Hålla sig varm i ett tält (välja ett varmt tält, uppvärmning, isolering)

Tält är ett bra sätt att komma ut och uppleva naturen. Du kommer att höra skogens alla ljud när mörkret faller, ropet från en uggla och kvittret från en lövgroda. Något annat händer dock när solen går ner… det blir kallt.

Att sova i tält betyder att tunna tygpaneler är det enda mellan dig och naturen. Detta gör lite för att hålla dig varm eller isolera dig. Som tur är finns det flera sätt att hålla sig varm i ett tält. Ingår:

  • Att välja ett tält med rätt säsongsbetyg
  • Använd isolerande föremål
  • Bär lager och lämpliga kläder
  • Användning av värmare och andra apparater

Vi diskuterar hur du trotsar även de kallaste temperaturerna i ditt tält.

Välja ett tält med lämplig säsongsbetyg

Alla typer av tillgängliga tält kommer in med olika säsongsbetyg. Dessa säsongsbetyg är avsedda att informera köparen om hur varmt och skyddande tältet kommer att vara under olika förhållanden.

Det finns tält med en till två säsonger, tre säsonger, fyra säsonger och fem säsonger. En till två är lämpliga för de mest gynnsamma och varmaste förhållandena och fem är optimala för arktiska expeditioner.

Vilken typ av tält som behövs för att hålla sig varmt beror på var du ska campa, väderprognosen och tid på året.

En till två säsongstält är för de varmare månaderna med måttliga temperaturer. Du kan vanligtvis komma undan med dessa tält under sen vår, sommar och tidig höst.

En annan faktor är deras oförmåga att motstå kraftiga regn och extrem nederbörd. En- till tvåsäsongstält har inte mycket isolering eller vattentätning, men är lämpliga för den genomsnittliga säsongscamparen.

Tre årstider är gjorda för att tåla lite mer nederbörd och lite svalare temperaturer. Tresäsongstält är ett populärt val för campare på sommaren, men också ofta på hösten och våren.

Tresäsongstält byggs vanligtvis med både en bra mängd ventilation för att hålla dig sval på sommaren och isolering för att hålla dig varm på hösten och våren. På grund av deras hållbarhet och längre användningssäsonger kan de bli dyrare.

Fyra säsong och fem säsong tält är byggda för att vara extremt hållbara och tåliga. De är de överlägset dyraste lågsäsongstälten som recenserats hittills. Ofta kallas femsäsongstält som ett expeditionstält.

De ger en betydande mängd skydd mot extrema element. Ofta är de speciellt tillverkade för polarklimat och vindbyar.

Att välja rätt tältsäsongsklassificering för din resa kommer att göra dig redo för värme från början. Om ditt tält är klassat för att klara kallare temperaturer bör det innebära färre lager och mindre användning av andra uppvärmningsmetoder.

  Är det fysiskt möjligt att sprinta ett maraton?

De som campar under mycket kalla och snöiga förhållanden brukar förstås välja fyra och fem säsongstält. Däremot har de några unika knep för att hålla värmen.

Vanligtvis väljer de ett relativt litet tält. Ju mindre tältet är, desto mindre tomt utrymme inuti, och även om du kan känna dig som en sardin, ju mindre tältet är, desto bättre håller det värmen inomhus.

De väljer också sin tältplats strategiskt och väljer naturliga vindbarriärer. Snökullar, träd eller buskar kan alla användas som naturliga vindskydd.

Slutligen rekommenderar vissa att du använder tejp för att fästa en termisk filt på innertaket i ditt tält på natten. Tanken bakom detta är att det fångar upp stigande värme och hjälper till att reflektera värmen tillbaka till dig.

Värm ditt tält

Oavsett typ av tält, om det är riktigt kallt ute, kan du behöva använda värmekällor för att värma upp ditt tält.

Vissa tält, vanligtvis större tält i canvasstil, rymmer en vedeldad spis. Dessa tält måste ha en ingångsport för rökkanal eller skorsten. De är byggda för att vara säkra att använda på spisen; av säkerhetsskäl kan inte vilket tält som helst med vedspis användas.

Om du använder en braskamin är insidan av ditt tält sannolikt ganska varmt. Var dock försiktig och följ säkerhetsrutinerna. Säkerhetsåtgärder inkluderar att placera kaminen på en flamsäker matta i ditt tält för att fånga upp eventuella glöd, använda en gnistfångare ovanpå influensan och att ha en brandsläckare i närheten.

Alla brandfarliga föremål, barn och husdjur ska hållas borta från heta ytor. Slutligen, av säkerhetsskäl, är det bättre att inte använda din kamin när alla sover, även på grund av kolmonoxidproblem (även om det är sällsynt när du använder rökkanal). Slutligen, se till att det finns god ventilation så att ingen rök eller CO2 fastnar inuti.

En propanvärmare eller en elvärmare är andra värmekällor för ditt tält. Båda typerna har sina fördelar och nackdelar.

Elvärmare anses vara säkrare än propanvärmare eftersom de inte producerar koldioxid. För att använda dem behöver du dock ett eluttag för att ge ström. om din campingplats har en koppling, inga problem. Elvärmare kan snabbt värma ett rum och är lätta och bärbara. Var också försiktig med dessa värmekällor, som att hålla brandfarliga föremål och barn på säkert avstånd och stänga av dem medan du sover.

  Hur mycket kostar det att hyra en lyxig husbil?

Om du inte har tillgång till ett eluttag, överväg en propanvärmare, men vet att de släpper ut CO2. Därför är ventilationen avgörande, inklusive att öppna fönster, ventiler och eventuellt till och med lämna dörrpanelen öppen. Det är bäst att köpa en spis gjord speciellt för användning i tält, till exempel en Coleman propan spis.

Ljuslyktor kan också ge en minimal mängd värme. De kommer inte att vara den största värmekällan, men de kan hjälpa dig att värma upp dig lite. Var försiktig om de använder en låga.

Du bör inte använda ljus med öppen låga som inte finns i en skyddsbehållare i ditt tält eftersom de utgör en brandrisk.

Slutligen, om du hamnar i problem, är ett av de mest fyndiga sätten att värma upp ditt tält med tegelstenar. Denna metod kanske eller kanske inte är idealisk för dig beroende på din typ av tält.

För att komma igång, hitta några ganska släta och tunga stenar, mellan fem och femton pund. För att värma dina stenar, placera dem nära elden i några timmar, även vid eldens botten. När den är varm, ta bort den med en tång eller flamskyddshandskar och ställ åt sidan för att svalna.

När de är svala nog att röra vid kan du ta med dem in i ditt tält insvept i en värmefilt eller på en matta. Beroende på storleken på ditt tält bör stenarna värma upp utrymmet inuti.

Nedgrävda stenar med ditt tält på toppen kan också fungera. Värm stenarna på elden som nämnts ovan. Medan de värms upp, hitta ett sandigt område och gräv ett hål cirka en fot djupt.

När stenarna har värmts upp, placera dem i hålet med en spade, tång eller handskar. Lägg smuts eller sand ovanpå för att begrava stenarna och placera sedan ditt tält direkt över hålet. Stenarna värmer sanden och i sin tur ditt tält, se bara till att de är tillräckligt djupa för att inte bränna ett hål i ditt tältgolv.

Filtar, lager och isolering

Att välja rätt tält och ta med en värmare eller värmekälla är de mest självklara sätten att hålla sig varm i sitt tält. Det finns dock några små saker du kan prova som kan göra stor skillnad.

Marken kan arbeta emot dig för att sippra värme ur ditt tält och bort från din kropp. Därför kan du överväga att lägga någon form av isolering mellan dig och marken. En metod är att använda ett upphöjt golvsystem, såsom pallar.

  Måste du alltid lämna ditt kylskåp i husbilen på? (När man ska stänga av den)

Dessutom ger området mattor en bra isolerande barriär mellan dig och marken. Sammankopplande bitar av skum eller mattor kan fungera lika bra.

De flesta märker att de blir kalla när de sover. Att sova på en upphöjd yta ger dig en tjock barriär mellan dig och marken för att förhindra värmeförlust. Av denna anledning kan luftmadrasser vara mycket användbara när man försöker hålla sig varm i ett tält, precis som liggunderlag.

Om du slappar, försök använda en lägerstol, sittsäck eller hängmatta för att hålla dig från marken. Några filtar och kuddar så blir du varm och mysig på nolltid.

Andra bärbara värmekällor inkluderar varmvattenflaskor och kommersiella värmepaket. En varmvattenflaska kan värmas upp vid brasan precis innan sänggåendet och placeras vid dina fötter för att hålla dig varm medan du sover.

Kemiska värmepaket, till exempel sådana som bryter eller skakar dig, kan hjälpa till att hålla dig varm. De kan användas i din säng, på din kropp eller placeras i väskor och hattar. Kom dock ihåg att de vanligtvis endast är engångsbruk.

Slutligen, lager kommer att hjälpa dig att hålla dig varm. Välj termiska baslager som leder bort svett men håller värmen och fungerar som isolatorer. Ull är ett vanligt val för att hålla sig varm i kalla temperaturer.

Om du behöver en omedelbar dos värme, ät en rejäl måltid och skölj ner den med varma vätskor. Att dricka varmt te eller kaffe kan hjälpa till att värma dig, men överdriv inte med koffeinet, varmt vatten är lika bra.

Förberedelser är nyckeln

Tricket att hålla sig varm i ett tält är förberedelser. Först måste du välja rätt säsongstält. Du måste också vara förnuftig när du väljer din sovsäck, eftersom de även lämpar sig för olika temperaturer.

Packa sedan allt som behövs för att ge dig värme. Ta med värmare, värmepaket, varmvattenflaskor och massor av varma kläder. Glöm inte tillbehör som mössor, handskar, halsdukar och filtar.

Det är bättre att ha möjlighet att hålla sig varm, även när du inte använder dem, än att tillbringa natten i kylan i ditt tält.

Fler artiklar du kommer att älska

Tältcamping med barn (checklista och aktiviteter)

Hålla sig varm i ett tält (som faktiskt fungerar)

Blixten kan slå ner i ditt tält (Ta reda på hur du förblir säker)

Är det säkert att sova i ett mögligt tält?