Grumligt varmt vatten: orsaker och det enklaste sättet att åtgärda det

Föreställ dig det här, du slår på din varmvattenkran och börjar fylla din diskbänk med vatten. Efter ett tag tittar du in och märker att ditt varmvatten är grumligt. Varför är det så?

Grumligt hett vatten orsakas oftast av att lösta syrebubblor frigörs från vattnet. Vattnet ska klarna från botten och upp på bara några minuter. Om så inte är fallet kan problemet orsakas av sediment eller varmvattenberedaren, vilket är allvarligare problem.

Om du vill ta hand om ditt problem med grumligt varmvatten måste du känna till huvudorsakerna, hur du identifierar dem och vad du kan göra åt dem. Låt oss dyka in i det nedan:

  1. Varför är mitt varmvatten grumligt?
  2. Hur man identifierar problemet
  3. Det enklaste sättet att fixa grumligt varmt vatten
  4. När ska man ringa en professionell
  5. Relaterade frågor

Varför är mitt varmvatten grumligt?

Grumligt, eller mjölkaktigt, varmt vatten är vanligtvis resultatet av lösta syrebubblor som försöker fly från vattnet. Detta kan orsakas av ett par olika saker.

1. Smutsig kranluftare

Det kan orsakas av en smutsig kranluftare. En kranluftare är ett nätlock som sätts på änden av din kran för att förhindra överdrivet stänk.

Luftaren kan få mineralavlagringar byggda på den, särskilt om du har hårt vatten. Även om de är ofarliga, kommer dessa avlagringar att öka trycket på vattnet som kommer ut ur din kran, vilket kommer att öka antalet bubblor, vilket skapar ett grumligt utseende.

2. Värm upp vattnet

En annan anledning till att ditt varmvatten är grumligt kan vara processen att värma upp vattnet i sig.

Kallt vatten kan innehålla mer löst syre än varmt vatten. Så när du värmer upp vattnet hålls detta lösta syre inte längre på plats av vattnet och försöker fly.

Ungefär som när du öppnar en burk kolsyrad läsk så bubblar syret ut ur vattnet så snabbt det kan, och det kan inte komma ut förrän det är genom ditt VVS-system och ur din kran.

3. Sedimentuppbyggnad

Den sista huvudsakliga anledningen till att ditt varmvatten kan vara grumligt är att ditt vatten har sediment i sig.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Få nu inte panik, detta är inte lika vanligt som löst syre men det är värt att nämna.

Sediment i ditt varmvatten orsakas vanligtvis av att mineraler byggs upp i din varmvattenberedare med tiden. Detta är särskilt troligt om du har hårt vatten. Om för mycket sediment ansamlas i din varmvattenberedare, kan det ta sig igenom ditt VVS och ut din kran och orsaka grumligt vatten.

Om du upptäcker att du har sediment i ditt vatten, undvik att dricka det och håll dig till vatten på flaska eller annat filtrerat vatten tills du kan få problemet åtgärdat.

Nu när vi har täckt de främsta orsakerna till grumligt vatten, ska vi gå igenom ett enkelt sätt att identifiera vilka av dessa problem du upplever.

Hur man identifierar problemet

Innan vi börjar med att identifiera varför ditt vatten är grumligt kommer du att behöva ett mycket viktigt verktyg.

En genomskinlig behållare.

Det är allt. Det kan vara ett glas, en skål, en murburk eller en plastbehållare. Heck, om du har en graderad cylinder liggandes, använd den. Det spelar ingen roll, den måste bara hålla vatten och vara genomskinlig.

Allt du behöver göra för detta test är att slå på kranen tills du får varmt vatten och sedan fylla din behållare med vatten.

När den är fylld, ställ den på en plan yta och titta på den. Det borde vara lite mer underhållande än att se färg torka.

Medan du tittar på ditt grumliga vatten, leta efter två saker:

  1. Vilket håll rensar vattnet, nerifrån och upp eller uppifrån och ner?
  2. Hur lång tid tar det att rensa, om alls?

Om ditt glas klarnar på bara några minuter och det klarnar från botten och upp, grattis, du har syrebubblor i vattnet.

Om det rensar uppifrån och ner och tar längre tid att rensa, har du förmodligen sediment i vattnet.

Om ditt vatten inte klarnar inom 24 timmar eller om ditt vatten har en brun färg istället för vit, är det möjligt att de utför underhåll på en vattenledning eller något liknande. Ring din vattenleverantör för att ta reda på om så är fallet.

Se även  7 bästa epoxin för bordsskivor 2023

Du bör prova detta test på alla kranar i ditt hem.

Om bara en kran producerar grumligt vatten kan du ha en smutsig luftare. Om det förekommer i alla dina kranar kan det vara något fel på ditt VVS eller din varmvattenberedare.

Enklaste sättet att fixa grumligt varmt vatten

Efter att ha utfört det enkla testet, så här löser du det vanligaste problemet.

Hur man rengör en vattenluftare

Om du tror att du har en smutsig luftare behöver du bara ta av den och rengöra den. Här är hur.

Steg 1: Ta bort luftaren

Först måste du ta bort luftaren från din kran. Du kan göra detta genom att vrida botten av din kran medurs.

Du kanske kan göra detta med bara fingerstyrka, men om det är för hårt måste du använda en skiftnyckel. Om du måste använda en skiftnyckel, linda in änden av kranen i en handduk eller trasa så att du inte repar metallen.

Steg 2: Rengör luftaren

När du har tagit bort luftaren, kontrollera båda sidor för eventuell smuts som har ansamlats. Du kan se det hårda vattensedimentet som byggts upp på min luftare på bilden nedan. Rengör det helt enkelt med en tvättlapp eller en skurig borste.

Din luftare kan ha löstagbara delar. Om den gör det, se till att du kommer ihåg att sätta tillbaka dem i samma ordning som de kom ut.

Om hålen i nätet är täckta kan du använda en tandpetare eller nål för att få ut sedimentet. Dessutom, om avlagringarna är för svåra att ta bort, kan du blötlägga luftaren i vinäger över natten för att lossa den.

Innan du byter ut din luftare, kör kranen i några minuter för att ta bort all ansamling som kan vara gömd i röret. Om du känner dig extra motiverad kan du använda en piprensare eller en liten borste för att rengöra runt insidan av kranen.

Se även  Kommer ett mindre duschhuvud att öka vattentrycket?

Steg 3: Byt ut luftaren

När den är ren, skruva tillbaka den på din kran och vrid den moturs. Du behöver inte använda skiftnyckeln igen, bara dra åt den med fingrarna så gott du kan.

Och vips, du har rengjort din luftare.

När din luftare har bytts ut, prova vattentestet igen för att se om du fortfarande har grumligt vatten. Om det fortfarande är molnigt kan du ha ett större problem.

När ska man ringa en professionell

Att försöka lösa det här problemet själv är bra, men ibland behöver du bara lite extra hjälp.

När du har utfört ovanstående vattentest och tror att du har sediment i ditt vatten, är det dags att ringa ett proffs. Sediment kan innebära att din varmvattenberedare behöver spolas eller att vattenbolaget gör lite underhåll.

Ring ditt vattenbolag för att fråga om underhåll först. Om det inte finns något underhåll kanske du vill fråga dina grannar om de har samma problem.

Om ingen har samma problem är det dags att ringa en rörmokare. De kan inte bara komma hem till dig och identifiera problemet utan också ge dig användbar information via telefon.

Dessutom, om du försökte rengöra din luftare och du fortfarande har grumligt vatten, kan detta vara ett tecken på ett problem med din VVS eller varmvattenberedare. Ring din lokala VVS-tekniker så hjälper de dig att lösa det.

Kan jag få grumligt varmt vatten och klart kallt vatten?

Eftersom kallt vatten kan innehålla mer löst syre än varmt vatten, är det troligt att ditt kalla vatten blir klart även om ditt varma vatten är grumligt. Detta gäller även när du använder samma handfat eller kran.

Hur fixar jag grumligt kranvatten?

Det enklaste sättet att fixa grumligt kranvatten är genom att rengöra eller byta ut kranens vattenluftare, men denna lösning fungerar bara i vissa fall. Om detta inte är problemet beror problemet förmodligen på sediment eller varmvattenberedaren, och du kan behöva engagera en professionell.

Lämna en kommentar