Grundläggande kurvtagningstekniker och tips för Dirt Bike

Att kunna köra ordentligt i kurvor när man tävlar på en smutscykel är en av de viktigaste sakerna i ett lopp. Det är ingen exakt vetenskap och det finns många olika tekniker för det. I det här inlägget kommer jag att täcka några grundläggande kurvtagningstekniker du kan använda på din smutscykel.

Att kunna köra ordentligt i kurvor är en avgörande faktor för att hålla farten under ett lopp. Det är också superviktigt om du är på leden så att du inte hamnar i att springa in i ett träd eller ännu värre, springa av en backe.

Det finns ett antal olika tekniker och allt beror verkligen på vilken typ av hörn du kommer in i. Det finns mer avancerade tekniker du kan använda på racerbanan men i det här inlägget kommer jag att täcka grunderna för att komma igång.

Genom att förstå grunderna kommer du att vara 80 % på vägen. Du kommer att kunna ta kurvor med högre hastighet, ha mer balans och lämna kurvorna med mer självförtroende. När du har koll på grunderna kan du lägga till ytterligare drag.

Det första jag gjorde när jag lärde mig kurvtagning var att sakta ner. Om du hela tiden kör för fullt i kurvorna kommer du att ha svårt att lära dig stegen och se vad du gör för fel.

Gå långsamt, fokusera på stegen vi ska prata om och lägg gradvis till hastigheten. Det tog mig ett tag till en början att känna mig säker nog att gå snabbt in i svängen men med lite träning gjorde det en enorm skillnad. Det är precis som vilken racerbana som helst (cyklar, bilar, gokart), du kan ta dig igenom svängen så mycket snabbare med rätt teknik.

  Vad betyder siffrorna och bokstäverna på en fiskerulle?

Bör du bromsa in i hörn för motocross?

Du bör börja bromsa innan du gör svängen. Så fort du börjar göra svängen behöver du inte använda bromsen längre. Det jag fick höra och det jag alltid tänker på är att man bara ska använda bromsen när man går i en rak linje. När du vrider på hjulet bör du vara av bromsen.

Nästa sak du behöver veta är att du ska använda din frambroms 80 % av tiden. Jag använder sällan min ryggbroms och det enda jag verkligen använder den till är om jag behöver skjuta ut bakhjulet för att räta ut. När du kommer in i en sväng bör du använda frambromsen för det mesta.

Du bör också växla ner när du går in i en sväng. Om du är i 4:e eller 5:e växeln har du noll kraft som kommer ut ur svängen och du kommer snabbt att passera. Det är lite knepigt att ta för vana att bromsa och växla samtidigt men efter lite träning är det inte alls så illa.

När du kommer ut ur hörnet bör du vara i 2:a eller 3:e växeln. Det beror verkligen på situationen men lek med det för att se vad som fungerar bäst för dig. En sak som jag först inte insåg var att man faktiskt inte behöver använda kopplingen för att växla ner. Detta sparar mycket tid eftersom det är en sak mindre att behöva oroa sig för och kommer inte att skada din cykel.

Hur kör man ordentligt på en Dirt Bike?

Tekniken du använder för att ta ett hörn beror helt på vilken typ av hörn du ska in i. Att ta ett hörn på leden kommer att vara annorlunda än om du är på banan med hjulspår. Det kommer också att vara annorlunda om du tar ett hörn som inte har några hjulspår och är platt. Låt oss hoppa in i var och en av dem:

  Var är det bästa stället att sätta en registreringsskylt på en Dirt Bike?

Så här gör du en kurva på leden:

 • Kom in i hörnet i en stående attackposition.
 • Strax innan du börjar svängen gå in i sittande läge.
 • Håll ditt innerben utanför och framför dig för stöd (tight mot cykeln).
 • Använd stadigt gasreglage för att behålla kontrollen.

Om du vill bli lite mer avancerad kan du stå upp i hela hörnet och detta kommer att ge dig lite mer kontroll och inte heller vara lika hårt för din kropp. Kom bara ihåg att ju mer kontroll du har genom hörnet desto snabbare kommer du att gå. Här är en videodemo om du hellre vill se den:

https://www.youtube.com/watch?v=YT07kgHokDY

Hur man gör en kurva i ett hjulspår:

 • Stå upp och flytta tillbaka vikten när du saktar ner.
 • Sätt dig ner och flytta din vikt framåt när svängen börjar.
 • Lyft ditt innerben för att behålla kontrollen.
 • Luta cykeln och håll gasen under hela svängen. Ju mer du lutar desto mer gas måste du ge.
 • Luta dig mot styret när du lämnar svängen och flytta benet tillbaka till pinnen så snart som möjligt.
 • Stå upp igen.

Det största misstaget folk gör är att de inte lutar tillräckligt under hela svängen. Detta resulterar i att de skjuter ur spåret, tappar fart och ibland kör av banan. Det andra problemet folk har är att inte behålla sin gas genom svängen. Gasreglaget måste vara stadigt eftersom du kan tappa kontrollen om du ökar eller saktar ner. Här är en demovideo:

Så här gör du en kurva när den är platt:

 • Du kommer att vilja gå in i svängen från den yttre positionen (med ett hjulspår kan du ta det inre körfältet).
 • Se till att sätta dig ner lite tidigare än du skulle göra med en spårig sväng.
 • Lägg vikt på utsidan av cykeln (säte & peg) för att trycka på insidan av däcken.
 • Ge den bara lite gas under den första halvan, annars tappar du greppet.
 • När du lämnar svängen, ge den mjukt mer gas men se till att du fortfarande har grepp.
  Fungerar elektroniska fiskedrag?

Felet de flesta gör med detta är att de tappar greppet och snurrar utom kontroll. Det är mycket enklare med ett hjulspår eftersom du helt enkelt kan luta dig, ge den gas och du stannar på marken. När den är platt är det mycket lättare att tappa greppet. Det är därför du behöver gå in långsammare, lägga mer vikt över cykeln (inte i linje med cykeln), och vara smidigare på gasen. Här är en annan video:

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.