Hängande gardiner i en husbil: en steg-för-steg handledning

En enkel uppsättning gardiner kan göra skillnaden mellan avskildhet och att känna sig helt exponerad i en husbil. Som tur är är de relativt lätta att göra och man behöver inte mycket material. Välj färg, tyg och storlekar du vill ha så är du ett steg närmare att göra DIY-gardiner.

Så vill du lära dig hur man hänger upp gardiner i en husbil? Följ dessa steg:

 • Välj ditt tyg och klipp det till de mått du behöver
 • Fålla alla kanter för att förhindra nötning
 • Se till att toppen av gardinerna har ett 1,5″ hål för att skjuta en stång igenom
 • Skjut stången genom gardinerna och montera stången
 • Bonus: Sy knappar på gardinerna för att klämma ihop dem om du behöver avskildhet

Det är allt som finns. I det här inlägget får du också lära dig om alternativa lösningar, gardinernas isoleringsvärde, var du kan hänga dem och flera andra användbara tips. Utan ytterligare dröjsmål, låt oss gå in på detaljerna.

Verktyg och material för jobbet

Att göra gardiner till din husbil är mycket enklare än du tror. Du behöver inte alla möjliga verktyg, och du kan få dem gjort på mindre än en timme om du är bra på att sy. Det är viktigt att understryka att storleken på fållarna kan variera beroende på tjockleken på stången du väljer.

Här är verktygen och materialen du behöver innan du börjar tillverka gardinerna:

 • Sax
 • Tyg (helst 0,015 tum eller tjockare)
 • snäppband
 • En symaskin
 • Fästkrokar (glöm inte att välja den storlek som motsvarar gardinstången)
 • En gardinstång
 • Tyglim
 • Kardborreband

Som du kan se kanske du redan har de flesta av dessa saker hemma. Vissa, som kardborrband, tyglim och trycktejp, är inte nödvändiga om du inte behöver oroa dig för de små lätta hålen som kommer igenom.

Det är värt att notera att du behöver en kraftig sax för detta projekt. Tjockt tyg är svårt att klippa om du har säkerhetssax eller om de inte är vassa. Du behöver också symaskinstråd som matchar det tyg du väljer.

Välj tyg

Tyget är utan tvekan den viktigaste delen av hela materiallistan. Om det är för tunt kommer ljuset att lysa igenom. Om den är för tjock kan för mycket värme byggas upp i fordonet. Försök att hålla fast vid den tidigare nämnda rekommendationen på 0,015 tum, eller åtminstone någonstans i närheten av det.

När det kommer till färg bör du välja ett mörkare urval. Svart, brun, mörkblå, mörkgrön och mörklila är alla bra val. Du vill inte välja något för ljust, som gult eller himmelsblått, eftersom de släpper igenom solljuset. Dessa färger tenderar också att bli genomskinliga när de bärs.

När du väl är redo att välja material finns det inget fel val. Så länge fibrerna inte är tillräckligt lösa och tjocka så fungerar allt. Se till att du köper mer tyg än du behöver. Det är alltid bättre att sluta med för mycket än för lite.

Till exempel, om du behöver gardiner för din 50″ x 70″ husbil, försök att få en bit tyg som är minst 55″ x 75″. Du behöver den extra bredden och längden för att fålla stången och förhindra nötning längs de skurna kanterna.

Steg-för-steg-processen för att göra DIY RV-gardiner

Nu när du har alla verktyg och material du behöver är det äntligen dags att göra dina gardiner. Hitta ett öppet utrymme där du inte kommer att förlora några småbitar och avsätt cirka en till två timmars oavbruten tid. Här är hela processen uppdelad i hanterbara steg:

Steg 1: Använd saxen för att klippa tyget till de mått du behöver, om du inte redan har gjort det. Eftersom de flesta butiker tenderar att sälja material på gårdar, kan du sluta köpa en hel del mer än du behöver. Som tur är kan du använda tyget längre fram i inlägget för att göra en av de alternativa lösningarna.

  Hur många amperetimmar behöver jag för min husbil (beräkna det HÄR)

Steg 2: Använd en symaskin för att fålla kanterna. Om du inte är bekant med zoomprocessen finns det massor av handledningar online. Allt du behöver göra är att vika in cirka ¾ tum på alla sidor av tyget. Sy en rak linje, skapa jämna kanter runt hela kanten.

När du ska fålla toppen, vik den in cirka 1,5 till 2 tum. Du behöver extra utrymme för att skjuta igenom gardinstången, som nämnts i föregående avsnitt. Ett enklare sätt att göra detta steg är att placera stången på kanten av tyget. Rulla sedan tyget över det och sy runt utsidan för att hålla det på plats.

Steg 3: Använd monteringskrokar som skruvas fast i sidan av husbilen. Dessa krokar håller gardinstången på plats. Vissa människor föredrar att skruva fast dem i sidoväggarna, medan andra skruvar fast dem i taket. Det beror på hur mycket utrymme du har och vilken typ av spö du använder.

Andra intressanta inlägg

 • 9 tips du bör känna till innan du går på camping
 • Bra ställen att campa på i New Yorks Finger Lakes-region
 • 11 sätt att stoppa kondens när du sover i en skåpbil

Från Camping Life tips: Krokarna ska vara tillräckligt breda för att passa gardinstången. Ta inte något för stort; annars kommer den att glida runt när du kör. Att få den perfekta storleken placerar gardinstången där den behöver vara, liknande ett duschdraperi. Du kan försöka skaffa en spännstång, men de faller ofta ut när de används i fordon.

Steg 4: Skjut gardinerna på stången och lås stången i önskad längd. De flesta gardinstänger har en mittdel av plast för att hålla den på plats. När du har allt som det ska, placera gardinstången med gardinerna i krokarna. Det bör sträcka sig tillräckligt för att vidröra väggarna, men inte tillräckligt för att skrapa och skada färgen, träet eller annat material.

Steg 5: Använd tyglim för att fästa snäpptejpen i mitten av gardinerna. Båda sidor måste mötas exakt i mitten. Du kan göra en liten uppsättning med tre knappar på toppen, mitten och botten för bästa resultat. Det primära syftet med detta är att blockera ljus från att komma in, men det är inte så stora problem om du har överlappande gardiner.

Steg 6: Fäst kardborrband längs utsidan av gardinerna och fäst sedan motsvarande remsor på husbilens väggar. När du väl har fäst ena sidan på den andra hindrar de ljuset från att komma förbi gardinernas ytterkanter. Återigen, detta är inte helt nödvändigt, men det är perfekt om du inte vill vakna till soluppgången.

Nu räcker det. Att göra gardiner för din husbil kostar väldigt lite, och det är en ganska enkel process. Du behöver inte vara expert på att sy och du behöver inte heller använda något av de valfria tilläggen. Om du ska använda en enkel skjutgardin, hoppa till nästa avsnitt för att se för- och nackdelar.

Ska man göra en enkel gardin eller två gardiner?

Innan du gör dina gardiner kan du välja att göra en skjutgardin (som en duschdraperi) eller två hängande gardiner (som de flesta fönstergardiner). Hur som helst kan du blockera ljuset och få lite avskildhet, men det finns några överväganden om varför du kanske vill prova det ena framför det andra.

Nedan är fördelarna och nackdelarna med varje alternativ:

Fördelar med enkla gardiner:

 • Du behöver inte oroa dig för att skära av mitten, vilket är en lättnad om du är orolig för ojämna linjer. Det betyder också att du inte behöver använda sax under hela processen (såvida du inte behöver minska den totala storleken på det köpta tyget med måtten som anges i butiken).
 • Du behöver varken tejp eller tyglim, vilket sparar ännu mer pengar. Tillsammans med att minska behovet av mindre tyg totalt sett erbjuder enstaka gardiner en billigare lösning.
 • Det är lättare att glida från ena sidan till den andra, men det är en personlig preferens i de flesta fall. Ändå går det så snabbt som möjligt att kunna stänga sina gardiner i en rörelse.
  Kan man bajsa i en husbilstoalett?

Nackdelar med enkla gardiner:

 • Det kanske viktigaste kosmetiska problemet med vissa gardiner är det faktum att du inte kan skjuta upp dem i mitten för att skapa en pittoresk scen. Solnedgångar och soluppgångar är alltid bättre med en uppsättning gardiner.
 • Eftersom du drar från ena sidan till den andra sliter du sakta ner kardborrbandet på ena sidan. Den andra sidan måste fästas och tas bort varje gång du skjuter dem öppna eller stängda, vilket tar bort limmet. Inte nog med det, utan det blir alltid en ojämn vikt på gardinstången när de är öppna.

Fördelar med två gardiner:

 • Att skjuta dem i mitten ger dig den estetik som så många människor längtar morgon och kväll på på campingresor. Det ser också mycket mer attraktivt ut på bilder.
 • Vikten är jämnt fördelad över gardinstången, vilket förlänger dess livslängd och förhindrar slitage på kardborrbanden. Dessutom behöver du aldrig ta bort remsorna, eftersom de inte blockerar sikten alls.
 • Dubbla gardiner ger ofta mer avskildhet eftersom de kan överlappa varandra, vilket minskar solljus och insyn. Det gör det också svårare för förbipasserande att se inuti fordonet, vilket är en stor bonus.

Nackdelar med två gardiner:

 • Den mest uppenbara nackdelen med att ha två separata gardiner är att du måste lägga mer pengar på material. Två gardiner kräver också lite mer arbete, eftersom du måste skära ner dem i mitten och fålla de inre kanterna också.
 • Om kardborrbandet inte fastnar på väggarna, och det är troligt att det inte gör det om alla exponerade kanter är släta eller icke-porösa, då kommer ljus att tränga igenom de yttre kanterna.

Behöver du gardiner?

Vissa människor tycker att gardiner är ett slöseri med tid och utrymme för sin husbil. När allt kommer omkring är de en annan bekvämlighet att ta itu med. Men fördelarna med att installera gardiner överväger vida nackdelarna, vilket gör dem till en enkel sak för de flesta husbilsägare. Kom ihåg att du inte behöver göra det själv om du är orolig för det.

Även om du nöjer dig med gardiner från butiken, de är ovärderliga för att blockera ljus från att komma igenom samtidigt som de ger oöverträffad integritet. Det största problemet med butiksköpta gardiner är att de är mycket dyrare och alldeles för stora för husbilar. Du kan köpa dem i specialbutiker, men prishöjningen är oundviklig.

När det kommer till kritan kommer du antagligen finna att du vill ha en bra uppsättning gardiner. När du väl förstår dem och skördar frukterna av dem finns det ingen återvändo. Att sova ut till efter soluppgången, parkera var du vill utan att folk tittar in och parkera utan att oroa dig för stöld är bara några för att nämna några.

Var ska du placera dina gardiner i husbilen?

Det finns fyra primära platser där människor hänger upp gardiner när de köper en husbil:

 1. Bakom förarsätet. Detta område ger full täckning när någon tittar genom vindrutan och främre fönster. Det betyder också att du kan parkera vänd mot soluppgången utan att det lyser i ansiktet på morgonen.
 2. Bredvid sidofönstren (om din skåpbil har dem). Om du har värdesaker finns det ingen tvekan om effektiviteten av att täcka dem bakom en gardin. De flesta husbilar har ”köttet” av bekvämligheterna bak i skåpbilen, som är lätta att se från sidorutorna.
 3. Innan sängen (om sängen är i sidled). Om du bara vill hålla solljuset borta från ansiktet och samtidigt förhindra att folk ser dig sova, montera gardinerna precis framför sängen.
 4. Längs bakrutorna. De flesta lägger till gardiner bredvid de bakre fönstren utöver ett av de andra förslagen ovan. De blockerar solljus och åskådare och ger avskildhet när du klär på dig eller försöker sova.
  Kan jag lämna min RV vattenpump på?

Läs vårt inlägg ”Stölds husbilar? A Guide to Theft Prevention’ för fler förslag på hur du kan skydda dina värdesaker.

Kombinera gärna två eller tre av de olika metoderna. Den bästa kombinationen skulle vara 1, 2 och 4, men det kräver mycket att klippa, sy och spendera pengar. Om du har en stram budget kan det vara lite mer utmanande att placera gardiner på alla sidor. Välj dina favoritplatser och njut av avskildheten och komforten med gardiner.

Alternativa lösningar

Om du inte vill använda gardiner, eller vill öka deras effektivitet, prova någon av dessa alternativa lösningar:

Fönsterbeklädnader är lätta att göra själv. Genom att använda Reflectix skuren till storleken och formen på dina fönster kan du blockera solljus och lägga till isolering i hela fordonet. Glas är det värsta värmeöverföringsmaterialet i din husbil, så dessa överdrag är perfekta för jobbet. Använd det extra tyget från dina gardiner för att slå in överdragen så att de smälter in.

Solskydd för bilrutor är ytterligare ett sätt att förhindra solljus från att komma in i husbilen. De kanske inte är lika effektiva som fönstertäcken, men de hindrar åskådare från att se vad som finns inuti fordonet.

Fönsterfärgning är det sista alternativa alternativet du kan prova. Även om det kanske inte blockerar 100% av ljus och synlighet, är det ett bra komplement till gardiner. Som tur är kommer vissa husbilar med tonade rutor när du köper dem.

Tillför gardiner isolering till din skåpbil?

De två huvudsakliga anledningarna till att folk köper gardiner till sin husbil är isolering och integritet. Det finns inga ifrågasättande av sekretessgardinerna, men många människor ifrågasätter effektiviteten av isolering.

Ärligt talat, gardiner är inte bra för isolering, men de minskar fortfarande värmen i fordonet. Hur så? Genom att skära bort det direkta solljuset som träffar de inre ytorna. När solljus skiner på bänkskivor, skåp och metalldetaljer värms de upp, vilket höjer temperaturen på fordonet.

Isolering är för övergripande temperaturkontroll och gardiner är inte en barriär alls. Men de minskar värmen genom att förhindra att ytor värms upp. Du kommer att märka att skåpbilen är svalare oavsett om du använder fönsterisolatorer eller inte.

Se till att läsa vårt inlägg ”Så håller du dig cool i en skåpbil: en mycket praktisk guide” för fler tips om hur du håller dig cool i din husbil.

Att göra dina gardiner kommer att spara tid, pengar och frustration. De låter dig också anpassa husbilens interiör, till skillnad från andra butiksköpta lösningar. Lyckligtvis har du lärt dig alla steg du behöver för att skapa den perfekta uppsättningen gardiner för ditt resefordon.

Glöm inte att du kan montera gardinstänger till sidorutorna, bakrutorna, vindrutorna och till sängen. Oavsett vilken stil du väljer kommer du att älska avskildheten och värmeminskningen du får. Inte bara det, utan bildkvaliteten är oöverträffad!