Har pontonbåtar badrum eller toaletter? (plus HUR man installerar en)

Om du är ute efter en pontonbåt har du förmodligen många frågor? En fråga som du bör överväga är om pontonbåtar har badrum eller inte? En plats att gå på potta på båten kan betyda skillnaden mellan en rolig dag på vattnet eller en extremt obekväm upplevelse.

Kort sagt, bara de största pontonbåtarna av ”lyxtyp” har inbyggda badrum. Men med de flesta pontonbåtar kan du lägga till en bärbar portapotta tillsammans med en sekretessgardin och skapa ditt eget badrum.

För att hjälpa dig att säkerställa en rolig resa för alla, här är hur du installerar en toalett på din pontonbåt om den inte har en.

badrum på pontoner

Har pontonbåtar badrum?

De flesta pontonbåtar har inga badrum eller toaletter. Endast ett fåtal av premium, dyraste pontonbåtar kommer med badrum, men dessa är de största båtarna på marknaden. Lyckligtvis är det ett enkelt DIY-projekt för båtägaren att lägga till en toalett och till och med ett privat utrymme.

För vissa människor skulle hoppa i vattnet vara det enklaste, men absolut inte det mest godkända alternativet när de behöver gå. Även om du kan komma undan med detta medan du gör ditt nummer 1-företag, är saker annorlunda när du måste gå för nummer 2.

Vissa mindre modeller har plats där du kan höja en gardin under Bimini-toppen och sätta upp en bärbar toalett. Vissa större modeller har inbyggda huvuden. Ett dedikerat rum för ett badrum kommer bara att finnas på större och dyrare pontonbåtar.

Majoriteten av pontonbåtarna du ser på sjön kommer inte att ha plats för ett riktigt badrum. Du kan dock fortfarande övervinna detta problem genom att skapa ett specialanpassat badrum. Detta kommer att garantera att alla på båten kommer att njuta av sin tid så länge de vill.

Varför behöver du ha ett badrum på en pontonbåt?

Om du tillbringar några timmar på din pontonbåt kan det vara roligt och lek så länge naturen inte kallar. Om du cruisar runt kan du alltid ta din båt till marinan eller hamnen där du kan hitta ett offentligt badrum och avlasta dig själv.

Men om du tillbringar en hel dag eller flera dagar på båten blir detta omöjligt. Här är några andra situationer där det är viktigt att ha badrum på en båt.

Du reser med barn

Tar din barn på en tur på din pontonbåt är ett utmärkt tillfälle att lära dem om naturen. Det är också en chans för hela familjen att knyta kontakter samtidigt som de tillbringar tid i den friska luften där dina barn inte kommer att vara fixerade vid sina bärbara datorer, datorspel och mobiltelefoner.

Men när barn börjar krångla för att de måste gå, vet du att det roliga är uppe. Barn måste gå på toaletten i de mest obekväma tiderna. Även om du kanske ber dem att använda badrummet hemma eller marinan innan de lämnar, kan de fortfarande behöva gå efter en timme eller två.

  Budgetkalkylbladet för den mest fantastiska campingresan

När vädret är för varmt kommer barnen att börja dricka mer vatten för att hålla sig svala, och det betyder att de kommer att behöva använda badrummet oftare. Håller sig hydrerad är viktigt, särskilt om du ska spendera lite tid i solen eller varmt väder. Det är därför du inte kan säga till dina barn att inte dricka vatten, läsk eller juice eftersom det inte finns några badrumsfaciliteter.

Du är mitt i vattnet

Naturligtvis, när du är nära marinan kan du alltid ta din båt tillbaka och använda ett offentligt badrum om du behöver. Detta kanske inte är det mest bekväma alternativet, men det kommer att fungera om en grupp vuxna använder pontonbåten tillsammans och kan komma överens om pauser i badrummet. Du kan till och med ägna den tiden åt att köpa några saker som du kan behöva medan du njuter av din tid på pontonbåten.

Men om du utforskar en stor vattenmassa som en stor sjö eller om du tar din pontonbåt till havet eller havet, kanske detta inte är genomförbart. Du kan inte segla fram och tillbaka till marinan när någon behöver använda badrummet. I det här fallet blir det mer praktiskt att installera ett badrum.

Du åker båt på natten

Om du tar din pontonbåt på en flod eller sjö, där det finns land i närheten, kan du bli frestad att gå tillbaka till land närhelst du behöver gå. När allt kommer omkring är det faktiskt att gå i naturen bra för växterna och träden. Att gå in på natten är dock inte det säkraste alternativet.

Även om du inte är rädd för mörkret, finns det massor av insekter och nattdjur som du kanske inte är medveten om. Att vara ensam med ingenting annat än en ficklampa är förmodligen inte den roligaste idén.

Du har ett medicinskt tillstånd

Det är synd om det finns någon i din familj eller vänner som måste gå miste om det roliga eftersom de vet att de behöver använda badrummet oftare. Vissa medicinska tillstånd som diabetes tvingar människor att använda badrummet oftare. Någon kanske är för generad för att orsaka besvär att de kan besluta sig för att hoppa över resan helt.

Om du har en gravid vän kommer hon definitivt behöva använda badrummet oftare. När barnet växer trycker livmodern på de andra organen, inklusive urinblåsan, så din gravida vän kommer att behöva enkel tillgång till ett badrum hela tiden.

Äldre personer och personer med funktionsnedsättning kommer att uppskatta närvaron av ett badrum på din pontonbåt, även om de kan åka fram och tillbaka till marinan. Detta kommer att göra saker enklare och roligare. Om du ser fram emot en familjesemester eller kvalitetstid med alla dina vänner, skulle ett badrum vara ett stort plus för att hjälpa alla att njuta av sin tid lite mer.

båttoalett

Hur man ställer in ett badrum på din båt

Folk gillar att ha kul, och det betyder inte att du ska lida utan den komfort som det moderna livet erbjuder. Om du tillbringar lång tid på din pontonbåt behöver du tillgång till mat, en plats att vila på och en plats att avlasta dig själv på.

  Kan du använda ett fyrasäsongstält på sommaren?

Om du hyr en pontonbåt för en familjeresa eller en semester med dina vänner, kanske du kan få en med badrum. De flesta större pontonbåtar kommer att ha ett dedikerat område för ett badrum, vilket gör den totala upplevelsen mer bekväm, särskilt om du reser med flera personer.

De flesta pontonbåtar för personligt bruk har inte badrum eftersom det inte finns något utrymme för tanken. Men du kan fortfarande övervinna detta problem och skapa ett skräddarsytt badrumsområde med hjälp av en bärbar potta eller ett bärbart badrum.

Detta gör-det-själv-projekt innebär att köpa och installera ett bärbart badrum. Det är en fantastisk investering om du har utrymme att sätta upp den, och kommer definitivt att öka värdet på din pontonbåt om du vill sälja den i framtiden. Så här gör du om det inte finns något badrum på din båt.

Skapa ett omklädningsrum

Det som är bra med bärbara omklädningsrum är att de är lätta att sätta upp och ta bort. Du kan köpa ett insynsskydd eller omklädningsrum av hög kvalitet och ställa in det där du vill bygga ditt badrum.

Här är ett popup-skydd som du kan använda på din båt:


Se till att dubbelkolla att du har tillräckligt med kvadratmeter tillgänglig för att få det här att fungera.

De flesta av dessa omklädningsrum är designade för att användas utomhus, så tyget kommer att vara resistent mot UV-strålar för att garantera att omklädningsrummet håller. Även om dessa rum inte är riktigt rymliga, skulle de vara en praktisk lösning om du inte har en plats att installera en tank.

Att inrätta ett omklädningsrum där du kan förvara din bärbara toalett är exceptionellt enkelt. Dessa rum måste dock säkras om du tror att du kommer att segla i blåsigt väder. Om du tar din båt på sjön kan det här fungera för dig.

Om du har en Bimini-topp kan du installera Bimini-gardiner för att skapa en privat plats. Dessa är mer praktiska än popup-omklädningsrummen som kan vara för tunna eller för smala.

Ett exempel på en Bimini-topp du kan hitta på Amazon:


Här är ett exempel på en sekretessgardin du kan installera på en bimini:


Det här alternativet är billigare och lättare att underhålla eftersom du kan använda gardinen och ta bort den när du behöver. Det kommer inte att uppta mycket utrymme så mycket som ett omklädningsrum eller en skyddsrum.

Att investera i en Bimini-gardin eller ett omklädningsrum kommer med många fördelar. Du kan använda den för andra ändamål, som att byta kläder eller ställa in en bärbar dusch.

  Kan du få vägglöss, löss och andra skadedjur när du campar?

Köp en bärbar toalett

När du har skapat rätt plats kan du ställa in en bärbar toalett för att säkerställa att alla trivs. Det finns massor av modeller på marknaden, och du bör se till att du väljer den mest lämpliga.

Här är ett exempel på en bärbar toalett du kan hitta på Amazon som är ganska prisvärd:


Leta efter en hållbar modell som tål att användas av flera personer i de mest utmanande situationerna och se till att tanken är tillräckligt stor. Det betyder att du behöver oroa dig mindre för att tömma tanken. De flesta av dessa toaletter är designade för att passa alla i familjen, så de kommer att representera en utmärkt investering.

Några av dessa bärbara toaletter kallas också kemiska toaletter (se några exempel på Amazon). Dessa är designade för att behandla mänskligt avfall och kontrollera lukt, så din resa kommer definitivt att bli roligare. Du kan köpa några av dessa kemikalier för att hjälpa till att kontrollera lukten när du njuter av en lång resa på din pontonbåt.

Här är några Port-a-Potty-kemikalier som används för deoderisering och stelning:


Bärbara toaletter är vanligtvis ganska lätta att sätta upp. Ingen installation krävs då toaletten kommer med en inbyggd tank för spolning och ytterligare en för att behålla avfallet. När du har nått hamnområdet eller marinan är det dags att ta itu med toalettavfallet.

  • Se till att du låser toaletten mycket väl innan du försöker flytta den.
  • Bär tanken till en offentlig toalett. Du kan välja att behålla tanken tills du kommer hem om det inte finns någon offentlig toalett i närheten.
  • Töm din bärbara toalett på en offentlig eller privat toalett.
  • Rengör din bärbara toalett noggrant innan du förvarar den.

Ett annat superekonomiskt alternativ om du inte vill använda en kemisk toalett är en bärbar lägertoalett och toalettväskor. Detta är i princip bara en 5 gallon hink med en toalettsits; glöm bara inte väskor att följa med (även Amazon), ingen vill rengöra hinken efteråt.


Slutsats

En tur på din pontonbåt kan vara vad du behöver för att rensa huvudet medan du njuter av kvalitetstid med dina vänner och familj. Men att vara i mitten av vattnet och behöva gå för nummer 1 eller nummer 2 kan göra din resa mindre rolig.

Även om din pontonbåt inte har ett dedikerat badrumsområde kan du enkelt övervinna detta problem. Du behöver sätta upp ett insynsskydd eller ett omklädningsrum om du har plats för en. Om du inte gör det kan du installera en Bimini-gardin för att skapa ett utrymme för din bärbara toalett.

Därefter måste du investera i en bärbar toalett av hög kvalitet för att garantera komforten för alla ombord. Som tur är finns det massor av bra alternativ på marknaden, och du kan hitta en passande modell som passar din pontonbåt.