Gör Trail Running dig bättre på att vandra?

Ska du ut på en stor vandring? Undrar du om traillöpning kommer att förbereda dig? Löpning och vandring kräver olika färdigheter – går något av det över?

Traillöpning är utmärkt förberedelse för vandring. Terränglöpning kräver snabbhet, teknik och koncentration, liksom vandring så att färdigheterna går över. Trailrunning ökar konditionen, stärker musklerna och hjälper till att navigera i svår terräng för fortkörning på naturstigar.

Vandring och löpning använder samma muskler och kardiovaskulära system. Av denna anledning tror många att de fungerar likadant genom att vara i naturen, men traillöpning kan vara mycket svårare.

Hjälper Trail Running att vandra?

Om du är en traillöpare vet du att det är en sport med stor effekt. Traillöpning sker i allmänhet, på en halvjämn väg, i naturen. Medan du springer stiger du i branta upp- och nedförsbackar, stenar, sand, ras, smala stigar och stenblock. Vandring och stiglöpning delar samma terräng, med undantag för att för vissa leder är endast vandring möjlig.

Traillöpning görs ”löpning”, med ett mer konditionsträningssyfte medan du njuter av naturen, och vandring görs gående, främst för nöjet att vara i naturen runt berg, eller för att ta dig från punkt A till punkt B (när du är vandring för att campa på en destination till exempel)

jag-står-i-torr-flodbädd-med-mina-löparkläder
Stig som går över en torkad flodbädd

Uthålligheten som används vid traillöpning är betydligt mer än vandring eftersom det ökar din puls snabbare. Det krävs mycket koncentration för att röra sig i fart i en terräng där du kan snubbla, ramla och måste manövrera din kropp för att hela tiden hålla balansen.

Träningslöpare använder sin helkroppsstyrka, benen för löpning, armarna för balans och kärnan för att engagera och bibehålla balansen. Med vandring, för det mesta, kommer du att känna det i benen med lite kärna.

Traillöpning kan hjälpa dig att bli bättre på att vandra genom att förbättra din uthållighet, balans och styrka.

Hur vandring kan hjälpa spårlöpning

Som vandrare kanske du är glad att veta att du inte behöver springa trail running för att träna för en stor vandring, utan omvänt, vandring kan vara ett bra sätt att bli bättre på traillöpning.

Många löpare kan dra mentalt och fysiskt nytta av att byta upp till en vandring ett par gånger i veckan. Så här gör du:

  1. Du får aeroba vinster med mindre risk för skador

Vandring är en utmärkt lågintensiv konditionsträning. Om du har gjort en bergig vandring, vet du att vissa delar av en vandring kan vara väldigt intensiva, speciellt när du går uppför en särskilt brant stigning. Men totalt sett är det en långsam bränning upp och ner för kullarna.

  Har några skåpbilar fyrhjulsdrift?

Sammantaget hjälper denna lågintensiva vandringsaktivitet som görs under längre perioder till att utveckla din aeroba motor, speciellt om du är ny på trailrunning och tycker att den korta leden (med konstant hastighet) är ganska utmanande.

2. Det hjälper till med förberedelser för trailrunning

Om du någonsin har tillbringat mycket tid utanför vägen, kan vandring vara ett skonsammare sätt att vänja dig vid den naturliga terrängen. Det kommer inte att vara exakt samma sak som trailrunning, men ibland kan trailruns vara mycket jobb om inte farligt på grund av hastigheten.

En vandring på enkelspåriga stigar kan kännas mindre skrämmande än att gå ut och springa, och eftersom du rör dig långsammare genom att gå, anpassar din kropp sig till att navigera på stenar och rötter med mindre chans att falla.

Även om teknikerna för vandring och löpning är olika, vänjer sig din hjärna vid att identifiera säkra och osäkra platser att sätta fötterna från båda aktiviteterna– vilket är en avgörande färdighet för att undvika skador.

För övrigt, vandring är ett enkelt sätt att börja lägga till mer höjd till dina träningspass, och eftersom många löpare saktar ner till en ”snabb vandring”-takt på stora klättringar, kan vandringen förbereda dig för löpturer som kan inkludera de här backarna.

3. Du tillbringar mycket tid i naturen medan du vandrar

Att vara i naturen kan hjälpa till att lindra stress och få fram kreativitet. Det kan hjälpa till med produktiviteten och minska ångestnivåerna. Vandring är ett fantastiskt sätt att sakta ner och ansluta.

Faktum är att jag sökte i dussintals forskningsartiklar efter övertygande bevis om vandring när det gäller mental och fysisk hälsa. Se till och kolla in frukterna av mitt arbete här.

Jag svär, jag gör mer utomhus än att ta selfies. ?

Tvärtom, medan löpare i allmänhet tillbringar mycket tid utomhus, är många bekymrade över tid och prestanda och väljer tidsbesparande vägar snarare än att ta sig ut på stigarna djupt inne i naturen som kan kräva lite extra körning för att komma dit.

Löpning av alla slag ger fortfarande stresslindring, men att spendera mer tid i den faktiska djuprotade naturen kan vara ännu kraftfullare, vilket är hur vandring görs. Det kan vänja dig vid att älska och njuta av den miljön.

  Vad räknas som vintercamping? Exempel från hela USA

4. Vandring kräver inte mycket utrustning

Att vandra kräver inte mycket. Medan många föredrar att bära stora vandringsryggsäckar, är det mesta du vanligtvis behöver för en vandring en vattenflaska och ett par bra vandringsskor.

Det stämmer, du behöver inte de där stora vandringskängorna för att vandra! Läs mer om vandringsskor i min artikel här. Faktum är att vissa människor väljer att vandra i sina löpar- eller löparskor! Du kan se mer info om vandring i löparskor, här.

Löpning kräver eller tillåter inte mycket utrustning, vilket kan skrämma vissa människor som alltid behöver ha några saker på sig. Folk vill inte springa med övervikt eftersom det kan vara obehagligt eller sakta ner dem.

Att använda en vandring som kan göras med en långsam promenad och många pauser, kan hjälpa dig att vänja dig vid att vara oberörd av alla dina saker!

5. Du kommer att engagera olika muskelgrupper

Traillöpare tränar ibland sina kroppar att förlita sig på specifika muskelgrupper samtidigt som de ignorerar andra viktiga delar. Vandring kan hjälpa din kropp att ändra saker och börja aktivera mindre utnyttjade muskler.

När en terräng blir mer ojämn kommer du att utföra longering och hukrörelser när du navigerar över och runt stenar, rötter och kanske till och med böja dig runt träd.

Branta stigningar kan tvinga dig att aktivera dina glutes. Om du bär en ryggsäck kan detta vara ännu mer effektivt.

Vandring gör dig till en starkare löpare

Traillöpning kräver tid att göra de där milen. Du täcker mycket mer mark än en vandring på samma tid. Dina ben behöver den uthålligheten för att ta dig igenom en vanlig planlöpning, så en naturstiglöpning med upp- och nedgångar skulle ta upp ännu mer av din energi.

För att få den styrkan i benen är det viktigt att lägga in de milen. Vandring är ett långsamt och stadigt sätt att få in den konditionen för att hjälpa dig för dina framtida löpturer.

Volymen är viktig i den meningen att löpning orsakar massiv stress på kroppen, men att vandra använder mindre kraft och stötar; därför kan du gå längre än du kan springa. Sträckan du går kommer att hjälpa till att stärka din kropp över tid.

Att vandra är en riktigt bra träning för trailrunning, inte bara för att du kan få fler mil, utan du kommer att kunna göra det utan alltför mycket stress eftersom det härmar vad du kommer att göra under en trailrun.

  Varför är husbilar vita så ofta?

Vad gäller körsträckan får du bra låg slagtid på fötterna. Men som med all träning, ju mer specifik du kan ta dig till uppgiften du ska göra, desto bättre blir det för dig. Det är med andra ord inte riktigt meningsfullt att bänkpressa för att förbereda sig för skidåkning, men det gör utfall.

Vandring förbereder dig för traillöpning eftersom det förbereder dina muskler för nästan exakt vad de ska göra.

Vandring för säkerhet

Vissa människors kroppar reagerar inte särskilt bra på löpning, speciellt när det ingår så mycket manövrering, som i trailruns. Detta gäller särskilt för människor som precis börjar springa.

Vandring värmer dig till högre effekt löpning. jagOm du klarar av att gå ut på en en till två timmar lång vandring kan du öva på att vara förberedd på den där trötta känslan i benen utan att det blir en massiv påverkan.

Göra övergången till Trail Running

Det kan vara demoraliserande att känna att du är i form men inte effektivt kan slutföra en trailrun efter att ha haft utmärkta vandringsfärdigheter eller vice versa. Nyckeln till detta är att komma ihåg att sportspecificitet är viktig. När du vill gå över från det ena till det andra måste du ta små steg innan du hoppar rakt in i det.

Om du är en stark vandrare har du förmodligen utmärkt muskel- och bentäthet och vandringsfärdigheter som sömlöst kan översättas till traillöpning med rätt träning.

Tricket är att komma in i stiglöpningen, men var inte rädd för att gå när det behövs. I träning för löpning, speciellt längre distanser, kan vandring hjälpa dig att nå nivån och driva dig längre än du kunde gå tidigare.

Gör inte något som inte är hanterbart för dig. Konsekvens är nyckeln, och att gå är inte ett tecken på svaghet, snarare ett värdefulla verktyg.

Slutsats

Vandring är ospecifik träning som i slutändan inte körs. Det kommer att öka din kondition i allmänhet och öka din uthållighet för mer krävande terräng. Trail runs kan bli utmanande när du måste lägga fart på mixen av att springa över steniga ytor. Det kräver teknik, och den tekniken kan uppnås genom att träna genom vandring.