Har terränghjulingar bränslefilter?

Bränslefilter förhindrar rost och smuts från att nå bränsletanken, så de är en integrerad del av bilar, lastbilar och många andra fordon. Du känner din ATV ganska bra och du kan inte minnas att du har sett ett bränslefilter. Har alla ATV:ar bränslefilter?

ATV:er inkluderar inte alltid bränslefilter men det är lätt nog att lägga till ett. Huruvida din ATV behöver ett bränslefilter är en hård debatt bland ATV-användare, med vissa hävdar att filtren är fördelaktiga och andra insisterar på att filtret inte är nödvändigt.

I dagens artikel kommer vi att förklara hur ATV-bränslefilter fungerar i detalj, sedan pratar vi vidare om huruvida din ATV har ett. Om du är intresserad av att använda ett ATV-bränslefilter berättar vi hur du byter det, så se till att fortsätta läsa!

Vad är ett bränslefilter?

Okej, så låt oss ta det från toppen. När vi hänvisar till ett bränslefilter, vad menar vi?

Ett bränslefilter är ett bränsleledningstillägg. Som namnet antyder är det ett filter som vanligtvis är tillverkat av papper men som också kan tillverkas av andra material. ATV bränslefilter tenderar att vara gjorda av metall och ser cylindriska ut.

Ofta rekommenderas för förbränningsmotorer, bränslefiltret fångar upp partiklar som rost, smuts eller skräp. Partiklarna kan inte komma in i bränsleledningen, vilket håller bränslet i perfekt skick.

Ett bränslefilter är ett bränsleledningstillskott som fångar upp partiklar som rost, smuts eller skräp från att komma in i bränsleledningen.

Kvalitetsbränslet kan passera genom din ATV och låter dig njuta av en smidig, enkel åktur.

Bränslefilter är praktiskt speciellt om man använder ofiltrerat bränsle. Till sin natur tenderar ofiltrerat bränsle att vara fullt av föroreningar, och inte bara en sort heller.

Rost är vanligt i ofiltrerat bränsle, speciellt om bränslet förvarades i en ståltank som samlade fukt.

Smuts kan komma in i bränsletanken när den fylls med ofiltrerat bränsle, liksom färgflis. Med ett bränslefilter kommer inget av detta igenom.

Att avstå från ett bränslefilter tillåter ovanstående föroreningar att komma in i ATV:ns bränslesystem. Partiklarna kan gnugga på komponenterna i insprutningssystemet såsom injektorer och bränslepumpar, och bryta ner dem snabbare.

Ett bränslefilter blir mindre effektivt varje gång det används, eftersom det håller fast i dessa föroreningar så att de inte når bränsleledningen. Om filtret är tillräckligt smutsigt kan det inte längre fånga upp föroreningar, och så rinner de rakt in i din ATV-bränsletank.

  Kan klätterrep tvättas?

Det är därför ett bränslefilter inte är en en-och-gjort lösning. Tänk på det som ett luftkonditioneringsfilter eller ett poolfilter. Varannan månad måste du kontrollera filtret och antingen rengöra det och sätta tillbaka det eller byta ut det.

Har terränghjulingar bränslefilter? Var hittar du filtret?

Bränslefilter kommer säkert till nytta, men det betyder inte att alla typer av fordon nödvändigtvis har dem. Hur är det med din ATV? Kommer det med bränslefilter?

Det kanske, men då igen, det kanske inte. Det svaret är inte tänkt att vara vagt med avsikt, men införandet av ett bränslefilter är beroende av ATV:ns märke och modell.

Vissa elektroniska bränsleinsprutnings- eller EFI ATV:er inkluderar ett bränslefilter, men de är vanligtvis äldre modeller. Nyare EFI-fordon kommer sannolikt att sakna ett bränslefilter.

För att kontrollera om din ATV-modell har ett bränslefilter, rekommenderar vi att du kontrollerar din bruksanvisning. Informationen ska finnas tillgänglig där.

Om du köpte din ATV begagnad och den inte kom med en bruksanvisning, eller om du hade manualen men tappade bort den, leta då upp din ATV-märke och modell online. Du kan säkert hitta en internetkopia av instruktionsboken i sin helhet.

Här är ett exempel på hur ett ATV-diagram ser ut som innehåller ett bränslefilter. Filtret är del 11 i diagrammet.

Om du ser ett liknande diagram i din bruksanvisning, använder din ATV ett bränslefilter.

Var hittar du din ATV-bränslefilter

Om läsningen av instruktionsboken inte gav klarhet om din ATV har ett bränslefilter, har du två val. Du kan antingen kontakta tillverkaren direkt, eller så kan du själv kontrollera din ATV.

Vi rekommenderar båda. När allt kommer omkring, som diagrammet från styckena ovan visar, är ATV-bränslefiltret inte alltid lätt att upptäcka.

Så var hittar du bränslefiltret? Detta är ett annat svar som varierar beroende på ATV-märke och modell.

För vissa Polaris ATV:er sitter bränslefiltret under den främre lastlådan. För andra är det under sidopanelen.

  Hur långt kan en sammansatt båge skjuta?

Om du spårar bränsleledningen på ditt fordon till förgasaren och sedan tanken, bör du kunna hitta den. Det kommer att hjälpa andra ATV-märken och modeller utanför Polaris.

Även om du kan hitta din ATV:s bränslefilter, kom ihåg att inte alla filter är personligt servicebara. Du kanske måste ta din ATV till en mekaniker och be dem att rengöra eller byta ut bränslefiltret.

Behöver du verkligen ett bränslefilter?

Efter en grundlig undersökning kom du fram till att din ATV inte har något bränslefilter. Du pratade med en annan ATV-kompis till dig och de sa att deras fordon inte heller har något bränslefilter och att de inte behöver oroa dig för det.

Behöver din ATV verkligen ett bränslefilter, eller är du okej utan ett?

Som vi pratade om i introt, om din ATV ska använda ett bränslefilter eller inte är en hård debatt bland ATV-åkare.

Även om filtret inte skulle inkluderas med ditt ATV-köp om det inte kom väl till pass, om din ATV-märke och modell saknar ett bränslefilter, behöver du inte nödvändigtvis få panik.

Du kommer ihåg från tidigare i den här artikeln att bränslefilter är det mest användbara när du lägger till ofiltrerat bränsle till din ATV. Detta bränsle har överlägset flest föroreningar och behöver därför mest filtrering.

Om du byter till filtrerat bränsle för din ATV behöver du inte oroa dig för att färgspån eller smuts kommer in i bränsleledningen. De kommer inte att vara i bränslet till att börja med.

Dessutom kommer du också att njuta av prestanda av högre kvalitet från din ATV, eftersom det verkligen finns ett samband mellan ATV:ns prestanda och bränslekvalitet.

Många ATV-användare svär upp och ner att de aldrig har använt ett bränslefilter efter att ha åkt ATV i årtionden och att deras fordon mådde bra. Det finns vissa fördelar med detta, men att prioritera kvalitetsbränsle är något du måste göra varje gång du tankar.

Om du använder bränsle av lägre kvalitet även en gång utan bränslefilter, önskar du att du hade filtret!

  Har terränghjulingar VIN-nummer?

Hur man byter ut ett ATV-bränslefilter

Kanske kom din ATV med ett bränslefilter, och du har alltid använt det för att det finns där. Nu är det dags att rengöra eller byta bränslefiltret, men du är inte säker på hur du ska göra. Låt det här avsnittet vara din guide.

Låt oss gräva lite djupare i varje steg!

Steg 1 – Välj en säker plats att arbeta på

För din säkerhet vill du klä dig i skyddskläder när du hanterar ett ATV-luftfilter, bär skyddsglasögon och handskar, eftersom bränsleångor och flytande bränsle kan stänka på dig.

Det är av den anledningen att du inte vill arbeta nära några brandkällor eller öppna lågor när du byter din ATV luftfilter.

Steg 2 – Töm din bränsletank

Beroende på var ditt ATV-bränslefilter sitter, varierar hur du startar bytesprocessen.

Till exempel, om ditt filter är nära bränsletanken, måste du tömma tanken. Det kräver att du stänger av bränsleventilen nära bränsletankens bas och sedan tömmer innehållet.

Steg 3 – Ta bort filtret

Du behöver i de flesta fall en tång för att ta bort klämmorna som håller bränslefiltret nära bränsleledningen.

Steg 4 – Rengör filtret

Om ditt filter är återanvändbart, ta det till en säker plats och lägg ut en ren trasa. Skaka filtret över trasan, vilket kommer att skicka ut eventuellt bränsle i filtret.

Du kan sedan antingen skölja filtret och rengöra det med tvål och vatten eller fukta filtret med en fuktig mikrofiberduk och rengöra det på det sättet.

Steg 5 – Sätt tillbaka filtret

Oavsett om det är ett nyrent återanvändbart filter eller ett ersättningsfilter, sätt in filtret där du tog ut det och lita igen på din nåltång för att trycka tillbaka metallklämmorna på plats.

Slutgiltiga tankar

ATV:er inkluderar bränslefilter, även om du är mer sannolikt att se införandet av filtret i äldre modeller jämfört med nyare.

Ett bränslefilter förhindrar att föroreningar kommer in i bränsleledningen. Dessa föroreningar är mycket vanliga när man använder ofiltrerat bränsle. Att byta till bränsle av högre kvalitet borde räcka om din ATV inte har ett bränslefilter.