Har terränghjulingar vägmätare?

Vägmätare är praktiska verktyg för att spåra körsträcka, men du har ännu inte upptäckt din på din ATV. Du är nyfiken på hur många mil du har åkt den, men du kan inte hitta informationen någonstans. Har terränghjulingar vägmätare?

Vissa ATV-modeller inkluderar vägmätare, men inte alla. Om din inte har det kan den ha ett instrumentkluster med en motortimräknare. Motortimräknaren har vägmätaren samt trippmätare och servicetimmesintervallläsare. Du kan också utrusta din ATV med en tredje parts vägmätare.

I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om ATV-vägmätare, från var på ditt fordon de finns till vad du gör om din ATV inte har någon. Du vill inte missa det, så fortsätt läsa!

Har alla terränghjulingar vägmätare? Var hittar du det?

En vägmätare, ibland kallad en odograf, avgör hur långt ett fordon har färdats. De flesta vägmätare är elektriska, andra är mekaniska och andra är fortfarande båda.

När du sitter på din ATV och tittar på instrumentbrädan kan du bli förvånad över den oansenliga frånvaron av vägmätaren. När allt kommer omkring har din bil eller lastbil vägmätaren direkt på instrumentbrädan, men inte din ATV.

Faktum är att inte varje ATV har en vägmätare. Kanske din ATV används, och vägmätaren var där en gång men ramlade av vid ett tillfälle. Kanske har tillverkaren aldrig lagt till det, vilket är mer troligt om din ATV är äldre.

Om din ATV innehåller en vägmätare, kommer den troligen att finnas någonstans på instrumentbrädan. Det är inte alltid en separat komponent som i en bil eller lastbil, och det är designat. ATV-tillverkaren sparar utrymme på det sättet.

Om du till exempel äger en Polaris Scrambler, Sportsman, ACE eller RANGER, så finns din vägmätarinformation inkluderad i den digitala mätaren på Polaris webbplats.

Den digitala mätaren visar mycket information, från din växelindikator till din bränslemätare, klocka, serviceindikator, omgivningstemperatur, motortemperatur, hastighet, spänning, motortimmar, drifttimmar och varvtal.

Du kan växla mellan det och några av de andra inställningarna ovan efter behov.

Uppenbarligen kommer du inte att kunna köra din ATV och göra detta på samma gång som du kan köra bil och kort titta på instrumentbrädan för att se de mil du har samlat på dig.

  Är små hus en modefluga?

Ändå är det bättre än ingenting!

Vad är instrumentklustret? Vad säger det dig om din ATV:s körsträcka?

Om din ATV inte har en vägmätare som en del av den digitala mätaren, såsom Polaris-modellerna som nämns ovan, kan data mycket väl finnas i instrumentklustret.

Ett instrumentkluster är en funktion i vissa Polaris ATV, inklusive Turbo, Turbo S och XP 1000 fordon. Utseendet på klustret varierar mellan dessa Polaris ATV-modeller, bara så att du vet.

De flesta Polaris instrumentkluster har en varvräknare och en växlingsknapp. En varvräknare mäter en motors arbetshastighet. Det är naturligtvis inte precis den information du letar efter, men det är bra att veta ändå.

Motortimräknaren ingår också i de flesta Polaris instrumentkluster. Detta är vad du behöver för att hitta antalet körda mil i din ATV. Du bör kunna växla till motortimräknaren med lägesknappen.

Förutom vägmätaren kan du använda motortimräknaren för att mäta din trippmätare och servicetimmesintervall, varav det senare är programmerbart.

5 skäl till varför din ATV behöver en vägmätare

Vi vet vad du förmodligen tänker. Är en ATV-vägmätare verkligen så integrerad? Om du har gått lika länge som du har gjort utan en, så kan du väl fortsätta att avstå från vägmätaren, eller hur?

Det rekommenderas inte, nej. Här är fem anledningar till varför en vägmätare för din ATV är integrerad.

Låter dig spåra din ATV-resa

Många bil- och lastbilsägare väntar med att slå vissa milmarkörer, sedan firar de.

Det är ett betydelsefullt tillfälle eftersom deras fordon har varit med dem i vått och torrt. Det har gett dem till och från jobbet såväl som roliga platser och kanske till och med ett par vägresor mellan staten också.

Du bör också kunna spåra din ATV-resa, och du kan inte göra det utan en vägmätare.

Om din inte har en, är det värt att köpa en tredjepartsprodukt så att du kan börja spåra hur långt du tar din ATV varje gång du snurrar den i smutsen eller åker genom sanddyner.

Avgör när din ATV behöver rutinservice

Det absolut viktigaste skälet till att prioritera att ha en vägmätare till din ATV är att veta när ditt fordon behöver service.

Om du bläddrar igenom din användarmanual kommer du att se en rekommenderad serie underhållsuppgifter som din ATV bör genomgå samt när. Till exempel behöver de flesta ATV:er ett oljebyte var 1 000 miles eller 100 körtimme.

  Allt du behöver veta om hur man rapparerar med en GriGri

Visst, du kan räkna dina körtimmar manuellt, men låt oss vara ärliga. Vem har tid eller tålamod för det? Om du inte åker din ATV varje dag kan du lätt tappa koll på körtimmarna.

Du kan inte heller spåra 1 000 miles utan en vägmätare.

Det är mer än att byta olja på din ATV, även om det är en ganska viktig underhållsuppgift.

Du måste också ta in ditt fordon för service genom återförsäljaren tre gånger inom de första 1 500 milen om din ATV är ny.

Hur ska du få den viktiga timingen korrekt utan en vägmätare? Du skulle inte ha något annat val än att lita på gissningar, och det kanske inte slutar bra.

Utan rätt service i rätt intervall kan din ATV:ns prestanda lida, och dess livslängd kanske inte blir så lång som den skulle kunna vara om den underhålls regelbundet.

Fördelar dig när du köper en begagnad ATV

Alla bestämmer sig inte för att köpa en ny ATV. När allt kommer omkring är den genomsnittliga kostnaden för en ATV mellan $5 000 och $15 000, så de är inte direkt billiga.

När du köper en begagnad ATV måste du veta hur många mil fordonet har samlat på sig under åren. Precis som du inte skulle köpa en begagnad bil eller lastbil som har tusentals och åter tusentals mil på vägmätaren, vill du inte heller köpa en ATV i det läget.

Den ATV:n har definitivt sett bättre dagar. Det kan fungera okej de första veckorna du har det, sedan börjar det ofta gå sönder på grund av allt slitage som det har samlat på sig.

Du kan sänka en massa pengar i en ATV i det tillståndet. Pengarna du spenderar kunde ha köpt dig en helt ny ATV, ibland till och med två gånger om.

Allt du gör är att hälla pengar i ett svart hål, och det är en hemsk insikt att komma till.

Hjälper dig att få ett bra andrahandsvärde för din ATV

Kanske är du i en situation där du istället för att köpa en begagnad ATV vill släppa ut ditt fordon på marknaden. Du har fått några bra år av det, men det är dags att låta någon annan njuta av ATV:n.

  Vad du ska leta efter i en björnbehållare och hur du använder den

Om du inte kan avslöja körsträckan, kommer det att ge några potentiella köpare en paus.

Vi pratade precis om kopplingen mellan drift och körsträcka. En köpare kommer att vilja ha en ATV med några mil, men inte så många att fordonet närmar sig sina sista dagar.

Om du har spårat körsträckan för din ATV hela tiden och den inte är för hög, kan du be om lite mer pengar för din begagnade ATV och eventuellt få den!

Berättar när det är dags att pensionera din ATV

Precis som du förlitar dig på ATV:s körsträcka för att avgöra när du behöver få ditt fordon på service, kan vägmätaren också tala om för dig när det är dags att sätta din ATV på betesmark.

En ATV kan hålla var som helst mellan 10 och 20 år. Ibland är det mer tid än så och ibland är det mindre. Körsträckan är den större avgörande faktorn än antalet år.

Vad anses vara High Miles för en ATV?

Med det i åtanke, när har din ATV samlat tillräckligt många timmar för att det är dags att börja handla efter en till?

När din vägmätare väl når 10 000 miles, kommer din ATV bara att hamna i ytterligare oordning ju längre du kör den.

Genom att sluta använda den ATV:n nu kan du bespara dig själv frustrationen av att delar inte går sönder och det ekonomiska tappet av upprepade resor till mekanikern.

Slutgiltiga tankar

ATV:er har inte alltid vägmätare. Om du inte ser en vägmätare på instrumentbrädan, kontrollera den digitala mätaren. Kilometerinformationen kan vara gömd där, speciellt om du har en Polaris ATV.

Vissa ATV-modeller använder ett instrumentkluster med en motortimräknare. Här kan du avläsa din körsträcka på vägmätaren.

Kom ihåg att en vägmätare säger mer än hur långt du har gått. Den indikerar också när du behöver få din ATV servad samt när det är dags att pensionera ditt fordon för gott.

Om din ATV inte har en vägmätare, gå inte utan den!