Har alla husbilar duschar?

I slutet av en lång, svettig camping eftermiddag vill du inget hellre än att kliva in i duschens omslutande hetta och städa bort dagen. Dusch är inte alltid lätt att få tag på på campingplatser, därför tänkte du köpa en husbil. Kommer alla husbilar att ha duschar eller spelar modellen du väljer någon roll?

Alla husbilar har inte duschar, eftersom många husbilar är för små för att inkludera denna lyxiga bekvämlighet. Små släpvagnar och husbilar av klass B, till exempel, kommer sannolikt inte att ha duschar. Större husbilar som klass A och C har ofta duschar, men även det varierar beroende på planlösning.

Om du fortfarande har kvardröjande frågor om husbilsduschar kommer du inte att göra det när du är klar med att läsa. Vi kommer att förklara hur husbilsduschar fungerar, var vattnet kommer ifrån och hur länge det förblir varmt. Vi kommer även att rekommendera några husbilsmodeller med dusch, så se till att du fortsätter läsa!

Kommer din husbil att duscha?

Låt oss först prata vidare om huruvida din husbil kommer att innehålla en dusch.

Det beror på storleken på ditt fordon.

Husbilar eller husbilar är indelade i tre storleksklasser, vilket är något vi har diskuterat på bloggen tidigare. Den första storleksklassen är A. Den genomsnittliga storleken på en husbil i klass A är mellan 21 och 45 fot lång. Det är inte ovanligt att dessa husbilar väger upp till 30 000 pund.

Klass A husbilar är de största husbilarna på vägen. På grund av sin storlek och längd kan en husbil i klass A rymma alla husbilsbekvämligheter under solen. Det inkluderar mer än en dusch, men ett komplett badrum. Ditt husbilsbadrum skulle sannolikt vara utrustat med en duschkabin, en toalett och ett handfat. Det skulle kännas som att vara hemma igen!

Nästa husbilsklassstorlek är klass B. Av de tre husbilsklasserna är husbilar klass B de minsta. Deras genomsnittliga storlek är 17 till 19 fot långa och de väger 6 000 till 11 000 pund. Deras storlek motsvarar en husbil.

Eftersom de har så lite utrymme är det inte troligt att du ser en dusch i många klass B-husbilar. Du har turen att ens få en toalett. Kompletta badrum skulle innebära att man skulle offra utrymme någon annanstans, och med ynka utrymme över, fungerar det helt enkelt inte.

Den tredje husbilsstorleksklassen är klass C. Dessa husbilar är de näst största efter klass A. De är 21 till 41 fot långa och väger upp till 12 000 pounds och är inget att sova på.

Eftersom de är praktiskt taget lika stora på längden som en husbil i klass A, skulle en husbil i klass C också ha gott om plats för ett komplett badrum med handfat, toalett och dusch. Att kunna njuta av hemmets lyx gör att du kan förlänga dina campingresor.

När det gäller släp, även om de inte är samma som husbilar, klumpar vissa människor ihop dem ändå. Samma logik som ovan skulle gälla för trailers. Om du hade en stor resevagn kan den ha plats för en dusch. Små teardrop-släp skulle dock inte göra det.

Vi vill klargöra en sak. Även om klass A och C husbilar do har plats för ett komplett badrum, det betyder inte att varje modell eller planlösning inkluderar en dusch. Likaså, även om klass B husbilar är små, betyder det inte att du inte kan hitta vissa modeller med dusch. Dessa klass B husbilar är förvisso enhörningar, men de finns.

  Utomhussolljus för att ta dig runt i stugan efter mörkrets inbrott

Hur stor är en husbilsdusch?

Att ha tillgång till en husbilsdusch låter dig njuta av mer av hemmets varelsebekvämligheter, men duschen i din husbil kommer sannolikt inte att vara lika stor som din badrumsdusch. Vi måste dock återigen ta med varningen att storleken på en husbilsdusch absolut beror på hur stor husbilen i sig är.

På den mindre sidan är en husbilsdusch 24 tum bred. Enligt hemdesignresurs Sebringden genomsnittliga hushållsduschstorleken börjar på 32 tum bred, så en 24-tums dusch är mindre än genomsnittet med åtta tum.

Är det märkbart? Det beror på din egen storlek. Om du är en ganska liten person både i vikt och kroppsbyggnad, kan en 24-tums dusch kännas mycket rymlig för dig. För dem som är större eller längre kan en 24-tums dusch passa tätt.

På den måttligt större sidan kan husbilsduschar ha en bredd på 32 eller 34 tum. Detta är genomsnittligt men fortfarande litet enligt standarder för hushållsduschstorlek. Ändå kan det göra stor skillnad för vissa RVers att ha dessa åtta extra tum duschutrymme.

De största husbilsduschar är 57 tum breda. Du hittar nästan uteslutande dessa duschar i klasserna A och C husbilar. Stora hushållsduschar är upp till 60 tum långa, så du offrar bara tre tum i din husbilsdusch.

En dusch som är 57 tum skulle vara det närmaste du kan komma att duscha hemma.

Hur fungerar en husbilsdusch?

På tal om hushållsduschar så fungerar de och husbilsduschar inte likadant. Hemma, när du spolar toaletten eller låter ditt duschvatten gå ner i avloppet, kommer det in i ditt lokala avloppssystem. Om du inte har ett septiksystem behöver du inte tänka eller oroa dig för vatten och avlopp igen. Det är omhändertaget.

Även om det skulle vara trevligt om det var fallet för husbilar, är det inte det.

Din husbil har en serie tankar. En sådan tank är sötvattentanken, som är där din dricksvattenförsörjning kommer ifrån. Du dricker detta vatten, använder det tvättar händerna, lagar mat och duschar.

Din husbil kommer också att ha en svartvattentank. När du använder toaletten går avfallet ner i denna tank. Det inkluderar badrumsavfall samt toalettpapper.

Vissa husbilar har också en gråvattentank. I den här tanken går allt ditt vattenavfall förutom det från toaletten. Ditt duschvatten rinner ut i gråvattentanken, liksom diskvatten.

När dessa tankar fylls förbi en viss punkt är det upp till dig att tömma dem. Dagens RV-tankar inkluderar sensorer som indikerar när de närmar sig fulla så att du kan dumpa dem innan dess. Lita på oss när vi säger att du inte vill ha en full svartvattentank ombord på din husbil särskilt länge. Det kommer att börja lukta.

Du kan bara dumpa dina husbilstankar på en verifierad tippstation, som många campingplatser och parkplatser har lättillgängliga. Vi skrev en bra guide för att dumpa innehållet i din husbilstank som du kan kolla in här.

Den guiden innehåller detaljerade steg om hur du dumpar dina svartvatten- och gråvattentankar. Det är inte svårt i sig, men det kan vara tidskrävande. Du vill absolut ha på dig säkerhetsutrustning som handskar och skyddsglasögon då tankinnehållet ibland kan stänka på vägen ut.

  Kan du spela landhockey i regnet?

Ja, det är grovt, men det är något som har hänt nästan varje RVer minst en gång!

Vi vill kortfattat sammanfatta ett av de viktigaste tipsen från guiden vi länkade dig till ovan. När du dumpar dina tankar vill du vara snabb med det eftersom andra vanligtvis står i kö bakom dig. För att hjälpa dig att gå snabbt måste du känna till det korrekta protokollet för tankdumpning.

Du ska börja med svartvattentanken först, sedan gråvattentanken. Anledningen är att gråvattentankens innehåll till största delen är vatten. Eftersom gråvattentankens avloppsvatten svämmar över genom slangen, kan den rensa mer av avfallet från svartvatteninnehållet så att du inte behöver göra det manuellt senare, vilket sparar mer tid vid dumpningsstationen.

Håller husbilsduschar varma länge?

Din sötvattentank eller en krananslutning på campingplatsen fungerar tillsammans med varmvattenberedaren i din husbil för att ge varmvatten till din dusch. När värmaren slås på värms dricksvattnet upp till en behaglig grad, så att du kan duscha.

Men frågan är, hur länge kommer du att ha varmt vatten?

Ju större din husbils varmvattentank, desto längre räcker varmvattnet. Ändå, om du förväntar dig tid att lugnt skumma upp ditt hår med schampo och balsam, tvätta kroppen, raka dig och kanske sjunga en låt eller två, kommer du att bli besviken.

Det varma vattnet i din husbilsdusch kan räcka i ett par minuter innan det börjar bli ljummet och sedan kallt.

Om du någonsin har bott i en sovsal eller lägenhet med smutsig VVS, då känner du alltför väl till detta scenario. Du måste börja ta det som kallas militärduschar. Det här är väldigt snabba duschar som kräver att du stänger av vattnet när du löddrar upp och sedan slår på vattnet igen för att skölja av.

Kostar husbilar med dusch mer?

Ska du köpa en husbil med dusch (vilket du seriöst funderar på att göra), kommer det att bli dyrare än en utan?

Ofta, ja. Duschar anses vara en husbilsbekvämlighet. Ju fler bekvämligheter din husbil har, desto dyrare blir den. Det gäller förresten alla bekvämligheter.

Man måste också tänka på att storleken på en husbil med dusch vanligtvis är ganska stor. Större husbilar som en klass A eller en klass C husbil blir dyrare än en klass B eller en släpvagn.

3 husbilsmodeller med duschar

Om du är redo att börja leta efter husbilar med dusch, låt oss hjälpa till. Här är tre av våra favorithusbilsmodeller kompletta med badprodukter.

Fleetwood RV Discovery LXE 40M

De Discovery LXE av Fleetwood RV är en av de mest lyxiga hjuluppsättningarna som man kan köpa för pengar. Denna klass A dieselhusbil finns med tre planlösningar. Vi gillar mest 40M-planen och tror att du också kommer att göra det.

Från och med badrummet innehåller 40M-modellen två toaletter. Den ena är en komplett toalett med alla infästningar. Kakelduschen har en inbyggd sits. En komplett badrumsdisk inkluderar hans och hennes dubbla handfat. Det finns också en hörntoalett, en linneskåp och en stapelbar tvättmaskin och torktumlare med medföljande låda.

  Är drönarfiske lagligt i Florida? En komplett guide till lagarna.

Den andra toaletten har endast ett handfat och en toalett.

Resten av 40M LXE är utrustad med en Encore Series king size-säng som är 72 tum gånger 80 tum. Sovrummet har en byrå, två garderober och en 32-tums LED-TV med inbyggd förvaring.

Ett bostadskylskåp med en ismaskin är tillräckligt stort för att lagra mat för en hel familj. I resten av köket finns ett skafferi, en varmluftsmikrovågsugn, en induktionshäll, en diskmaskin och en utdragbar pentry.

Mittemot köket finns en apexbås dinett med ett fällbord. I anslutning till dinetten finns en öppen spis. Ja, du läste rätt, en öppen spis.

Parallella kuddar bredvid dinetten ger dig gott om plats att mysa på. Den apex bäddsoffa har en utdragbar säng. Sängen är 67 rymliga tum. Apex loveseat är 64 tum och inkluderar förvaring. En 49-tums popup-TV kommer att ge underhållning.

Till och med förarens cockpit innehåller en 32-tums LED-TV.

Forest River Ibex 19QBS

En annan stor husbil med dusch är Forest River Ibex. Husbilen är 23 fot lång och väger 4 795 pund. Svartvatten- och gråvattentankarna är båda 30 liter styck.

19QBS planlösning har en dusch med kurvad radie med skjutdörrar som kan konkurrera med din dusch hemma. Handfat och toalett ingår i det lilla men mysiga badrummet.

De andra funktionerna i denna Ibex-planlösning är en 14-fots markis, ett kylskåp, en komplett spishäll med spishäll, ett skafferi med ett underhållningscenter, en tresitsig dinett och dinettförvaring.

När det är läggdags kan du glida iväg till drömlandet i en 60-tums gånger 80-tums queen size-säng. Inkluderad superförvaring ger dig en plats att lägga ut din garderob. Pass-through-lagring finns också.

Palomino RV River Ranch 390RL

Den tredje husbilen vi rekommenderar med dusch är den Palomino RV River Ranch. Det är en husbil i klass A som är 42 fot lång och väger skrymmande 17 999 pund. Dess svartvatten- och gråvattentankar är 39 liter vardera.

Planlösningen på 390RL är fullproppad med bekvämligheter. Vi börjar med badrummet först som vi har. Det är en stor del av River Ranch med en stor dusch, en toalett, hans och hennes handfat och en linneskåp i badrummet.

Utanför badrummet finns det stora sovrummet, som rymmer en 72-tums gånger 80-tums king size-säng med en komplett garderob i anslutning till den. En takfläkt kan hålla dig sval även utan luftkonditioneringen, vilket sparar på el.

I sovrummet finns också en tvättmaskin och torktumlare med en flyttbar hylla. Du kan också njuta av underhållning med en 33-tums popup-TV.

Dörrar in och ut från sovrummet och badrummet bibehåller integriteten. I mitten av planlösningen finns köket komplett med ett walk-in skafferi, ett kylskåp, en mikrovågsugn, en spishäll och en köksö. Mitt emot det rymliga köket finns en uppsättning stolar och ett bord för middagar.

Sedan finns det bostadsutrymmen, som inkluderar en 65-tums teatersits, ett nöjescenter mittemot teatersätet och en 88-tums delad trebäddssoffa.

Slutgiltiga tankar

Husbilar i klass A och C kommer sannolikt att ha duschar, men denna armatur blir mindre vanlig ju mindre din husbil är. Även om införandet av en dusch tenderar att öka kostnaden för en husbil, är att kunna duscha i avskildhet av ditt eget fordon en ovärderlig varelsekomfort.