Har alla tält golv? Du kanske blir förvånad!

Oavsett hur länge du har campat kan det vara en knepig process att köpa ett nytt tält. De ser alla likadana ut och det verkar inte som att det är så stor skillnad mellan modellerna, men varje tält är bara lite olika. Även erfarna campare och backpackers har svårt att sålla bland tekniska fläckar och upptäcka den subtila skillnaden mellan design. Om du hittade det här inlägget ställer du dig förmodligen en enkel fråga. Har alla tält golv?

De flesta moderna tält har ett vattentätt ”badkarsgolv” som löper några centimeter nedför tältväggen. Badkarsgolv håller pölar borta från tältet och hjälper till att hålla insekter/djur borta från sovplatsen. Det finns också golvlösa tält och golvlösa tält i tarpstil, men dessa används mestadels av det ultralätta backpacking-samhället för att spara vikt. Du kommer fortfarande att behöva använda en presenning eller markduk med ett golvlöst tält för att hålla ditt sovsystem och utrustning från marken, men du kommer fortfarande att ta bort några kilo vikt.

Låt oss förtydliga uttalandet ovan. De flesta tält har badkarsgolv, men det finns några undantag. Golvlösa tält är mycket populära i ultralätta och jaktsamhällen. Så om ett tält marknadsförs som ultralätt eller ett jakttält kan du kanske kolla om det har golv.

Även om det säkert finns plats för golvlösa modeller, borde de flesta köpa ett tält med ett traditionellt badkarsgolv. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara några sätt att skydda ditt tältgolv samtidigt som du håller insidan av ditt tält torr, och kort förklara varför vissa människor väljer golvlösa modeller.

Varför har de flesta tält golv?

Som jag nämnde ovan har de allra flesta tält någon form av golv eller tältunderlag. Det finns fem huvudsakliga skäl till varför du skulle vilja ha ett tältgolv. Golvet skyddar din utrustning från vatten, håller insekter/djur ute och gör det lättare att slå läger.

  • Golv håller vatten borta från tältet: Tältgolv håller utevatten utanför tältet. Tältgolv är gjorda av ett tjockt vattentätt tyg som löper flera centimeter längs tältväggen. Detta förhindrar att vatten kommer ut ur tältet, skyddar din utrustning från lera och förhindrar att rinnande regnvatten rinner genom tältets sidor. Tänk på att ett vattentätt golv inte dränerar. Så om du tar med dig blöt utrustning i tältet har vattnet ingenstans att ta vägen. Så håll våta redskap ute i tälthallen istället för att spåra in den i tältet.
  • Ökar isoleringen: Tältgolv ger inte mycket isolering till ditt tält, men de ger ett extra lager mellan din kropp och den kalla marken. Det är subtilt, men det är som att jämföra skillnaden mellan att luta sig mot ett kallt föremål i en skjorta eller att göra detsamma utan skjorta. Att lägga till ett tältfotavtryck (aka markduk) eller presenning hjälper också till med isolering (och skyddar golvet), men se till att det är några centimeter smalare än tältets ytterväggar. Tältfotspår är rimligt prissatta så de är definitivt värda att titta på. Se till att det är något mindre än tältgolvet så att vatten inte fastnar och byggs upp runt kanterna på ditt tält.
  • Skyddar din utrustning: Det finns inget enkelt sätt att ligga före vädret. En solig prognos kan förvandlas till regn på ett ögonblick. Ett tältgolv hjälper till att hålla ditt sovsystem och resten av din utrustning torr och borta från leran.
  • Lättare att slå läger: Du kan lösa vattenproblem med ett golvlöst tält eller tarptält, men du måste planera din camping och förutsäga flödet av rinnande vatten. Du bör slå läger på plan mark, bort från kullar som kan leda vatten till lägret. Detta är inget problem med ett vanligt badtältsgolv. Slå bara upp ett läger där du hittar en platt öppen plats utan mycket skräp att rensa.
  • Håller ute djur, ormar och insekter: Det här är en stor för mig. Jag är en vuxen man som är rädd för läskiga djur, ormar, och jag gillar inte gnagare särskilt mycket heller. Ett golv håller undan de små sakerna som myror, spindlar, fästingar, myggor, loppor, etc. och hjälper till att avskräcka ormar. Om det finns mat i ditt tält finns det inget sätt att hålla gnagare ute, men större djur som tvättbjörnar/possums/skunkar kommer att ha mycket svårare att komma in.
  Typer av liggunderlagsventiler förklaras

Skydda ditt tältgolv

Tältfotavtryck för att skydda tältgolvet

Det finns inte en stor marknad för golvlösa tält, så det är säkert att anta att alla tält du köper kommer att ha ett golv. Ett tältgolv är den överlägset mest sannolika delen av ditt tält att skadas. De använder tjockt tyg, men man går på det hela tiden och man vet aldrig när en pinne, sten, tallbarr etc. sticker hål i golvet.

Så hur skyddar du ditt tältgolv från skador? Det finns två primära metoder: Använd ett tältfotavtryck (aka groundsheet) eller presenning under ditt tält och se till att marken är fri från skräp. Att röja pinnar, stenar etc. löser de flesta problem, men det slutar alltid med att man missar något.

Det är därför det alltid är en bra idé att lägga några kronor på ett tältfotspår eller presenning. Tält kan vara löjligt dyra! Är det värt att skada din dyraste campingutrustning för att spara några kronor på ett tältfotspår? Du kanske vill kolla in mitt andra inlägg som förklarar varför du bör använda ett tältfotavtryck för mer information.

Ett tältfotspår är ett enkelt koncept. Det är en bit lättviktsduk som går under ditt tält för att skydda golvet från punkteringar och hålla lera/vatten borta från tältet. Fotspår gör städningen så mycket lättare eftersom du inte behöver slå upp tältet för att rengöra det. Lägg bara ner det vattentäta fotavtrycket och spraya bort det.

Det finns massor av billiga tältfotspår på Amazon och i huvudsak är de alla lika. Var noga med att köpa ett fotavtryck som är några centimeter mindre än tältets yttre kanter så att vatten inte samlas runt kanten. Du kan också använda en presenning som tältfotspår om du har svårt att hitta en som passar ditt tält. Klipp den till rätt storlek och installera genomföringar i hörnet med öglor som löper till dina tältpinnar.

Varför skulle någon vilja ha ett tält utan golv?

tält utan golv

Det finns några huvudorsaker till varför folk väljer att gå utan tältgolv. De försöker spara vikt, hålla skador på sitt tält till ett minimum, eller så backpackar de genom snö/lera och vill inte ta in det i tältet. Golvlösa tält är mycket populära i ultralätta och jaktsamhällen.

  Vad ska jag packa för en 3-dagars ryggsäckstur?

Golvlösa tält minskar vikten avsevärt och de flesta av deras problem kan minimeras med intelligent platsval. Att välja plan öppen mark utan tecken på pölar eller rinnande vatten löser 99 % av problemet. Med en ultralätt insektsskyddsbivy kan du ta itu med problemet med insekter, ormar och djur.

Ett tältgolv, dragkedja och stolpar är de främsta svaga punkterna i de flesta mönster. Med ett golvlöst tält behöver du inte oroa dig för att skada golvet och de är dyra så de har vanligtvis kraftiga dragkedjor. Så aluminiumstolparna är det enda som kan skadas och de är lätta nog att byta/reparera.

Jag bytte äntligen till ett golvlöst tält efter att ha tagit med min hund på ryggsäcksturer. Hon fortsatte att slita genom tältgolvet med klorna. Jag försökte klippa hennes naglar och sätta presenningar i tältet, men hon fortsatte att riva upp golvet. Det tog ett tag men jag köpte äntligen ett stort täcke att gå på golvet och tränade henne att slappna av så att hon inte skulle gå runt hela natten och jag kunde använda mitt vanliga tält igen.

En annan stor fördel är att du inte behöver oroa dig för att spår i lera/snö och att insidan av ditt golv ska bli blött. Du sätter upp andra sidan av ditt tält utan golv som torrt område och lägger en liten presenning under din sovsäck och dörrsidan lämnas öppen som en våtplats. Du kan spåra lera, vatten och snö in i tältet och ta med våt utrustning inuti utan att behöva oroa dig för att blötlägga det vattentäta golvet. Allt stannar på marken så att vattnet kan rinna av någonstans.

Hur vet jag om mitt tält har ett golv?

De allra flesta tält har ett golv, så det är säkert att anta att alla tält du köper kommer att ha ett. Vissa ultralätta modeller gör bort golvet för att spara vikt, så se upp för tält som marknadsförs för det ultralätta samhället.

De flesta tält har ett så kallat ”badkarsgolv”. Titta på bakväggen på bilden ovan och lägg märke till hur det vattentäta golvet löper cirka 10 tum längs sidoväggen. Den är nästan formad som en kort poolliner ovan jord.

Tanken bakom badkarsgolv är enkel nog. Badkarsgolv är gjorda av tjockt vattentätt material som böjer sig upp på sidorna som ett badkar. Det vattentäta materialet ser till att vatten inte tränger in genom golvet och de höga sidorna hindrar ansamling och rinnande vatten från att tränga in i tältväggarna.

Högre sidor av badgolvet hjälper till med vattentätning, men de ökar också tältets totala dragvikt. De flesta backpacking tält har vattentäta golv som sträcker sig bara några centimeter ner på sidoväggen för att spara vikt. Traditionella campingtält kan ha ett vattentätt lager som löper cirka 10 tum nedför sidoväggen eftersom de fokuserar på komfort snarare än viktminskning.

Behöver jag ett badkarstältgolv?

Du behöver tekniskt sett inte ett pooltältgolv, men det kommer att minska mängden vatten som läcker in i ditt tält. Vatten läcker inte genom golvet, så det spelar ingen roll var du sätter upp tältet. Gräs behöver inte vara helt torrt och du behöver inte oroa dig för att lera och vatten rinner av.

  Blir du uttorkad av att äta snö?

Detta sparar mycket arbete med att hitta en plats för ditt tält. Du kan slå upp tältet var som helst där du kan hitta platt öppen mark. Se bara till att rensa upp pinnar och stenar så att du inte får ett punkterat golv. Även om du sticker hål på golvet, slå bara en bit av seg tejp och du är redo att gå.

Tältgolv kan vara tunga

Tältgolv kan lägga en hel del tyngd på tältet, varför många letar efter tält utan golv. Golvet är vanligtvis tyngre än sidoväggen, dörren, taket och flygduken tillsammans. De flesta ultralätta tält ligger i intervallet 1-2 lb, så de måste hitta ett sätt att spara vikt utan att offra komfort. Det innebär vanligtvis att få ut golvet och använda en lätt presenning som täcker en del av golvet för att ta tag i deras sovutrustning och få den från golvet.

Tältgolv måste tåla övergrepp mer än sidoväggarna. Du går hela tiden på golvet och det är pinnar, stenar, barr etc som kan komma upp och tränga igenom golvet. Så den måste vara gjord av ett tjockare material än väggarna. Det är bra för att hålla vatten ute och förhindra skador, men det tjocka materialet lägger mycket vikt till tältet.

Golvet står för cirka 2/3 av vikten av ditt tälts tyg. Utan ett tältgolv kan du enkelt minska din spårvikt till mindre än 2 pund, och det mesta av den vikten kommer från tältstängerna. Du kan minska vikten ytterligare med en vandringsstav eller ett tält i presenningstil.

Det kan tyckas konstigt, men dyra tältmodeller brukar använda tunnare/svagare material i tältgolvet för att spara vikt. På dyra modeller går man från tjockare tyg på 75 denier till lättare tyg på 65/70 denier. Det finns en liten minskning av golvets hållbarhet, men en signifikant minskning av vikten. De kan minska 1 pund av den totala spårvikten med en knappt märkbar förändring i hållbarhet.

Vatten kan inte rinna genom tältgolvet

Fundera på detta ett ögonblick. Vattentäta golv är designade för att förhindra att vatten kommer in i tältet, men vad händer med allt vatten du tar in? Allt vatten som förs in i ditt tält med blöta skor, ryggsäckar, kläder etc. samlas helt enkelt och fastnar på golvet i ditt tält.

Förvara därför alltid din blöta utrustning utanför tältet under vestibulen. Det är täckt så att du inte behöver oroa dig för regn och det finns inget golv så det finns en plats för vattnet att rinna av. Att ta med våt utrustning i ditt tält är ett recept på ett annat stort problem.

Att ta med våt utrustning i ditt tält kommer att orsaka allvarliga kondensproblem. Vattnet börjar dunsta ut i luften och du får kondens på dina tältväggar och på all din utrustning. Ventilation hjälper något mot kondens, men det kommer inte att övervinna en blöt ryggsäck och fuktiga skor/kläder. Du driver ut vattenånga när du andas, så det finns inget sätt att helt eliminera kondens, men att hålla våta saker ute hjälper verkligen.