Grunderna för backpacking: hur man inte lämnar några spår

hur man lämnar inga spår titelfoto

Lämna inga spår är en uppsättning utomhusetik som främjar utomhusbevarande. Att följa dem hjälper till att bevara våra parker och vilda marker, skyddar djur och gör backpacking bättre för alla. Det finns sju principer som vägleder Leave No Trace-etos:

1. Gå inte oförberedd

vandrare i Yosemite National Park
Planera i förväg och förbered dig innan du vandrar eller backpackar!

Planera din resa med bevarande i åtanke; planera i förväg och förbered. Det betyder att du noga bör undersöka området där du ska vandra eller backpacka för att förstå exakt vad landskapet behöver skyddas. Vissa ekosystem är mycket känsligare än andra; åtgärder som kan vara bra Mount Rainier är inte garanterat acceptabla stenigt berg eller Acadia.

Innan du åker, se till att du vet vart du är på väg och hur du tar hand om det!

2. Stör inte naturen

Death Valley National Park lämnar inga spår
Death Valley National Park – där en av de känsligaste sakerna inte är naturen, utan du.

Det betyder att du bara ska vandra på etablerade stigar och campa på hållbara ytor. Att hacka buskar och lämna stigarna kan låta som mycket roligt, men många platser är väldigt känsliga och skadas lätt av alla fotsteg. Säkert, Death Valley kommer inte att förstöras om du går ut i naturen ett tag (även om du kan dö). De Hej regnskog Men i Olympic National Park är mycket känslig och kräver smarta, empatiska vandrare.

Hoh Rainforest Olympic National Park
Washingtons Hoh Rainforest är en delikat och vacker plats – behandla den som sådan!

När du sätter upp läger, minimera platsförändringar och undvik att skada växter – håll dig till hållbara ytor. Detta innebär att se till att du inte skadar några träd med din hängmatta (det är inte ens tillåtet på vissa ställen på grund av den dåliga kvaliteten på hängmattor för vissa trädarter), slå upp ditt tält på lämpliga, avsedda områden och bara bygga lägereldar där du är tillåtna.

  Håller cayennepeppar björnar borta?

Camping med Leave No Trace-principerna innebär att vara 200 fot bort från bäckar eller sjöar, lämna maten utanför lägret och känna till reglerna om var ditt tält kommer och inte kommer att orsaka problem.

3. Kassera avfall på rätt sätt

Stor sjö i Acadia NP Maine
En så vacker plats som Acadia förtjänar att lämnas som den är – så släng avfall på rätt sätt!

Vi måste packa allt vårt skräp tillsammans med allt vi stöter på på vägen. Mat, avfall, urin, avföring och avlopp sprider sjukdomar och förändrar djurlivets vanor och förstör landskapet. Man måste vara mycket noga med att inte lämna något avfall någonstans, att använda toaletten ansvarsfullt och inte undvika att lämna matrester som kan skada djur och störa näringskedjor.

Alla typer av avfall måste kasseras på rätt sätt. Ingen vill att avföring ska förorena vattnet de är beroende av för att fylla sina vattenflaskor. Djuren vill inte heller det. Vanligtvis är begravning det bästa sättet att hantera avföring, men du bör kontrollera reglerna innan du ger dig ut.

Matsvinnet är också mycket viktigt att kontrollera. Om du lämnar matrester på leden, och det gör alla andra, kan djur hitta dem och bli beroende av vandrares sopor som matkälla. Det betyder att mata en ekorre med lite spårmix inte bara är ett roligt foto; snarare är det ett bra sätt att förändra näringskedjan.

En annan sak du kan göra är att plocka upp en avfallsminskande backpacking spis, som Jetboil Flash.

4. Lämna det du hittar

Förstenad skog, lämna det du hittar
Arizonas Petrified Forest – hem för otroliga sevärdheter… och en förbanna?

På vissa ställen är det olagligt att ta bort naturföremål. Till exempel Frusen i skräck Forest National Park i Arizona förbjuder besökare att ta med förstenat trä. En del av Leave No Trace innebär att du lämnar det du hittar för nästa person att njuta av. Att ta bort eller ändra naturliga eller historiska föremål skadar vilda djur, landskap och kulturella värden. Undvik att förändra naturliga föremål och skada vilda djur, kulturellt värde och historiska bilder. I USA är det olagligt att ta bilder av webbplatser som hittats. Även om det inte är olagligt så finns det ingen riktig anledning att ta något från naturen som borde stanna.

  Hur man mäter grundvikten för backpacking

5. Lägereldsetik

Lägereldsetik i backpacking
Lägereldar räddar liv för människor, men kan vara livsfarliga för växter och djur – minimal påverkan är nödvändig!

Du måste minimera effekten av lägerelden. Eld är naturligt på vissa ställen, men lägereldar är det inte. Det innebär att man endast får göra upp eld i befintliga brandringar och inte göra upp några eldar i inlandet om man inte får göra det. Smoky the Bear finns i vår kultur av en anledning, och inte för att han är söt. Det beror på att dåligt omdöme om lägereldar kvarstår, vilket orsakar skogsbränder och skadar parker.

6. Var respektfull mot djur…

Grizzlybjörn i bergen
Yellowstone är ett bra ställe att vandra, campa, fiska och bli skadad av en björn om du inte använder huvudet!

Behovet av att respektera vilda djur borde vara uppenbart, men vissa människor kan inte ignorera det. Om du tycker att jag är tuff, ta den här galna historien som exempel. A kvinna i Yellowstone blev skadad av en björn, inte för att den var aggressiv, utan för att hon ville ha en selfie med den!

Respekt för djur är enkelt: ta dina bilder på långt håll, mata dem inte och försök inte röra eller bli vän med dem. Att se vilda djur är alltid spännande, även utan att riskera ditt liv eller djurets säkerhet.

7. …Och hänsynsfull mot andra besökare

Vandrare på Pacific Crest Trail
Pacific Crest Trail går genom många nationalparker och är älskad av miljoner – dessa vandrare vet hur man inte lämnar några spår!

Vandra en enda fil om du vet att det finns andra vandrare i närheten; ingen drömmer om att bli fast bakom dig när de föreställer sig sin nästa promenad. Vi delar alla vägen tillsammans. Det innebär att vi håller våra värderingar i framkant i grundskolan. Se upp för andra, försök hålla dig borta från människor och ge alltid mountainbikes eller hästar företräde.

Slutsats: vad är Leave No Trace?

De 7 principerna för Lämna inga spår är ett ramverk för att fatta ansvarsfulla beslut i naturen. Det handlar inte om att skapa regler om vad vi får och inte får göra utomhus. När vi alla strävar efter att ta hand om platserna vi älskar har vi en bättre chans att bevara landmärkena, inte bara för vår nästa resa, utan för nästa generation. Så fort vi börjar lämna våra skräp och inte hålla oss till de etablerade stigarna? Det är då vi börjar se områden försämras, stängda för användning och förstörelse av saker vi älskar. Så nästa gång du är där, se till att du inte lämnar några spår!

  Vad är Micro Spikes?

Läs också: Vandringstips i varmt väder, en kort guide till ryggsäcksturer