Hjälp mina vandringsstavar att fastna! Fixa käppar som fastnat

Äldre vandringsstavar i skruvstil är ökända för att fastna, men även nyare stavar har problem. Förebyggande underhåll hjälper, men vad händer om dina inlägg redan har fastnat? Hur fixar man en käpp som fastnat?

Att fixa en käpp som har fastnat är vanligtvis enkelt. Börja med att försöka lossa den med händerna och gå över till en tång om det inte fungerar. Du kan behöva spraya penetrerande olja i stolparna och lämna dem i några veckor.

Det bör inte ta mer än 15-20 minuter att frigöra käppar som fastnat. Den enda gången du kan stöta på problem är om insidan är korroderad eller om delar av stolpen är felinriktade i axeln. I resten av det här inlägget ska jag gå igenom alla sätt att fixa fastnade käppar.

Hur fixar man fastnade promenadkäppar?

Vandringsstavar kan ibland fastna om du förvarar dem våta eller förvarar dem i ett område som inte har någon temperaturkontroll. Metalldelarna börjar korrodera/oxidera så att de delvis smälts samman.

Käppar som fastnat är ganska lätta att fixa i 99 % av fallen. Du kan vanligtvis dra isär stolparna, men du kan behöva spraya dem med penetrerande olja. Om det inte hjälper, dra ut en tång och arbeta travarna i båda ändarna. Här är en snabbguide om hur man fixar käppar som fastnat.

1. Se till att du vänder stolparna åt rätt håll

Se till att du vrider vandringsstavarna i rätt riktning.

Trekkingstavar är precis som vilken annan skruv eller teleskopstav som helst. Stolpen dras åt åt ena hållet och lossnar åt andra hållet. Kom ihåg det gamla talesättet ”Righty Tighty Lefty Loose”. Detta gäller vandringsstavar. Du vill skruva bort från din kropp med vänster hand när du håller spetsen av stången på vänster sida.

  Har någon dött under vandring på Angels Landing?

2. Använd en träbit för att knacka på toppen av den fastnade käppen

Slå på toppen av dina käppar med trä för att bryta upp korrosion och oxidation.

Håll käppen vertikalt, ta en träbit och knacka på toppen av den fastnade käppen. Det borde hjälpa till att bryta upp eventuella korroderade eller oxiderade delar av stolpen. Se till att använda trä för att undvika att skada handtaget.

3. Försök att lossa de fastnade käpparna med händerna (se till att du går åt rätt håll)

Ta tag i båda sidorna av den fastnade delen med den nedre delen på vänster sida och rotera vänster hand bort från kroppen.

Du kan nästan alltid lossa vandringsstavar som fastnat utan extra verktyg. Jag rekommenderar att du först spraya penetrerande olja i det fastnade området för att minska friktionen, men det är förmodligen inte nödvändigt. Var inte rädd för att lägga lite muskler i det. Vandringsstavar kan ta mer övergrepp än du tror.

Håll den nedre delen som fastnat i din vänstra hand och den övre delen i din högra hand. Skruva loss stången från kroppen med vänster hand. Om det inte fungerar, spraya stolpen med penetrerande olja och försök igen.

4. Använd en tång på båda sidor om det fastnade området

Tång hjälper till att förbättra ditt grepp om de fastnade vandringsstavarna.

Ta 2 tång och placera dem på varje sida av den fastnade delen. Du bör kunna få bättre hävstång eftersom du inte litar på din greppstyrka. Fäst tången på stolpens plastdelar så att du får bättre grepp. Håll tången stadigt i höger hand och tryck tången framåt i vänster hand.

5. Lossa skruvarna och försök igen

Om ingen av ovanstående metoder fungerar kan du behöva lossa skruvarna i stolpsektionerna och försöka igen. Det löser sällan problemet, men det är en fix på 30 sekunder och det är enklare än att blöta dina pinnar i penetrerande vätska, vilket jag kommer att diskutera i nästa steg.

  Är löparskor bra för landsvägslöpning?

6. Doppa insidan av skaftet i penetrerande vätska

Penetrerande olja fungerar genom att fräta fast vandringsstavar.
Trekkingstavar som har fastnat med korrosion kan blötläggas med penetrerande olja.

Ovanstående steg bör frigöra 99 % av de fastnade vandringsstavarna. Den enda gången du kan stöta på problem är om expanderarna i axeln är felinriktade. Du kan vanligtvis lossa den genom att hälla penetrerande olja ner i skaftet.

Prova att knacka trä på änden av stolpen några gånger och vrida igen. Det kan räcka för att lösa problemet, men du kan behöva blötlägga axeln i penetrerande olja i några veckor för att den ska kunna arbeta sig igenom korrosionen.