Har alla rökdetektorer batterier?

Säkerhet är en prioritet i alla hushåll, och en fungerande rökdetektor kan hjälpa dig att hålla dig säker. Det är viktigt att se till att din rökdetektor alltid fungerar, vilket innebär att du kan behöva byta batterier då och då. Men har alla rökdetektorer batterier eller finns det andra alternativ?

Alla rökdetektorer har batterier. Ändå är vissa rökdetektorer utformade för att kopplas in i byggnaden och använda strömförsörjningen. Sådana rökdetektorer har fortfarande batterier som reservkraftkälla vid elavbrott.

I den här artikeln kommer jag att diskutera de olika typerna av rökdetektorer och batterierna som används för att hålla dem i funktion. Jag kommer också att ge rekommendationer för varje typ av rökdetektor som du kan överväga. Fortsätt läsa för att lära dig vilken typ av rökdetektor som är bäst för dig och ditt hem.

Alla rökdetektorer innehåller någon typ av batterier

Alla rökdetektorer har batterier, men alla använder inte batterier som strömkälla. Det finns tre typer av rökdetektorer:

 • Hardwired
 • Batteridriven
 • 10 år förseglat batteri

Dessa enheter drivs på olika sätt, och om du inte måste ha ett 10-årigt förseglat batteri där du bor, beror det alternativ du väljer på vilket alternativ du föredrar som är det mest lämpliga.

Trådbundna rökdetektorer

Trådbundna rökdetektorer är ofta det föredragna alternativet eftersom de är säkra, effektiva och lätta att underhålla. Dessa rökdetektorer är anslutna direkt till husets elförsörjning. Batterier behövs alltså inte för att hålla dem igång. Ändå innehåller dessa enheter reservbatterier som kommer att hålla dem igång i händelse av ett strömavbrott.

På grund av antalet husbränder före 1992 har trådbundna rökdetektorer sedan dess blivit den nya standarden i moderna hem.

Se även  Blender vs Mixer (skillnader och 9 vanliga användningsområden)

En stor fördel med trådbundna rökdetektorer är att de kan kopplas samman med andra larm i hela huset.

Om denna typ av rökdetektor verkar bäst för ditt hem rekommenderar jag den Kidde Hardwired rökdetektor (Amazon). Kidde är Nordamerikas mest installerade brandsäkerhetsvarumärke och erbjuder UL-certifierade rökdetektorer med en 10-års begränsad garanti. Denna fasta rökdetektor använder en 120V strömkälla och inkluderar ett 9V reservbatteri. Den har också en frontladdad lucka för enkelt batteribyte om behov skulle uppstå.

Tänk på att en professionell elektriker måste installera trådbundna rökdetektorer eftersom enheten behöver en anslutning till husets strömförsörjning. Om det installeras fel kan det riskera skador på bostaden.

Batteridrivna rökdetektorer

9V har varit det bästa batteriet i brandvarnare i många år. Många äldre modeller av batteridrivna rökdetektorer har använt denna typ av batteri, eftersom de kan gå i många år utan att bytas ut. Faktum är att många fasta rökdetektorer innehåller ett 9V som reservbatteri av just denna anledning.

Ändå, under de senaste åren, har AA-batterier ökat i användning eftersom de har ungefär tre gånger så mycket energi som en 9V. Dessa batterier är lätta att byta ut vid behov och bör bytas ut var sjätte månad. Som en bra påminnelse rekommenderas att byta din rökdetektors batterier varje gång du byter klocka för sommartid.

Som en pålitlig men ändå billig batteridriven rökdetektor rekommenderar jag First Alert Family Gard Basics Batteridriven rökdetektor. Från ett annat mycket pålitligt säkerhetsmärke fungerar den här detektorn på ett 9V-batteri (ingår) och avger ett 85-decibels horn när den känner av rök. Den har också en låg batterisignal för att informera dig när batteriet behöver bytas ut och en bekvämt placerad testknapp för enkel testning.

Se även  Standard mikrovågseffekt (det bästa watttalet för ditt hem)

Du kanske också gillar att läsa: Kommer batteriet ur en rökdetektor att stoppa pipandet?

Den 10-åriga förseglade rökdetektorn med batteri

Medan de flesta batteridrivna rökdetektorer tillåter manuellt batteribyte, är vissa enheter utrustade med en 10-års sluten batteriröklarm. Dessa innehåller vanligtvis ett litiumbatteri, som har en högre elektrisk laddning än ditt genomsnittliga alkaliska batteri. Särskilt kommer dessa med en högre prislapp.

Den 10-åriga förseglade batterirökdetektorn eliminerar behovet av konstant batteribyte. Medan batterierna dör inom några månader i andra batteridrivna rökdetektorer, räcker det 10-åriga förseglade batteriet i upp till ett decennium. Detta eliminerar inte bara behovet av att byta batterier i din rökdetektor varje år, utan det hindrar dig också från att höra ett pip med låg batterinivå var sjätte månad.

Dessa speciella rökdetektorer har blivit ett krav för hemmet på vissa platser, som Chicago, Iowa och New Jersey. På platser där en 10-års sluten batterirökdetektor inte krävs, bör de fortfarande finnas tillgängliga i din lokala hemförbättringsbutik, om du föredrar detta alternativ.

Om detta är den typ av rökdetektor som du föredrar eller ditt tillstånd kräver rekommenderar jag Första varningen joniseringsröklarm. Den uppfyller den senaste lagstiftningen för 10-års slutna batterirökdetektorer och har ett monteringsfäste för enkel installation. Den innehåller ett 3V litiumbatteri för att ge oavbruten övervakning även under ett strömavbrott och en varning för uttjänt livslängd för att informera när det är dags att byta ut enheten.

Var och var ska man inte installera en rökdetektor

Oavsett vilken typ av rökdetektor du väljer bör enheten installeras på en central plats i ett mindre hem. Det rekommenderas starkt att installera flera enheter i större hem. Dessa platser kan inkludera:

 • Kök
 • Sovrum
 • Hall
 • Källare
Se även  Hur smakar Creme Brulee? Den klassiska parisiska rätten

Obs: Placera alltid rökdetektorer i taket för noggrann detektering.

Tänk på att rökdetektorer bör inte installeras nära följande platser:

 • Luftintag
 • Fans
 • Dörröppningar
 • Windows

Sådana platser kommer oundvikligen att ge ett drag som hindrar en rökdetektor från att fungera korrekt.

Slutsats

När man överväger en rökdetektor är valet antingen fast eller batteridrivet. I takt med att tekniken har moderniserats har även användningen av rökdetektorer och hur de drivs. Alla rökdetektorer använder fortfarande batterier, men bara vissa behöver dem så ofta som de gjorde tidigare. Oavsett val behöver dock alla hem en rökdetektor eftersom det bästa alternativet är att säkerställa ett säkert liv för dig och dina nära och kära.

Lämna en kommentar