Har någon dött under vandring på Angels Landing?

Angles Landing är en av de mest kända vandringslederna i Zion National Park. Det är en spännande och utmanande dagstur på 5 mil tur och retur med en stigning på 14 000 fot. Du navigerar på smala stigar med branta avhopp, med säkerhetskedjor längs leden. Angels Landing är på bucketlistan för många vandrare, men är det värt risken? Har någon dött under vandring på Angels Landing?

Angels Landing anses vara en av de farligaste vandringarna i USA. Det finns säkerhetskedjor längs leden, men det är inte ovanligt att vandrare faller döda på leden. Under de senaste två decennierna har vandrare dött i genomsnitt en gång vartannat år. Det är inte lätt att ange det exakta antalet dödsfall för Angels Landing, men minst 18 personer dog (14 mellan 2000-2021).

De allra flesta av dessa dödsfall är fall från spåret, men det är svårt att hitta ett exakt antal dödsfall (jag förklarar nedan). Säkerhetskedjor är på plats för att minska risken för fall, men fall är oundvikliga med branta klippor längs stigen.

Hur många människor har dött när de vandrat Angels Landing?

De flesta uppskattningar gör att dödssiffran vid Angels Landing ligger på mellan 18 och 20 personer, men det kan vara svårt att komma fram till en exakt siffra. Angels Landing är den överlägset farligaste leden i Zion National Park, men varje dödsfall som inträffar i parken räknas i den officiella räkningen.

Det har säkert inträffat några dödsfall på andra platser i Zion National Park. Flera Zion-spår går längs bluffar (West Rim, Observation Point, etc.) och det finns ingen exakt registrering av var varje död inträffade.

Ett nyligen fall (Corbin McMillen) tillskrevs i stor utsträckning Angels Landing, men det hände troligen från den närliggande West Rim Trail. Patricia Bottarini är en annan berömd död i Zion Park, men hennes död var på Observation Point Trail (möjligen framskjuten).

Med tanke på hur många människor som vandrar på Angels Landing-leden varje år sätter antalet dödsfall i perspektiv. Zion Nation Park har 4,3 miljoner årliga besökare och Angels Landing är en av deras mest populära leder. Konservativa uppskattningar sätter 20 000-50 000 på spåren varje år, och dödsfall är sällsynta.

Även om jag inte kan säga att det inte finns någon risk för att änglar landar, uppskattar jag en chans på 1 på 150 000 att dö. De flesta kan undvika dödsfall/skada genom att gå försiktigt och hålla sig borta från klippkanten. Jag går igenom en lista med säkerhetstips för vandring i Angels Landing längs vägen.

Kills and Rescues i Zion National Park av Dave Nally

Enligt Dave Nally (författare till Kills and Rescues i Zion National Park)Det har inträffat minst 15 dödsfall på Angels Landing Trail sedan 2000. Det har inträffat några dödsfall sedan boken skrevs, så du kan öka antalet dödsfall vid Angels Landing till 18-20 dödsfall.

Observera att siffrorna bara står för ”dödsfall”, snarare än fall. Det finns absolut ingen chans att överleva några av de branta fallen på Angels Trail, men inte varje fall leder till dödsfall. Du har ett fall på 1500 fot längst upp på leden, med en smal stig på 3-4 fot överfull (dödsfall är oundvikliga).

Ofullständig lista över ängladödsfall mellan 1987 och 2021

En kort sträcka av änglarnas landningsväg.

Jag hade svårt att sortera igenom några av dödsfallen som tillskrivs Angels Landing. När jag väl började undersöka de döda hände en hel del av dem på den närliggande West Rim Trail och Observation Point.

  Hur länge håller en 1 punds propantank?

Ett exempel är Corbin McMillen som föll till sin död på West Rim Trail nära Angels Landing i februari 2021. Det finns en handfull dödsfall som jag lämnade från den här listan eftersom jag inte kunde bekräfta den exakta platsen i Sion. Nationalpark. Det är säkert att uppskatta att 3-5 personer till faktiskt dog på Angels Landing-sträckan.

Det var också flera dödsfall när man klättrade på Angels Landing. Det slutade med att jag inkluderade dem eftersom de faktiskt hände på berget, men jag har noterat dessa dödsfall inom parentes.

 1. Mars 2021: 43-årige Jason Hartwell (Källa: Salt Lake-läktaren)
 2. november 2019: 19-åriga Savannah McTague (Källa: Portland WGME)
 3. april 2019: 35-åriga Pradeep Beryl Solomon (Källa: KSL)
 4. Februari 2018: 13-årig icke namngiven tjej från Colorado City, Utah (Källa: Salt Lake-läktaren)
 5. Mars 2017: 45-åriga Tate Ryan Volino (Källa: ökennyheter)
 6. april 2010: 63-åriga Regine Milobedzki (Källa: NPS)
 7. november 2009: 50-åriga Tammy Grunig (Källa: State Gazette i Idaho)
 8. Augusti 2009: 55-åriga Nancy Maltez (Källa: NPV)
 9. Juni 2007: 53-årige Barry Goldstein (Källa: ökennyheter)
 10. Augusti 2006: 29-åriga Bernadette Vandermeer (Källa: ökennyheter)
 11. Juni 2004: 14-åriga Kristoffer Jones (Källa: Salt Lake-läktaren)
 12. januari 1997 (Rappel/Climb Death): 36-årige John Christensen 36 (Källa: ökennyheter)
 13. april 1989 (misstänkt död): 28-årige Jeffery Robert Dwyer (Källa: ökennyheter)
 14. maj 1987: Namnlös kvinna från Denver i sista delen av Angels Landing (Källa)

Nu behöver du tillstånd för att vandra Angels Landing

2022 tog Zion National Park ett stort steg för att minska antalet dödsfall vid Angels Landing Trail. De började kräva tillstånd för att vandra vid Angels Landing. Detta bör minska överbeläggningen på leden, vilket kommer att hjälpa till att eliminera vissa dödsfall.

Färre personer på leden borde minska erosionen och förhoppningsvis öka säkerheten på vandringen. Det finns inget sätt att helt eliminera dödsfall med en enorm klippa som löper längs vägen, men det borde hjälpa vissa.

Du kan ansöka om Angels Landing-tillstånd på två sätt. Anmäl dig till säsongslotteriet eller ansök om tillstånd (även lotteri) dagen innan din promenad. Även om du inte kan få tillstånd finns det gott om fina vandringar i Zion National Park med vackra vyer.

Är Hiking Angels Landing säker?

Jag tänker inte säga att det är helt säkert att gå genom Angels Landing. Angels Landings dödssiffra borde ge dig en bra indikation på hur farligt det kan vara. Som sagt, människor går till Angels Landing varje dag utan att tappa döda.

Titta på bilden ovan av en av de trådbundna sektionerna på Angels Landing. Låter det som en säker plats att gå på? Uppenbarligen inte! Det är som en fyra fot bred sträcka av stenig ojämn mark med en 1 500 fot hög klippa bredvid. Stanna framför Scouts Outlook om du vill undvika den här farliga och läskiga sträckan.

Enligt National Park Service är Angels Landing lämplig för alla erfarna vandrare som inte är höjdrädda. Jag skulle inte säga att det är en lätt vandring, men det är inte den svåraste bergsleden jag har bestigit. Leden är brant med mycket exponering för kanjonstup, men de flesta erfarna vandrare kan hantera den 1 500 fot långa stigningen till toppen av Angels Landing.

Håll dig säker när du vandrar Angels Landing

Uppenbarligen kan allt hända när man klättrar på en klippa, men det finns sätt att minska risken. National Park Service har gjort allt för att säkerställa säkerheten för Angels Landing Hikers. På 1980-talet installerades kedjor som löpte över hela längden av utsatta/branta delar av leden. De började också kräva klättringstillstånd, vilket borde minska trängseln på leden.

  Varför går dragkedjor till ryggsäckar sönder och hur kan jag fixa det?

Det finns dock några saker du kan göra för att minska risken för skador och dödsfall på Angels Landing. Det mesta handlar om att gå konservativt, vara uppmärksam på vädret och gå inom dina möjligheter. Låt oss titta på en lista över sätt att vara säker på Angels Landing.

 • Vandra bara om du är bekväm med höjder: Skjut inte någon en promenad till Angels Landing. Människor som inte är bekväma med höjder, är ostadiga på fötterna eller inte är fysiskt/mentalt förberedda för klättringen. Det här är en trevlig vandring, men det finns säkrare stigar som West Rim och Observation Point som erbjuder bättre utsikt.
 • Vet rätt tid att återvända: Det här är inte ett spår att röra på. Vänd dig om om någon i din grupp känner sig obekväm. Jag rekommenderar att du stannar till vid Scout Lookout om du inte känner dig bekväm. Den erbjuder fantastisk utsikt samtidigt som man undviker den sista halvmilen av leden, som är den farligaste utsatta sträckan.
 • gå konservativt: Se var du kliver och håll i kedjorna när du går. Toppen av Angels Landing är väldigt smal så du måste vara extremt försiktig. Var inte aggressiv när du passerar andra och försök hålla dig på uppförsbacken för att undvika att tappa balansen.
 • Stå inte vid kanten: Tyvärr kunde de flesta dödsfallen vid Angels Landing ha förhindrats. Människor kommer för nära kanten och marken smular sönder under dem. Det här är en smal exponerad stig så du kan inte helt utesluta risken, men att hålla i kedjan samtidigt som du håller dig borta från kanten hjälper mycket.
 • Bär riktiga vandringskängor: Det här är inte en stig där du måste bråka med dina skor. Du måste ha ordentliga vandringskängor som ger grepp på leden. Gå inte i sandaler, flip flops och andra icke-tekniska skor.

Vandringsänglar landar med barn

Att introducera dina barn för vandring i unga år är en utmärkt idé, men Angels Landing borde inte vara ett av dina första val. Det är en av de farligaste lederna i USA med skira klippor längs leden.

Jag tycker inte att det är värt risken, men det finns barn som går leden varje dag. Den enda gången det är vettigt är om dina barn är erfarna vandrare som är vana vid att vandra genom svår terräng. Det här är verkligen ingen lätt vandring! Så de måste fysiskt kunna nå toppen säkert. De flesta vuxna kan inte hantera leden, så det kommer att vara särskilt utmanande för små barn.

Om du bestämmer dig för att vandra Angels Landing med dina barn, överväg att stanna till vid Scout Lookout. Som namnet antyder är det här de flesta pojkscouter vänder sig om på leden. Du får 99% av vyerna utan att gå den sista halvmilen av farligt utsatt terräng.

Gå inte över änglar som landar i regnet

Historiskt sett finns det inget som hindrar människor från att gå genom Angels Landing i regnet, men det kan ändras nu när Sion behöver tillstånd. Att vandra leden i regnet är extremt farligt på grund av stigarnas branta stigning och exponeringen mot klipporna. Du vill inte lägga till onödiga risker genom att lägga till en annan fara.

  Kan man använda en yogamatta som liggunderlag?

Halka fotpinnar kan vara farliga om du står bredvid en 1 500 fot lång kanjon. Är det verkligen värt att ta risken? Med bättre utsikt över Outlook Point och West Rim tycker jag inte att det är värt den extra faran.

Som sagt, regn är inte den enda faran du kommer att möta på leden. De flesta inser inte att en ökenstig kan bli täckt av snö och is. Det är ännu värre än regn, så kolla vädret innan du ger dig ut för att undvika farliga förhållanden.

Är det värt risken att landa gående änglar?

Av Diliff – Tagen av Diliff, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=305224

Vyerna du hittar vid Angels Landing är spektakulära (titta på bilden ovan), men det finns säkrare stigar med liknande vyer. Observation Point och West Rim Trail är mycket säkrare och de flesta säger att utsikten är bättre än Angels Landing. Det finns fortfarande enstaka fall från West Rim och Observation Point, men det är mycket mindre risk.

Det finns bättre vyer i Sion, men Angels Landing är etablerad som en ”måste”-vandring bland utomhusgemenskapen. När du berättar för någon att du har besökt Sion är den första frågan vanligtvis: ”Har du vandrat Angels Landing?”.

Detta tänkesätt leder till en fullsatt stig full av vandrare. De flesta erfarna vandrare tycker om leden och tycker inte att det är alltför skrämmande. Även barn kan ta sig an banan om de inte är höjdrädda.

Det är en relativt kort enkelriktad rutt på 3,8 km med en brant stigning och även barn kan hantera rutten, förutsatt att de inte är höjdrädda. Du kanske inte ens behöver lita på kedjorna för balans, men jag skulle inte ta den chansen.

De enda gångerna jag har känt mig obekväm att gå genom Angels Landing är när det står en kö på 100 personer framför mig. Förhoppningsvis kommer Zions senaste förändring att kräva tillstånd på leden att lösa det problemet.

VARNING: Det finns tillfällen då du inte bör vandra Angels Landing

Angels Landing är en ansträngande stigning uppför en slingrande klippa, så det är inte för alla. Här är några anledningar till varför du kanske inte vill bestiga Angels Landing.

 • Höjdrädd: Den här borde vara uppenbar, men vandra inte till Angels Landing om du har höjdskräck. Kedjorna hjälper lite, men det är fortfarande en smal stig på fyra till fem fot med rena klippor längs den.
 • Stora folksamlingar: Gå inte till Angels Landing när det är stora folkmassor. Förhoppningsvis löser tillstånd detta problem, men det är svårt att säga i nuläget.
 • Små barn: Detta är en ansträngande/farlig stigning så jag skulle inte ta med små barn på leden. Barn 9+ kanske kan hantera det, men att gå längs klippor är skrämmande (även för vuxna).
 • Vandring på höjden: en brant stigning på 450 meter kommer snabbt att trötta ut dig. Du måste vara i bra form för att klara denna stigning.
 • Extremt varmt väder: Det finns inget vatten på leden, så att vandra i Angels Landing i juli eller augusti kommer att bli varmt och eländigt.
 • Glöm vatten eller snacks: Det här är en ansträngande vandring, så du bör ta med dig mycket vatten och snacks att äta längs leden.