Glamping: en djupgående titt på lyxcamping

Den senaste tidens ökning i popularitet för ”glamping” eller ”glamorös camping” har väckt intresset hos många campare och även de som inte ser sig själva som fans av friluftsliv. Oavsett om du letar efter en förändring i ditt sätt att tillbringa din naturtillflyktsort eller vill campa utan att ge avkall på hemmets bekvämligheter, kan glamping vara det rätta valet för dig!

Idag ska vi ge dig en fördjupad titt på vad glamping är, vad det innebär och hur du gör din glampingresa till en oförglömlig upplevelse!

Vad är glamping?

Glamping, även känd som ”glamorös camping”, är en campingstil som kombinerar det du kan förvänta dig av en typisk natursemester med hemmets lyx. Alla objekt som kan uppgraderas kommer att vara. Det ger känslan av att bo på ett trevligt hotell utan bullriga grannar eller rejäla prislapp.

Termen ”glamping” blev populär i Storbritannien i början av 2000-talet, men konceptet har funnits i århundraden. Adelsmän och kungar satte upp stora tält under sina diplomatiska uppdrag, som sedan var överdådigt dekorerade och möblerade. Senare, i början av 1900-talet, populariserades denna typ av camping av rika européer som åkte på safari i Afrika.

Nu har glamping blivit mycket mer tillgängligt för gemene man; du kan semestra som en kung utan att betala orimliga priser. Hur många sätt kan du glampa på? Det finns flera sätt att njuta av din glampingresa, oavsett om du bor på redan etablerade glampingboenden eller bestämmer dig för att ge dig ut på ett praktiskt äventyr! Var du än väljer att bo i världen finns det sannolikt en glampingplats som uppfyller dina behov.

DIY glamping: vad det innebär

Gör-det-själv glamping är ganska enkelt och ger dig friheten att slå upp ditt (rymliga) tält nästan var du vill. En av de många fördelarna är att du kan anpassa din resa precis vad du vill, samtidigt som du håller din budget under kontroll! Vanlig Glamping Gear Glamping skulle inte vara den upplevelse det är utan rätt utrustning. Nedan är exempel på bara några av de saker du kan ta med dig för att göra din resa riktigt glamorös.
Tält
Vilket skydd du väljer för din glampingresa beror på vilket utrymme du behöver och hur du vill att det ska se ut. Det finns olika typer att välja mellan. Tält är i allmänhet din största investering, men de kan hålla i många år framöver.
Safari
Safaritältet är en av de mest populära typerna för glamping eftersom det är rymligt med högt i tak och ikoniskt för historien om dessa sprudlande resor. Bell Bell-tält är också ett bra val vid glamping eftersom de är estetiskt tilltalande och har raka väggar med högt i tak. Det är lättare att placera de möbler du vill ha längs väggarna, vilket maximerar ditt utrymme och din komfort. Jurta Även om vissa jurtor är avsedda att vara mer permanenta strukturer, finns det lätta bärbara versioner att ta med på en glampingresa. Yurtor är generellt sett de största tälten på marknaden när det gäller invändigt utrymme, och de är också ganska väderbeständiga med sina tunga canvasväggar. Sängkläder Glamping handlar om att förbättra din komfort i alla aspekter, och det inkluderar din sovsituation. På vanliga campingresor kanske du sover på golvet i en sovsäck eller kanske till och med en spjälsäng.

  Är Crocs bra för promenader?

På en glampingresa väljer dock de flesta att ta med madrasser eller spjälsängar med övermadrass. Istället för sovsäckar föredras täcken och andra mjuka filtar av glampare. Elektronik Under vanliga campingresor kanske människor föredrar att komma bort från allt som utgör vårt dagliga liv, inklusive elektronik som bärbara datorer, telefoner och TV-apparater. Glampers väljer ofta att inte ge upp dessa enkla nöjen och tar med sig bärbara datorer och telefoner med bärbara laddare. Möbler Campingresor kräver vanligtvis inte mycket möbler förutom hopfällbara stolar, men glampare kan ta med sig mindre bekväma stolar hemifrån om så önskas, ottomaner, speglar, bärbara handfat etc. Det är allt en del av uppdraget att göra ditt hem borta från hem så nära ett hus som möjligt. Hygienprodukter Att glampa med stil och komfort är inte lätt när du inte känner dig ren, och glampare har hittat en lösning på detta problem. Även om det inte finns dusch eller toalett i närheten, behöver inte glampers göra det svårt. Bärbara duschar och toaletter får dig att känna dig ren och omhändertagen utan att offra din värdighet och komfort.

Andra hygien- och badprodukter inkluderar:

● Bekväma badrockar ● Stora handdukar ● Ansiktsmasker Fritid och bekvämlighet För de flesta handlar campingresor om vandring, paddling etc., men vissa föredrar att koppla av och uppleva naturen på ett mer avslappnat (och mindre fysiskt ansträngande) sätt. Några fritids- och bekvämlighetsartiklar att ta med inkluderar:

● Böcker ● Fotspa ● Poolflottor (för vilken sjö eller vatten som helst som du kan glampa i i närheten) ● Paraply och solstolar ● Radio ● Telefon ● Bärbar dator ● Projektor och duk (för en glamorös privat teaterupplevelse) ● Popcornmaskin (om du har en elkälla) ● Campingspis (för att göra måltider enklare) ● Bärbara laddare

  Varför måste skidor vara så långa?

Det här är bara några idéer som kan ta din glampingresa till nästa nivå och se till att du aldrig blir uttråkad.

Läs mer här för att lära dig mer om DIY glamping och vad du behöver för att göra din oförglömlig:

● Hur man förvandlar camping till glamping ● Hur man gör hemmagjord glamping med egna händer ● Vad är glampingtält? ● Glamping sängidéer ● Glamping på stranden ● Glamping på en budget Glamp platser och vad de erbjuder glamping camping eller ”glamp site”. Det finns glampplatser över hela världen att besöka! Var kan man hitta Glampsites över hela världen Sökandet efter den perfekta glampsite är inte så svårt som det kan verka vid första anblicken. Tack vare dess skyhöga popularitet finns det flera onlineplattformar för att hitta en glamping-sajt som är rätt för dig.

Den mest populära glamping-webbplatsen, det passande namnet glamping.com, har hundratals listor för glamping-sajter runt om i världen. Det spelar ingen roll vart du vill åka, skriv bara in din önskade destination i sökfältet och bläddra i listor tills du hittar en du är intresserad av! Priserna kan variera beroende på vart du vill åka och hur många bekvämligheter som erbjuds. Arena One 99 Glamping (Kroatien) Denna kroatiska glamping erbjuder en hisnande utsikt över stranden och skogen från ditt lyxtält.

Enligt sajten erbjuder Arena One 99:

● 199 boende totalt ● Luftkonditionering ● Minikylskåp ● TV ● Bastu ● WiFi ● Städning ● El ● Spa

och mer. Det finns ett minimikrav på en vistelse på 3 nätter med priser som börjar på $161/natt. Under Canvas Grand Canyon (Arizona, USA) Grand Canyon är ett av de naturliga underverken som USA har att erbjuda, och du kan glampa här från vår till sen höst.

  Vilken temperatur är för varm för camping?

Glamping.com listar några av bekvämligheterna för denna glampsajt, inklusive:

● Dusch ● Handdukar ● Badprodukter ● Eldstad

Det finns en vistelse på minst 1 natt med en nattpris på $ 189. Det finns 67 platser, så se till att boka din i förväg. Takou River Glamping (Nya Zeeland) Om du vill bo på en mycket exklusiv glampingplats är Takou River en fantastisk och vacker plats. Med bara ett boende och en vistelse på minst två nätter är denna glampingplats med ett vackert högt i tak perfekt för par.

Webbplatsen är öppen från mars till september.

Takou River Glampsite erbjuder följande bekvämligheter:

● Spa ● Köksmaskiner och diskgods ● Bluetooth-högtalare ● Hängmatta ● Sängkläder ● Bibliotek ● Badtunna ● Telefonladdare ● Dusch

samt flera andra som finns på sajten. Denna glamp-sajt kostar 250 USD per natt och är perfekt för en smekmånad eller ett parresor. Tedesco Eco Park (Brasilien) Tedesco Eco Park är en glampingplats i Brasilien som erbjuder vackra safaritält att hyra från 188 USD/natt. Denna glampsajt är för alla typer av människor, från företagsgrupper till familjer till par. Det finns totalt tre boenden med en vistelse på minst 2 nätter.

Denna glamping är öppen året runt.

Bekvämligheterna som erbjuds av Tedesco Eco Park inkluderar:

● Luftkonditionering ● Badprodukter ● Värmare ● Dusch ● Lyktor ● Cyklar ● Köksmaskiner ● TV ● Vattenpark ● Sängkläder ● El

bland annat.

Etablerade glampsajter erbjuder ett antal bekvämligheter som du inte kan ta med på en gör-det-själv glampingresa. Om du har pengar att prova, varför inte uppleva en helt ny nivå av camping?

Kort sagt, det finns mycket med glamping som du bara inte kan njuta av på en vanlig campingresa. Badtunnor, el, fungerande köksmaskiner och varma duschar är bara en del av den glamorösa campingupplevelsen.

Oavsett om du väljer en gör-det-själv-resa eller bokar en jurta, safari-tält eller stuga, är glamping något som alla borde prova minst en gång. Gör ett hem hemifrån och gå på glamping.

Fler artiklar du kommer att älska

Vad är skillnaden mellan camping och glamping?

Allt du behöver för att förvandla camping till glamping

7 anledningar till att människor älskar glamping (och hur man kommer igång)