Håller lägereldar borta björnar?

En populär myt bland campare är att björnar är rädda för lägereldar. Om du vill hålla grizzlybjörnarna borta under en campingtur är det lätt att tro att det kommer att göra susen om du bara gör en lägereld varje kväll, men hur effektivt är detta egentligen?

Håller lägereldar borta björnar? Lägereldar skrämmer inte björnar eller hindrar dem från att komma in på campingplatser. Trots folklig uppfattning kan en lägereld faktiskt göra tvärtom och locka björnar.

Björnar vill faktiskt inte vara i närheten av människor men kommer ibland att vandra in och ut från campingplatser oavsett om det brinner eller inte; de flesta björnar är inte aggressiva och är uteslutande på jakt efter mat större delen av tiden. Även om de inte kan hållas borta av bränder, det finns andra metoder för att hålla björnar på avstånd under din campingresa.

Vad lockar björnar till campingplatser?

Interaktioner med björnar kan helt förhindras när du campar, men det finns några saker som faktiskt kommer att locka dem till din webbplats. Eftersom björnar använder näsan för att spåra sin mat, kan de ledas till din campingplats om du inte vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder. Följande är några saker som brukar locka björnar till campingplatser:

Lagar mat

Doften av matlagning är den största anledningen till att en björn kommer in på din webbplats. Doften av mat bär förbi din campingplats och kommer att mätta björnens hunger.

Om du använder en lägereld för att laga din mat, kommer doften från lägereldens rök möjligen vara den drivande orsaken till att en björn kommer din väg. Så, snarare än att hålla björnar i schack, är det mer sannolikt att lägereldar välkomnar dem in.

Felaktig förvaring av mat och skräp

Om du lämnar din mat ute eller inte innehåller ditt skräp kommer definitivt att locka björnar till din webbplats. Om du inte vill att din campingplats ska bli plundrad av vilda djur, är det viktigt att komma ihåg att använda luktsäkra påsar och förseglade behållare när du campar.

Urin och droppar

På samma sätt som björnar attraheras av andra djurs urin och spillning, attraheras de till människors också. När du använder badrummet utomhus är det viktigt att vara försiktig och göra din plikt långt borta från platsen.

  Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält? Ta reda på

Vad håller björnar borta under camping?

Camping är en underbar tid att fly vårt dagliga liv och ge sig ut i naturen. Det betyder hela naturen, inklusive björnar.

När du campar är det viktigt att komma ihåg att vi sätter upp tält och bygger eld på deras territorium. Även om de kanske inte menar att ge ett överraskande besök, finns det alltid möjlighet att en björn kommer in på din camping.

Lyckligtvis finns det några grundläggande saker som kan hålla björnar borta från din campingplats:

Gör din närvaro känd

Det bästa sättet att hålla björnar borta från din lägereld är buller. Eftersom björnar faktiskt inte vill komma nära människor är buller ett varningstecken för björnar och låter dem veta att det finns människor närvarande. Naturligtvis är inte det mest realistiska tillvägagångssättet att slå pannor dygnet runt, så det är alltid en bra idé att ta med en högtalare av något slag för att spela musik.

Rengör din campingplats

Om du vill förhindra ett möte med björnar bör den första försiktighetsåtgärden vara att hålla din campingplats ren. Det första steget för att hålla björnar borta är att ha all mat och toalettartiklar tillräckligt förvarade i en tättsluten behållare, samt att städa upp och innehålla, eller kassera, om möjligt, allt ditt sopor. Du vill hålla allt som kan locka björnar genom lukt uppe och utom räckhåll.


De flesta människor hänger sina tillhörigheter och skräp i träd, men detta är inte alltid det bästa sättet att avvärja björnar. Det finns flera föremål du kan köpa för att framgångsrikt lagra och försegla dina tillhörigheter, som björnsäkra behållare och luktsäkra påsar.

Laga mat utanför campingen

Ett annat sätt att hindra björnar från att komma in på din camping är genom att förbereda och laga mat på avstånd från där ditt läger är upplagt. Detta kanske inte alltid är praktiskt beroende på var din lägereld är eller hur stor din plats är, men det kommer att hindra björnar från att komma nära dina tält och tillhörigheter.

  Tillåter de flesta campingplatser hundar? (Och vilka regler finns)

Låt lamporna vara tända

Björnar blir lätt skrämda av ljus, speciellt om de blinkar. Det är en bra förebyggande åtgärd att lämna ljus utanför tältet på natten. Detta kommer att låta björnar veta att det finns människor närvarande och kommer att hindra dem från att komma in på webbplatsen medan du sover. Det finns flera långvariga batteridriftslampor för camping.

Hur man undviker att campa i Bear Territory

De tidigare tipsen är användbara om du tältar inom en björns territorium, men för att minska dina chanser för ett grizzlymöte kan du också leta efter campingplatser som inte har en hög björnpopulation.

Om du har bestämt dig för att inte slå läger på utsedda campingplatser, finns det några saker att titta efter när du väljer en plats för att fastställa djuraktivitet.

 • Platt öppen mark
 • Lågt gräs
 • Dödfall och fallna träd
 • Öppna vattenkällor
 • Spår
 • Djurspillning och tryck

Om en nationalpark eller statlig park är din campingdestination, ring i förväg och prata med en parkvakt och ta reda på de bästa områdena borta från djur. De är experter på vilda djur och kommer att styra dig i rätt riktning.

Andra inlägg av intresse

 • Vår favorit Van Camping Kikare
 • Hur man konverterar en transitbil till en husbil: den ultimata guiden
 • De 7 bästa skärmarna för Van Camping – Och hur man ställer in dem

Om du ser en björn vad du borde göra

Att vidta alla lämpliga försiktighetsåtgärder garanterar inte att en björn inte kommer in på din campingplats. Om en björn råkar dyka upp är det viktigaste att inte få panik och förbli lugn. Här är några andra tips som är användbara om du någonsin befinner dig i närvaro av en björn:

Var högljudd

Att göra höga och obehagliga ljud som att klappa och skrik kommer med största sannolikhet att skrämma bort björnen. Om detta inte fungerar, hitta något nära dig att slå på om du kan. Björnar kommer att ogilla dessa ljud, men du måste se till att det inte görs på ett stridbart eller aggressivt sätt.

Använd Bright Lights

Om din smartphone eller ficklampa är nära dig, använd ljuset för att skrämma bort björnen. Detta kommer bara att vara effektivt om du är på ett säkert avstånd från björnen.

  5 bra sätt att isolera en popup-camper (från värme eller kyla)

Får inte ögonkontakt

Att inte få ögonkontakt är viktig information att komma ihåg. Att få direkt ögonkontakt med eventuella rovdjursbjörnar som ingår är ett tecken på aggression. Om du inte vill gå tå till tå med björnen, stirra inte eller få ögonkontakt.

Spring inte

Det bästa sättet att komma ur situationen är att sakta backa från björnen. Det värsta du kan göra är att lägga ryggen mot en björn. När du springer eller vänder ryggen kan de urskilja dig som ett byte och jaga dig.

Ytterligare tips för att hålla björnar borta

Även om lägereldar inte kommer att hålla björnar borta från din campingplats, finns det flera sätt att minska risken för en björninteraktion. Hittills har vi täckt de viktigaste sätten att förhindra att björnar kommer in på din camping, men här är några fler användbara tips och tricks för din nästa campingresa.

 • Använd inte dina kläder som diskhanddukar
 • Ät inte i ditt tält
 • Tvätta all diskutrustning noggrant
 • Inspektera ditt tält för revor och revor
 • Göm alla glänsande föremål

Slutsats

Även om lägereldar kan hålla oss varma och mysiga på kyliga nätter och är perfekta för att steka marshmallows, stöter de inte bort björnar som vi alla har lärt oss att tro. Faktum är att en lägerelds rök kan göra tvärtom och locka björnar till campingplatser. Även om de bästa sätten att stöta bort björnar från campingplatser är relativt enkla, kan de vara lätta att glömma under all spänning med camping.

Kom ihåg att de bästa försiktighetsåtgärderna du kan vidta för att hålla björnar borta från din campingplats är:

 1. Var högljudd och gör din närvaro känd
 2. Håll din campingplats ren och maten innesluten
 3. Laga mat borta från din webbplats
 4. Låt lamporna vara tända på natten

Om du gillade det här inlägget har vi ett annat som heter ”9 tips du bör veta innan du går på camping”, du kan läsa det här.