Har några skåpbilar fyrhjulsdrift?

Oavsett om du campar, arbetar eller kör i olika typer av terräng är 4-hjulsdrift en användbar del av många moderna fordon. Problemet är att det ofta bara är tillgängligt på lastbilar och bilar som vanligtvis används för ogynnsamma vägförhållanden och terräng. Tusentals skåpbilar och kompakta fordon har inte denna praktiska funktion.

Så, har några skåpbilar fyrhjulsdrift? ja! Om du letar efter en har du tur. Mercedes-Benz är för närvarande den enda tillverkaren som tillverkar en skåpbil med fyrhjulsdrift, Sprinter, men du kan också njuta av den nyligen släppta AWD Ford Transit. Lyckligtvis kostar de båda inte för mycket mer än sina respektive lagermodeller.

I det här inlägget kommer du att lära dig om följande information:

 • Vilka skåpbilar och minivans erbjuder 4WD, och vilka inte
 • Hur du kan konvertera din skåpbil till ett 4WD-fordon
 • Inverkan av terrängkapacitet från andra delar av en skåpbil
 • Alternativa lösningar för offroading.

Vilka skåpbilar har fyrhjulsdrift?

Som du säkert läst ovan är Mercedes-Benz det enda företaget som tillverkar skåpbilar som kommer med 4-hjulsdrift. Nya Ford Transit har dock ett alternativ för fyrhjulsdrift om du vill förbättra skåpbilens multiterrängfunktionalitet. Båda skåpbilarna är redan i toppen av husbilsutbudet för de flesta, vilket gör dem till perfekta val för 4WD-entusiaster.

Om du inte är säker på vad skillnaden mellan 4WD och AWD är, är det ganska enkelt. 4-hjulsdrift avser fordon som kör med två hjul, men de har möjlighet att byta över till 4WD när du behöver det som mest. Det här alternativet är användbart när du stöter på snö, lera, grus, sand eller branta sluttningar.

Å andra sidan avser fyrhjulsdrift skåpbilar, lastbilar och bilar som alltid använder alla fyra hjulen för att driva sig själva. Istället för att ha en switch för att välja mellan två eller fyra däck, är alla igång kontinuerligt. Den här funktionen kan vara bra och dålig eftersom användningen av alla fyra däcken utökar din terrängkapacitet, men gasförbrukningen är vanligtvis högre.

  Håller löparskorna verkligen längre?

Tyvärr finns det inga minivans som kommer med 4WD eller AWD, så du måste hålla utkik efter utmanande körplatser. Men du kommer gärna att veta att det finns några alternativa lösningar som du kan hänvisa till längst ner i det här inlägget om du är orolig för det.

Tvärtemot vad de flesta verkar tro, du kan fortfarande köra i många typer av terräng utan att använda 4WD. Allt handlar om att köra långsamt, ta tag i ratten med båda händerna och vara uppmärksam på din omgivning. Vi kommer att gå mer in på dina alternativ senare.

När det gäller konverteringsval kan du i vissa fall byta din nuvarande skåpbil till en 4WD. Du måste vara uppmärksam på ditt fordons märke, modell och specifikationer jämfört med tillverkaren av satsen. Att konvertera en skåpbil till 4WD är inte billigt, men det är mer än värt investeringen om du ska köra i snö, lera, sand eller grus.

Kolla in dessa fem saker för att hjälpa dig få en bättre campingupplevelse:

Vad mer påverkar terrängkörning?

Ett annat vanligt problem som folk ofta tror är att när de väl har fått 4WD på sitt fordon behöver de inte bry sig om något annat när de åker offroad. Tyvärr kan denna missuppfattning leda till allvarliga mekaniska problem mycket snabbt. Kom ihåg att nästan alla fordon på marknaden inte är gjorda för intensiva offroad-ramper, backar och sportanvändning.

Det finns fyra delar av ett fordon (liksom många andra) som påverkar offroadkörning:

Upphängningssystemet är mycket viktigt, speciellt om du kör i farthinder eller lyfter däck från marken.

Ett fordons däck är ungefär lika avgörande som 4WD-kapacitet. Du behöver rätt typ av däck för att åka offroad. Vanligtvis består de av stora däck som är bredare, högre och fyllda med djupare slitbana för bättre grepp.

Markfrigång är också värt att notera. När ditt fordon är högre, desto mindre sannolikt kommer du att skrapa mot en sten eller något annat på marken. Även om du har en fantastisk 4WD och de bästa däcken i världen kommer låg frigång att förstöra allt.

  7 sätt att göra din lägerstol varmare

Håll ett öga på dina redskap. Lägre växlingsinställningar ger dig bättre kontroll över fordonet när du klättrar uppför eller nedför. Med bättre kontroll och mer grepp kommer du garanterat att hålla koll på allt.

Det är alldeles för ofta som förare hoppar över alla mindre detaljer. Dessa faktorer spelar en stor roll när du har fastnat i leran. Att bara kunna använda alla fyra däcken kommer inte plötsligt att göra din skåpbil kapabel till otroliga prestationer. Som tur är kan du följa förslagen ovan för att förbättra dina odds.

En annan sak som du bör tänka på är att skåpbilar inte är designade för att rulla genom offroad terräng och hoppar. De är gjorda för lastutrymme, oavsett om det innebär fler människor, förvaring eller campingtillbehör. Även om du får alla tilläggen ovan kommer du inte att ha samma rörelseomfång som en lastbil.

Men att ha 4WD på din skåpbil är ett utmärkt sätt att ge dig själv ett bredare utbud av campingmöjligheter. Att kunna köra offroad hindrar dig från att oroa dig för att fastna i leran under ett plötsligt regnväder. Du kommer också att kunna parkera precis vid stranden utan att fastna i sanden!

Andra inlägg av intresse:

 • Varför vi köpte en Yeti-kylare
 • Vad är en inverter? Varför skulle jag vilja ha en i min DIY Van Build?
 • Kan du sova i sidled i en sprinterbil?
 • Kan du bo i en sprinterbil?

Alternativa lösningar till 4-hjulsdrift

Om du redan har en skåpbil och du inte vill köpa ett dyrt konverteringspaket, finns det fortfarande några alternativ som du kan göra för att du ska kunna åka offroad lite. Du kan till exempel följa förslagen i föregående avsnitt. Däck är ofta billiga och kommer in under $1000 för en komplett uppsättning för de flesta skåpbilar.

  Kan du sova i sidled i en sprinterbil?

Skillnaden i kontroll från enbart däck är värd att testa. Det betyder dock inte att du kommer att vara fri att köra genom de snöiga bergspassen på vintern eller hala istäckta bakvägar.

Du har även möjlighet att köpa dubbdäck för bättre grepp på hala vägar, men många ställen har lagar och regler om när du kan använda dem.

Följande är några förslag som du kan prova om du inte har 4WD:

 • Snökedjor är ett av de vanligaste valen. De flesta som bor på platser med brutala vädermönster håller ett set snökedjor i bagageutrymmet, även om de har fyrhjulsdrift. De är ovärderliga och du behöver inte spendera för mycket.
 • Däckstrumpor är också ett bra alternativ. Ungefär som snökedjor lindar de runt dina däck för att ge mer grepp. Den åtsittande passformen sänker dock ljudet från däckstrumpor, till skillnad från det klumpiga ljudet från snökedjor.
 • Däckklor är värda att kolla upp. De är inte lika vanliga och inte lika användbara på lång sikt, men många människor har haft fantastisk tur att använda dem. Utöver det är de mycket snabbare och enklare att sätta på, vilket gör dem perfekta för nödbyten på vägkanten.

Slutsats

4WD är onekligen användbart när du åker offroad. Campingplatser är ofta svåra att nå, särskilt de som ligger flera kilometer från motorvägar och stadsvägar. Du kommer att köras över grus eller smuts i otaliga minuter, men du kommer att kryssa rakt över stigen med AWD eller 4WD.

Här är några tips från inlägget:

 • Det spelar ingen roll om du har 4WD eller AWD, kontroll över fordonet och medvetenhet är mycket mer inflytelserik.
 • Växlar, fjädringssystem, däck och markfrigång påverkar också en skåpbils offroad-kapacitet.
 • Snökedjor, däckstrumpor och däckklor är utmärkta alternativ till 4WD om du kör i snö eller lera.
 • Mercedes-Benz 4WD Sprinter och Ford Transit AWD skåpbilar är de enda två skåpbilarna som kommer i lager med fyrhjulskapacitet.