Håller epoxi fast vid silikon?

Säg att du planerar att använda epoxi för att limma, belägga eller isolera något. Du har använt det på flera material, förutom silikon. Så nu undrar du – kommer detta harts att fungera på denna yta och vad mer kan jag använda istället?

Epoxi fastnar inte på silikon på grund av silikons låga ytenergi. Molekylkraften mellan dessa två ytor är svag, varför epoxin inte fäster på silikonytor.

Förutom att förklara varför epoxi inte fastnar med silikon, kommer jag också att diskutera lösningarna till det här problemet. Dessutom kommer jag att ge dig en lista över de bästa epoxialternativen för att arbeta på en silikonyta.

Varför epoxi inte fastnar på silikon

Epoxi är ett harts som bärs av reaktionen mellan två kemiska föreningar. Det är segt och kemiskt resistent, varför många använder det för olika projekt. Även om epoxin fäster på de flesta ytor, fastnar den inte på silikon på grund av den senares låga ytenergi.

Ytenergi hänvisar till kraften mellan molekylerna på varje yta, vilket gör att produkter attraherar eller fastnar vid varandra. Material med låg ytenergi – mindre än 36 dyn/cm – kommer inte att fästa bra med andra material.

Silikon har bara en ytenergi på 24 dyn/cm, varför epoxin glider av det.

Tänk på teflon, materialet som används för att belägga stekpannor, som har en låg ytenergi på 24 dyn/cm. Denna ytenergi förhindrar att maten fastnar på pannan.

Hur får man epoxi att fästa vid silikon?

Även om epoxi glider av silikon, finns det lösningar på detta problem. Du kan få båda ytorna att ”hämma” vid varandra med hjälp av följande:

Se även  Hur lång tid tar det för en Memory Foam-madrass att expandera?

Silikonprimer

Även känd som silanprimer, gör den silikon mer vidhäftande till silikonlim, akrylater och naturligtvis epoxi. Det fungerar precis som primer, vilket hjälper färg att fästa bättre på ytan. Silaner gör detta genom att skapa ett kompatibelt gränssnitt som främjar vidhäftning.

Corona behandling

Denna process applicerar en elektrisk urladdning på ytan, vilket hjälper till att bilda ett oxiderande skikt och ökar silikonens låga ytenergivärde. Dessutom främjar coronabehandling vätning.

Det hjälper vätskor (epoxi i detta fall) att hålla fast ”kontakt” med en fast yta (silikon).

Vad mer fastnar på silikon?

Ingen tid eller budget för en silikonprimer eller behandling? Inga problem. Du behöver inte överge ditt projekt för gott. Allt du behöver göra är att använda dessa lim som fäster på silikon bättre än epoxi.

Tryckkänsliga lim

Som namnet antyder kräver detta press för att få saker att hålla ihop. Jämfört med epoxi som stelnar förblir tryckkänsliga lim klibbiga. De hjälper till att blöta ytan, som, som sagt, håller fast kontakt mellan två ytor.

Värmehärdade silikonlim

Sådana produkter använder platinakatalysatorer för neutral och icke-korrosiv vidhäftning. Även om detta fungerar tillräckligt bra på silikon, kan du stärka dess vidhäftningsegenskaper ytterligare genom att:

 • Härdning av limmet längre eller vid högre temperaturer.
 • Håller det härdade limmet i ett område med hög temperatur.
 • Använd en specialistprimer.

Rumstemperatur vulkaniseringssilikon

Även känd som RTV-silikon, använder den en tenn- eller platinaförening för att härda vid rumstemperatur.

Eftersom det producerar fina detaljer är RTV-silikon perfekt för konstnärliga silikonprojekt (dvs. att göra skulpturer eller möbler).

Vad som fastnar på epoxi – och vad som inte gör det

Om du inte har tillgång till de primers och behandlingar som anges ovan kan du fundera på att byta ut silikonet istället. Skulle du göra det, gå inte bara ut och köp något annat. Många andra material, som silikon, fastnar inte på epoxi.

Se även  Kan man sätta in en tallrik i ugnen? 4 typer du kan, 4 du kan inte

Du kan förhindra samma problem genom att undvika dessa icke-epoxiklibbande material:

 • Vinyl
 • Sudd
 • Högdensitetspolyeten
 • Vaxpapper
 • Bakplåtspapper
 • Mantlade tejp
 • Plastpåsar och andra behållare
 • Varmt lim

Precis som silikon har dessa material låg ytenergi. Som ett resultat glider epoxi av dem.

Å andra sidan, om du letar efter material som fäster bra på epoxi, bör du välja något av dessa:

 • Trä
 • Metall
 • Härdad polyesterfiber
 • En del plast

Slutsats

Epoxi fastnar inte på silikon på grund av det senares låga ytvärde, eftersom det är precis som teflon, vilket betyder att epoxi kommer att glida av silikonets yta. Även om så är fallet kan du få epoxi att fästa på silikon med hjälp av en primer eller coronabehandling.

Utan dessa alternativ kan du välja lim som fäster bättre på silikon. Utmärkta val inkluderar tryckkänsliga lim, värmehärdade silikonlim och rumstemperaturvulkaniseringssilikon.

Likaså kan du byta ut silikon mot andra produkter som fäster bättre på epoxi. Dessa inkluderar trä, metall, härdat polyesterfiberglas och vissa plastmaterial.

Lämna en kommentar