Hur bildas en snöboll?

När du lyfter en snöboll från högen för att kasta den på din motståndare stannar du för att beundra den. Som du ska! Många faktorer spelar in för att skapa en snöboll, trots allt, en del av vilka du inte kan kontrollera och andra som du kan. Exakt hur bildas en snöboll?

Den idealiska snön för att bilda snöbollar är cirka åtta procent fuktig så att snökristallerna kan fastna. Temperaturen bör förbli runt 32 grader Fahrenheit. För att forma en snöboll med händerna greppar du djupt ner i snön och roterar tills du känner press på snöbollen.

I den här artikeln kommer vi att prata mycket mer om temperatur- och väderkraven för att bilda snöbollar samt tekniken du måste använda för perfekt sfäriska snöbollar. Se till att fortsätta läsa!

Den idealiska typen av snöfall för snöbollar

Nästa gång du sticker ut tungan för att fånga snön när den kommer ner, kan det som landar i din mun vara vilken typ av snökristall som helst. Vi har pratat om detta på bloggen förut, men det är dags för en sammanfattning.

Här är typerna av snö.

  • Graupel: Graupel är det som faller när förhållandena utanför blir slaskaktiga. Det är inte riktigt snöslask och det är inte heller hagel, då graupel är mest flytande vatten. Snökristallen kommer att ha en vit mitt.
  • Puderig snö: Puderig snö är mycket lös, mjuk snö. Dess fria vattenhalt, som hänvisar till hur mycket fukt snön innehåller, är runt tre procent. Den här snön sitter inte bra på sig själv.
  • Blötsnö: När snön faller tyngre på grund av det ökade fritt vatteninnehållet är det blötsnö. Den fria vattenhalten är allt från åtta till 12 procent för att klassas som blöt snö.
  • Mycket blöt snö: När den fria vattenhalten i snö är 13 procent eller högre, är det som fallit mycket blöt snö. Det här är slaskiga grejer och motsatsen till graupel, och det är tungt att starta!

Av de fyra snötyperna, vilken tycker du är bäst för att göra snöbollar? Det är blöt snö. Sedan vi sammanfattar är blöt snö som lim för snökristaller. Fukten gör att kristallerna kan fästa både på sig själva och andra snöhögar.

Våt snö är vad du behöver för att bilda en perfekt snöboll. Mer än så, det är vad du använder för att göra vilken snöstruktur som helst, från snögubbar till igloos till snöfort. Den är tyngre än vissa andra typer av snö, men den har den perfekta pinnen.

  The Best Archery Finger Tabs – Nybörjarguide

Puderig snö, i sig själv, är för lös och smulig för att vara användbar för att bilda snöbollar. Men genom att blöta pudersnö ökar dess fria vattenhalt och den beter sig mycket mer som våt snö.

Graupel är inte snöbollsframkallande snö. Det är inte användbart för mycket av någonting. För att undvika att bli kastad bör du hålla dig inomhus medan graupel faller. Skotta sedan som vanligt när stormen tar slut.

Väldigt blöt snö är lika värdelöst. Den fria vattenhalten är sådan att snön faller isär i din handskar. Allt du kan göra är att skotta grejer. Att flytta mycket blöt snö är inte lätt på grund av dess vikt, så ta dig tid.

Den idealiska temperaturen för snöbollar

Typen av snö som faller är bara en av trifekta faktorer som kan påverka om din är den perfekta snöbollen. En annan mycket viktig faktor är temperaturen.

För att det ska bildas snö måste temperaturen vara minst 32 grader. När snön täcker marken (helst tum eller till och med fot av den), måste temperaturerna förbli runt det 32-gradersmärket annars kommer snön att börja smälta.

Även om temperaturen ligger på 35 grader mot 32 grader, kommer den tre graders skillnaden i temperatur att påverka snöns strukturella integritet. Det kommer inte att smälta i någon märkbar grad, men snön blir inte lika fast som den skulle vara om det var flera grader kallare.

Som du kan föreställa dig då, när temperaturerna är ännu varmare, smälter snön i en mer accelererad hastighet. Även om en 40-graders dag fortfarande kan kännas kall för dig, blir snön vid det laget slaskigare och slaskigare. Om tempen når 50-talet kommer det mesta av snön på marken att börja försvinna.

Lika skadligt som höga temperaturer kan vara för snö, när tempen är för låg, blir snön svår att använda också. Ju närmare temperaturerna kommer till noll grader, desto mindre fritt vatteninnehåll har snön.

Snön kommer att kännas hård och knaprig. Det kan också vara något pudrigt. Att blöta denna snö kommer att göra den mer böjlig, men du vill inte spendera mer tid utomhus än nödvändigt eftersom det kommer att vara väldigt kallt. Du kommer särskilt inte att vara på humör att köra kranen.

  Hur mycket kostar fiskeflugor?

Den idealiska tekniken för att forma snöbollar

Du har bra temperaturer ute på 30-talet och snön som har fallit är blöt (eller så har du gjort det med en kran eller en hink). Den tredje delen av den snöbollsbildande ekvationen är din teknik.

Vi skrev ett detaljerat inlägg om hur man gör den perfekta snöbollen som vi kommer att sammanfatta för dig i det här avsnittet.

Den tekniska processen att göra en snöboll är sintring, vilket innebär att man tar något som är en fast massa och komprimerar det tills det nästan når sin smältpunkt. Innan du börjar sintringsprocessen rekommenderar vi två saker.

Först bör du alltid ha på dig ett par vattentäta vinterhandskar. För det andra, använd aldrig ytsnö. Det är smutsigare och lösare jämfört med snön som ligger ett par centimeter djupt ner i snöhögen.

Med det i åtanke, här är stegen för att göra en fantastisk snöboll.

Steg 1

När dina händer är några centimeter djupa i en snöhög, ta bara en handfull snö. Ju större snöboll desto tyngre, och det betyder att den är instabil. Det är okej om mängden snö du fångar är något mer än en knytnäve, eftersom du kommer att skära ner din snöboll, men du behöver inga armar.

Steg 2

Kupa båda händerna och känn snön. Har den några isbitar i sig? Om så är fallet, kassera den och sträck dig efter ytterligare en handfull snö, helst från en annan snöhög. Du bör göra detsamma om du känner stenar i snön, även om det är små stenar.

När du kastar en snöboll på någon med stenar och/eller is i kan du skada den andra personen allvarligt. Det är därför en av de bästa reglerna för snöbollskamp är att bara använda ren snö. Som sagt, om du använder dina snöbollar för en snögubbe så spelar det mindre roll om snön har stenar eller is i sig.

Steg 3

Båda dina händer bör innehålla ungefär en näve snö, som vi sa. Nu vill du smutsa ihop dessa två nävar tills de bildar en stor bollliknande snöstruktur.

Så fort du kombinerar de två nävarna med snö, börja rotera den lösa snöbollen omedelbart så att den stelnar och inte faller sönder i dina armar.

Att rotera är en process i sig och så här går det till. Med händerna kupade flyttar du runt snöbollen i händerna utan att krossa den.

  Vad är en husbilsdumpstation och hur man använder en

Det bästa sättet vi kan beskriva det är detta: tänk dig att du hittade en liten fågel och du försökte hålla den varm. Du skulle flytta den i dina händer utan att någonsin utöva tryck. Det är den tekniken du bör använda för att bilda en snöboll.

Steg 4

Det krävs träning för att bli bra på att rotera en snöboll, men du vet att du gör det rätt när du kan rotera utan att tänka på det. Det finns en naturlig rytm i det som är ett jämnt tempo.

Steg 5

Du kan dock inte bara fortsätta rotera för evigt. När du slår ditt steg är det dags att sätta press på snöbollen. Sakta inte ner din roterande takt; tryck bara hårdare på snöbollen när du roterar den från hand till hand.

Hur hårt du trycker är avgörande. Du vill inte råka pressa din snöboll av misstag, för då måste du börja om från början. Du testar inte din styrka eller förmåga när du bildar en snöboll.

Men gå inte så försiktigt att du inte får något gjort. Din snöboll behöver trots allt trycket för att stelna!

Steg 6

När du roterar snöbollen hårdare kommer du så småningom att känna motstånd. Ljudet av att du trycker på snöbollen – vilket ja, det är verkligen hörbart – kan bli högre. Detta är tydliga tecken på att du har rullat snöbollen tillräckligt.

Om du fortsätter nu kan du pressa livet ur din snöboll och få den att falla sönder i dina händer. Sluta rotera den, öppna handflatan och rensa upp snöbollen så att den blir helt cylindrisk.

Steg 7

Ta nu allt du har lärt dig för att skapa den perfekta snöbollen för att göra en till, sedan en till tills du har tillräckligt med snö för en rolig snöbollskamp med grannarna!

Slutgiltiga tankar

Det som får en snöboll att bildas är en kombination av väder och teknik.

Du behöver helst blöt snö (eller pudersnö som du kan göra blöt) samt temperaturer på 32 grader eller lägre. Du måste också perfekta din snöbollsformningsteknik. När du gör det mer och mer, kommer du att bli en naturlig. Var inte rädd för att röra till, eftersom det finns mycket mer snö för dig att använda. Lycka till!