Har campingplatser badrum? (Svar och alternativ)

Om du är ny på camping, kanske du undrar vilka bekvämligheter du hittar hemma. Ofta är det första folk frågar sig själva hur jag får mitt behov eller hur tar jag en dusch.

Så har campingplatser duschar?

Om du inte väljer en rustik campingplats har de flesta campingplatser badrum. Däremot kan de likna ett badrum i ordets mest grundläggande bemärkelse. Vissa innehåller bara en toalett som består av en plastsits över ett hål i marken. Andra kan erbjuda handfat, dusch och toalett.

Trots det är campingbadrummen ofta inte de renaste eller mest lättillgängliga. Därför kan det vara en idé att överväga några andra alternativ om du kommer på att du tältar utan faciliteter eller med faciliteter som lämnar övrigt att önska.

Camping badrum i allmänhet

Det finns några olika typer av campingbadrum. I allmänhet delas de in i två kategorier, primitiva eller standard.

Primitiva campingbadrum har inte rinnande vatten. Så det finns inga handfat eller duschar. De har toaletter, men de anses vara ett annex snarare än ett traditionellt badrum.

Primitiva uthus har en groptoalett, ett säte av plast fat över ett hål i marken. Primitiva campingbadrum är de mest rustika, och om du vill duscha eller till och med tvätta händerna måste du ta med egna.

Standardbadrum är mycket vanligare och finns på de flesta campingplatser. Dessa anläggningar kan också bära termen ”komfortstationer”. De flesta är utrustade med minst toalett och handfat. Större campingplatser har duschar och kan till och med ha tvättmaskin och torktumlare.

Expansiva campingplatser har några komfortstationer, medan mindre campingplatser kanske bara har en. Vanligtvis liknar dessa faciliteter alla andra offentliga badrum, med flera skåp och handfat i ett rum. Rinnande vatten är vanligt, men el är inte standard. De kan använda loftfönster för naturligt ljus istället för lysrör.

Lyxigare komfortstationer kan ha eget badrum, vilket innebär att det bara finns en toalett per rum. Dessa privata komfortstationer kan även ha ett omklädningsrum och eventuellt även en dusch.

Men komfortstationer i publik stil kan också ha duschar. Liksom de otaliga badrumsbåsen under ett tak, kommer det att finnas många duschkabiner i samma utrymme.

Om du vill veta mer om komfortstationer, se till att läsa den här artikeln: Vad är en komfortstation på en camping? (video och bilder)

Oavsett vilken typ av badrum och dess komponenter finns det för- och nackdelar med var och en.

  Hålla sig varm i ett tält (välja ett varmt tält, uppvärmning, isolering)

Badrumsproblem på campingen

Ett av de mest anmärkningsvärda problemen med campingbadrummet är linjer. Oavsett om det gäller toaletten eller duschen kan linjer bildas på grund av det begränsade antalet faciliteter jämfört med ett stort antal husbilar.

En annan fråga är städningen av badrummet. Primitiva badrum och privata rum tenderar att vara mörka, lite snurriga och inte väl underhållna. Camping komfortstationer underhålls vanligtvis oftare och är därför generellt renare.

Men om du campar vid en populär tidpunkt, förvänta dig att badrummet kommer att användas av många människor. På grund av detta kanske det inte är den renaste platsen och det kan finnas några igensatta toaletter eller handfat.

Slutligen, förnödenheter är ofta hit and miss i komfortstationer. Man ska inte räkna med att det alltid finns toalettpapper eller hushållspapper, det gäller även tvål. Primitiva badrum har inte rinnande vatten så det kommer inte att finnas tvål, men om du har tur kan det finnas handsprit.

Hur man överlever camping badrum

Det första förslaget är att noggrant planera dina resor till badrummet. Detta kanske inte alltid är möjligt, men du bör försöka välja de mest lämpliga tiderna för att besöka komfortstationer. Detta gäller särskilt när det gäller att duscha.

Långa köer kan bildas från folk som väntar på duscharna på campingplatser, särskilt eftersom det inte finns någon tidsbegränsning. Man skulle hoppas att de flesta skulle vara artiga och hålla sina duschar korta och enkla, men så är det inte alltid.

Linjer bildas vanligtvis vid högtrafik, eller i början och slutet av varje dag. Om möjligt, försök att gå tidigt på morgonen, sen morgon eller tidig kväll. Förhoppningsvis blir det mindre hektiskt på komfortstationen och du kan fortfarande börja eller avsluta dagen fräsch och ren!

Kolla sedan in båset innan du sätter dig ner eller klär av dig för duschen. Se till att toaletten inte är igensatt, att toalettpapper finns och att duschen fungerar. Det skulle vara synd att ta reda på dessa saker när det är för sent!

Ett annat bra tips är att alltid vara förberedd. Räkna inte med att handfat eller duschar innehåller tvål. Dessutom får inget hushållspapper eller toalettpapper förekomma. Det kan vara till stor hjälp att ta med sig förnödenheterna när du går på toaletten. Detta inkluderar toalettpapper, en handduk eller pappershanddukar och handdesinfektionsmedel.

Naturligtvis tillhandahåller komfortstationer inte toalettartiklar som hotell gör. Du campar trots allt. Du vill ta med dig alla dina duschprylar. Tänk på tofflor eller duschskor. Många campare använder duscharna varje dag och du vill inte stå barfota på golvet i komfortstationen.

  Hur väljer du rätt campingplats för Van Camping?

Det sista tipset är att alltid låsa dörren. Vare sig det är ett badrum med flera stall eller ett rustikt privat badrum, var noga med att säkra spärren bakom dig. Om låset saknas eller är trasigt, be en vän att hålla vakt.

Vad händer om det inte finns några badrum?

Kanske campar du utanför nätet utan tillgång till ett badrum, eller kanske är det det sällsynta fallet att din campingplats inte fungerar… det finns några alternativ du kan prova.

Om du campar primitivt och befinner dig utan badrum, kan du alltid använda den beprövade metoden att gräva ett hål. Detta är känt som att gräva ett katthål. Hitta en plats som ligger långt bort från din campingplats och en vattenkälla. Soliga områden med lös smuts är bäst för snabbare nedbrytning.

Gräv sedan ett hål och gör dina affärer. Beroende på området kan du behöva slänga ditt toalettpapper och sopor. Då kommer förslutningsbara hygienpåsar väl till pass. Om du inte behöver utföra, se till att använda biologiskt nedbrytbart och miljövänligt toalettpapper.

Ett alternativ till att gräva ett hål är bärbara toaletter. Vanligtvis är en bärbar toalett bara en skål som du kan sitta på. De kan innehålla kemikalier för att neutralisera avfall eller använda påsar. Du måste slänga ditt skräp i toaletten efter din resa eller när den är full.

Vissa bärbara toaletter har en popup-design. Dessa rymmer i allmänhet bara några liter avfall. De har kemikalier för att neutralisera lukt om du planerar att tömma toaletten ofta, eller så kan du använda avfallspåsar.

Andra modeller inkluderar spolsystem och har två olika kammare. De har vanligtvis en sittplats och kan rymma liter skräp istället för liter. När du drar i handtaget rinner avfallet från den övre kammaren till den nedre kammaren där det förvaras tills du tömmer det.

Här är ett exempel på en spolbar bärbar toalett, Camcos portabla resetoalett.

Även om det inte är glamoröst, kommer campingtoaletter säkert att göra susen. Du kan använda dem med ett hopfällbart insynstält eller bakom ett träd.

Lägerduschar är ett annat användbart verktyg om det inte finns någon komfortstation. En campingdusch är en hängpåse eller pumpreservoar som kan användas precis som en toalett med eller utan en pop-up sekretesslåda.

  11 bästa campingplatser i Yellowstone National Park

De flesta campingduschar kan hängas från ett träd. De använder sedan gravitationen för att ge dig en svag ström av vatten i 2-3 minuter. Dessa duschar har inget tryck eller kapacitet att värma vattnet. Så kanske lämna väskan i solen en stund om du hoppas på en varm dusch.

Dyra campingduschar kan ha en pumpad reservoar som kan trycksättas för att ge dig en vattenstråle. Dessutom har vissa kapacitet att värma sitt eget vatten. Ändå får du bara cirka tre minuters användning av dessa duschar.

Se här för ett exempel på en campingdusch, den Risepro bärbar campingdusch.

Vi har en bra artikel om bärbara duschar här.

Om en lägerdusch inte är tillgänglig, här är några smutsiga tips. De inkluderar att använda en tvättlapp eller svamp, torrschampo, babyservetter och handdesinfektionsmedel.

Att ta ett svampbad med en hink vatten eller till och med en vattenflaska hjälper dig att bli ren om du inte har tillgång till en dusch. Om vatten inte är tillgängligt kan du behöva använda babyservetter. Dessutom är många ”kroppsservetter” nu kommersiellt tillgängliga bara för detta uttryckliga syfte.

Torrschampo eller schampolock kan hjälpa till att åtgärda din smutsiga hårsituation.

Slutligen, se till att du alltid har handsprit med dig. Handdesinfektionsmedel kan vara avgörande oavsett om du campar rustikt eller har tillgång till en komfortstation. Därför är det en bra idé att alltid ha en reseflaska med sig.

Vart ska man gå när man måste åka

Förhoppningsvis har din campingplats åtminstone en insyn. Om du använder rätt produkter kan du förmodligen gå utan dusch i några dagar. Om du vet att du kommer att campa utanför nätet, se till att du tar med dig det väsentliga, som biologiskt nedbrytbart toalettpapper och kanske till och med en campingdusch eller toalett.

Även om din campingplats har en komfortstation, var förnuftig med de gånger du använder den och hur du använder den. Se till att ta med alla nödvändiga saker, kontrollera lagret innan du sätter dig ner eller klär av dig och lås alltid dörren.

Fler artiklar du kommer att älska.

Hur du förhindrar att ditt hår blir fett när du campar (tips och tricks)

Tillåter campingplatser golfbilar?

Hur stoppar man röken från en lägereld? (Instruktioner, tips och tricks)