Genomsnittlig vikt för husbilar i klass C

Husbilar eller husbilar är indelade i tre klasser, och klass C är den näst största efter klass A. Du gillar storleken och manövrerbarheten hos en klass C husbil, men innan du köper en, måste du veta hur mycket kostar en klass C husbil väger i genomsnitt?

Medelvikten för en husbil i klass C är 10 000 till 20 000 pund. Som jämförelse väger en husbil i klass A upp till 30 000 pund och en husbil i klass B väger som mest cirka 11 000 pund.

I den här informativa guiden kommer vi först att skilja klass C husbilar från klass As och Bs, sedan kommer vi att fördjupa oss i vikten av denna husbilsklass. Vi kommer till och med att ge exempel på hur mycket riktiga husbilar av klass C väger, så se till att du fortsätter läsa!

Vad är en klass C husbil?

Husbilar är också kända som husbilar, vilket är en förkortning för fritidsfordon. Till skillnad från en resesläp eller andra typer av släp där du fäster din släpvagn på ett dragfordon, kan du köra husbil.

Den tidigaste husbilen är från 1915. Dess chassi var en modifierad Packard-lastbil. Fordonet vägde minst tre ton och var 28 fot lång. Den hade plats för 11 personer, så det var en ganska rymlig första modell!

Husbilar tog fart och från 1920-talet och framåt blomstrade husbilsindustrin i USA. Folk blev så entusiastiska över husbilar att de startade sina egna exklusiva campingklubbar, en praxis som har bestått till denna dag.

Under decennierna som följde gick husbilar från att se bara ut till att ha mer lyxiga funktioner. Det banade väg för dagens husbilar, som är otroligt lyxiga.

Husbilar är indelade i tre klasser, som vi berörde i introt. Dessa är klass A, klass B och klass C.

Den första husbilen från 1920-talet var sannolikt en klass A (även om sådana klasser inte fanns ännu) eftersom dessa är den största av de tre typerna av husbilar. Den genomsnittliga storleken på en husbil i klass A är 20 till 45 fot lång, så det är ingen överraskning att dessa rejäla fordon kan väga upp till 30 000 pund.

Om klass A är störst skulle man kunna tro att en husbil i klass B skulle vara den näst största, men det är inte så det fungerar. Istället är husbilar av klass B de minsta. Med smeknamnet husbilar på grund av sin storlek, kommer en husbil av klass B att väga lite över 10 000 pund som mest.

Det för oss till husbilar i klass C, som vi kommer att prata om i resten av den här guiden. Klass C husbilar är de näst största efter klass A. De är inte de största husbilarna på vägen, men ingen kommer att missta dem för en husbil heller.

På den kortare sidan kan en husbil i klass C vara 21 tum lång. Det skulle kräva en mindre layout inuti, men du skulle fortfarande ha en mängd olika bekvämligheter att njuta av. Dessa kan inkludera vridbara stolar, ett halvkök eller till och med ett komplett kök, en queen size-säng, en matplats (som förmodligen kommer att förvandlas till en soffa för att spara utrymme) och kanske ett litet badrum.

  Varför lossnar min ATV-kedja hela tiden?

Klass C husbilar som störst är 41 fot långa. De större modellerna är gjorda för familjer, med plats för fyra till åtta personer beroende på konfiguration.

Det kommer att finnas mer än tillräckligt med utrymme för king size-sängar (eller queen size-sängar), konvertibla sängar, våningssängar eller enkelsängar. Köket bör vara fullt utrustat med generöst bänkutrymme, en mikrovågsugn, överliggande förvaring, en spishäll och kanske till och med ett åtta kubikfots kylskåp.

Du kanske kan njuta av ett komplett badrum i en större husbil i klass C med dusch, toalett och handfat. Din husbil kan till och med ha en tvättmaskin och torr förberedelse, vilket är bekvämt!

Konvertibla layouter med avskildhet från rum till rum gör att hela familjen kan bo i en husbil i klass C i veckor eller till och med månader i taget snarare än dagar.

Detta är hur mycket den genomsnittliga husbilen i klass C väger

Med så många fantastiska funktioner och bekvämligheter är det vettigt att en husbil i klass C är allt annat än lätt.

På den nedre sidan av spektrumet kommer en liten husbil av klass C att väga mellan 10 000 och 12 000 pund. Som du kanske minns från introt, bottnar en husbil i klass B på cirka 12 000 pund.

De största husbilarna i klass B är 23 fot långa, vilket är ungefär motsvarande de minsta klass C, så det är logiskt att de två husbilarna skulle ha samma viktklass.

Mellanviktsklass C husbilar som är längre än 23 fot men inte riktigt 40 fot (så kanske runt 30 fot långa eller så), kommer att väga cirka 15 000 pund. Vid den här storleken är golvytan större, passagerarkapaciteten är högre och bekvämligheterna rikligare, därav viktökningen.

Klass C husbilar som är 41 fot eller däromkring kan väga nästan 20 000 pund. Viktgränsen för en husbil av klass A är mellan 13 000 och 30 000 pund, så en klass C på 2 000 pund ligger precis i mitten.

11 Verkliga exempel på klass C husbilsvikter

Du är intresserad av att äga en helt egen husbil i klass C. Eftersom storleken och vikten på fordonen klarar hela skalan, skulle du gärna vilja se några exempel på vad riktiga husbilar i klass C väger. Vi har den informationen åt dig här.

Utan vidare, här är en lista över aktuella klass C husbilsmodeller och deras medföljande vikter.

 • 2022 Jayco Redhawk SE – 14 200 pund
 • 2022 Jayco Greyhawk – 14 500 pund
 • 2022 Jayco Melbourne Prestige – 11 030 pund
 • 2022 Jayco Seneca Prestige – 31 000 pund
 • 2021 Coachmen RV Leprechaun – 12 500 pund till 14 500 pund
 • 2021 Coachmen RV Freelander – 12 500 pund till 14 500 pund
 • 2021 Coachmen RV Cross Trail – 11 000 pund till 14 500 pund
 • 2021 Coachmen RV Prism – 11 030 pund
 • 2022 Thor Motorcoach Chateau – 12 500 pund till 14 500 pund
 • 2022 Thor Motorcoach Four Winds – 12 500 pund till 14 500 pund
 • 2022 Thor Motorcoach Quantum – 12 500 pund till 14 500 pund
  Vilken längd stabilisator ska du skaffa för din sammansatta båge?

Vad påverkar vikten på en husbil i klass C?

De flesta av husbilarna som listas ovan ligger inom samma viktklass, som är drygt 11 000 pund och inte mer än 14 500 pund. Undantaget är förstås Jayco Seneca Prestige från 2022. Även om den tekniskt sett är en klass C, kan denna rejäla husbil förvirra dig för en klass A eftersom den är så tung.

Här är faktorerna som påverkar vikten av en klass C så att den kan hålla sig inom den viktklassen snarare än att svänga mot klass A (eller till och med klass B!) territorium.

Längd

Detta går tillbaka till vad vi diskuterade tidigare i den här guiden. Ju längre din husbil, desto mer golvyta i allmänhet. Varje kvadrattum av en husbil summerar till dess totala vikt, så en större husbil av klass C kommer alltid att uppväga en mindre modell.

Passagerare

Vi nämnde detta i vår artikel om medelvikten för resesläp, men standardvikten för en vuxen är 130 pund. I genomsnitt väger ett barn sju pund. Om din husbil klass C kunde rymma fyra personer och du hade tre vuxna och ett barn, så är det 397 pund mellan er fyra ensamma.

Okej, så det är inte mycket vikt, men du måste tänka på att det finns mer än bara du och din familj på husbilen. Som vi kommer att diskutera mycket snart, rymmer fordonet också bekvämligheter, tankar och last som alla ökar den totala vikten.

Dessutom är uppskattningen på 397 pund generell. Kanske är din husbil i klass C på den större sidan, så att du får plats med åtta personer. Om alla ombord är vuxna, är vikten för er alla åtta på 130 pund vardera 1 040 pund extra.

Nu kan du se var passagerarvikten blir betydande.

Bekvämligheter

Det fina med husbilar i klass C är deras rikedom av bekvämligheter, men har du någonsin tänkt på hur mycket varje bekvämlighet väger?

Om du inte har det så berättar vi det!

Från och med köket väger ett RV-kylskåp (vilket nej, inte är detsamma som ditt kökskylskåp hemma), cirka 120 pund i genomsnitt. En spishäll väger 100 till 250 pund och en diskbänk väger 22 till 55 pund.

Din RV-mikrovågsugn kan lägga till ytterligare 55 pund till mixen. Köksskåp kan väga 600 pund medan en köksbänk väger 570 pund.

Att lägga ihop allt är 1 650 pund, och det är bara vikten av föremålen i köket.

Om din husbil har en U-formad dinett kan den väga runt 350 pund, speciellt om dinetten är byggd av massiv furu.

Gå vidare till sovrummet, king size-sängar väger 130 till 180 pund vardera, queen size-sängar är 120 till 160 pund styck, och britsar kan väga 150 till 200 pund och uppåt. Du måste då multiplicera det antalet med hur många bäddar du än har.

Om ditt husbilsrum inkluderar en skåp, byråer eller annan form av klädförvaring, kan vikten av sådana vara allt från 280 till 450 pund.

  Bästa trollingdjup för att fånga Kokanee

Hur är det med badrummet? En RV-toalett väger cirka 10 pund, så den är inte särskilt tung. Diskbänken kan också väga cirka 10 pund, men duschar vägs av kvadratfot, så din kan vara tyngre om den är större eller lättare om den är mindre.

Om du knackade på alla dessa siffror skulle du se var bekvämligheterna i din klass C husbil går ihop mycket snabbt. Eftersom de flesta av dessa bekvämligheter inte är borttagbara, är deras vikt inbyggd i husbilens totala vikt.

Övriga redskap

Sedan är det vikten av allt annat i din husbil, som vätskorna, tankarna och till och med motorn.

Vätskor är en integrerad del av att hålla din husbil igång, från bromsvätska till kylvätska och vatten. Vätska väger cirka 8 pund per gallon, så när du har fyllt på alla vätskenivåer i ditt fordon kan du lägga till allt från 16 pund till nära 100 pund om inte mer.

En husbil i full storlek klass C innehåller vanligtvis alla tre husbilstankar: svartvattentanken, gråvattentanken och sötvattentanken. Svartvattentanken är för badrumsavfall, gråvattentanken rymmer diskbänksavfall och sötvattentanken ger dig en pålitlig försörjning av dricksvatten.

För de flesta husbilar är den genomsnittliga tankkapaciteten allt från 20 till 100 liter. Om tankarna var på den mindre sidan och bara 20 liter, skulle var och en väga 160 pund. Att multiplicera det med 3 (en för varje tank) ger oss 480 pund för tankarnas totala vikt.

Men om dina svartvatten-, gråvatten- och sötvattentankar kunde rymma 100 liter, skulle nu varje tank när den är full väga 800 pund. Det skulle vara ytterligare 2 400 pund extra vikt på din husbil.

Naturligtvis vill man inte låta vissa tankar bli fulla, speciellt inte svartvattentanken, eftersom det kan leda till översvämningar. Detta är bara för att ge dig ett exempel på vad allting väger på din klass C husbil.

Glöm inte bensintanken också, som kan lagra 100 liter bränsle i genomsnitt. Bränsle väger mindre än vatten, eftersom det är 6 pund, så det är ytterligare 600 pund.

Material

Den sista faktorn som kan påverka vikten på din klass C husbil är materialen som används för att bygga den. Många husbilar har aluminiumkonstruktion eftersom det är lätt, men stål, glasfiber och träpinnar är andra alternativ. Beroende på materialet kan skalet på ditt fordon lägga på flera hundra pund till närmare 1 000 pund extra!

Slutgiltiga tankar

Klass C husbilar är större och väger mer än klass B husbilar, men de är inte riktigt lika stora som klass A husbilar. Standardvikten för en husbil i klass C är 10 000 till 20 000 pund.

Även om du inte behöver bogsera din husbil, bör vikten fortfarande vara en viktig faktor när du bestämmer dig för vilken husbil du ska köpa. Vikten på din husbil kommer att påverka hur manövrerbar den är, var du kommer att parkera din bil när du campar och var du kommer att ha den under lågsäsong. Vi hoppas att informationen i denna guide hjälper dig att köpa din nästa husbil i klass C!