Har fiskerullar serienummer?

Om du någon gång har fiskat är du utan tvekan bekant med fiskerullar. Som en nödvändig och ofta använd utrustning behöver rullar sannolikt bytas ut, vilket kan göras enkelt. Men om du vill ha samma modell av rulle eller behöver skaffa reservdelar kanske du undrar om det finns ett serienummer du kan slå upp.

Har fiskerullar serienummer? Majoriteten av fiskerullarna har serienummer. De flesta rullar med legitimt märke kommer att serialiseras under tillverkningsprocessen, vanligtvis genom gravering, stämpling eller etsning. Dock kommer inte alla fiskerullar att ha serienummer, och implementeringen av dem varierar ofta mycket mellan företag.

Att veta var och hur man hittar serienumret på en fiskerulle kan vara ganska viktigt av flera skäl. Om du äger en särskilt dyr eller unik rulle, kanske du vill veta dess serienummer för identifiering, för att hitta reservdelar, lämna in en garanti eller när du försäkrar den. Att känna till serienumret är också användbart vid autentisering av antika rullar.

Hur man hittar serienumret på en fiskerulle

Placeringen av serienumret på en given rulle kan skilja sig åt på både stora och små sätt, men i de flesta fall, serienumret kan hittas på en ur vägen plats någonstans på utsidan, eller ibland på insidan av rullen. Exempel på detta är fiskerullar av märket Mitchell, 3-TAND och Sage.

 • Mitchell fiskerullar anses vara mycket önskvärda bland dem i fiskesamhället, särskilt deras vintagerullar, som har en dedikerad efterföljare av sina egna. Du kan hitta serienumret på foten av mekanismen för rullar tillverkade före 1950 och stämplade på höljet på rullar tillverkade från 1950-1957.
 • 3-TAND rullar, ett annat respekterat märke, gör deras serienummer lite svårare att hitta. På deras rullar i T-serien är siffrorna etsade under draglocket. Kepsen är placerad på motsatt sida av rullens fot.
 • Salvia märkesrullar har inte serienummer på specifika modeller av deras rullar, såsom 600, 1800, 2000 och 2200-serien. Men för de som gör det kan serienumren hittas på den inre ramen. Siffrorna kommer att bli synliga efter att spolen tagits bort från fiskerullen.
  Vilken typ av fisk kan du fånga med mjölmask?

Vilka rullar har serienummer och vilka har inte?

Medan de flesta fiskerullar som tillverkats under de senaste decennierna nästan alltid kommer att innehålla ett serienummer, finns det alltid extremvärden. I vissa fall kan du köpa en omärkt rulle som har masstillverkats och lämnats utan serienummer för att sänka tillverkningskostnaderna.

I andra fall kommer du att upptäcka att ibland en tillverkare helt enkelt bestämmer sig för att tillverka en serie rullar utan deras serienummer av olika anledningar. Att hitta en rulle utan dess serienummer är också vanligare bland antika rullar eller rullar, som har tillverkats i begränsad mängd av ett litet privatägt företag.

Några exempel på rullar utan serienummer inkluderar:

 • Salvia Rullar: Som nämnts tidigare har rullar tillverkade i 1600-, 1800-, 2000- och 2200-serien inte serienummer, men alla andra modeller i Sage-katalogen har det.
 • Mitchell Reels: Medan de flesta Mitchel-rullar kommer att ha serienummer, innehåller de tre första versionerna av deras första rulle, modellen 300, som kallades ”The Mitchell” inte serienummer.
 • Hardy Reels: Hardy hävdar att de sätter serienummer på alla sina rullar, men i själva verket finns det ett antal av deras rullar som inte innehåller ett serienummer. Vanligtvis är det osannolikt att Hardy-rullar tillverkade 1938 och tidigare har ett antal, liksom vissa modeller av rulle som tillverkades mellan 2006 och 2009.

Serienummer och modellnummer för fiskerullar

Serienummer för fiskerullar är vanligtvis en kombination av bokstäver och siffror. Ofta finns det en typ av kod kopplad till varje tecken i serienumret. Till exempel återspeglar startsiffrorna ofta det år rullen tillverkades.

Andra siffror kan indikera:

 • Året en rulledesign introducerades
 • Vilken månad den producerades
 • Vilken vecka den producerades
 • Vilken serie eller modell det är
  Hur man driver fisk efter öring och lax

Modellnummer

Din rulle kommer också att ha ett modellnummer. Även om det skiljer sig från serienumret, kommer de två typerna av nummer ofta att användas tillsammans för att identifiera din rulle.

Modellnummer är ofta mycket lättare att hitta, eftersom de tydligt visas på mycket synliga områden på rullen, oftast på huset och/eller på spolen.

Varje tillverkare skapar sina modellnummer på olika sätt, men det är inte ovanligt att modellnumret överensstämmer med rullens storlek. Diametern på spolen är ofta förknippad med ett tal i tusental (1000, 2000, 2500, etc.). Detta nummer hänger också ihop med hur mycket lina spolen kan hålla. Detta anger i sin tur också hur tung rullen blir när den är laddad med lina.

Ett modellnummer kan berätta en hel del om rullen du håller i. Kolla upp denna sajt om vintage Mitchell-rullar och deras modellnummer.

Anledningar till att känna till ditt fiskehjuls serienummer

Kort diskuterat tidigare, det finns en hel del anledningar till att du kanske vill veta dina fiskerullars serienummer och överväga att skriva ner dem för att förvaras på ett säkert ställe. Här är några exempel som utökas.

 • Stulen egendom: Det sista du förväntar dig att bli stulen under ett inbrott är dina fiskerullar, men om du inte redan är medveten om det kan vissa fiskerullar faktiskt få ett förvånansvärt högt pris och är enkla nog att pantsätta.

Om du spenderar tid på någon anslagstavla för fiske, kommer du säkert att hitta en berättelse som den här. Om du känner till dina serienummer kan det dock finnas en chans att få tillbaka dina rullar.

 • Reservdelar: Ingenting är ofelbart, och det är mer än troligt att du kommer att behöva byta ut mer än en del av din rulle någon gång om du använder den ofta. Om du känner till serienumret på din rulle kan processen för att hitta reservdelar effektiviseras. Du vill inte hamna på fel del.
 • Garanti: I likhet med resonemanget för reservdelar, om din rulle skadas eller inte fungerar, kan du ha rätt till en ersättningsrulle eller gratis reparation. Ofta kommer du att behöva fylla i pappersarbete som kräver att du känner till serienumret på din rulle för att kunna identifiera dess modell och användas som inköpsbevis.
 • Autentisering: Det finns många skäl att autentisera en rulle, vissa fiskerullar kan till exempel vara relativt dyra. När du är i branschen för att köpa en värdefull vara är det alltid värt att veta hur man autentiserar det. Med fiskerullar kan ett självklart sätt att bestämma äktheten vara genom dess serienummer.
  Marabou Jig: Fånga mer crappie, bas och öring med den här riggen

Identifiera en falsk rulle

Även om det är relativt ovanligt att hitta falska reproduktioner av fiskerullar som säljs, finns potentialen där, och det händer ibland. Naturligtvis, de vanligaste fallen av detta inträffar vanligtvis på antikmarknaden där vissa rullar kan få uppemot 800 USD.

Högklassiga professionella rullar är också mer benägna att vara fejkade, liksom rullmärken som är populära och igenkännliga. Du kan identifiera en falsk rulle på många sätt.

Några av de snabbaste och enklaste inkluderar att kontrollera om byggkvaliteten är korrekt, avgöra om priset verkar för bra för att vara sant, se till att du använder en legitim eller på annat sätt pålitlig säljare när du köper, och naturligtvis korsreferens serienumret med andra fiskerullar i samma produktsortiment.