Har flugfiskerullar ett motstånd? Hur används det?

Nyligen åkte jag på flugfiske och jag började märka att min rulle hade ett drag. Det fick mig att undra hur jag skulle kunna använda det till min fördel så jag undersökte det.

Har flugfiskerullar ett motstånd och hur används de? Flugfiske har två olika uppsättningar av dragsystem: disc och click & pawl. Disc drag är en komprimerad uppsättning brickor inuti rullen som skapar motstånd när fisken börjar simma. Klicka och spärrhake är föråldrad och kännetecknas av det tandade hjulet och ”spärren” på insidan för att skapa motstånd.

Det finns två olika typer av drag och båda har sina syften och användningsområden. Skivdragning har två olika stilar, och klicka och spärrhake är där du blir så berömd zzing! ljud under fiske.

Disc Drag och dess fördelar?

Disc-dragrullar är det överlägset mest populära draget du hittar i de flesta fiskespön. Det är också en av de senaste dragen som uppfunnits för flugfiske och är extremt effektiv.

Faktum är att de flesta människor och butiksägare har fattat hur överlägset skivmotståndet är. De har fångat så mycket att om du går in i en butik just nu majoriteten av polerna kommer att vara skivsläpande. Det finns många anledningar till detta.

Bara för att ange några av anledningarna, de har en högre kapacitet att stoppa fisken; eller, som vissa skulle uttrycka det, ”lägg på bromsen.”

Skivdragen är också extremt jämna, vilket möjliggör livslängden på delarna på stången. Den klarar också av enorma mängder tryck som orsakas av vinden.

Disc-drag är också överlägsna genom att de erbjuder många inställningar där fiskarna kan ändra mängden drag som äger rum.

Om de vill leka med fisken lite mer kan rullen justeras för att släppa ut draget. Men om de är nya fiskare är det mer sannolikt att de drar åt motståndet så att de kan få upp det ur vattnet snabbare.

Eftersom skivsläp är så starkt och tål det värsta väder är de idealiska för saltvattenfiske. Ofta är havet extremt blåsigt och stormigt. Även när vädret är lugnt är det inte vattnet.

  Vad är skillnaden mellan bouldering och klättring?

Med skivdraget kommer det att ge fiskarna en trygghet så att de inte kan vara rädda för om deras spole kommer att klara det eller inte.

The Mechanics of Disc Drag

Mekaniken i skivsläpningen är också fascinerande. Disc drag är gjord av komprimerade brickor som gör att fisken kan dra i linan medan brickorna tar tag i den och saktar ner linan och förhindrar att fisken kommer undan.

I teorin är det sätt som ett skivdrag ska fungera att fisken låser sig på linan och omedelbart försöker springa iväg med linan. När fisken försöker springa till komprimerade brickor bör sätta tillräckligt tryck på sin lina så att det kommer att få fisken att sakta ner tillräckligt så att fiskarna har en chans att rulla tillbaka den till stranden.

Även om detta kan verka ganska enkelt blir det ännu mer komplicerat. Det finns två olika typer av skivdrag. Där är dragstångsskivans drag och sedan det förseglade trumskivans drag.

Med varje typ av skivdragning finns det en annan mekanik och teknik som används för varje.

Bar Disc Dra

Stångskivans drag är det överlägset vanligaste och vanligaste draget som sätts i flugfiskerullar. De fungerar ungefär som jag beskrev ovan. Men för att gå in på mer i detalj har de också två metallskivor under dem och en av brickorna är vanligtvis gjord av kork. Detta gör att linjen återigen kan dras tillbaka.

Det bästa med bar disc-draget är att det är långt smidigare än andra dragtekniker. När man gjuter med korken så kläms den och kläms ner i sig själv. Men när den kommer upp igen orsakar den ett stort motstånd.

Ju mjukare drag, desto bättre skydd för resten av din utrustning. Om du har en ojämn dragning kommer det att påverka tippet på din lina, vilket kommer att orsaka en förkortad livslängd för resten av din utrustning.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Idaho?

Även om barskivans dragkraft kan verka mycket överlägsen allt annat jag kan berätta om, finns det några problem med det. Det största problemet med barskivans drag är att korken som används i draget måste oljas ordentligt varje gång. Om den inte är smord kan den göra att den går sönder.

Ett annat problem med stångskivans drag är att det huvudsakligen lämnas öppet vilket gör att skräp och delar fastnar i draget. Detta kastar helt bort jämvikten i draget. Detta är ett stort problem, särskilt när detta drag vanligtvis används i saltvattensatmosfär.

Förseglad Drum Disc Drag

Med det sagt, det är därför den andra typen av skivmotstånd, förseglat trumskivmotstånd, är den föredragna typen av motstånd för saltvatten och andra fiskare i leriga och grumliga områden.

De flesta av de förseglade trumskivorna är helt förseglade. Om de inte är det, är det troligt att det har en gummiring som skyddar brickorna i spolen. När det gäller funktionalitet fungerar detta drag precis som barskivans drag.

Den har dock inte samma stoppkraft. Detta beror helt enkelt på mindre brickor och skillnad på fördelare. Trots det är t betydligt mer hållbart än dragskivans drag.

Vad är Click-and-Pawl Drag?

Ett klick-och-spärrdrag är föråldrat på många sätt. Det fanns många problem med klick-och-spärr-draget som uppfinningen av skivdraget till slut fixade.

Notera: De flesta fiskare använder bara klick-och-spärrdrag som en souvenir eller antikvitet att behålla.

Sättet som ett klicka-och-spärrdrag fungerar är extremt enkelt – eftersom det gjordes innan skivan dras. Det finns två växlar som ligger bredvid varandra. En liten triangel vilar inuti kugghjulet som är fäst på spolen.

Närhelst det dras i linan kommer triangeln att vrida sig, vilket gör att kugghjulen vrids. När kugghjulen vrids skapar det ett klickande ljud som är det som gav klick-och-spärrdragningen dess namn.

Klicka-och-spärr-drag håller på att försvinna och det beror på att alla deras problem löses med modernt skivdrag. De är så gamla att även om de har en ratt som kan ändra hur mycket drag som placeras i spolen, är räckvidden för drag extremt begränsad.

  Så här får jag ett fantastiskt vattentryck i min stuga

Eftersom det är så begränsat om någon som använder klick-och-hak-draget skulle försöka fånga en större fisk, skulle det i slutändan ta bort linan.

Så borde du skaffa en klick-och-spärrrulle? Om du vill ha en antikvitet, så ja! Om du inte gör det, så nej. Du hittar jämförbara skivrullar som är billigare och erbjuder mer fiskstoppande kraft, mer mångsidighet, och mer enkel användning.

Med klick-och-spärrdraget som har så svårt att hålla fisk på linan är det inte konstigt att de börjar försvinna i takt med att vi får mer och mer teknik för att skapa bättre drag.

Även om jag har fått det att låta som om rullarna med klick och spärr inte har något motstånd har de lite stoppkraft så att du inte förlorar hela din lina.

Vissa fiskare älskar att använda den här typen av rulle så mycket att de har lärt sig nya tekniker så att de kan fortsätta använda sina rullar. Tekniken kallas palming.

Palming kräver extremt mycket teknik. Det gör att fiskarna kan sätta mer kontroll på rullen på egen hand. Genom att ta hand om linjen, fiskare stoppar bokstavligen linan från att försvinna helt av sig själva.

För att stoppa linan måste de sakta ner spolens rotation genom att kupa hans hand. Detta är inte en teknik för nybörjare.

Relaterade frågor

Vad är en flugfiskespole? En flugfiskespole är en knut som används för att fästa stöd på spolen på ett flugfiskespö.

Är det nödvändigt att backa på en flugrulle? Uppbackning av fluglina är en nödvändighet eftersom det tar upp plats i spöet. Detta kanske inte låter som en bra sak men det kommer faktiskt att tillåta dig att dra upp din linje upp ur vattnet snabbare.

Vilken är den bästa flugfiskerullen? Den bästa flugfiskerullen är Tibor Signature Series med Hardy Duchess som kommer in på en nära tvåa.