Håll din hund varm i ett tält – 11 tips som fungerar

Många tycker om att njuta av naturen med sina husdjur. Att campa med hund kan vara en mycket givande upplevelse för både människor och djur. Många campare älskar att ta med sina hundar eftersom det är roligt att se dem springa runt och njuta av naturen.

Men hur säkerställer du din hunds komfort och välbefinnande när du campar? Hur håller man en hund varm i ett tält? Det finns flera sätt att hålla din valp varm och mysig på en campingtur över natten.

1. Håll dem torra

Hundar älskar att utforska naturen och det kan ofta innebära att springa genom skogen och plaska i floder och sjöar. Om du slår läger på våren kan stigarna vara leriga, vilket innebär att din hund behöver ett bad innan du går in i tältet.

Om din hund leker i vattnet, se till att torka pälsen ordentligt innan du stoppar in honom för natten. Det är viktigt för människor att inte sova med blött hår eller blöta kläder, och detsamma gäller för en hund. Om din hund har blivit lerig, ge honom ett bad och sedan handduk eller lufttorka pälsen så att den är ren och torr innan han somnar.

Glöm inte att kontrollera din hunds tassar också. Medan deras päls kan vara torr, kan de gå i våta områden eller helt enkelt få dagg från gräset på tassarna. Ha en liten handduk till hands och torka av deras tassar innan de går in i tältet och somnar.

2. Ta en filt

De flesta hundar har en favoritfilt de sover på hemma. Ta den med dig på din campingresa så att de kan använda den i tältet. En hundsäng, komplett med kuddar och filtar, säkerställer komforten och värmen för ditt husdjur.

Om din hund har en filt han använder hemma, ta med den istället för en ny. Den välbekanta doften gör dem till mods och gör deras plats i tältet till sin egen. För dem utan filt, överväg fleece, ull eller annat lätt, snabbtorkande material.

3. Se till att isolera

Även om du har en filt eller hundsäng till din lurviga vän, glöm inte isoleringen. Om marken blir kall bör du lägga en liggunderlag på golvet där din hund ska sova.

Något så enkelt som en skumkudde med slutna celler borde räcka. Lägg den under sängen eller täck den med en filt för att göra den bekvämare. Låt aldrig din hund sova på golvet, inte ens i tältet, eftersom materialet inte är tillräckligt tjockt för att isolera den från kylan.

  Hur man springer när man inte tränar för ett lopp: varför och hur

Isolering är också viktigt för hela tältet som helhet. Om din hund bestämmer sig för att sova på golvet, se till att det inte finns några kalla fläckar. Lägg en markduk eller presenning under tältet för att isolera så mycket som möjligt, så att kall luft inte kommer ner i marken.

4. Tänd en lägereld

Om vädret tillåter, bygg en lägereld för att värma upp luften runt ditt tält. En lägereld är ett bra sätt att hjälpa en hund att torka helt innan den kryper in i tältet för natten.

Strålningsvärme från elden kan också tillföra värme till tältet om utetemperaturen är högre än luften inne i tältet på natten. Se bara till att inte placera lägerelden för nära tältet där gnistor eller rök kan vara ett problem eller skapa en brandrisk.

5. Investera i ett husdjurstält eller sovsäck

Djurbranschen är så uppfinningsrik att husdjurstält inte marknadsförs för hundar av alla former och storlekar. Du kan köpa en till ditt husdjur så att de får ett extra lager av isolering och värme. Sätt bara in det mindre tältet i ditt stora och dra in det.

Nätskärmarna tillåter luftcirkulation så att din hund kan andas och hålla sig vid en behaglig temperatur. Se till att lägga ett liggunderlag under husdjurstältet och sedan kan du lägga till en hundsäng eller filt för extra dämpning.

Det finns även husdjurssovsäckar på marknaden som, precis som mänskliga sovsäckar, har ett vattenavvisande skal för att hålla din hund varm och torr. De flesta hundsovsäckar är lätta och kan vara ganska kompakta.

Genom att använda en sovsäck kan ditt husdjur skapa en varm plats att krypa ihop och sova. Det håller dem också varma när de inte är aktiva, även när de är vakna. Den varma luften som fångas gör att de kan hålla sig sköna och varma när de kopplar av i tältet.

6. Använd en värmare

Om du befinner dig på en camping med el eller bilcamping med faciliteter kan en värmare vara ett alternativ. Sladdlösa värmare finns också om du inte har tillgång till en elektrisk anslutning.

  Är vandring bra för magen? (Eller är det tillbaka till crunches?)

Se till att värmaren är designad för tältanvändning och är säker. Det bör inte bli för varmt för att förhindra att din hund bränner sig om den skulle stöta på den. Leta efter en värmare med timer eller säkerhetsbrytare för att förhindra överhettning eller brand.

7. Skaffa lite kläder till din hund

Om du trodde att hundkläder bara var för utställning, tänk om! Vissa företag gör till och med dunjackor för hundar som är fyllda med syntetdun. Detta är ett idealiskt alternativ om du campar i kallare väder.

Om du behöver något lättare, köp en hundjacka eller regnjacka. Kläm fast den runt din hund så att den sitter på plats hela natten, även om den rör sig eller vaknar.

En regnrock kan också vara ett klokt val att bära under dagen för att förhindra att din hund blir blöt. En blöt hund är vanligtvis en kall hund, så ju mer du kan hålla ditt husdjur torrt, desto varmare blir de.

Små skor gör att fötterna inte blir blöta. Detta är särskilt viktigt på vintern när hundar kan springa runt i snön och få isbitar mellan tassarna. Var också försiktig på våren när snön smälter men känsliga lemmar kan fortfarande frysa.

8. Campa i rätt tält

Se till att du har rätt tält beroende på årstid du och din hund ska campa. Att använda ett tvåsäsongstält på hösten kanske inte är tillräckligt varmt för att hålla er båda varma. Välj ett kraftigt tresäsongstält om du campar i regnet.

För dem som vill campa sin hund på vintern, investera i ett fyrasäsongstält som erbjuder tillräckligt med isolering för att behålla värmen. Den måste också vara tillräckligt hållbar för att stå upp under snö, vind och regn.

Med rätt tält blir din hund inte för kall på natten. Det är också viktigt att notera att tältet inte bör ha några hål som kan släppa in drag eller vatten som kan kyla ner en hund ytterligare.

9. Dela din värme

Ett sätt att öka värmen är att sova med din hund i en sovsäck eller på en tältsäng. Du kommer att kunna dra nytta av din hunds värme och de kommer att dela en del av din kroppsvärme i gengäld.

  Van Camping och pensionärer – är de en match?

Har du en större hund får du förmodligen inte plats i samma sovsäck. Däremot kan de ligga bredvid dig medan du ligger i sovsäcken. Lägg bara en filt över dig så att det blir delad kroppsvärme och en större värmeyta skapas.

Att komma nära din hund är inte bara ett bra sätt att ge värme, utan det ger dig också en extra anledning att mysa med din lurviga vän. Hundmys är trots allt det bästa!

10. Håll dem väl matade

I svalare väder behöver de flesta hundar mer mat än vanligt. Detta antal kommer sannolikt att öka om de springer runt med dig hela dagen, går på upptäcktsfärd eller går en promenad. Att vara ute i friska luften kan också stimulera deras aptit, precis som din.

Ta med extra mat och se till att de får tillräckligt att äta. Detta kommer inte bara att gynna deras välbefinnande, utan det kan också göra dem varmare. Så länge de har en full mage kommer de att smälta maten och generera värme för att avvärja kylan.

11. Använd en varmvattenflaska

Det finns en anledning till att varmvattenflaskor har funnits så länge: de fungerar! Inte bara det, de är också billiga och lätta att använda. Fyll bara den med varmt vatten, slå in den i en filt, handduk eller örngott och placera den nära din hund.

Blir de kalla kan de ligga nära den för att få extra värme. För dem som inte har en riktig varmvattenflaska kan en vattenflaska i plast fungera lika bra.

Se till att testa temperaturen mot din egen hud först för att se till att den inte är för varm och kommer att bränna din hunds känsliga hud. Om det är obehagligt att ha det på huden i några minuter, låt det svalna innan du ger det till din hund.

Fler artiklar du kommer att älska

Kan man släppa in en hund i ett tält (tips och tricks – gör och inte)

99 campingplatser där hundar är tillåtna (exempel för varje stat)

Djurvänliga campingplatser (med regler, policyer och etikett)

Ta med din hund på campingen (behöver du förbereda vad du ska packa)