Har du någonsin undrat varför hockeybollar har gropar? Här är varför!

När du ser någon spela landhockey kanske du undrar varför det finns gropar på bollen ungefär som strukturen på golfbollar. I åratal har gropar varit normen på planen, och du kanske blir förvånad över att lära dig den stora effekt de har på en landhockeyboll.

Landhockeybollar har fördjupningar som hjälper bollen att resa vidare. Luften som fastnar i fördjupningarna driver bollen längre och snabbare samtidigt som luftmotståndet minskar. Detta hjälper bollen att gå över 100 mph när den träffas på rätt sätt.

Även om det finns många obesvarade frågor om sport, kan du få svar på en idag. Det finns logiska skäl bakom varför det finns gropar på hockeybollar, så låt oss dyka in.

Syftet med Hockey Ball Dimples

När du använder en fördjupad boll kan du undra vad som egentligen är skillnaden mellan fördjupade bollar och släta bollar. Vissa människor kanske tror att det inte är någon skillnad alls förutom att känna i handen. Men fördjupningarna är faktiskt ganska användbara.

När en jämn boll färdas i luften trycker luften mot bollen och orsakar motstånd. Detta saktar ner.

En boll med gropar ger dock luften små fickor att komma in precis på bollens yta. Så istället för att trycka mot bollen som motstånd, rör sig lite luft med bollen, instoppad i dess gropar.

Luften som skulle sätta motstånd och friktion på din boll är nu i kontakt med luftfickorna i fördjupningarna. Detta resulterar i mindre friktion, vilket möjliggör högre hastigheter. Detta kallas turbulent flöde.

Turbulent flöde möjliggör mindre motstånd bakom bollen, vilket är anledningen till att den kan gå snabbare än de släta bollarna.

  Hur man bygger den bästa snögubbe

Dessutom rör sig fördjupade bollar smidigare över våta plan och ytor. Det är därför hockeyplaner hålls blöta. Vattnet hjälper till att minska friktionen mot den fördjupade hockeybollen, och det får bollen att studsa mindre, vilket minimerar eventuella skador på spelarna. Vattnet är också till hjälp för att minimera skador när spelarna faller på marken.

Om du vill lära dig mer om fördjupade hockeybollar och vilken effekt fördjupningarna har, klicka HÄR för att se en video som förklarar fysiken hos hockeybollar med gropar.

En hockeyboll utan gropar

Som nämnts tidigare går en smidig hockeyboll lite långsammare när man reser i luften. Friktionen som orsakas av att luften gnuggar mot bollens släta yta gör att den bromsas mer än en boll med gropar. Detta kallas laminärt flöde.

Detta motstånd och bråkdel på vad som helst, till exempel en landhockeyboll, är motstånd. Drag beskrivs vanligtvis som ett vakuum. Den drar tillbaka bollen vilket gör att den saktar ner. En fördjupad boll har inte så mycket motstånd eftersom luften omger bollen med hjälp av turbulens. Små fickor av luftturbulens i fördjupningarna omger bollen och rör sig med den lämnar mindre utrymme för drag.

Nedan är en tabell som jämför båda typerna av bollar:

Uppfunnet år Typ av flöde Drag När är det lämpligt? När är det olämpligt?
Slät boll Landhockey kan spåras tillbaka 4 000 år i Egypten. Även om typen av boll de använde är okänd, är det säkert att anta att de använde en version av den släta bollen. Den typ av landhockey vi är mer bekanta med kan spåras tillbaka till mitten av 1800-talet i England. Laminärt flöde Det finns en större mängd på grund av det utrymme som ställs till förfogande av typen av flöde De används vanligtvis på sandbaserat gräs eller för inomhusspel. De används också ibland för att öva Friktionen mot släta bollar och konstgräs gör den olämplig varför den fördjupade bollen gjordes.
Fördjupad boll Som nämnts tidigare skapade Kookaburra den fördjupade bollen för Hockey Australia 1982. Sedan dess har det gjorts förbättringar. Turbulent flöde Det är mindre motstånd på grund av flödet Fördjupade bollar är vanligtvis att föredra för spel på hög nivå och särskilt för utomhusspel på konstgräs. Fördjupade bollar är inte att föredra på släta ytor som sand eller inuti.

Hockeybollarnas fysik

Som nämnts tidigare är flödet av fördjupade bollar turbulent medan flödet av släta bollar är laminärt. Flödet är mycket viktigt för bollens flygning, och det kan göra stor skillnad i hur snabbt och långt bollen går.

  Hur man kommer in i en kanot (utan att vända den, ramla i och se dum ut)

Laminärt flöde

Laminärt flöde är flödet av den jämna bollen som har mer motstånd som gör att bollen inte går så långt. Det är ett mycket jämnare flöde än det turbulenta flödet. Eftersom det inte finns några gropar för luften att uppta, rör sig luften i en rak linje tills den rör sig längs bollens yta.

Bakom bollen finns sektionen som kallas wake och som är där draget är. Med laminärt flöde kommer vaken från bollens framsida snarare än baksidan eftersom luften inte fastnar på bollen som med den fördjupade bollen. Eftersom det finns mer utrymme för draget att uppta, saktar det ner bollen mer.

Turbulent flöde

Turbulent flöde är luftflödet över den fördjupade bollen som faktiskt inte har så mycket motstånd – vilket gör att den kan gå snabbare och längre. Luften rör sig på ett mycket turbulent sätt mot bollen på grund av gropar, därav namnet. Medan skikten rör sig parallellt med varandra med laminärt flöde, tenderar de att överlappa och röra sig kaotiskt med turbulent flöde.

Med turbulent flöde är det dock mycket mindre motstånd. Luften går längs bollens yta längre bak eftersom den tenderar att hålla sig till bollen lite bättre. Därför finns det mindre utrymme för drag för att dra tillbaka bollen.

Turbulent och laminärt flöde är verkligen mycket intressant, och det finns fortfarande mycket att lära sig om dem! Klick HÄR att dirigeras till en länk som ger dig mer information inklusive ett par diagram som hjälper dig att förklara skillnaden mellan de två.

Historien om fördjupade bollar

Kookaburra, en av de populäraste tillverkarna av hockeybollar, blev tillfrågad av Hockey Australia att göra en hockeyboll som var lämplig för vått konstgräs 1982. Fram till dess använde de en läderboll som skulle suga upp vattnet och svälla upp gör den oanvändbar.

  Vad du ska leta efter i en björnbehållare och hur du använder den

Eftersom Kookaburra har varit ett lojalt företag till hockeyvärlden ända sedan 1956 när deras bollar började användas vid OS, antog de naturligtvis denna utmaning. De lyckades ta sig an denna utmaning, och deras hockeyboll med gropar i plast som kallas Kookaburra Dimple Elite har använts i alla internationella turneringar sedan 1984.

Sedan dess har de haft andra prestationer och uppfinningar, inklusive Dimple Elite-gula bollen som var speciellt gjord för att användas i de olympiska spelen i London 2012.

Innan fördjupade bollar uppfanns blev hockeyn mer känd på 1800-talet i England. Hockey började finansieras i de flesta skolor i London som Eton och Harrow. Den första uppsättningen regler tros ha skapats 1852.

Det blev en vanlig aktivitet som så småningom tog sig ut ur London, och fler började lära sig om sporten. Även om det ibland spelades på is, handlade London mer om landhockey.

Därifrån fortsatte sporten att spridas och sporten blev en världsomspännande känd sport som ledde fram till skapandet av den fördjupade hockeybollen 1982.

Slutgiltiga tankar

Om du någon gång spelar hockey på konstgräs är det viktigt att använda en hockeyboll med gropar. Groparna tillåter mindre friktion på gräset och i luften. Ditt spel kommer att gå mycket smidigare, och din boll kan till och med gå över 100 mph i luften!