Håller liggunderlag dig verkligen varm?

Att campa på vintern är en fantastisk upplevelse, särskilt nära en sjö. Att titta på stjärnorna medan de värms vid lägerelden och lyssna på issprakande är nästan en religiös upplevelse. När du sover ute i så kallt väder är det en prioritet att hålla värmen. Om du inte stannar uppe hela natten och sätter på dig ved för att hålla elden igång, kommer du att behöva något annat för att hålla värmen.

Håller liggunderlag dig verkligen varm? Kort sagt, ja, ett liggunderlag håller dig varm. Den ger en mjuk yta för komfort samtidigt som den lägger till ett isolerande lager mellan dig och marken. Liggunderlag är populära inte bara för camping på vintern utan under alla årstider när du ska sova på marken.

Vintercampingupplevelsen kan vara spektakulär, speciellt om du hittar en plats där utsikten är värd ansträngningen. Att campa för kallt väder kräver lite mer planering, särskilt när man håller sig varm och bekväm. Vissa backpackers och campare tycker att en sovsäck är alldeles utmärkt för att sova under stjärnorna. Även om du campar i mitten av augusti är ett liggunderlag värt kostnaden.

I det här inlägget kommer du att lära dig fördelarna med att använda liggunderlag, välja rätt underlägg för den typ av camping du ska göra och några andra tips som hjälper dig att hålla dig varm.

Är ett liggunderlag nödvändigt?

Ett liggunderlag är inte en nödvändighet för backpackning eller camping men rekommenderas starkt. Vissa backpackers och campare tror på tanken att ju mindre du tar med dig, desto närmare naturen kommer du. Vilket vanligtvis översätts till inget liggunderlag eller tält, bara en sovsäck. Att vara ett med naturen kan också vara ett med komfort.

Oavsett hur lång en resa kommer att vara, hur billigt du vill göra det, eller till och med hur lätt belastning du vill ha, kommer ett liggunderlag att vara värt det. Du vill inte att din temperatur ska fluktuera så mycket att du är varm på toppen och fryser på botten. Isoleringen av liggunderlaget kommer att reglera värmen, så att du inte känner dessa inkonsekvenser. Oroa dig inte; dynan kan inte vara för varm.

  Vad är en äventyrsbil?

Ett liggunderlag ger en konsekvent vadderade yta för dig att lägga på och skyddar dig från allt som finns under dig. Du kommer att bli dämpad från stenar som petar dig i ryggen under natten, vara borta från den kalla marken och vattnet om det börjar regna.

På sommaren kommer stoppningen mellan dig och marken inte att få dig att svettas överdrivet, vilket bidrar till bättre sömn. Även i augusti kan marken vara kall; liggunderlaget isolerar från marktemperaturerna.

Om inte marktemperaturen är över 80 grader Fahrenheit, är ett liggunderlag nödvändigt för en god natts sömn. När du sover ute i kallare temperaturer ger ett liggunderlag den isolering som hjälper din kropp att producera värme snabbare, vilket förhindrar hypotermi.

Behöver jag ett isolerat liggunderlag?

Alla liggunderlag har någon form av isolering, och även luftkuddarna innehåller isolering för att öka värmen. När man sover på marken går kroppsvärmen förlorad, så även på sommaren är isolering viktigt. Liggunderlag kategoriseras efter ett ”R”-värde, vilket är standardmåttet och exakt mätning av dynans isolering.

Tjockare dynor har ofta ett högre R-värde, och ju högre värde, desto varmare håller det dig. Din säng hemma har förmodligen ett R-värde runt 25, så din kropp kommer att märka den plötsliga förändringen när du sover ute.

R-värdet är ett ackumulerat värde du kan dra nytta av om du tenderar att bli kall. Du kan lägga två kuddar ovanpå varandra för extra värme. Ett exempel skulle vara en pad med ett värde på 1,5 ovanpå en pad med ett värde på 2 ger dig ett värde på 3,5.

Om du är ny på denna typ av camping kan du dra nytta av expertråd. Vissa butiker kommer att ha olika liggunderlag utställda så att du kan titta, känna och prova. De kommer också att ha experter till hands som inte bara kan ge dig råd utan även några berättelser som du kan lära dig av när du ska campa. Om du går i rätt tid kan de också ha äldre modeller på rabatt, vilket sparar en del pengar.

  Vad är dyrare, propan eller butan? Det fullständiga svaret
Säsong R-värde
Sommar R1 – R2
3-säsong R2 – R4
Alla säsonger R4 – R6
Extremt kallt R6
Aktivitet Bästa typen av pad
Bil camping Självuppblåsande
Intensiv Backpacking Air Pad
Minimalistisk Backpacking Air Pad
Genom-vandring Stängd cell
Vintercamping Självuppblåsande
  • En självuppblåsande dyna har utmärkt isolering och är mer hållbar än luftkuddar. Genom att tillföra eller släppa ut luft anpassas fastheten till din komfortnivå. Den är dock tung och riskerar att punktera och läcka, även om du snabbt kan laga dem utomhus.
  • En skumkudde med slutna celler är lätt och billig. Den erbjuder kontinuerlig isolering i alla väderförhållanden samtidigt som den är hållbar. Till skillnad från den självuppblåsande dynan behöver du inte oroa dig för punkteringar eller läckor. Den kan vara fast, styv, skrymmande och inte lika bekväm som den självuppblåsande dynan.
  • En luftkudde är bekväm och lätt, vilket är populärt bland backpackers. Luftkuddarna är dyrare; desto mer kompakta är de och benägna att punktera och revor.

Vissa kuddar är benägna att punktera, och revor, lappsatser rekommenderas att ha med din backpacking eller campingutrustning; vissa kuddar kommer med ett kit, och du kan köpa dem i vilken sportaffär som helst. Vissa reparationer behöver du göra i mörker, så det är en bra idé att öva och se till att du vet hur du reparerar innan du ger dig ut.

Till glamparna kan du köpa dynor för att hålla ditt liggunderlag på plats under natten. Du glampers kan till och med få handpumpar för att rädda andan från att blåsa upp ditt liggunderlag själv.

Andra inlägg av intresse:

  • Hur många sovsäckar behöver du egentligen?
  • Håller lägereldar borta björnar?
  • Vilket material är sovsäckar gjorda av? (Och varför är de så hala?)
  • Varför är Lump Charcoal så dyrt?

Hur kan jag göra mitt liggunderlag varmare?

Det finns flera knep som backpackers och campare svär vid. Några exempel är att sova med en partner, lägga fötterna i packningen och värma upp innan du lägger dig i sovsäcken. Det är lättare att hålla sig varm än att bli varm. Det finns några andra sätt att göra liggunderlaget varmare, och ibland krävs planering och lite uppfinningsrikedom.

  Side-Sleepers och Mummy Bags: Lär dig att inte lida

För vinterväder rekommenderar experter en skumkudde med stängda celler ovanpå en uppblåsbar dyna för att samla R-värdena och göra dig varmare. Använd inte en uppblåsbar madrass. Säljare, inte experter, brukar rekommendera uppblåsbara madrasser för camping. Till deras försvar är de bekväma, men medan värmen sjunker ut blir man kallare. En självuppblåsande dyna är ett bättre val för att hålla värmen och bevara din värme.

Leta efter ett lummigt eller gräsbevuxet område att slå läger på. Om det är kallt, stapla upp döda löv eller barr för att slå läger. När du har gjort en fin hög med löv och barr, slå upp ditt tält eller lägg ner ditt liggunderlag. Dessa extra 10 till 15 minuters arbete är värt det extra lagret av skydd från marken, som tar upp all din värme medan du sover.

Lägg ditt liggunderlag i din sovsäck för extra skydd och extra värme. Kudden fyller upp utrymme inuti påsen, fångar in mer värme samtidigt som den skyddar dig från marktemperaturen.

För att ytterligare öka värmen i din väska kan du ta några handvärmare och sticka in dem i din sovsäck för att hålla dig varm och skön. Sov bara inte naken! Myten att om du är naken är du varmare är falsk. Ju fler lager du har, desto mer isolering har din kropp, vilket håller dig varmare än om du vore naken inuti din sovsäck.

Sista tankar om liggunderlag

Liggunderlag är bra, speciellt när du campar under några av de kallare tiderna på året. Att köpa en kommer inte att bryta din budget, och kostnaden kommer att vara värt det eftersom det hjälper dig att hålla dig varmare och sova bättre.

Liggunderlag är lätta och kompakta, så de kommer inte att ta upp en massa utrymme när du packar. Så innan du ger dig ut på ditt nästa campingäventyr, överväg att lägga till ett liggunderlag till din utrustning.