Har Nalgene-flaskor ftalater?

Ftalater har använts i stor utsträckning i plastprodukter i över 50 år och kan ha en betydande inverkan på din hälsa. Ftalater har eliminerats från de flesta konsumentprodukter under det senaste decenniet, men de finns fortfarande i lågkvalitativa vattenflaskor av plast. Jag använder min Nalgene vattenflaska nästan varje dag, så jag skulle hata att ta reda på att den hade ftalater och andra farliga kemikalier i sig.

Innehåller Nalgene vattenflaskor ftalater? Moderna Nalgene vattenflaskor är fria från ftalat, BPA, BPS och BPF, men din äldre vattenflaska kanske inte är det. Nalgene var tvungen att återkalla alla sina äldre vattenflaskor 2008 på grund av BPA och andra kemikalieproblem. De angav inte specifikt att återkallelsen berodde på ftalater, men de flesta plastprodukter innan dess använde ftalater som mjukgörare för att stabilisera produkten.

Så det är inte riktigt svaret på min fråga. Moderna Nalgene vattenflaskor har inga ftalater, men juryerna är fortfarande ute på flaskor som gjordes före återkallelsen 2008. Så jag bestämde mig för att gräva djupare för att se vad jag kunde hitta.

Har Nalgene vattenflaskor ftalater?

Som jag nämnde ovan har moderna Nalgene vattenflaskor inte ftalater, BPA, BPS och BPF, men hur är det med flaskor som tillverkats före återkallelsen? Jag försökte kontakta Nalgene och fick inte mycket respons. Så jag kan bara bedöma utifrån vad jag vet från forskning om ftalater. Tyvärr ser det inte bra ut!

Ftalater kallas ”kemikalier överallt” av forskare eftersom de är mycket vanliga. De används för att göra otaliga produkter som vi ser och använder varje dag. Ftalater kan finnas i nästan alla typer av plastprodukter som inte specifikt anger att de är ftalatfria.

  Vilken storlek liggunderlag behöver jag? Längd och bredd liggunderlag förklaras

Ftalater hjälper till att göra plaster flexibla så att de inte spricker under tryck. Jag kan inte säga med 100% säkerhet, men det är ett säkert kort att ftalater en gång användes under Nalgenes 70+ år långa tillverkningsprocess. Plasttillverkare har använt ftalater sedan 1920-talet och det fanns inga säkerhetsdata om farorna med ftalater för 70 år sedan.

Betyder detta att du ska slänga din gamla Nalgene vattenflaska? Jag skulle nog inte dricka från en produkt som innehåller BPA och ftalater varje dag, men med tillfällig användning är det inga problem. Endast ta en ny Nalgene (helst Wide Mouth) om du verkligen är orolig.

Dricker du vatten eller läsk från engångsflaskor? Varje vattenflaska och läskflaska är PETE #1, vilket betyder att den innehåller ftalater. Mängden ftalater du får i dig när du dricker från vattenflaskor är obetydlig jämfört med exponeringen från varannan plastbit du rör under dagen.

Hur vet jag om min Nalgene-flaska är BPA- och ftalatfri?

Nalgene ändrar sällan designen, så du har förmodligen ingen aning om hur gammal din flaska är. Jag har 5-10 flaskor som jag har köpt slumpmässigt under de senaste 30 åren och jag har ingen aning om när någon av dem köptes. De varierar lite i storlek, men alla ser likadana ut.

Så hur vet jag om min Nalgene-flaska är BPA-fri? Det kommer att finnas ett BPA-fritt tryck på botten av din flaska. Om det trycket inte finns där är det säkert att anta att flaskan innehåller BPA och ftalater. Bilden ovan visar vad jag pratar om.

  Behöver du slå upp ett fristående tält?

Hur farliga är ftalater? (hur är det med BPA, BPF och BPS)

Vi vet egentligen inte i nuläget hur dåliga ftalater faktiskt är. De har kopplats till hormonella obalanser och reproduktionsproblem hos män, men det är svårt att definitivt bevisa vad som orsakar problemet. Det har skett en drastisk minskning av testosteronnivåerna hos män sedan ftalater och BPA introducerades i konsumentprodukter.

Fler män använder testosteronersättning än någonsin tidigare. Mer än 20 procent av män över 60 år diagnostiseras med låga testosteronnivåer, och när man tittar på uppgifterna är dessa resultat allvarligt partiska. Vad läkare anser vara en ”normal testosteronnivå” för en 60-årig man är hälften av vad det var för 30 år sedan. Många fler män skulle anses vara testosteronbrist om vi skulle jämföra testosteronnivåerna med 1950-talets genomsnittliga nivåer.

Det finns också ett samband med prenatala fosterskador när en gravid kvinna exponeras för ftalater. Det finns en ökning av hormonella obalanser hos spädbarn och neurodegenerativa brister. Allvarliga problem med hjärnans utveckling är ett allvarligt problem för ett barns hälsa.

Äldre Nalgener är särskilt farliga när de värms upp

Ftalater och BPA som finns i vattenflaskor är kända för att passera ut i vattnet under normala omständigheter, men du skulle få i dig en mycket liten mängd. Att få i sig farliga kemikalier är aldrig bra, men din kropp absorberar mycket mer fosfat/BPA under dagen genom att röra vid plast.

Den enda gången du verkligen behöver oroa dig för äldre Nalgenes är när du värmer upp dem. Plast mjuknar under värme och de släpper ut galna kemikalier. Det är en av de främsta anledningarna till att vissa skålar annonseras som ”mikrovågssäkra”. Det har sällan något att göra med att skålen smälter. Att värma upp matbehållare som inte är lämpliga för mikrovågsugn kan läcka ut farliga kemikalier i maten.

  Kan bakterier överleva kokande vatten?

Moderna Nalgenes kan fortfarande ha hormonförändrande kemikalier

Moderna Nalgenes är märkta BPA, BPS, BPF och ftalatsäkra, men det betyder inte att de inte innehåller hormonförändrande kemikalier. En studie från CertiChem, ett privat labb i Austin, testade 50 återanvändbara BPA-fria plastbehållare.

De fann att de flesta BPA-fria behållare (inklusive Nalgene) läcker östrogenliknande kemikalier (icke-BPA) i innehållet. Nalgene var faktiskt en av de säkraste produkterna de testade, men den testade fortfarande positivt för syntetiskt östrogen efter att ha exponerats för UV-ljus. De var säkra under normala förhållanden utan exponering för värme eller UV-ljus.

Så varför är det illa? Kan jag inte undvika att värma min Nalgene i mikron? En Nalgene vattenflaska skulle vara hormonellt säker under normala omständigheter, men överväg den primära marknaden för produkten. Nalgene vattenflaskor är extremt populära i backpacking och camping community.

Att koka vatten för att rena det och sedan hälla det i din Nalgene kan tillåta östrogenliknande kemikalier att läcka in i flaskan. Du har också problem med UV-ljusvattenrenare som steriPEN. SteriPEN är till och med designad för att användas specifikt med Nalgene vattenflaskor.