bör min hund få innan camping?
Det är viktigt att du besöker din veterinär innan du campar med din hund. Enligt det här källadin hund kan få valpsjuka, hepatit, parainfluensa och parvovirus ganska snabbt om du vistas utomhus.
DHPP-serien av vaccinationer kan täcka alla dessa. Några fler serier av injektioner skulle också omfatta bordetella, rabies och leptospiros.
Din veterinär vet förmodligen vilka som är viktiga för din hund baserat på din destination. Ta inga chanser; om din hund är kär för dig, gör nödvändiga ansträngningar för att skydda den i förväg.
Slutsatser
Du bör inte tveka att ta med din hund på campingen, även om det är viktigt att du tänker på ovanstående punkter för att få ut så mycket som möjligt av den. Se till att din hund kan bete sig ordentligt utomhus och förbli lugn.
Var också uppmärksam på nödvändiga vaccinationer i förväg och ta med en första hjälpen-kit ifall något går fel. När det gäller sovarrangemang kan din hund sova bredvid dig i ditt tält; det är inget fel med det. Se ändå till att hålla saker ventilerade och föredrar ett golvlöst skydd.
Jag hoppas att min artikel besvarade din fråga om hur du campar din hund. Om du har några egna insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!