Hur blir man av med möss i en vedhög?

Det finns få saker som är mer avkopplande än att koppla av vid en varm brasa en kall vinternatt. Tyvärr kan din frid snabbt störas av en familj av möss som hoppar ur din vedhög. Ved är den perfekta grogrunden för möss, råttor och andra gnagare. Jag fick en mus körd över armen för att samla ved för några år sedan och jag tänker fortfarande på det varje gång jag tar upp en stock.

Lämna inte ditt hem öppet för gnagare och andra skadedjur i vinter. Använd dessa tips för att njuta av din eldstad utan att välkomna oönskade gäster. Hur blir man av med möss i en vedhög?

Att få ut möss ur en vedhög utomhus kommer inte att vara lätt, men det finns några sätt att avskräcka möss. Håll ditt primära vedställ ovanför marken, täckt och minst 20 fot bort från ditt hus. Börja regelbundet med fonden, ta bort fågelmat och andra födokällor, rotera veden och ta bara in ved för några veckor i taget. Du kan också prova gnagaresmedel ute och förgifta dem om mössen har invaderat ditt hem.

Att hålla möss och andra gnagare borta från din vedhög är en allvarlig utmaning. Möss behöver en plats att bo och din vedhög känns som det perfekta hemmet. Jag ska gå igenom några tips för att förhindra möss från att komma in i högen och förhindra att de kommer in i ditt hem.

Ta bort möss från din vedhög

Att hålla möss borta från en vedhög är lättare sagt än gjort. Ditt nyklippta och staplade vedställ ser ut som det perfekta hemmet för Mickeys små vänner. För att hålla möss borta från högen måste du få det att se mycket mindre tröstande ut. Tänk på vad som drog mössen till din vedhög i första hand och gör den mindre beboelig.

Ditt första mål är att få ut veden från ditt hus. Stapla inte ved mot sidan av ditt hus, i garaget eller i din källare. Bjud inte in gnagare i ditt hem genom att skapa ett trevligt bekvämt hem för dem.

  • Flytta bort trä från huset: Vedstapeln bör vara minst 20 fot från ditt hem på en solig plats. Du vill hitta balansen mellan bekvämlighet, att få det ur vägen och att hålla det borta från ditt hem. Det spelar egentligen ingen roll var veden är, så länge den inte är precis bredvid huset. 20ft-regeln är bara ett enkelt förslag att göra eftersom träet inte kommer att vara på verandan eller precis bredvid grunden.
  • Använd avskräckande medel för gnagare: Jag använde en sprayflaska gnagare sheriff runt mitt hus och vedhög de senaste två åren. Det är faktiskt en flaska koncentrerad pepparmyntsolja som avskräcker gnagare och insekter. Ärligt talat har jag ingen aning om det fungerar! Jag såg inga möss på den tiden, men jag såg sällan möss ändå. Den har hållit ekorrar/ekorrar borta från mina fågelmatare så den måste göra något.
  • Få ved från marken: Bygg/köp ett riktigt vedställ för att få veden från marken. Genom att ta bort ditt virke från marken håller det sig torrt och du minskar risken för träröta. Ruttent trä är det perfekta hemmet för insekter som möss är kända för att äta. Du kan inte duka upp en allt du orkar buffé och förvänta dig att möss inte dyker upp. Har du inget ställ kan du prova pallar, men jag rekommenderar att köpa vedställsfästen och bygg en själv. Du kan skruva ihop allt på mindre än 5 minuter och enkelt byta plankorna vart 5-10 år så fort de börjar se fula ut.
  • Täck högen: Att täcka din vedhög är ett annat sätt att minska risken för vedröta och göra din hög mindre attraktiv. Du kan täcka träet med en presenning eller använda ett kommersiellt tillgängligt vedskydd (min favorit).
  • Lysa upp det: Placera ditt trä på en solig plats för att låta den torka och överväg att installera en lampa någonstans bredvid högen. Kom ihåg att möss är bytesdjur. Om du sätter på en lampa verkar högen mycket mindre säker. Detta är ett gammalt trick jag lärt mig från heltidsanställda RVers. De kör ljusslingor under sin husbil för att hålla råttorna och mössen borta.
  • Ta bort matkällor: Tänk på vad möss föredrar att äta. De är allätare, men de föredrar frön, bär och lättsmälta spannmål. Den här stinker, men du bör överväga att ta bort dina fågelmatare ett tag. Du vill flytta dem minst ett anständigt avstånd från vedhögen.
  • Rotera ditt trä: Ta inte alltid tag i det färska virket från toppen av din hög. Börja rotera ditt virke efter ålder. Detta är mycket bättre för att torka och krydda träet ändå. Bygg två separata stockar och börja med att ta de äldsta stockarna först och arbeta dig sakta upp till de nya.
  • Förvara inte mycket trä inomhus: Du kan inte förneka bekvämligheten med att lagra ved inomhus, men du riskerar att locka till dig möss. Applicera endast vältorkat trä och flytta det lite i taget. Jag gillar att ha en halv sladd bredvid min vedspis och byter ut den när det behövs. Den cyklar snabbt genom skogen, vilket ger mindre tid att bygga bo. Du kan också överväga att lägga ner lite mus/råttgift bara för att vara på den säkra sidan. Använd husdjurssäkra betesstationer (min favorit) om hundar/katter lurar. Sekundär förgiftning är ett litet problem hos katter, men det finns fortfarande en liten risk.
  • Besök The Pile regelbundet: Genom att gå till din vedhög flera gånger om dagen minskar du risken för att gnagare ska invadera högen. Varje gång du skakar upp vedhögen gör du inträngande djur nervösa. Efter några dagar/veckor av uppståndelse kommer din vänliga musfamilj att packa ihop och gå.
  Kan du tältläger i statliga parker?

Leta efter vanliga tecken på möss/gnagare

Håll utkik efter de vanligaste tecknen på mus- och gnagarpopulationer. Musobservationer är det uppenbara tecknet, men det finns några subtila sådana. Notera hur ofta och hur många möss du ser för att få en indikation på populationens storlek. Om du bara ser en mus var 2-3 månad på kvällen betyder det inte att högen är infekterad. Det finns förmodligen en liten befolkning i området och de kanske inte ens lever i högen.

Andra tecken på att du har möss, råttor och andra gnagare är gnagt trä, spillning och bomaterial. Små spillning är vanligtvis möss eller sorkar. Större spillning kan vara råttor, så använd handskar när du tar tag i trä. Du vill inte bli biten och i slutändan behöva rabiesvaccinet.

Möss och råttor kommer inte att förstöra din ved

Möss är väldigt irriterande, men de kommer inte att förstöra din ved. De letar efter ett hem och kommer sannolikt inte att orsaka hälsoproblem om du bara eldar ved. Jag hatar hoppskräcken, men att döda dem är vanligtvis onödigt. Försök att göra högen mindre mysig och kör bort dem utan att ta till gifter.

Se till att träet är borta från ditt hus så att de inte hoppar till ditt hus. Ett musangrepp kan orsaka allvarliga hälsokomplikationer för din familj. Om du börjar se möss i ditt hem är det dags att lägga ner lite gift och överväga att ringa en utrotare, beroende på hur illa läget var.

Jag hade att göra med ett musangrepp i ett hus, ett gammalt övergivet hus som jag köpte för ungefär tio år sedan. När de väl kommer förbi en viss population kommer ingen mängd gift eller musfällor att döda dem alla. Till slut efter några veckor var vi tvungna att ringa en utrotare. Han såg vår hög med 100 döda möss för veckan och uppskattade svärmen till 1000. De körde en kamera genom våra väggar och pojken var det en mardröm.

  Är en 20 graders sovsäck för varm för sommaren?

Mus/råttgift behöver inte vara lösningen

Uppenbarligen kan möss vara irriterande små buggare, men tänk på alla andra djur som livnär sig på möss och andra djur. Att introducera möss och råttgift kommer att döda alla djur i området som livnär sig på möss. Att svälja en liten mängd gift är allt som krävs för att späda ut ett djurs blod tillräckligt till den punkt där det blöder ut internt.

Är du bekväm med att döda din lokala population av räv, uggla, hök, utekatt och tvättbjörn? Kanske tvättbjörnar (jag skojar bara)! Tvättbjörnar är nyfikna små killar, men pojkar kan de vara till besvär. Jag må vara en jägare i hjärtat, men jag är inte bekväm med den fjärilseffekt som kommer av att sätta upp en utomhus giftstation.

Möss som invaderar en vedhög inomhus är en helt annan historia. Förgifta de där sossarna! Det är inte värt att utsätta din familj för de bakterier och sjukdomar som möss bär på.