Giftiga ormar under camping (identifiera, behandla bett och myter)

Interaktioner med vilda djur är en del av camping och i många fall en välkommen upplevelse. Det finns dock några varelser som campare inte gillar att komma i kontakt med. En av dem är ormar.

Det finns några vanliga arter av giftormar i USA och många underarter, bara Alaska har ingen giftorm. I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika typerna av giftormar, hur man undviker dem, vad man ska göra om man blir biten och hur man håller dem borta från din campingplats.

Giftormar i USA

Alla ormar släpper inte ut gift till sitt offer vid varje bett, vissa bett kallas torrbett eftersom de inte injicerar gifter. Betet kommer att vara smärtsamt, men kommer sannolikt inte att orsaka några negativa effekter, såsom problem med blodpropp eller kardiovaskulära problem.

Av de nästan sju till åtta tusen rapporterade ormbetten varje år är bara fem till tio dödliga. Vissa ormar injicerar ett hemolytiskt toxin som vanligtvis är icke-dödligt och får blodkärl att spricka och förhindrar blod från att koagulera.

Neurotoxiner är dödliga utan motgift. Detta gift, som tillskrivs ormar som korallormen, förstör nervsystemet och stänger i huvudsak av andnings- och hjärtfunktionen, vilket leder till döden.

 • Skallerormar

Kanske en av de mest lätt att känna igen ormarna på grund av skallran på svansen de använder när de är hotade, skallerormar finns i nästan alla delar av USA, även om de är vanligast i sydvästra USA. De följer ofta stigar och kan hittas i skogar, gräsmarker, öknar och träsk. Dessutom kan de simma.

Deras triangulära huvud innehåller körtlarna som är ansvariga för deras giftiga gift. De är vanligtvis solbrända eller solbrända till färgen och smälter väl in i deras livsmiljö. Skallerormar kan bli upp till fem fot långa.

Nästan tjugo olika arter av skallerormar har hittats i USA, med många fler underarter utspridda över Amerika. Diamondbacks är de mest utbredda och allmänt kända i USA.

Diamondbacks delas in i två kategorier, Eastern och Western. De har båda samma mönster, stor storlek, aggressiva tendenser och kräver flest ormbettdödsfall varje år.

Östra diamantryggar lever i det våta och sumpiga klimatet på den sydöstra kusten från North Carolina till Louisiana. De kan regelbundet hittas på fem fot långa, även om de kan bli upp till sju fot långa. De dominerar träsk, träsk och skogar och är inte rädda för konfrontationer med större rovdjur, inklusive människor.

Antivenom är tillgängligt och bett bör behandlas omedelbart. De är extremt smärtsamma och orsakar mycket svullnad och blödning.

Västerländska diamantryggar finns i sydvästra delstaterna från Arkansas till Kalifornien. De växer inte lika stora som orientaliska diamantryggar och har en ljusare färg. De är dock lika aggressiva och deras bett är lika kraftfullt.

Andra skallerormars underarter inkluderar:

 • Mojave skallerorm
 • Skallerorm av trä
 • Prairie skallerorm
 • Ridgenose skallerorm
 • Sidewinder skallerorm
 • Rockskallerorm
 • Massasauga skallerorm
 • Dvärg skallerorm

Detta är inte en heltäckande lista eftersom underarterna och underarterna är många.

 • Copperheads

Copperheads är en av de mest bitande ormarna. Deras namn kommer från deras kopparfärgade huvud. Kopparfärgen fortsätter i timglasformade band längs deras bruna kroppar. De är vanligtvis två till tre fot höga.

De är vanligast i östra USA, men har också setts så långt västerut som Texas, eftersom det finns fem underarter av kopparhuvud. Copperheads föredrar skogsområden och zoner där två terräng möts, till exempel nära bäckar eller kanjoner.

Det finns faktiskt fem underarter av Copperhead, även om de verkligen inte skiljer sig åt beroende på plats.

 • Osage kopparhuvud
 • Bredband kopparhuvud
 • Northern Copperhead
 • Trans-Pecos kopparhuvud
 • Södra kopparhuvudet

Dessa ormar ackumulerar det största antalet bett per år, men med de minsta negativa effekterna. Det kan bero på att de är mindre skygga än andra ormar och på grund av sitt kamouflage brukar de inte gräva eller gömma sig.

  När är den bästa tiden på året att köpa ett tält

Även om de slår snabbt med liten eller ingen förvarning, är deras gift ganska svagt och får vanligtvis inte mycket in i offret.

 • Bomulls munnar

Även känd som vattenmockasin, är dessa ormar de enda giftiga vattenormarna som är infödda i USA. De är semi-akvatiska och är lika lätta att hitta på åkrar och vid vattnet som de är i dammar, sjöar och vattendrag. De bor i den sydöstra delen av landet från Virginia till Texas och så långt söderut som Florida.

Cottonmouths är större ormar, vanligtvis var som helst från två till fyra fot långa, men ibland så långa som sex fot. De har triangulära mörka huvuden med kattögonpupiller och ljusa nospartier. Deras kropp är vanligtvis mörkare i färgen och kontrasterar skarpt med den ”bomullsvita” insidan av munnen, men kan vara randig eller gul.

Betet av en vattenmockasin, som andra huggormar, kan vara ganska smärtsamt. Det orsakar blödningar i området eftersom hemotoxinerna förhindrar koagulering, ett vanligt inslag vid huggormsbett. Betet kan leda till permanent eller tillfällig muskel- och vävnadsskada, men ett motgift finns tillgängligt.

 • Korallormar

Korallormar är mycket farliga och har det näst starkaste giftet av alla ormar. De är små och färgglada och det kan vara svårt att skilja svansen från huvudet. Deras färg består av röda, gula och svarta band. Ett användbart talesätt är: ”Rött bredvid gult kommer att döda en karl, rött bredvid svart är en vän till Jack”.

Detta gäller för de ”nya världens” korallormar som bor i USA, men detta är inte sant utanför USA för ”gamla världens” korallormar. Många ormar försöker maskera sig som korallormar och deras markeringar kan se likadana ut. Korallormar omger hela kroppen, de har också svarta märken på huvudet som sträcker sig bortom ögonen.

Livsmiljön för korallormar beror på deras plats. De som finns i skogsområden lever i sumpiga eller skogsbevuxna områden, gräver ner sig under jorden eller gömmer sig i lövhögar. I det varmare, torra klimatet lever de i sanden, jorden eller under stenar. I USA bor korallormar i sydstaterna från östkusten till Arizona.

De tre underarterna av korallorm som finns i USA är:

 • Arizona korallorm (finns i Arizona)
 • Östra korallorm (så långt söderut som Louisiana hela vägen till Virginia)
 • Texas korallorm (Texas och in i Louisiana)

Betet av en korallorm är extremt smärtsamt och kan så småningom orsaka hjärtstillestånd eftersom giftet verkar för att orsaka andningssvikt och förlamning. Det finns ett motgift, men tyvärr uppträder inte symtomen direkt och det finns vanligtvis ingen smärta eller svullnad initialt. Lyckligtvis är deras huggtänder ganska svaga och de har svårt att pierca skor, kläder och till och med människohud.

I de flesta fall uppstår bett när människor försöker plocka upp eller hantera korallormar. De tenderar att vara en skygg art och är inte alltför aggressiva.

Hur man undviker ormmöten när man campar

De flesta ormar är blyga och ogillar att interagera med människor. Därför biter de flesta bara om de blir hotade eller provocerade. Det är klokt att lämna ormar ifred och att inte komma för nära dem (håll minst 6 fot bort) eller hantera dem.

Om du vandrar eller promenerar är det en bra idé att stanna på stigar och stigar. Ormar är kallblodiga och gillar att sola sig på platta områden och stenar. Håll ett öga på ormar och se var du går och lägg händerna.

När de inte värmer sig gömmer sig de flesta ormar under löv, stockar eller stenar. Om du samlar ved eller andra naturexemplar, var medveten om att du kan störa en orms gömställe. Höga gräs, lövhögar och bergsskrevor är andra vanliga livsmiljöer för ormar.

  Håller lägereldar borta björnar?

När du är i kända ormområden kan du bära rätt utrustning för att skydda dig mot ormbett. Snakeboots skiljer sig från arbetskängor, vinterstövlar och cowboystövlar i deras skyddsnivå. Ormstövlar sträcker sig vanligtvis från din fot till ditt knä och deras material gör dina underben ogenomträngliga för ormbett.

Slangskydd är en annan form av skydd. Dessa finns i två former, den ena är mer av en ärm för ditt smalben, medan den andra liknar ett par byxor eller vadare. Det vanligaste området där en orm slår är mellan din fotled och ditt knä, det näst vanligaste området är mellan ditt knä och lår.

Slangskydd kan lindas runt dina ben och över din vanliga stövel eller skor. Om du ska vandra genom ormens territorium är det alltid en bra idé att skydda några.

Hur man håller ormar borta från din campingplats

Välj rätt plats

Du bör undersöka din campingplats för någon av de typiska ormens livsmiljöer och preferenser i ditt område. Du bör också kolla efter hål eller ormhus.

Det är bäst att sätta upp ditt tält på platt terräng med lite eller inget gräs. Håll dig också undan från högar av stockar, fällda träd, klipphällar och lövhögar, eftersom dessa är vanliga gömställen för ormar.

Förslut din mat

I allmänhet kommer ormar inte att vara intresserade av mänsklig mat. Men om din mat lockar till sig möss, ekorrar eller andra gnagare kan den locka till sig ormar. Håll all mat förseglad i lufttäta behållare och kassera allt skräp på rätt sätt.

Prova ett ormavvisande medel

Vissa friluftsbutiker säljer ormavvisande medel i form av en doftspray. Du kan använda dessa sprayer för att skapa en illaluktande barriär runt din campingplats för att avskräcka ormar. Innan du gör detta, se till att sprayen är säker för miljön och inte skadar andra djur.

Kontrollera om det finns slangar

Se alltid till att ditt tält är dragkedja upp och stängt innan du lämnar. Det kan dock vara en bra idé att skaka ur sovsäcken och stövlarna före användning för att säkerställa att en orm inte anser dem vara ett utmärkt gömställe.

Ormar gillar också svala, torra områden, så när du återvänder till din camping, kontrollera att en orm inte har tagit plats under ditt tält.

Vad du ska göra om du blir biten av en orm när du campar

Tecken på ett ormbett

I de flesta fall kommer du ganska snabbt att märka att du blivit biten av en orm. Du kommer förmodligen att se eller höra ormen och känna dess bett. Vissa ormar slår snabbt och lämnar området, medan mer aggressiva arter slår eller griper upprepade gånger med sina huggtänder och käkar.

Det kommer troligen att finnas några punkteringsmärken vid källan till bettet, vilket är en bra indikation på ett ormbett. Beroende på typen av rör kan du uppleva rodnad och svullnad omedelbart eller inom några minuter till timmar.

Smärta åtföljs vanligtvis av rodnad och svullnad, svårighetsgraden beror på typen av orm och om bettet var torrt eller inte eller om gift injicerades. Förgiftning, eller frisättning av gift, kan orsaka följande symtom.

 • Illamående och kräkningar
 • Tung andning eller eventuellt hjärtstopp
 • Domningar eller stickningar runt ansiktet och/eller extremiteter
 • Ökad salivutsöndring och svettning
 • Störd syn

Offret kan också uppleva symtom på chock, inklusive:

 • Rastlöshet eller agitation
 • Att svettas
 • Bröstsmärta.
 • Yrsel eller svimningskänsla
 • Sval och fuktig hud
 • Blåaktiga läppar och fingernaglar
 • Förvirring
 • Mycket svettning, fuktig hud
  Så här roterar du dina Rollerblade-hjul: Steg-för-steg med bilder

Omedelbar behandling

Du bör försöka få offret på säkert avstånd från den arga ormen så snart som möjligt, i de flesta fall kommer ormen att göra det så fort den ser en flyktväg. När du för offret i säkerhet, försök att ta in alla detaljer om ormens utseende och egenskaper, eftersom de kan hjälpa till att identifiera den.

När du och offret är utanför omedelbar fara, ring 911 och sök omedelbar läkarvård. Släpp offret till ro, men försök att hålla honom stilla och minimera alla rörelser för att förhindra att giftet sprids snabbare genom hans kropp. Det hjälper till att hålla sårstället (arm, ben, fot, etc.) stilla och något under hjärtnivån.

Medan du väntar på hjälp, försök att lugna offret och hålla dem varma, eftersom de kan vara i chock. Du ska inte ge dem något att äta eller dricka.

Eftersom svullnad är en vanlig biverkning, var noga med att ta bort kläder eller smycken som kan bli täta och begränsande. Du kan lägga på ett rent bandage för att förhindra att skräp kommer in i såret, men du vill inte heller att det ska vara för hårt.

Sjukvårdspersonal kan förhoppningsvis hämta dig eller hämta dig från platsen och transportera offret till sjukhuset.

Behandling i en medicinsk institution

På den medicinska anläggningen kommer läkare förmodligen att fråga om du kan identifiera ormen. Det är viktigt att ge dem all möjlig information om livsmiljön, ormens utseende och ormens egenskaper.

Korrekt identifiering av ormen kommer att tillåta dem att administrera antigift vid behov. I vissa fall, om de tror att bettet var torrt, kan de vänta och övervaka patienten för att se om några symtom utvecklas.

Antivenom är mest effektivt när det ges inom de första fyra timmarna efter ormbett. När det väl administrerats kan det vara effektivt i upp till två veckor efter bettet. Tyvärr kan motgift ha några otäcka biverkningar:

 • Utslag
 • Väsande andning
 • Klia
 • Hög puls
 • Feber
 • Smärta i kroppen
 • Serumsjuka (måste behandlas av läkare. Symtom inkluderar feber, ledvärk, hudutslag, frossa, muskelsmärta, klåda och blod i urinen)

Ormbettsbehandlingar att undvika (myter)

Det finns vissa cirkulerande behandlingar som har motbevisats och är osäkra. Försök aldrig att applicera en turniquet för att stoppa giftet. Detta kan orsaka allvarliga skador på offret och till och med vara dödligt.

Försök inte göra några snitt eller suga ut giftet. Detta kommer ofta att göra mer skada än nytta eftersom du kan skada offret och dig själv ytterligare.

Vänta inte tills symtomen dyker upp, ignorera ormbetten eller försök att gå ifrån det. Även om du tror att bettet var torrt, sök läkare omedelbart.

Applicera inte en ispåse eller doppa inte såret i vatten, särskilt kallt vatten. Isen kan begränsa cirkulationen. Det gör att giftet inte kommer att spridas så långt utan kan orsaka mycket allvarliga skador lokalt där det finns.

Behandla ormar med respekt

Om du slår läger nästan var som helst i USA kan du befinna dig i ormterritorium. Du bör vidta lämpliga försiktighetsåtgärder och bekanta dig med möjliga ormarter och deras egenskaper som du kan komma i kontakt med.

Du bör också se över korrekt behandling av ormbett och vidta åtgärder för att säkerställa att du och dina medcampare är förberedda på ormrelaterad nödsituation.

Fler artiklar du kommer att älska.

Typ av giftiga växter vid camping (hur man identifierar och behandlar)

Vad ska du göra om en björn attackerar ditt tält?

Håller campingtält insekter ute? (Endast vid korrekt användning)

Hålla myror borta från din campingplats (tips som fungerar)