Håller löparskorna verkligen längre?

Håller löparskor längre än vanliga löparskor? Tja, när vi jämför terrängen som varje sko behöver för att fungera i, är det lätt att se varför landsvägslöparskon kan hålla lite längre än traillöparskon. Traillöpare är byggda tuffa, men det är även terrängen de används i. Från att springa i bergen, över växt- och trädrötter, stenar, sand och smuts, såväl som genom floder och lera – så slits löparlöpare snabbare?

Traillöparskor håller mellan 300-500 miles innan de behöver bytas, vilket är jämförbart med en vanlig landsvägslöparsko. Faktorer som kvalitet, dragkraft, terräng, löparvikt, löpstil och löpteknik spelar alla roll för hur länge en löparsko kommer att hålla.

Traillöpning är svårare än att springa på platta vägar, och löpare över hela världen använder sig av denna form av löpning, och kombinerar vandringar och löpning på stigar och oasfalterade vägar. Den här artikeln kommer att utforska de olika utmaningarna som traillöpning innebär för dig och dina traillöpskor, varför några skor håller längre, och andra behöver bytas ut mycket snabbare än vanliga löparskor.

Håller löparskor längre?

Trailrunningskor verkar ha samma livslängd som din genomsnittliga löparsko, någonstans däremellan 300-500 mil.

Jag frågade till och med en löpargemenskap som använder trailskor, och svaret kom tillbaka på samma sätt: Trailskor tappar sin dämpning på ungefär samma tid som en vanlig löparsko.

Faktorer som spelar in när det gäller livslängden på en löparsko är kvalitet av den specifika skon, den terräng den används för, löparens viktden löpstil av bäraren och den specifika löpteknik av löparen.

Här är ett diagram över skons anatomi om du behöver en uppfräschning:

Botten på en trailsko är vanligtvis mer hållbar än en löparskomen bara om du använder den för stigar eftersom det extra gummit kommer att gnida av snabbt på betong. Om livslängden för dig är hur länge sulan håller, bör trailskor hålla mycket längre för dig.

Kvaliteten på Trail Running Shoe

När du köper en löparsko, se till att du verkligen köper rätt kvalitetssko gjord för traillöpning. Här är några element som du måste hålla utkik efter i din nya sko:

Beefier Yttersulor

Trail löparskor har vanligtvis yttersulor med större och mjukare klackar för bästa grepp på stigar. Gummit är generellt sett mjukare än löparskor att ta tag i och böja runt hinder. Bär din löparskor när du springer på vägen kommer att slita ut dem betydligt snabbare än att hålla sig till ledens mjukare underlag.

  Stinkande tält? 7 tips om hur man rengör ett tält som luktar

Storleken och mönstret på klackarna kommer att variera beroende på vilken typ av terräng som skorna är designade för att köra så det är bäst att matcha dina löparskor till ytan som du ska använda dem på.

När det kommer till hur länge din löparsko håller, yttersulan kommer att vara begränsande faktor. Hur snabbt din yttersula slits beror på gummits mjukhet, den totala friktionen i terrängen som du springer på och löparens vikt och löpteknik.

Om du valde en mjukare gummisula, du byter ut lite skoliv mot mer stötdämpning och adaptivt grepp. Mjukare yttersulor slits ut snabbare jämfört med en sko med styvare yttersula.

Styvare mellansulor

Trailrunningskor är designade med mycket styvare mellansulor än vanliga löparskor att skapa ett mer stabil plattform för dina fötter när du navigerar i ojämn terräng. Vissa skotillverkare inkluderar en stenplatta för extra skydd mot vassa stenar och pinnar.

Förstärkta ovandelar

Trail running sko överdelar är vanligtvis förstärkt för att skydda mot stenar, pinnar och rötter ofta stött på när du springer på stigar. Den förstärkta ovandelen kommer att kännas lite tyngre än din genomsnittliga löpskoöverdel och kanske lite mindre andas.

Överdelar av löparskor är ofta förstärkta med syntetiska överlägg på viktiga områden, till exempel runt tårna (tåboxen), hälarna och sidorna av skon.

Terräng

Terrängen spelar en avgörande roll för livslängden på en löparsko. Springer genom och över stenar, pinnar, rötter, floder, lera och allt som naturen kan kasta på dig kommer att sätta press på skon. Att välja rätt sko för terrängen som du planerar att springa på är mycket viktigt.

Att prata med andra traillöpare är ett utmärkt sätt att bedöma vilken rätt typ av löparsko kan vara för dig. Att gå till din lokala löparbutik och fråga den kunniga personalen om råd är också en smart sak att göra.

Springer med rätt sko på lämplig terräng kommer att öka skons livslängd. Ett viktigt tips att komma ihåg är att inte springa med dina mjukare löparskor på vanliga asfaltvägar eftersom det inte kommer att hålla, och till och med kan slita ut skon på ett sådant sätt att du tappar stödet, vilket kan leda till skador.

  Hur mycket väger en barnsäng? 30 toppsängar i genomsnitt

Löparens vikt

Det är vad det är. De flesta av oss börjar springa för att gå ner lite i vikt och behålla en viss nivå av kondition. Tyvärr för oss löpare med större ben, våra skor brukar inte hålla lika länge som vissa av våra lätta jämnåriga skor. En löpare som väger 220 lbs. jämfört med en löpare som väger 150 lbs. som bär samma märke och modell kommer att behöva byta ut sina skor oftare än den lättare inramade löparen.

Den tyngre löparskon kunde hålla i 200 milmedan len bättre löparsko kan hålla upp till 500 mil om väl omhändertagen. Jag har känt folk där detta är exakt fallet.

Löpstil

Ska du vara typen av löpare som accelererar och bromsar mycket snabbt, det kommer att lägga till några extra slitage på dina yttersulor. När du gräver i marken för att accelerera din takt, yttersulorna slits snabbare än att springa i ett jämnt tempo. Mycket slitage med i princip inga mil på klockan! Nästan som att sätta på nya däck på din bil och bränna upp dem på den lokala parkeringen.

Löpteknik

Löptekniken som du använder när du springer spår påverkar också slitaget på din löparsko. Om du häl-strike, tåslag, supinat eller pronat, kommer dina skor att slitas ojämnt.

Vad detta betyder är att även om din yttersula fortfarande är tillräckligt tjock i vissa områden, kan greppet eller ergonomin äventyras i de områden som slits ojämnt av din specifika löpteknik– vilket tvingar dig att byta ut skon långt innan den genomsnittliga livslängden har uppnåtts.

Hur ofta behöver vanliga löparskor bytas ut?

Så jag var supernyfiken på det vanliga påståendet att löparskor måste bytas om 300-500 mil. Det har jag hört oftast från skotillverkare om jag ska vara ärlig.

Jag ställde denna fråga till 43 löpare, och det är sant, de flesta löpare (cirka 25 %) tenderar faktiskt att byta ut sina skor inom intervallet 300-500. Det var dock inte för att de bara bytte ut det för att de tyckte att det var dags. En stor del av de som svarade sa att de bytte ut skorna när de inte kändes rätt längre.

  Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

Detta innebar att vissa människor bär sina skor utanför det vanliga rekommenderade intervallet – från 700-800, eller från 1000-1200… vissa har till och med sprungit tusentals mil i sina löparskor innan de har bytt ut dem.

Om du vill se detaljer om vad folk sa och svarade med, kolla in vår artikel här.

Slutsats

Även om löparskor är byggda annorlunda än löparskor för landsväg, måste de utstå potentiellt tuffare miljöer än bara asfaltväg. Den oförlåtande terrängen som kommer med traillöpning, även med de förbättrade hållbarhetsfunktionerna inbyggda i skorna, jämnar ut spelplanen när det gäller till skornas livslängd.

Dessutom har trailskor ibland mjukare klackar vilket gör att de greppar riktigt bra under en kort tid (eftersom gummit slits bort snabbare).

Road löparskor och trail löparskor har en medellivslängd som speglar varandra. Den förväntade livslängden för båda skorna är i genomsnitt mellan 300-500 mil. Att se till att du köper den bästa möjliga löparsko som finns tillgänglig kommer automatiskt öka hur länge det kommer att pågå.

Löpning i terrängen som skon är designad för kommer också oavsiktligt att få den att hålla längre än att använda den i fel terräng. Ändra din löpstil från aggressiv till ett jämnare tempo kommer att få det att hålla längre i längden. Ändra din löpteknik till en som skapar mindre slitage kommer också att förlänga användningen av dina skor.

Om du är tungare än andra löparegår genom dina löparskor snabbare är ett litet pris att betala när man skaffar till en hälsosammare form och vikt. Ett annat användbart tips är att bara använda dina traillöpare när du är ute och springer på stigarna, och för ingenting annat kan denna enkla handling också få några extra mil ur dina skor.

Inspirationer:

Hur länge håller löparskor? HYPERLÄNK “https://trailrunplanet.com/how-long-do-trail-running-shoes-last/”– HYPERLÄNK “https://trailrunplanet.com/how-long-do-trail-running-shoes-last/ ” Trail Run Planet

Vad är skillnaden mellan landsvägs- och löparskor? – REI Co-op Journal