Grundläggande om ryggsäck: vilken storlek på packningen för en 5-dagarsresa?

Om du aldrig har backpackat förut är en av de största utmaningarna före trail att hitta en packning som faktiskt passar dig. Om du planerar en resa som varar längre än 3 dagar behöver du mer än bara det nödvändigaste plus massor av extra mat. Om volymen inte är rätt spenderar du alldeles för mycket på en ryggsäck eller så har du inte tillräckligt med utrymme för allt du behöver. Detta väcker frågan, ”Vilken storlek paket är bra för en 5-dagars resa?”

Ska du ut på en lång ryggsäckstur (utan förnödenheter) är det bäst att köpa en ryggsäck med en volym på minst 70 liter. Detta ger dig allt utrymme du behöver för att packa extra kläder, mat och en del av den komfort du kan missa på en kortare ryggsäckstur. Om du är en anhängare av ”ultralight”-filosofin eller om du har en liten ram, bör du klara dig med mer än 50 liter utrymme. De flesta borde dock gå för 70 bara för att vara på den säkra sidan!

Backpacker som går längs en grön kustlinje

Vilken storlek ryggsäck ska du välja?

Ryggsäckar mäts i volym, i liter. Ju fler liter i ryggsäcken, desto mer utrymme har den. Dagsväskor är i allmänhet under 40L och är bäst att använda för, ja, dagsturer. De är också bra för korta övernattningar. Nästa utbud av ryggsäcksstorlekar sträcker sig från 30L till 50L och är perfekta för weekendresor. Slutligen, allt större än 50L är vad du hittar sektionsvandrare, transiters och andra långväga backpackers.

Vilken ryggsäcksvolym passar dig? Svaret avgörs till stor del av längden på din resa, men det finns några andra saker att tänka på.

Större person = större paket

Ju längre du är, desto större bör din ryggsäck vara. Med detta menar vi inte en ryggsäck med ”stor” passform snarare än en ryggsäck med ”medium” passform. Vi menar att du behöver mer utrymme i väskan för att få plats med kläder och mat eftersom dina kläder och mat bara tar mer plats. Det här kommer från någon som är 6’5″ och 280 pund – ju längre du är, desto större bör din packning vara. Annars, lycka till med att få plats med ett par byxor utöver din extra långa sovsäck och liggunderlag i din 40-liters ryggsäck!

  Besöka Rocky Mountain National Park i maj: Bra idé?

Vänner: ju fler desto bättre

Camping med en grupp är inte bara roligare, det är också mycket enklare. Mycket av den väsentliga utrustningen kan separeras mellan olika medlemmar i gruppen, vilket avsevärt minskar bärvikten för varje person. Till exempel, när jag vandrar med min fru, tar en av oss tältkroppen och fotavtrycket medan den andra bär tältstänger och rep. Att backpacka med människor är säkrare, enklare och roligare!

Komfort och lyx

Om du är den typen av person som gillar att hålla en del av hemmets bekvämligheter på stigen, kanske du vill reservera lite extra utrymme i din packning. Detta kommer att ge dig lite utrymme för en filt, några böcker eller något annat som gör dig mer bekväm på leden!

Vilken storlek paket för en 5 dagars resa

Var försiktig med för mycket ryggsäck

Det finns en sak som heter för stor. Att köpa en 85 liters ryggsäck i vetskapen om att du aldrig kommer att använda den för en resa längre än två dagar är ett perfekt sätt att spendera pengar som du inte behöver spendera. Varje gång en ryggsäck blir större kostar den mer. Till exempel Gregory Baltoro 65 kosta över $100 mindre än Baltoro 85! Personligen har jag Baltoro 75 eftersom jag, som tidigare nämnt, är en ganska stor man som gillar sin mat.

Förvaringsutrymme på utsidan

Insidan av din ryggsäck är inte den enda platsen där du kan förvara saker. En bra ryggsäck har ett överflöd av fickor, remmar, dragkedjor och spännen som du kan använda för att säkra utrustning och nödvändigheter. Detta utökar dina packningsmöjligheter och gör det lättare att prioritera dina förnödenheter. Det gör att en ryggsäck med massor av fickor och remmar faktiskt kan vara mycket mer användbar än en större ryggsäck utan allt det där extra. Du kan knyta din sovsäck och andra skrymmande föremål på utsidan, vilket ger dig mer utrymme att packa inuti.

  Kan du åka Amtrak från Columbus, Ohio?
Person med flerdagarsryggsäck i en kanjon

Vad ska man packa för en 5 dagars resa?

Nu när du vet lite mer om vilken storlek ryggsäck du behöver, vad innehåller allt? Ärligt talat, det finns många guider som kommer att vara mer användbara än den här för just den här frågan. Om du letar efter den bästa ryggsäckspackningsguiden, kolla in den här. Men de grundläggande principerna för packning är följande:

De tio väsentliga

The Ten Backpacking Essentials publicerades först för ett decennium sedan bergsbestigning bok. Sedan dess har de blivit den globala standarden för att svara på många spirande backpackers fråga, ”vad fan ska jag packa?” The Ten Essentials täcker alla dina baser och säkerställer att du har det du behöver för att bryta ner leden säkert och hantera eventuella nödsituationer:

 • Navigering: Karta, GPS eller nedladdade rutter från AllTrails/Hiking Project
 • Ljus: pannlampa, ficklampa eller båda
 • Solskydd: hatt, solglasögon, långa kläder, solskyddsmedel
 • Första hjälpen: mer än bara plåster och ibuprofen
 • Kniv: Du kommer att använda den mer än du någonsin föreställt dig
 • Eldningsutrustning: eldstartare, vattentäta tändstickor, tändning, etc.
 • Skydd: Tält, bivy eller presenning
 • Extra mat: Så du kan äta det!
 • Extra vatten: Så du kan dricka det! (Vattenfiltreringssystem är också ovärderliga)
 • Extra kläder: håll dig torr, håll dig varm, håll dig vid liv.

Andra saker att packa

Vänner backpackar längs en grön ås

Utöver de tio viktiga sakerna, överväg att ta med dig några av dessa saker för att göra din resa enklare och roligare!

 • Camping/ryggsäckskamin
 • Sovsäck och liggunderlag
 • Dagbok eller kamera (eller båda)
 • Gåkäppar
 • Damasker för fot/ankelskydd
 • Björnspray (om det behövs)

Sanningen är att det finns ett oändligt antal saker du kan packa och en myriad av saker du bör packa – allt beroende på vart du ska och hur länge du kommer att vara där. Gör din research, packa inte för lite och lita på ditt omdöme!

  Vad är scrambling?

Hur mycket ska din ryggsäck väga?

Om allt är fullastat, hur tung ska din ryggsäck vara för en 5-dagars resa? Uppenbarligen varierar vikten från person till person, så det är svårt att ge en exakt siffra. De flesta experter skulle säga att din ryggsäck inte bör väga mer än 20 % av din totala kroppsvikt. Om du väger 200 pund, håll din packning under 40.

Men de flesta försöker hålla sig borta från det 5:1-förhållandet. Ultralätta backpackers går rutinmässigt på långa vandringar med en bärvikt på mindre än 10 pund. Den faktiska vikten på din ryggsäck är helt upp till dig – gör den bara inte för tung! Att överbelasta din ryggsäck är i bästa fall utmattande och meningslöst; det är i värsta fall farligt och dödligt.

Slutsats: packningsvolym för en 5-dagarsresa

Denna artikel har hållits ganska kort med avsikt. Jag ville främst berätta för folk vilken storlek ryggsäck som är bra för en 5-dagarsresa: 70L-ish. Om du kommit så här långt i artikeln så gratulerar jag dig och uppskattar att du läser! Jag hoppas att du har hittat svaren du har letat efter, och några utgångspunkter för vidare lärande!