Håller dubbla sovsäckar dig varm?

Älskar att spendera tid i naturens knä

Dubbla sovsäckar är ett bra sätt att mysa med en partner eller bara ha mycket extra sovutrymme när du campar. Dubbla sovsäckar har dock stora för- och nackdelar som varje campare bör tänka på innan de investerar.

Trots att man kan krypa ihop för värme är dubbla sovsäckar svåra att hålla varma på grund av flera luckor i isoleringen, som var dragkedjorna sitter och sovsäckens stora öppna mun. Dubbla sovsäckar är gjorda av lättare material och lämpar sig bäst för camping i varmt väder.

Läs vidare för att ta reda på om en dubbelsovsäck är rätt för dig!

Dubbla sovsäckar

Familj som sover i tält

Tvärtemot vad namnet antyder, är en dubbelsovsäck inte två sovsäckar som trängs ihop som en matryoshka-docka. En dubbelsovsäck är istället en dubbelsovsäck som är dubbelt så bred som en vanlig sovsäck som bekvämt rymmer två personer.

De finns i olika former och storlekar, men konstanten är att två personer bekvämt kan sova tillsammans.

Dubbla sovsäckar finns i två huvudformer, precis som enkla sovsäckar. Det finns rektangulära sovsäckar, som ger mer rörelse och luftflöde, men också leder till fler kalla fläckar. Rektangulära sovsäckar har inte ofta huva.

Mammasovsäckar är motsatsen till rektangulära sovsäckar. De har en tight passform och tillåter inte så mycket rörelse. Mammasovsäckar är varmare eftersom de håller luften inne i sovsäcken. Mumiesäckar är lättare att förvara, även om både den dubbla mumiesovsäcken och den rektangulära sovsäcken är skrymmande än en enkel sovsäck.

Det finns även möjlighet att få två enkla sovsäckar som kan dras ihop till en dubbelsovsäck. Detta ger möjlighet att tillgodose olika värmebehov mellan de två husbilarna, men kan leda till obekväma kalla fläckar på grund av dragkedjorna utan isolering bakom dem och olika fotpåsar.

  7 perfekta slädeplatser i södra Kalifornien

Trots att den är mer skrymmande på vissa sätt är en dubbelsovsäck lättare än en enkel sovsäck, vilket ger mindre vikt att bära när du reser.

Temperaturintervall

En man sitter i en sovsäck och dricker te från en termos i bakgrunden av vinterbergen.

Alla sovsäckar är grupperade i tre temperaturklasser: sommar, tre årstider, och vinter-. Dessa temperaturklassificeringar hänvisar till den lägsta natttemperatur som sovsäcken måste tåla och hålla dig varm.

Sommarsovsäckar rekommenderas för användning i temperaturer på 30°F eller högre och är gjorda av lätta material som inte är lämpliga för något kallare eller mer extremt.

Tre säsongssovsäckar kan, som namnet antyder, gå igenom tre årstider: vår, sommar och höst. De faller vanligtvis i linje med 15°F och 30°F, men kan inte gå lägre än så.

Vintersovsäckar ger tillräckligt med isolering för att hålla en husbil varm i kallt väder på 15°F och lägre.

Är du en kallsovare rekommenderas det dock att du lägger på ett lager eller köper en sovsäck som är mellan 10 och 15 grader lägre än temperaturen du använder den i för att ge dig själv extra värme. Kom ihåg att bara för att en sovsäck säger att den är bra för 15°F betyder det inte att du kommer att vara supervarm vid den temperaturen, det betyder bara att du överlever natten!

För optimal värme, överväg att köpa en dubbelsovsäck speciellt designad för vintercamping och klassad till 0°F.

Några dubbla väskor du kanske vill prova:

Varmt väder kommer

Tittar ut ur den öppna tältdörren på grön äng och skog i morgonsolen

Dubbla sovsäckar är bäst för varmt väder och lätt fritidscamping. Även om du kan köpa en dubbel sovsäck designad för vinterväder, kommer den fortfarande inte att vara lika varm som en enda sovsäck.

  Var är isfiske mest populärt?

Den vanligaste rektangulära dubbelsovsäcksdesignen med öppen mun leder till mest värmeförlust och är lämplig för utflykter i varmare väder på grund av de kalla fläckarna som uppstår med mycket luftflöde.

Dubbla sovsäckar är utmärkta alternativ för campare som lider av klaustrofobi. En dubbelsovsäck lämnar en enda person så mycket utrymme som de skulle vilja röra sig på och är ett steg upp från att sova med massor av filtar i varmt väder.

Ta inte en svårare väg

Dubbla sovsäckar är inte lämpliga för seriös vandring eller backpacking, trots att de kan lätta en del av bördan för vissa campare.

Att arbeta med endast en sovsäck leder till bristande övertalighet om något skulle gå fel med sovsäcken eller den person som bär förnödenheterna, vilket leder till bristande rättvisa i händelse av skilsmässa eller annan katastrof.

På grund av sin storlek och storlek är dubbla sovsäckar svåra att tvätta och inte trevliga att sova i om de blir blöta. Jämfört med sina mindre singelsovsäckskusiner är dessa sovsäckar gjorda av mindre hållbart material och är mindre motståndskraftiga mot väder och vind.

Alternativ för bästa passform och att hålla sig varm

Skumkuddar

Skumkuddar används ofta för att lägga till komfort till en campares upplevelse, de glider under för att förhindra att stenar eller klumpig hård jord gräver in i ryggen medan du sover.

Medan skumkuddar gör det bekvämare att sova på golvet kan det vara svårt att ta med en kudde som är tillräckligt stor för att få plats under en dubbel bred sovsäck.

En lösning kan vara att använda två kuddar och trycka ihop dem, men de kan skifta under natten. Men om du kan få det att fungera, hjälper skumkuddar också till att hålla dig varmare på natten genom att ge ett isolerande lager under dig.

  Hur flyger en luftballong?

Luftmadrass

En luftmadrass blir bättre komfortmässigt med en dubbel sovsäck, men det är inte ett bra alternativ för camping eftersom det inte hjälper dig att hålla dig varm.

Luftmadrasser är fyllda med kall luft, och hur varmt du än ligger på dem blir de kalla under dig. Så även om du känner dig bekväm, kommer du definitivt att sova kallt med en luftmadrass. Det skulle vara bättre att bara sova på golvet! Spjälsängar är samma sak, där de cirkulerar kall luft under dig. Om du vill hålla dig varm i din dubbla sovsäck, håll dig isolerad!