Historia för alla ATV-märken

I ett nyligen inlägg på bloggen introducerade vi dig för vad som är de bästa ATV-märkena på marknaden för närvarande. I dagens inlägg vill vi ta en mer historisk titt på dessa ATV-märken så att du kan uppskatta var de kom ifrån.

Följ med oss ​​på denna fascinerande resa in i det förflutna. Den här artikeln kan bara främja en starkare uppskattning för var ditt favorit ATV-märke är idag!

Historien om de främsta ATV-märkena

Kawasaki

Låt oss börja med vad som är ett av de absolut största namnen inom ATV, och det är Kawasaki.

Det fullständiga namnet på detta märke är Kawasaki Heavy Industries Ltd. Idag tillverkar företaget motorcyklar, fartyg och rullande materiel, flyg- och försvarsutrustning och tung utrustning, men var kom Kawasaki-företaget ifrån?

Företaget är uppkallat efter Shozo Kawasaki, en japansk marinsoldat som överlevde två offshoreolyckor. Han trodde att anledningen till att han överlevde berodde på fartygens design.

Naturligtvis började Kawasaki själv designa nya förbättringar för japanska fartyg, men det tog lite tid för den här nya spelningen att få fart. När det väl gjorde det, 1886, hade Shozo Kawasaki sitt eget Kawasaki-varv i Hyogo.

År 1906 gick Kawasaki-företaget vidare till flygplans-, bil- och järnvägsprodukter när första världskriget avslutades.

Företaget överlevde nästan inte den stora depressionen, eftersom ingen hade pengar till Kawasakis huvudprodukt, fartyg. Lyckligtvis, i slutet av 1940-talet, ville den japanska regeringen bygga fler fartyg, och Kawasaki var tillbaka i verksamheten.

Ännu, mellan 1960- och 1970-talen, bestämde sig Kawasaki för att expandera igen och introducerade nu flygplan, tunnelborrningsmaskiner, broar, vattenskotrar och motorcyklar till sin produktlinje. ATV:erna var inte alltför långt efter.

Suzuki

Nästa är Suzuki, som är känt som Suzuki Motor Corporation i sin helhet.

Företaget är uppkallat efter Michio Suzuki, född 1887 och 1909 startade Suzuki Loom Works. Företaget, baserat i Hamamatsu, tjänade silkesindustrin, som var stor i Japan då.

Suzuki skapade en vävmaskin som var så innovativ när den uppfanns att den till och med användes utomlands. Trots sin enorma framgång i den här branschen undrade Michio Suzuki vad han mer kunde engagera sig i och började bygga bilar i slutet av 1930-talet.

Fordonen hade fyrcylindrig, fyrtakts, vätskekylda motorer, vilket gjorde dem till de första i sitt slag.

Andra världskriget pausade Suzukis strävanden att bygga bilar, så han bestämde sig för att återgå till sitt bröd och smör, som gjorde vävstolar. År 1951 kollapsade även den marknaden.

Det var vid den tiden som Suzuki bestämde sig för att satsa på att tillverka motorcyklar. 1954 var företaget full fart, tillverkade motorcyklar och tillverkade 6 000 fordon varje månad. Vid den här tiden blev företaget Suzuki Motor Co., Ltd.

  Hur man knyter 11 raffelknutar, hakar och böjar

Can-Am

Nästa stora ATV-märke vi ska titta på är Can-Am, en division för Bombardier Recreational Products.

Bombardier Recreational Products, idag känt som BRP, är ett kanadensiskt företag som tillverkar vattenskotrar, motorcyklar, terrängfordon och snöskotrar.

Redan 1971, när Can-Am var dess individualiserade varumärke, leddes det av Gary Robinson från USA samt utvecklingstekniker från USA och Kanada.

De första skapelserna från Can-Am på den tiden var endurocyklar och motocrosscyklar. Dessa cyklar skapades i samarbete med ett Bombardier-dotterbolag som heter Rotax från Österrike.

Ryttare som deltog i tävlingar med Can-Am-fordon vid International Six Days Trial tog hem guld-, silver- och bronsmedaljer.

År 1974 sågs Can-Am-fordon allmänt vid American Motorcyclist Associations 250cc motocross nationella mästerskap.

Can-Am-motorcyklarna och andra fordon hyllades för sin enastående effekt, vilket kunde uppnås med den okonventionella Rotax-motorn. Den innehöll ett roterande skivsystem som kunde flytta plattor beroende på om ryttaren var på leden eller banan.

Men precis när Can-Am-motorcyklarna fick fart, bestämde sig Bombardier för att tillverka transitutrustning och flygplan istället. Can-Am-divisionen, som hade fått investeringar från Bombardier, gjorde det inte längre i samma utsträckning.

År 1983 outsourcade Bombardier all Can-Am-tillverkning till ett engelskt företag som heter Armstrong-CCM Motorcycles. De ursprungliga Can-Am-motorcyklarna upphörde att tillverkas 1987.

Men 2006 tog BRP tillbaka företaget som Can-Am Off-Road. Detta märke har tillverkningsanläggningar i Österrike, Finland, Mexiko, USA och Kanada.

Can-Am Off-Road-varumärket producerar sida vid sida, UTV och ATV.

Honda

Honda Motor Company, Ltd. tillverkar motorcyklar, bilar och kraftutrustning. Företaget är uppkallat efter grundaren, Soichiro Honda, som alltid har varit passionerad för bilar.

Först var han mekaniker och sedan startade han sitt eget kolvringsföretag 1937, Eastern Sea Precision Machine Company.

Även om du förmodligen inte kunde föreställa dig det idag, arbetade Soichiro Honda en gång för Toyota.

Han hade först lämnat in sina kolvar till dem men fick avslag på grund av kolvkvaliteten. Honda studerade vad Toyotas kvalitetskontrollåtgärder var och började så småningom arbeta med företaget.

När andra världskriget började började Honda tillverka propellrar för militära flygplan. Tyvärr förstördes flera Toyota-fabriker i kriget och en efterföljande jordbävning 1945.

Soichiro Honda bärgade delar, sålde dem till Toyota och startade sedan sitt eget Honda Technical Research Institute.

Hondas tekniska forskningsinstitut var litet, med en personal på endast 12, som arbetade i en hydda som inte var mer än 170 kvadratfot. Där började de bygga motoriserade cyklar med 50cc tvåtakts radiogeneratormotorer.

Dessa motorer höll inte länge, så Soichiro Honda började använda en version av Tohatsu-motorn. Fordonen med dessa motorer skulle senare bli Honda A-Type, även känd som Bata Bata.

  Kan jag fälla träd när jag campar? (för skydd och ved)

År 1949 genomgick Honda Technical Research Institute en likvidation så att Soichiro Honda kunde starta Honda Motor Co., Ltd. Han anställde snabbt Takeo Fujisawa, som anses vara en av Honda Motor Co., Ltd.s medgrundare, och Kihachio Kawashima, en ingenjör.

Teamet tillverkade Honda D-Type 1949. På 1980-talet växte varumärket Honda mer och mer hela tiden och har idag expanderat till att omfatta motorer, ATV:er, motorcyklar och bilar.

Polaris

Du kan inte prata om ATV utan Polaris, ett företag som grundades 1954 i Minnesota av Edgar Hetteen, Allen Hetteen och David Johnson.

Edgar och Allen Hetteen arbetade båda på Hetteen Hoist och Derrick som partners. Tillsammans med David Johnson beslutade de tre männen, samt de anställda Orlen Johnson och Paul Knochenmus att skapa ett fordon som lätt kunde korsa snön så att jägare kunde nå fler platser.

Prototypen till vad som skulle bli den första Polaris-snöskotern skapades 1954, men det var visserligen inte mycket. Maskinen hade ett spannmålssilotransportband för banan, Chevy-stötfångare för skidor och en motor från Briggs och Stratton.

Även om den första designen kanske inte var något som hela personalen älskade, fortsatte teamet att arbeta på den och byggde så småningom en bättre andra prototyp som heter Polaris Sno Traveller. Denna Polaris-skapelse kom in i produktionslinjen 1956.

Polaris snöskotrar på den tiden nådde bara topphastigheter på 20 miles per timme och var ganska tunga, cirka 1 000 pund i genomsnitt. Ändå sålde fordonen exceptionellt bra.

Edgar Hetteen tog till och med en av Polaris snöskotrar 1 200 miles över Alaskas vildmark för att bevisa hur effektiv en Polaris var.

På 1960-talet krympte Polaris snöskotrar i storlek som svar på konkurrensen från märken som Ski-Doo. På 1980-talet hade Polaris börjat designa Indy-snöskotrar, vilket fortsatte under 1990-talet.

Andra fordonstyper skulle följa efter.

Yamaha

Yamaha, som i sin helhet heter Yamaha Motor Co., Ltd., tillverkar motordrivna fordon såsom terränghjulingar, motorcyklar och båtar.

Yamaha Motor Co., Ltd. avgrenade sig från det redan existerande Yamaha Corporation 1955.

Yamaha Corporation grundades 1887 av Torakusu Yamaha. Företaget började med att tillverka pianon och sedan, efter andra världskriget, metallurgiska produkter och senare motorcyklar.

För att komma tillbaka till Yamaha Motor Co., Ltd., det var hit huvuddelen av Yamahas motorcykelproduktion senare outsourcades till. Yamaha Motor Co., Ltd. tillverkar även obemannade helikoptrar för industriellt bruk, snöskotrar, golfbilar, terränghjulingar, fiskebåtar, vattenskotrar, segelbåtar, motorcyklar, skotrar och mycket mer.

Genichi Kawakami ledde företaget när det bildades 1955. Den första produkten under Yamaha Motor Co., Ltd.-paraplyet var en encylindrig tvåtaktsmotorcykel kallad YA-1.

  Genomsnittlig vikt för husbilar i klass C

Motorcykeln var baserad på en befintlig tysk cykel men sålde fortfarande bra och användes i tävlingar och tävlingar som 125cc Mt. Fuji Ascent.

Efter att ha tillverkat flera motorcyklar som YA-1 började Yamaha tillverka tvåtakts dubbla 305cc-fordon i mitten av 1960-talet. Det följdes upp 1968 med XS-1, en fyrtakts dubbel 650cc motorcykel.

Under de kommande decennierna skulle Yamaha finjustera sina motorcyklar, så de fortsatte att vara i framkant av designen.

Arctic Cat

Ett annat ATV-företag från Minnesota är Arctic Cat, grundat av ett namn som du borde vara bekant med vid det här laget, Edgar Hetteen.

Just det, Edgars tid med Polaris blev kortvarig efter den ödesdigra vildmarksturen i Alaska på sin Polaris snöskoter.

1960 skapade Hetteen Arctic Cat, som designades för att konkurrera med Polaris och andra snöskotertillverkare som den.

Arctic Cat var från början känd som Polar Manufacturing, sedan Arctic Enterprises och senare Arctic Cat. De första snöskotrarna från Arctic Cat kallades Boss Cat-linjen.

Företaget hade en betydande fabrik i Ontario som var 15 000 kvadratfot. Hetteen försökte få till sig båttillverkare så att företaget hade en mer betydande lineup, men ingenting skakade ut.

Arctic Cat gick i konkurs 1982, men 1984 etablerades ett företag som heter Arctco för att hålla igång Arctic Cats snöskotrar. Arctco blev senare Arctic Cat 1996.

Idag producerar Arctic Cat tvåhjulsdrivna fordon, helikoptrar, vattenskotrar, minicyklar, generatorer, snöslungor och ATV:er.

Aeon motor

Ett mycket mindre märke, Aeon Motor, tillverkar terränghjulingar och skotrar. ATV-modellerna inkluderar Minikolt 50, Revo II 50/100, Cobra 50/100, Sporty 125/180, Overland 125/180, Cobra 220 och 300.

Företaget grundades 1970 men var då känt som Kuan Mei Plastic Co., Ltd. och tillverkade inga terränghjulingar. Det var inte förrän 1998 när Aeon Motor Co., Ltd. etablerades.

Förutom skotrar och terränghjulingar tillverkar Aeon Motor idag även tillbehör och reservdelar och tillbehör till marknader över hela Europa.

En av de tidigaste ATV:erna från Aeon var 50cc till 100cc modellerna, som gick in i massproduktion 1999. År 2000 introducerade Aeon en ATV med backväxel.

Slutgiltiga tankar

Om du någonsin har velat lära dig mer om var dina favorit ATV-märken kommer ifrån, hoppas vi att den här artikeln gav dig en fascinerande läsning.

Många av de största företagen som tillverkar terränghjulingar idag började inom områden som snöskotrar och motorcyklar och expanderade senare till att tillverka terränghjulingar. Vi kunde inte vara gladare över att de gjorde det!