Håller cayennepeppar björnar borta?

Om du är som jag och växte upp i ett område utan björnar, är utsikten att möta en på stigen lika skrämmande som spännande. Det finns inget som kan ta en camping- eller ryggsäckstur från 0 till 100 så bra som att stöta på en björn. Björnspray är ditt främsta försvar mot en fientlig eller aggressiv björn, och huvudingrediensen i björn- och pepparspray är cayennepeppar. Men gör cayenne i sig något för att förhindra att björnar kommer nära dig eller din camping?

Avskräcker cayennepeppar björnar?

Håller cayennepeppar björnar borta?
Björnar är fantastiska varelser – på avstånd.

Använder sig av björnspray är mer än 98 % effektiv för att avskräcka björnar. Detta får många att dra slutsatsen att cayennepeppar (i pulverform, som du hittar i en butiks kryddgång) kan vara bra att strö runt på sin camping på egen hand. Hjälper det att strö peppar – eller något annat botemedel – runt din campingplats hålla björnar borta?

Att strö cayennepeppar över din camping eller spraya ditt tält med björnspray har en effekt som är 100% motsatsen till vad du vill. Precis som du märker att en restaurang har jättegod mat i det ögonblick du går in, strö peppar över din campingplats för att låta en björn veta att något gott finns i närheten. Björnar har ett kraftfullt luktsinne, så du vill att ditt tält och campingplats ska vara så luktfria som möjligt.

Strö inte cayennepeppar runt din campingplats – det avskräcker inte björnar! Den enda anledningen till att björnspray fungerar är att det är en hög koncentration som kommer rakt in i ansiktet. Att strö peppar runt ditt tält är som kryddor – en heltäckande dålig idé.

Pepparspray och björnspray

Pepparspray och björnspray är ungefär samma sak, men du ska inte ta med pepparspray på en backpackerresa. Den har inte sprayavståndet eller styrkan som björnspray har. Björnspray kan dock spraya upp till 30 fot bort och leverera 8 uns högkoncentrerad capsaicin direkt i en björns ansikte. Om du är orolig för hur du ska reagera på ett björnmöte (som jag är), ta lite björnspray innan du beger dig till björnlandet!

  Hur man känner igen Poison Ivy

Hur du björnsäkrar din campingplats

hur man bevisar en campingplats
En väl upplyst campingplats som denna hjälper till att hålla björnar borta.

Vad är ännu bättre än att använda björnavskräckning? Aldrig behöva använda den i första hand. Det bästa sättet att göra detta under vandring är att bara vara medveten om din omgivning och göra lite ljud när du reser. På så sätt kommer du att lägga märke till en björn när den är långt borta och höra dig komma, vilket minskar risken att av misstag skrämma den.

Men hur är det när du är i ditt tält? Hur säkerställer du att du inte vaknar till en riktig mardröm: en björn som försöker ta sig in i ditt tält? Först och främst är dessa möten otroligt sällsynta, så oroa dig inte. Men om du inte är smart om det riskerar du ett av dessa möten. Så det är viktigt att du ser till att din camping är björnsäker när du backpackar i en nationalpark eller någon annanstans i björnens territorium.

Är camping i Berenland säkert?

I allmänhet är det väldigt säkert att campa i björnland. Varje år finns det bara 11 björnattacker över Nordamerika, inklusive Kanadas stora björnfyllda vildmark. Det finns mer än 300 miljoner besökare i US National Parks System och 16 miljoner i Kanada varje år. Uppenbarligen är min rädsla för björnar lite orealistisk.

berg och en bäck i vildmarken
Vildmarksområden är hem för miljontals naturliga underverk; de är också björnland.

När du är i björnlandet, särskilt grizzlybjörnens land, måste du fortfarande hålla ett öga för att undvika ett farligt möte. De 11 personer som är inblandade i attacker varje år är de som inte är ansvariga – om du beter dig dumt kan du lägga till ditt namn till det numret!

Vilken nationalpark har den högsta björnpopulationen?

Great Smoky Mountain National Park i Tennessee och North Carolina har den högsta björnpopulationen av någon nationalpark. Det finns cirka 1 500 svartbjörnar ströva omkring i skogen i parken mycket mer än någon annan. Detta beror på att svarta björnar kräver mindre mark än grizzlybjörnar, vilket innebär att de lever i en högre befolkningstäthet. Great Smoky Mountains National Park är också ganska stor, vilket betyder att den kan hålla fler björnar än nästan någon annan park.

  Ryggsäcksfärdigheter: vad du behöver veta för en ryggsäcksresa

Yellowstone National Park-området har nästan 550 grizzlybjörnar, den högsta koncentrationen av grizzlybjörnar i någon nationalpark. Om du vill ta en bild på en grizzlybjörn är Yellowstone rätt plats att vara!

Vilka lukter kommer att avskräcka eller attrahera en björn?

två björnar i en nationalpark
Björnar är nyfikna djur, men vanligtvis är de inte ute efter ett slagsmål.

Det finns vissa lukter som stöter bort björnar mycket effektivt. Praktiskt taget alla rengöringsmedel baserade på ammoniak eller blekmedel, också tall- eller citrusdoftande sprayer, är kända för att vara oattraktiva för björnar. Även om du aldrig kommer att se någon råda dig att doppa ditt tält i blekmedel, kan det inte vara en så dålig idé att spraya det med lite Lysol. Tro bara inte att detta är en perfekt lösning; i själva verket är det inte ens riktigt värt att göra – det är bara ett alternativ.

Dofterna som bär kärlek är citronellaljus, vilken mat som helst och doftande toalettartiklar. Om du har någon av dessa saker nära eller i ditt tält, annonserar du din campingplats för björnar!

Hur man björnsäkrar en campingplats

Steg för att göra bevis

Häng en björnbuss

Luktbeständiga matbehållare är avgörande för säkerheten i björnlandet. Ta en björnburk eller en påse och en bit snöre. Häng upp maten minst 3 meter över marken, minst 60 meter från där du slår upp ditt tält. På så sätt, om björnen luktar något lockande, kommer den att vara långt ifrån dig.

Byt om efter middagen

Sov inte i samma kläder som du lagade mat eller åt i. Även om de ser rena ut kan dina kläder hålla fast vid de minsta lukter – lukter som en lokal björn kommer att märka. Björnar har näsor som är 100 gånger känsligare än människor, så de kommer att fånga även den minsta doft av chili mac på din skjorta! Byt om efter middagen och förvara dina matlagningskläder i en luktsäker påse eller med din matbehållare. Detsamma gäller dina rätter!

  Vad är Micro Spikes?

Håll din campingplats väl upplyst

Människogjorda lampor är, tro det eller ej, ett av de bästa sätten att hindra en björn från att komma nära ditt tält. Du kan köpa en remsa med starka LED-lampor som laddas med en USB och hänga den på utsidan av ditt tält medan du sover. De kommer inte att vara ljusa nog att störa din sömn, men de kommer att sticka ut för lurviga varelser och hjälpa till att hålla dem på säkert avstånd!

Slutgiltiga tankar

Möten med bruna eller grizzlybjörnar är inget att vara rädd för när du är ute och går i en nationalpark. De är dock något du bör vara beredd på. Det innebär att bära björnspray, ett lufthorn och veta hur man sätter upp läger på ett säkert sätt. Att sprida dofter är inte riktigt effektivt och vissa dofter, som cayennepeppar, gör raka motsatsen till att avvisa! I slutet av dagen, men det finns ingen anledning att vara rädd eller orolig!