Har alla toalettstolar samma form och storlek? (Toalettstolstyper)

Det kommer en tid när du måste byta ut din toalettstol helt, antingen för att den är trasig eller på grund av slitage. Och för att slippa köpa fel produkt behöver du veta storleken på din toalettstol. Men finns det olika storlekar på toalettstolar, eller finns det en universell standard som passar varje toalett?

Den här artikeln kommer att syfta till att svara på den frågan, men jag ska gå den extra milen och gräva lite djupare. Förutom storlekar kommer jag också att täcka de olika materialen och formerna på sitsen du behöver byta ut, samt korrekta sätt att mäta toaletter för att hitta det perfekta alternativet.

Olika former av toalettsitsar

Du kommer att bli förlåten om du antar att det bara finns en form av toalettsitsar, eller snarare bara en form av toaletter i allmänhet. Varje land har trots allt sina egna standarder när det kommer till toaletter. Men om du är mycket uppmärksam på badrummen runt omkring dig (hemma hos din vän eller din släkting, i köpcentret, på din arbetsplats, på sjukhuset etc.), kommer du att se hur mycket variation det finns att sitta former. Så låt oss täcka några av de vanligaste.

Ovala säten

Ovala eller långsträckta säten är i stort sett standarden i varje amerikanskt hem. Du kommer att känna igen dem var som helst med deras långsträckta, spetsiga ’näsa’, vilket är cirka 18 tum bort från toalettskålens monteringshål. Tillverkarna valde specifikt denna form på grund av dess sanitära fördelar och relativt enkla underhåll.

Runda säten

Runda säten är lika vanliga som ovala, vilket betyder att du sannolikt kommer att hitta en ersättare otroligt enkelt. Den enda verkliga skillnaden mellan dessa två vanliga typer är formen och storleken. Ett typiskt runt säte mäter cirka 16 tum mellan monteringshålet och spetsen. Det är precis tillräckligt med utrymme för att du ska kunna avlasta dig själv utan att känna dig trång eller trång.

Fyrkantiga säten

Till skillnad från de två föregående är fyrkantiga säten vanligare i Europa, särskilt i Storbritannien. Du kan vanligtvis hitta dessa platser i stora köpcentra och andra offentliga områden, men de har blivit allt mer populära i vanliga brittiska hem under de senaste decennierna. Deras mest unika egenskap är den titulära fyrkantiga formen, som tillåter mycket utrymme mellan benen, men kanske inte lämnar mycket utrymme för könsorganen medan du sitter.

Se även  Kommer batteriet ur en rökdetektor att stoppa pipandet?

D-formade säten

En typisk D-formad sits kombinerar det bästa av de tre formerna som nämns ovan. Den har en rundad spets, precis som de ovala och runda sätena, men det mesta av kanten är fyrkantig, vilket ger dig mer stabilitet när du sitter. På samma sätt som fyrkantiga säten är detta alternativ ganska vanligt i Europa.

Öppna platser

Denna sitstyp har en liten öppning framtill, vilket gör att den liknar en U-form. Dessa säten är det lagliga standardkravet på offentliga toaletter i USA. De ger inte bara mer utrymme för att torka utan att du rör vid skålen eller sätet, utan de skyddar också toaletten från eventuellt urin som droppar när män kissar.

Original vs dedikerade säten

När du googlade måste du ha stött på villkoren ’original’ och ’tillägnad’ och läs otaliga artiklar som beskriver vad de är och hur de är olika. Låt mig sammanfatta dessa på snabbast möjliga sätt: en originalsits är en sits designad av toalettskålstillverkaren, som t.ex. Kohler. Sitsen är med andra ord skräddarsydd för skålen ända ner till minsta mått. En dedikerad stol, å andra sidan, är gjord av tredjepartstillverkare och du kan passa den på olika skålar.

Om möjligt, försök alltid att få originalsätet. Men om skålen du använder kommer från en tillverkare som inte längre finns, se till att köpa den dedikerade stolen av högsta kvalitet du kan hitta.

Material för toalettsitsen

Förutom olika former finns toalettstolar i olika material. Följande är en kort översikt över de populära materialen och vilka fördelar de har.

Trästolar

Att få en träsits skulle få ditt badrum att sticka ut. Med en snygg, polerad finish är denna typ av säte inte bara fantastisk utan också ganska bekväm. De flesta väljer antingen bambu eller mediumdensitetsfiberskivor, men oavsett alternativ kommer du att vara nöjd med resultatet.

Se även  5 alternativ för en trappkjolbräda

Det finns dock en nackdel med att använda trästolar. Fukt kan förvränga träet på onaturliga sätt, så det kan antingen ruttna på insidan eller gå sönder och gå sönder. Dessutom kan vissa sätesrengörare skada ytan.

Plast säten

Det absolut vanligaste alternativet, plastsäten är billiga, lätta att byta ut och ganska lätta att rengöra. Tyvärr är de inte perfekta. Konstant exponering för kallt väder kan göra att dessa säten snäpper i två delar. Å andra sidan kan extremt solljus få dess färger att blekna.

Polyresin säten

Polyresin säten är lättare än de flesta trä eller plast säten, men de är det absolut roligaste alternativet på marknaden. Du kan bokstavligen välja vilken design som helst för sitsen. Den kan till exempel ha ett genomskinligt lock med fiskar som simmar eller båtar som flyter på vågorna. Den enda verkliga nackdelen med en polyresin sits är att den tenderar att vara dyr jämfört med andra varianter.

Är alla toalettstolar lika stora?

Hittills har jag inte nämnt några särskilda storlekar på toalettstolar. Artikeln har mest fokuserat på former och material, och den har till och med täckt vad dedikerade toalettsitsar är. Så, hur kommer det sig att det inte finns några råa siffror ännu, eller ett tydligt svar? Finns det en standardstorlek för toalettstolar eller inte?

Tja, det enkla och självklara svaret skulle vara nej. Jag ville dock illustrera VARFÖR just det är så. Som du kan se kommer bara formerna på sätena att berätta för dig att det inte finns någon enstaka sits där ute. Men även om vi bara skulle ta en typ, t.ex. ovala säten, skulle vi ändå inte ha en enda universell storlek.

Av den anledningen är det mycket viktigt att du vet hur du mäter din toalettstol för att få den sits du behöver. På så sätt kan du undvika att slösa pengar på produkter som påstår sig vara ”en en storlek som passar alla för alla hem.”

Se även  Provisorisk badplugg: Vad kan du använda för att täppa till ett badkarsavlopp?

Hur man mäter din toalettsits

Den första delen du behöver mäta är avståndet mellan de två fäst- eller monteringshålen. Av alla element du kommer att mäta är detta det enda som har en viss ”universell” storlek. Den storleken bör vara cirka 155 mm eller 6,1 tum.

Därefter måste du mäta bredden på din skål. Ta ditt måttband och placera det mellan de punkter där din skål är som bredast.

Slutligen måste du ta reda på djupet på din skål. För att göra det, placera ena änden av måttbandet på toppen av skålen. Den andra änden ska gå exakt mellan de två monteringshålen.

När du väl har dessa mått i åtanke kan du hitta den bästa toalettsitsen som passar dina behov.

Några andra alternativ för toalettstolar

  • Om du råkar ha något funktionshinder eller har en äldre familjemedlem, överväg att skaffa en förhöjd toalettsits. De är också ett utmärkt alternativ för extremt långa personer som har svårt att sitta ner.
  • Uppvärmda toalettstolar har också blivit extremt populära, särskilt i områden med mycket kallt väder. Om du har lite pengar över, skaffa dig en av dessa platser. På så sätt kan du minska risken att bli förkyld genom att sitta på iskall plast.
  • Ibland kan du eller dina nära och kära slå ner sätet och orsaka mycket oväsen. För att förhindra detta, skaffa en mjukstängande sits och spara dig lite besvär i framtiden.

Slutsats

Det finns som sagt ingen universell storlek när det kommer till toalettstolar. Med så många olika former och material där ute är det omöjligt att få en produkt som kan fungera med varje skål.

Förhoppningsvis kommer den här artikeln att hjälpa dig att ta reda på den exakta storleken på din stol så att du enkelt kan byta ut den i framtiden, om behovet uppstår.

Du kanske också vill läsa: Hur man fixar en toalettsits som fortsätter att falla

Lämna en kommentar